Selamlar,
Hepimizin kanında az çok projecilik vardır. Hani hatırlarmısınız eskiden poşette satılan elektronik devre "kitleri" vardı (Günümüzde oyuncakçılarda satılan "lüks" elektronik/robotik oyun setleri değil). Bir poşette iğrenç bir gotokopi kağıdında tek sayfalık yalan yanlış devre şeması ve parça listesi olan. Kimi zaman parçalar ya poşeti delmiş ya da basitçe "unutulmuş" olurdu. "Tees elektronik" miydi ne markası... Ben yine de çocukken o kitlere bayılırdım. Ding-Dong kapı zili, koşan ledler, elektronik zar devresi v.s. Hele içinden çıkan "baskılı devre" beni büyülerdi. Ne büyük rahatlıktı baskılı devreye montaj yapmak... Hey gidi günller...
Neyse, yaşımız kemale erdi ama içimizdeki çocuk ölmemiş belli ki, retro bilişim ve arcade konusunda hala "hoby" olarak elektronik'le uğraşıyorum ve kendi "kitlerimi" yapıyorum...
Bu yazımda evde PCB yapımını değil, yaptığımız PCB'yi bir üst aşamaya taşıyacak olan bir başka detayı anlatmak istiyorum; Soldermask, hani şu "yeşil" kaplama.
Soldermask, lehim yapmayı kolaylaştırması, lehimlerin parça bacaklarında derli toplu görünmesini sağlaması ve bakır yolları yıllar içinde oluşabilecek korozyona karşı dayanıklılığını artırması gibi amaçlarla profesyonel elektronik devre kartlarında yıllardır kullanılan bir kaplamadır. Genellikle "yeşil" renkte olup (artık kırmızı, mavi, siyah, sarı v.s. renklerde de üretiyorlar) bir devre kartına o "klasik" elektronik devre görünümü kazandıran bir malzeme...
Peki evde yaptığınız bir prototip veya proje PCB'si için gerekli mi? Pek değil.
Peki ben bu yazıyı neden yazıyorum? Çünkü şimdi yaptığım proje devrelerinin çocukken yaptıklarımdan bir adım daha öteye götürebilmek ve o zamanlar "yapamadığım" bir şeyi şimdi yapabilmek adına soldermask olayını denedim ve tecrübelerimi sizlerle de paylaşmak istedim...
O zaman prosedürü anlatmaya başlayayım;
Önce PCB'lerimizi "bir şekilde" hazırlıyoruz. Ben bu PCB'leri foto duyarlı kuru film (photosensitive dry film) tekniği ile hazırladım. Bu arada dry-film bu güne kadar denediğim "en mükemmel" sonuçları aldığım PCB hazırlama tekniği. Bir ara onu da anlatacağım...
Sonra, eğer çift taraflı bir PCB ise via'ları ve/veya delik içi kaplamaları (ben burada PCB rivet denilen şeylerden kullandım) tamamlıyoruz.
Burada gördüğünüz PCB'ler üzerinde bir süredir çalıştığım "scanline generator" devresinin. Scanline generator, basitçe VGA çıkış veren bir cihazda oynayan retro oyunlara (PC+emulasyon, xxx-in-1 türü yeni arcade kartları, v.s.) LCD monitör üzerindeki görüntüsünde "CRT TV etkisi" veren bir donanım. Bu konuyu bir başka yazıda detaylı anlatacağım.
Adım 1: Kalay Kaplama (Opsiyonel)
===========================
Neyse, ilk adım olarak PCB'lera "kalay kaplama" yapıyorum. Bu adım eğer zaten soldermask kullanacaksak gereksiz görünebilir ama benim üzerinde çalıştığım tüm PCB'lerde hem soldermask hem de kalay kaplama vardı. Zaten çok basit bir adım. Kalay kaplama için kullandığım sıvıyı yerel bir kimya dükkanında "yaptırdım". Adına "soğuk kalay" deniyor. İnternette de yabancı elektronik ve hobby kükkanlarında SUR-TIN, Liquid Tin gibi isimlerle satılan bir malzeme...
PCB'mizi sıvya daldırıyoruz...
Ve 2 dakika sonra çıkartıyoruz...
Sonra muslukta yıkıyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Hepsi bu
PCB'ler artık soldermask filmi ile kaplanmaya hazır...