Bilgisayarlarimdan bazilarini rack sasilere aktarmaya karar verdigimde dogal olarak bir de rack ihtiyacim dogmustu. Rack dedigin nedir ki diye diye ertelenip otelenmis, berilenmis bu fasil da dun itibariyle halloldu. Taze deneyimler ve nacizane tavsiyeler hemen asagida.
Rack dedigin nedir demistim. Turkiye soz konusu oldugunda “sorun” demek olacagini kestirmem gerekiyordu. Ortadogu’ da amaciniza uygun bir sey bulmak her zaman sorundur. 13U’ yu gecmeyecek, 22” derinliginde ki sasileri destekleyen derli toplu open frame bir rack’ a ihtiyacim vardi. Boylece isimi gorecek kadar genis, calisma masasinin ya da mobilyalarin arasina sikistirabilecegim kadar kompakt bir konstruksiyona sahip olacaktim. Ama istedigim seyin bu memlekette karsiligi olmadigini hemen ogrendim. Bir kez daha medeni dunyaya donmeliydim yuzumu.
Ulke bariyerini asinca secenekleriniz dramatik bir sekilde cesitleniyor. Bunun sonucu olarak hayal ettigimden daha amaca uygun bir sey buluyorum; Rosewill Open Frame 19” Rack
https://bit.ly/2TAJ188 
12U ve 25U secenekleri bulunan rack’ in derinligi 22” ile 40” arasinda ayarlanabiliyor. Gayet temiz ve basit jenerik bir tasarim soz konusu. Bu yuzden farkli etiketler altinda gorebiliyorsunuz ayni mali. Saglamlik bakimindan bir zaafi olacagini dusunmuyorum zira 12U icin oldukca agir profiller kullanilmis. Statik ve dinamik yuk altinda ki test verilerini gormedigim icin farazi olacak ama, benim icine yerlestirecegim ekipmanlarin on kati agiriliginda ki yuku bile problemsiz tasiyabilecekmis gibi gozukuyor.
Yapiyi olusturan profiller ne kadar guclu olursa olsun diger profillere baglanabildikleri oranda is cikaracaklardir. Bu yuzden demonte halde gelen rack’ in montaj yontemi de en az profiller kadar onemli. 28 Adet M8 civatanin sabit soketlere baglanmasiyla yapilan montaj bana saglam olacakmis izlenimi veriyor. Kullanici yorumlari da bu yonde zaten.

Paket icinden Philips tornavida ve 13mm kombine anahtar, 8 Adet cable management hook, 36 Adet M8 civata ve pul, manual cikiyor. Pakete ayrica rack ekipmanlarin montaji icin kullanilan baglanti elemanlarindan da (M6 x 16mm screws and cage nuts) 50 Adet koymuslar
https://amzn.to/2Gvn1rp 

Rack haftasi sebebiyle bir sonra ki parca da rack alakali elbette. Hatta en az rack kadar onemli bir komponent. Chenbro 2/4U Rail
https://bit.ly/2Ty66s8
Sasisleri bir rack’ a takamanin en makul yolu elbette rail kullanmak. Devamli kurcalanacak seyler olduklarini varsayarsak aksi cilginlik olurdu zaten. Rail sayesinden cekmece gibi davranan sasiler konfor ve alan tasarrufu acisindan harika cozumler.
50.8CM uzunlugunda olan bu rail modeli 59.9CM ile 86.6CM arasi derinlikte ki rack’ larla uyumlu. Maksimum 70.3CM’e kadar acilabiliyor ve bu mesafede 27Kg. yuke izin veriyor. Ambalaji icinde sasi ve rack’a montaj icin gerekli olan butun parcalar mevcut.
Bir rack ve uc cift rail. Hepsi bir araya gelerek bol inch’ li pound’ lu bicimsiz bir paket olusturuyor. Benim metrik beynim kraliyet olcu birimlerine alisamasa da dolar gibi evrensel bir sabite asina. O topraklarda 60 lbs, buralarda 27kg ceken bicimsiz kargo kutlesi icin USPS benden 350 evrensel Dolar civari para talep ediyor. Ucu acik teslim suresi yaninda, her biri bir digerinden avam gumruk memurlarlariyla ilk elden muhattap edilme bonusuyla. Sure neyse ama avamla muhattap olmamak icin odemeyecegim bir miktar yok bu aralar.
Neticede her buyuk pakette yaptigim gibi amerikapostam.com’ a devrediyorum yine isi. Gumruk ucretleri ve komisyonlari da dahil olmak uzere 350 Dolar maliyet cikiyor. Ustelik gonder dedikten 5 gun sonra kapidaydi paket. Cok ender 10 gunu bulabiliyor, ortalamasi 1 hafta zaten. Aklinizda bulunsun.