Eprom programlayıcının AVR desteği varmış ama maalesef gerekli çeviriciyi almamışım zamanında. Oturdum onu yaptım ve şimdi programlamaya başladım. Biraz uzun sürüyor sanırım. 10 küsür dakika gibi sürecek gibi geliyor bana. Heyecan dorukta.Devamı gelmediğine göre bir işlemci pert oldu :/
Ali'den gelecek C64 teyp port soketini bekliyor olabilir :)Yok onu beklemiyorum. O ne zaman gelir Allah bilir :)
...Murphy'nin iş başında olmaması için dua edilmesi
Devamı gelmediğine göre bir işlemci pert oldu :/Murphy kovma duası işe yaramamış.
Tebrikler Alco, çok güzel ve kolay oldu.Sağolasın. Gerçekten sayende gerçekleşti bu iş. Dediğin gibi bence de kolay oldu.
Sırada 'multi kernal' adaptorü hazırlama var.%100 şart sanırım. Bu haliyle çok yavaş :) Bir de dosyalara erişim de pratik değil. Listeye aldım bunu da. Sanırım seneye de bunu yaparım :)
Şunlarla çok daha kullanışlı hale gelecek SD2IEC:
Bir de besleme konusuna pratik çözüm önereyim. Ben +5V hattını da seri kablonun içinden gönderdim, sonra DIN konnektorün arkasından dışarı çıkardım. C64'ün de tape port'unun yanına bir terminal yapıştırdım ve C64 kartı üzerinde uygun bir 5V noktasına bağladım. Boylece SD2IEC kablosunun üstünde kocaman bir tape port konnektörü sallanmıyor, tape port da serbest kalıyor.Tek makina olarak düşünürsen gerçekten cazip bir çözüm. Hem tek kablo hem de kocaman tape port konnektörü yok. Belki ofisteki makinayı böyle yapabilirim.
Tabi böyle olunca SD2IEC'yi sadece kendi makinanda kullanabiliyorsun. Başka makinalara da bağlamak için gelecek tape port konnektörüyle bir adaptör yaparsın :)
Alco, şu işi yavuzg école tadında yapsan ne şahane olur yahu :DO uzun iş. Bunlar aslında sana bana hepimize ufak notlar kabilinde. Hani Face'de falan kaybolmasın ve burada daha ulaşılabilir olsun diye. Bir de fırsat bulursam biraz editleme yapabilirim.
bide bu fotografları temel yükleme yerine forumun işleçlerini kullanarak eklersen daha güvende olurlar. Unutmayınız, temel yükleme modu shax'ın animasyonlu gifleri için.Ne enteresan adamsın yahu! Zamanında tam tersini söylediğine eminim ama şimdi oturup onu bulmak zor geliyor. Nasıl olsa bulsam da "dün dündür bugün bugündür" kabilinde bir bahanen vardır.
Ne enteresan adamsın yahu! Zamanında tam tersini söylediğine eminim ama şimdi oturup onu bulmak zor geliyor. Nasıl olsa bulsam da "dün dündür bugün bugündür" kabilinde bir bahanen vardır.
Unutmayınız, temel yükleme modu shax'ın animasyonlu gifleri için.
Ben buradaki konuyu yeni gördüm, gerçekten güzel bir iş oldu, tesadüfen aynı anlarda yaptık gibi ama benim pcb asit işi olayı batırdı, şimdi pertinax sipariş ettim onu bekliyorum bakalım.Bambaşka bir grupta karşılaşmamız ve sana "SD2IEC mi yapacaksın" demem cidden garip bir tesadüf oldu. Hayır önceden muhabbetimiz falan olsa tamam diyeceğim de o da yok yahu :)
Ayrıca facete de yazdığım gibi raspberry ve avrdude ile atmega avr çok kolay bir şekilde programlanabiliyor. İlk denemem olmasına rağmen kolay ve hızlıca halloldu, gerçi devre c64'e takınca çalışacak mı henüz o belli değil :Dİki ölç bir biç kuralına sıkı sıkıya sarılırsan çalışır. Bir de biliyorsun Murphy faktörü var. Ha bir de olumlu düşünüp evrene pozitif sinyaller yollamak lazımmış.
neyse eleman konuyu şurada güzelce anlatmış, ben de bu linkten faydalandım:Adam yağ gibi anlatmış. Hem tertemiz ve akıcı hem de en ufak gereksiz detay yok. Bu konuda onlarca sayfa okudum ama tek beğendiğim bu oldu cidden. Keşke baştan haberim olsaymış diyeceğim ama aslında başka şeyler öğrenmeme vesile olduğu için uğraşmış olmaktan yana da bir sıkıntım yok açıkcası.
http://ozzmaker.com/program-avr-using-raspberry-pi-gpio/
En zor kısmı kernal çipini sökmek. Bu iş için gözüne kestirdiğin makinanın çipini sökmeye giriş. Yerine bir precision soket lehimle. Adaptör kısmı çok kolay.AlıntıSırada 'multi kernal' adaptorü hazırlama var.%100 şart sanırım. Bu haliyle çok yavaş :) Bir de dosyalara erişim de pratik değil. Listeye aldım bunu da. Sanırım seneye de bunu yaparım :)
En zor kısmı kernal çipini sökmek. Bu iş için gözüne kestirdiğin makinanın çipini sökmeye giriş.Lehim pompası ve havya pratiğim fena değildir. Gerçi şöyle bir şey de var. Bazı PCBler ısı ile çok kolay deforme oluyor ve bazı lehimler de yılların etkisi ile mi yoksa içeriğinden dolayı mı bilmiyorum ama zor sökülebiliyor. C64 PCBsi değilse bile C128 PCBsi soketlemişliğim var. Bakalım göreceğiz.
