Ekşi sözlük başlığı gibi oldu ama yıllardır bu fenomen dikkatimi çekmekte. Bu durum partiden bağımsız bir şekilde gerçekleşen, bir yükseliş.
Üşenmedim, çok bilimsel bir tablo hazırladım bu konuda:
Haziran-Mayıs ayları arası grafikGörüldüğü üzere ilk zirve kasım-aralık aylarında gerçekleşiyor, sonra müthiş bir sessizlik ve yaz öncesi son atım olarak nisan aylarında bir kıpırdanma oluyor. Sonra yaz boyu büyük bir sessizlik. Sonuçta retro, en azından Türkiye için, bir ay ile sınırlı bir fenomen. Eklips gibi, bir kaçırırsanız, bir sonrakini görmek için uzun bir süre beklemeniz gerekiyor.
Nisan-Mayıs ayını bahar aylarıyla birlikte hareketlenen bit pazarına bağlamaya gayret etsem de, kasım-aralık aylarının tam açıklamasını henüz yapabilmiş değilim. Elbette yaz sonrası ekim aylarında tüm motorlarımız tam güçte çalışıyor, ruhen dinlenmiş ve aynı zamanda binaların içine tıkılmış oluyoruz ve retro üzerine üretmeye başlıyoruz, bunun sonucunu da kasım-aralık aylarında alıyoruz ama yine de bu durumun ocak ayında son bulmasını açıklamak güç.
Eğer birşey satacak olan varsa bu tarihleri kollamalı, birşey alacak olan varsa da mart ayını tercih etmelidir diyorum.
Neyse bu da bir tespit olarak buraya konmuş olsun