Gönderen Konu: Amiga 1200 satın alırken dikkat edilecekler  (Okunma sayısı 24376 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Amiga 1200 satın alırken dikkat edilecekler
« : 07 Ekim 2011, 13:01:09 »
Selamlar,

Uzun süredir istediğim ama çeşitli nedenlerle bir türlü kavuşamadığım Amiga 1200'le yollarımız sonunda kesişti gibi. Elimde beğenirsem satın alabileceğim bir cihaz var. Biraz temizleyip kurcaladım, genel olarak manzara şu:

- Anakartı 1D4.
- Teleteknik ithalatı, Made in Philippines etiketli.
- QWERTY klavye ama US mi, UK mi bilemiyorum.
- Kickstart 3.0
- Budgie Rev 0
- Disket sürücü çalışıyor.
- Anakartta akan, şişen kondansatör yok.
- Metal kısımlarda leke, pas yok.
- Kasa tertemiz, hiç bir sararma yok. Klavyede kısmi sararmalar var.
- Adaptör olarak A500 adaptörü var, başka bir aksesuarı, kutusu, yazılımı, dökümanı, ara kablosu vs. yok.

Cihaz pek fazla kullanılmamış, herhangi bir ek donanım falan takılmamış. Ben de içine 2.5" disk takıp, kickstart 3.1 güncellemesi yapmak dışında bir değişiklik yapmayı düşünmüyorum. Elimde PCMCIA tipi CF kart okuyucu var, mümkünse onu da takacağım. Klavyeyiyse bir şekilde değiştirmeye ya da beyazlatmaya çalışacağım.

Hızlandırıcı kart vs. takacağımı hiç sanmıyorum.

Dikkat etmem gereken başka noktalar var mı, neler önerirsiniz?

Sevgiler, LP

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Amiga 1200 satın alırken dikkat edilecekler
« Yanıtla #1 : 07 Ekim 2011, 14:20:13 »
 Bu alemin en islevsel makinalarindan birin almissiniz, gule gule kullanin.

Ilk dikkat etmeniz gereken nokta kapasitor problemiydi bu makinada. Bakmissiniz zaten. A1200' de hic bir kapasitor sismez lakin icten ice sizdirir pcb uzerine. Gozle kontrolden ziyade tadina bakarak anlayabilirsiniz bir aksaklik varsa. Ozellikle rf modulator cevresinde ki pcb' den bir parmak tadin. Bakin bakalim, ek$i, asidik bir tat var mi?

Ayrica klavyeyi anakarta baglayan film kolay zarar gorebilir takip cikartma esnasinda. Son olarak anakarti kaplayan...metal shield diyelim turkcesi nasil olur bilemedim, elle tutmaya karsi hassastir. Insan parmaginda ki yag asitleri, ter gibi asindirici seylerden kolay etkilenir, parmak izinin oldugu noktadan pas yapmaya baslar. Cici bir makinaysa niye oyle kalmasin :)

Icini doldurayim deseydiniz guc adaptorunun kapasitesine dikkate edin diyebilirdim. Zira farkli guc degerleri olan adaptorler var piyasada. Su haliyle pek bir esprisi yok.

Bir de su varmis: http://retrojen.org/pano/index.php?topic=104.msg444#msg444
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 07 Ekim 2011, 17:27:59 »
Ozellikle rf modulator cevresinde ki pcb' den bir parmak tadin. Bakin bakalim, ek$i, asidik bir tat var mi?

Sonra da boynundan öp bakalım hoşuna gidecek mi? Olm nolmuş burası, amigasını tadanlar falan...

Elimde PCMCIA tipi CF kart okuyucu var, mümkünse onu da takacağım.

Hızlandırıcı kart vs. takacağımı hiç sanmıyorum.

Büyük konuşma levent, "her kimki amigaya bulaşmışsa, eninde sonunda blizzard turbo kart ala. Şüphesiz ki biz, turbo kartları amigalarınıza takasınız diye ürettik" demişler. Doğrusu ben amigamı 060 yapmadan rahat edemezdim. PPC düşkünlüğüm olmasa da, PPC+060 dahi olabilir. (060 illa olacak ama, nedense?)

PCMCIA kartın uyumlusunu bulmak ise deve/hendek ikilemi gibi bişey. Eğer elinde amiga uyumlu 16bit cf kart okuyucu varsa bayağı şanslısın.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #3 : 08 Ekim 2011, 00:40:20 »
060'siz amiga 1200'de TBL demosu izleyemezsin Beast hocam haberin olsun.

Ya arkadaslar bu konuyla alakali ben de sunu sorayim. Iki hafta once a1200'u acmayi denedim ve hdd'yi gormemeye basladi. Gecmiste de bazen gormezdi ama bi kapatip acinca gorur ve hdd'den boot ederdi. Artik hic etmemeye basladi. Makineyi aciyorum ve disket bekleyen ekran geliyor. Olen giden bi kapasitor mu var bi yerlerde. Debug icin Amiga'nin nerelerini tatmaliyim Shax :) ? Ciddiyim, yapabilecegim biseyler olmali!

