Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı ve BTG şirketi (https://www.btgrubu.com) arasında, 1600 okulda 1 milyon öğrenciye Embarcadero Delphi öğretmeyi hedefleyen bir lisans anlaşması haberi (https://turk-internet.com/milli-egitim-bakanligi-1-milyon-ogrenci-icin-delphi-lisansi-satin-aldi) yayınlandı ve fırtınalar koptu. Yapılan protokole şuradan (https://www.btgrubu.com/wp-content/uploads/2020/01/MEB-BTG-Protokol-1.pdf) bakabilirsiniz. Mesele hem "sermaye transferi/yandaş/yeşil kayırma" hem de "neden Delphi" ekseninde epey konuşuldu. Aslında ikisini de normal karşılamak lazım. Birincisi; neredeyse adımbaşı, yandaş kayırmaya dair yüzlerce örnek görüyoruz. Yılların birikimi ile toplum bu konuda çok hassas. Haliyle de sorgulayıcı ve şüphe ile yaklaşıyor.
İkincisi ise; bizim hamurumuz ne yazık ki empati yoksunudur ve sürekli benmerkezci bir yaklaşım vardır. Yani herşeyin en doğrusu; benim kullandığım araba, benim tercihim telefon, işletim sistemim, Commodore en babasıdır, bıdı bıdı ekseninde döner. İyi de peki herkesin ihtiyacı aynı mı? Ve bu bağlamda fikri? Ne demiş büyük üstad Aşık Veysel:"koyun kurt ile gezerdi fikir başka başka olmasa". Acaba Delphi değil de Java veya Python denilseydi farklı mı olurdu? Şahsi olarak yorum getirmeyeceğim zira bunu sorgulayacak kadar yeterli bir bilgi birikimim yok. Haliyle "o çöp bu çöp" diyecek kadar densiz veya "benden danışmanlık alsaydınız" diyecek kadar şark kurnazı da değilim.
Ben bu haberi okuduğumda aklıma şunlar geldi:
1- Hımm, Delphi enteresan bir seçim ama acaba daha önce ne kullanıyorlardı?
2- Hımm, acaba daha önce ne kullanıyorlardı dedim ama daha önce acaba bu konuda bir seçim ve stratejileri var mıydı ki?
3- Hımm, peki yaygın ve popüler olanlar yerine Delphi tercihine yönelten ne oldu acaba? Bilimsel bir araştırma veya fizibilite varsa muhteşem.
4- Hımm, Delphi olmasa demek veya şu olsa demek için yeterli ve geçerli gerekçeler neler?
5- Hımm, bu çocuklara tam olarak hangi amaçla programlama öğretiliyor? Amaç gamedev, webdevler mi yetiştirmek yoksa bir programlama dilini iyi öğretip, daha sonra çalışacakları sektör neyi gerektiriyorsa kolayca adapte olmanın kapısını açmak mı?
6- Hımm, mezun olana kadar sadece Delphi mi öğretiliyor yoksa başka diller de var mı? Veya olmasına gerek var mı?
7- Hımm, BTG firmasının kurucusu Yücel TEPEKÖY... Hımm, kimdi yahu bu Tepeköy? Bir yerden hatırlıyorum ama nereden? (Bu noktada araştırmacı ve soruşturmacı gazeteciliğin duayeni Uğur Dündar havasına büründüm bir an)
Neyse sonra hatırladım. İşte tam bu noktada packshot giriyor. Kitabın yazarlarına dikkat buyurun lütfen.
(https://retrojen.org/pano/index.php?action=dlattach;topic=1315.0;attach=1895;image)
Kapak fotoğrafında da görüleceği üzere Amiga'nın Sırları kitabının yazarlarından birisi de Yücel Tepeköy.
İşte böyle... Bunu da bir yerden retroya bağladım ya, artık rahat rahat uyuyabilirim sanırım.