Yerine bir precision soket lehimle. Adaptör kısmı çok kolay.Neden özellikle "precision" diye belirttin? Daha kaliteli olduğunu biliyorum ama başka özel bir sebebi mi var yoksa ağzından soket yerine "precision soket" mi çıktı sadece?
Özellikle 'precision' diye belirttim. Eprom adaptörü yaparken şu tip pinlerden kullanıyorum:AlıntıYerine bir precision soket lehimle. Adaptör kısmı çok kolay.Neden özellikle "precision" diye belirttin? Daha kaliteli olduğunu biliyorum ama başka özel bir sebebi mi var yoksa ağzından soket yerine "precision soket" mi çıktı sadece?
Tamamdır. Artık paraya kıyıp 1.6TL fazla verip precision soket kullanırım. Normal soket 0.3TL precision ise 1.9TL :):)
AlıntıSırada 'multi kernal' adaptorü hazırlama var.%100 şart sanırım. Bu haliyle çok yavaş :) Bir de dosyalara erişim de pratik değil. Listeye aldım bunu da. Sanırım seneye de bunu yaparım :)
En zor kısmı kernal çipini sökmek. Bu iş için gözüne kestirdiğin makinanın çipini sökmeye giriş. Yerine bir precision soket lehimle. Adaptör kısmı çok kolay.
@68k
Precision soketlerin PCB bağlantı bacakları daha sağlam ve soket üzerindeki dişi girişlerin de genişlemesi gibi bir durum pek olası değil. Normal soketlerin PCB bağlantı bacakları epey ince ve soket üzerindeki girişler ise esneme yapacak şekilde çalışıyor. Eğer fazla sök-tak yapmayacaksan bence precision gerekli değil. Lehimleme hepsinde aynı eziyet be :)
eline sağlık 68k, darısı başımıza :D
kullandığım pcb kağıdını link olarak da veriyorum screenshot olarak da, malum linkler zamanla ulaşılamaz oluyor. ilgili siteyi de reklam sanmayın, hiçbir alakam yok ama ben kağıdı buradan aldım.Detaylı açıklamalar için teşekkür ederiz. Harika oldu. Ayrıca reklam endişesi taşımana hiç gerek yok zira forumda zaten "ne nereden alınır" diye özel bir bölüm bile var :) Öyle şeyler eski Türkiye'de kaldı :D :D :D
https://www.hobidevre.com/baski-devre-kagidi?gclid=Cj0KCQjwrLXXBRCXARIsAIttmRNuybNT-SeExDIS4CvxAGj70DsrZ2xzYdalkeRd4QQ9PHgaHZyNs-oaAvKvEALw_wcB
başka bir mini bilgi: bu devrede beslemeye de dikkat etmek gerekiyor. c64'ten ayrı bir 5v ile beslediğim devre 5v 450mA sony-ericcson cep telefonu şarj adaptörüyle çalışmayıp "searching for"da c64'ü kilitlediği halde pc güç kaynağıyla sorunsuz çalıştı. gerçi adaptör sağlam mı bilmiyorum, yapabildiğim tek ölçüm avometreyle boşta gerilimini ölçmek ve o da düzgün çıkıyor; 5.07v.Benim de elimde aynı durumda bir güvenlik kamera kayıt sistemi var. Kendi beslemesi ile ölçümler doğru olmasına rağmen HDD çalışmıyor ama harici bir besleme ile sorun yaşamıyorum. Kısacası yüke bindiğinde sorun var. Sanırım seninkinde de durum aynı. Neyse geçmiş olsun. En azından sorunu çok da uğraşmadan teşhis edebilmişsin.
En zor kısmı kernal çipini sökmek. Bu iş için gözüne kestirdiğin makinanın çipini sökmeye giriş.Lehim pompası ve havya pratiğim fena değildir. Gerçi şöyle bir şey de var. Bazı PCBler ısı ile çok kolay deforme oluyor ve bazı lehimler de yılların etkisi ile mi yoksa içeriğinden dolayı mı bilmiyorum ama zor sökülebiliyor. C64 PCBsi değilse bile C128 PCBsi soketlemişliğim var. Bakalım göreceğiz.AlıntıYerine bir precision soket lehimle. Adaptör kısmı çok kolay.Neden özellikle "precision" diye belirttin? Daha kaliteli olduğunu biliyorum ama başka özel bir sebebi mi var yoksa ağzından soket yerine "precision soket" mi çıktı sadece?
abi bunlar için ısı tabancası kullanıyorum ben, çok daha kolay oluyor ama hedef bölge dışını iyi izole etmek lazım yoksa bütün elemanlar patır patır alttan dökülüveriyor. :o
iyi marka kalem havyanın en büyük olayı uzun ömür sanki.Bendekilerin bazısı 1985 yılı civarından kalma. Sanırım iddianı epey sağlam bir şekilde doğruluyor :)
iyi marka kalem havyanın en büyük olayı uzun ömür sanki.Bendekilerin bazısı 1985 yılı civarından kalma. Sanırım iddianı epey sağlam bir şekilde doğruluyor :)