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #4 : 08 Ekim 2011, 01:39:37 »
PCMCIA kart okuyucu bir de Amiga uyumlu mu olacak? Ohooo işimiz var desene...  :-\

Blizzard vs. ise cidden düşünmüyorum Arda. Az önce baktım, Blizzard A1260 kartlar eBay'da 450 Sterlin civarına. 450 x 2.8 = 1260 TL ediyor (ilginç bir tesadüf). Çok para. Benim öncelikli merakım 8 bit bilgisayarlar, dolayısıyla böyle bir harcama yapmayı düşünmem. Ha, piyango çıkarsa o başka.

1D4 revizyon anakart kimi yerlerde sorunlu diye nitelenmiş, kimi yerlerde sorunsuz. Hızlandırıcı falan takmayı düşünmediğim için zamanlama problemi bana dert olmaz diye düşünüyorum, doğru mudur?

Cihazı tekrar açıp kondansatörlere ekstra dikkat edeyim en iyisi, hem metal aksamı da tam temizlerim. LED'lerin ışıklarının birbirine karışması her karşılaştığım cihazda sinirimi bozan bir durumdur, dolayısıyla LED'lerin arasına da ince bant gibi bir şeyler koyasım var.

2.5" disk kablosu ve Kickstart 3.1 romlar konusunda başvurabileceğim yerli bir kaynak var mı, yoksa Vaselia.de ya da Amigakit gibi sitelerin mi kapısını çalıyorum? Workbench 3.1 disketlerini de temin etmem gerekecek. Of of of...

Benim bu Amiga 1200 macerası sayfalar sürecek gibi geliyor bana.  :-[

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #5 : 08 Ekim 2011, 02:43:32 »
 @nightlord

Abi, 44-pin ata interface konnektor cevresi kapasitor bakimindan en yogun olan bolge. 6 adet smd, 2 adet through hole kapasitor var orada. Smd' lerin hepsinin olagan supheli oldugunu soylememe luzum yok.  Hatta konnektorun hemen dibine dayali 2 adet  smd  kapasitor var. Bunlarin bir tanesi bile sizdirmis olsa (ki yakinda hepsi altlarina edecek demek) gizemli sorunlara sebep olacaktir. Ses problemi, rf uzerinden goruntu problemleri, hdd' yi iplememe durumu.

Eger sorun yeniyse gozle gorebilecegin tek sey smd kapaistorlerin lehim noktalarinin diger lehim noktalarina gore daha mat olacagidir. Elektrolit yeni yeni yayiliyordur etrafa, pcb icine ve koprulere daha islememistir. Elektrolitik sivi iletken oldugu icin istenmeyen bir noktadan devreyi tamamlar, sorunu yaratan budur. Dogrulamak maksadiyla bir kurdan alinir, smd kapasitor cevresinde dolastirilir, tadina bakilir.

Sorun ileri seviyedeyse iste o zaman kotu. Bu senaryoda elektrolitik sivi kopruler yardimiyla vernik tabakasinin altina inmis, bakir devre yollarini curutmektedir. Devre yolu yoksa devre de yoktur dogal olarak. Fakat bu durum cok acik bir bicimde gozlenebilir. Zarar gormus bolgede devre yollari ve pcb daha koyu gozukur, yer yer kabarmalar vardir.

Sorun kapasitorse ben hepsinin degistirilmesini tavsiye ederim. Hatta soyle diyelim; A600/A1200/A4000 varsa elinizde eninde sonunda kapasitor sebepli sorun yasayacaksiniz demektir. Biz buna kacinilmaz son diyoruz.

@ leventp

Daha cok 16-bit pcmcia ekipmanlar denemeye ozen gosterin. Hatta tam Amiga uyumlu pcmcia ekimpmanlarin listesine gore hareket edin. Wireless ekipmanlarin dahi icinde bulundugu listeler var boyle.

Hizlandirici kullanmayacaksaniz revizyonlarin size negatif bir etkisi yok. Olmazsa bunu bir gun turbo aldiginizda konusuruz :)

Eger ihtiyaciniz olan ekipman ve malzeme tanidiklarda yoksa hic ugrasmayin turk saticilarla. Amigakit.com var, dediginiz gibi Vaselia.de var. Ayrica rom konusunda ozkano bir hayli kirli ise imza atmistir. Bir danismak gerek.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #6 : 08 Ekim 2011, 03:47:29 »
@leventp,
aralık ayında 7d yapılacak. Orada özkan yada alcofribas rom yazabilirler. Boş çipleri bulup gelirsin. Ben geleneksel olarak rom yazdırıyorum arkadaşlara, sağolsunlar kırmadılar hiç, bu sene yine bir set rom yazdırabilirim beyler, hazır olun :D

@nightlord,
şunu dener misin, makineyi aç, 1 saat kadar açık bırak, sonra resetle bakalım görecekmi harddiski. Öyleyse komple recap yaparsın.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #7 : 01 Aralık 2011, 22:58:06 »
Tekrar selamlar...

Amiga 1200'ümü ufaktan hayata geçiriyorum. 2.5" disk kablosu alındı, CF - IDE dönüştürücü alındı, PCMCIA - CF adaptörü alındı. Muhtelif hız ve kapasitede CF kartlar eşten dosttan tırtıklandı. :) WinUAE üzerinden de Workbench kurma vs. işlerini kurcaladım, eksiklerimi tamamladım. 7DX'de Özkan hocama v3.1 romları da yazdırırsam tam olacak.

Gelgelelim, sizlerin ilk mesajlarda belirttiği hızlandırıcı vs. konusuna daha ilk haftalardan kafamı çarptım ve çok canım sıkılıyor. Ben bu cihazı daha çok demolar için istedim, şimdi bakıyorum ki "stock" Amiga 1200 için demo çok az. Oyunlara takılayım desem, belleği arttırmadıkça WHDLoad ne verim sağlayacak belli değil.

Hızlandırıcılar anlamsız derece pahalı ve benim "retro" yaşamında 1. sıraya oturmayacak bir cihaz için o paraları harcamayacağım. Ancak, 1200'e en ekonomik şekilde bellek nasıl ekleyebilirim, onu sormak istiyorum. Hiç olmazsa oyun konsoluna dönüştüreyim cihazı.

Gerçi korkarım ki bellek eklemenin de şartı hızlandırıcı edinmek.

Teşekkürler, sevgiler... LP

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #8 : 01 Aralık 2011, 23:17:03 »
 En hesapli hafiza opsiyonu, eger hala satisi olsaydi su kartti   http://eu-shop.elbox.com/cgibin/shop?info=610E1208&sid=0e3d6a13 Eger fiyat makul geliyorsa mesaj atmakta fayda var elbox' a.

Tabii bir de bu acik arttirma var
 http://www.ebay.com/itm/Amiga-1200-memory-expansion-card-4MB-FAST-commodore-A1200-ELBOX-1200-4-/290640177774?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item43ab812a6e

Ozellikle elbox liste fiyatiyla kiyaslaninca turbo daha iyi bir secenek. Ama cok guzel bir fiyata hafiza karti edinme olasiliginiz, guzel bir fiyata turbo edinme olasiliginizdan daha yuksek.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #9 : 02 Aralık 2011, 01:19:35 »
Levent: abi 060 (nami diger zubizaretta) kart alip uzerine 50 ns'lik chiplerin hep ayni tarafta oldugu 32/64/128 edo ram gerekiyor demolar icin benim de amigamin yegane kullanimi bu. Ben 4 yil kadar once 300$ komsulugunda ebay'den bulmustum. Su aralar fiyatlar nasil bilmiyorum.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #10 : 02 Aralık 2011, 02:04:24 »
Su aralar fiyatlar nasil bilmiyorum.

http://www.ebay.com/itm/Blizzard-1260-Amiga-1200-Accelerator-68060-128MB-RAM-/320800343351?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item4ab130c537

Yukarida ki turbo 600 kusur dolara gitmis. DCE uretimi, ultra temiz, kurcalanmamis bir 060/128mb . Piyasa bu gun icin boyle. Neyse ki 060 sahiplerinin panik yapmasina luzum yok :)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #11 : 14 Aralık 2011, 16:05:18 »
 @nightlord

Abi ne oldu senin 1200. Sebep bulundu mu, problem cozuldu mu, alper tunga oldu mu? Bizi bu problem konusunda feedbacksiz birakma. Ogrenebilecegimiz bir seyler olacaktir sonucta. Gurbet elden gelecek haberlerini sabirsizlikla bekliyoruz.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #12 : 14 Aralık 2011, 20:40:37 »
@shax: abi daha a1200'u acip bakamadim bile. nitekim su an nightlord 2.0 icin 9. ayin icindeyiz :)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #13 : 14 Aralık 2011, 20:53:08 »
 Oy oy oy :D Cok teferruatli bir ise baslamisiniz. Ben de 1200 soruyorum. Bol sanslar abi.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #14 : 19 Aralık 2011, 16:45:36 »
 Dun gece amigakit.com' da "Capacitor Replacement Service" diye bir hizmetin satildigini gordum. Daha once varmiydi hatirlamiyorum. Adamlar zaten refurbished Amiga sattiklari icin bol bol kapasitor yenilemesi yapiyorlardi. Ayrica gerekli olursa kartin diger arizalariyla da ilgileniyorlarmis tabii. Sadece kapasitor yenilemesiyle sinirli degil.

Cok kiymetli bilgisayarinizin kurumsal seviyede bakim gormesini istiyorsaniz cok iyi bir firsat bence. Hatta turkiyede ki alternatiflerinizi dusunursek super bir firsat demeliyiz :)

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=932&currency=USD