Öncelikle paylaştığınız bilgiler için çok teşekkürler.
Manyetik alan, nem ve aktif kullanim suresi gibi faktorler floppy disketlerin ne kadar hayatta kalacagini belirliyor.
Manyetik alana maruz bırakmama konusu sanırım hepimizin malumu. Ben dahil en vurdumduymaz retrosever bile disketlerini, kasetlerini mıknatıs içeren hoparlör, kulaklık gibi şeylerden uzak tutmaya çalışır.
Bununla beraber, bir forumda disketleri plastik kutu yerine metal (demir) bir kutu içerisinde saklamak tavsiye ediliyordu. Bunu söyleyen kişi, metal kutuda sakladığı disketlerin çoğunun okunabilir halde kaldığını, standart plastik kutu içerisinde sakladığı disketlerinin ise okunmaz hale geldiğini iddia ediyordu. Bilemiyorum, acaba statik elektrik yüklenmesi gibi bir durum mu etkili oluyor plastik kutu içerisinde.
Nem konusunda ise doğrusu şimdiye kadar hiç kafa yormamıştım. Fakat belli ki bu konuda üreticilerin kafası bile karışık:
Bir cok kez %30-45 arasi nem degerin onerildigini gorsem de bilimsel bir dayanaginin olup olmadigini bilmiyorum. Mesela bazi ureticiler kendi urunleri icin %8 ile 90 arasi nem toleranslari verebiliyor. Bu tolersanlarda calisilabilir ve dapolanabilir oldugunu iddia ediyorlar mallarinin. Kesin olan sey cok dusuk ve yuksek nem oranlarinin manyetik kayit ortamlarina iyi gelmedigi.
Mesela %30-45 çok sıkı bir aralık ve herhangi bir yaz günü İstanbul'daki bir dairede bu değerler rahatça aşılır, tam tersine kış günü kaloriferli bir dairede ise bu değerlerin altına inilebilir.
%8 ila 90 aralığı ise sanki aşırı "large" tutulmuş, ne yaparsan yap aralık içerisinde kalırsın zaten...
Aktif kullanım süresi faktöründe ise bence konu iki taraftan değerlendirilmeli.
Yani, tamam disketler, kasetler her kullanımda biraz daha "aşınıyor" ve ömürleri biraz daha tükeniyor, fakat sanırım uzunca bir süre hiç kullanmamak da bunlar için "iyi değil".
Disketleri, kasetleri (hatta belki bir kenara kaldırdığımız hard diskleri) belirli periyodlarla (ne bileyim bir-iki sende bir) kutusundan çıkartıp kullanmak, kullanılabilirliklerini devam ettirmek için gerekli diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?
Doğrusu, itiraf edeyim ki bende hiç "saklanması gereken" orijinal program/oyun disketi yok. Hatta orijinal program/oyun kaseti de yok. Bendeki tek orijinal kaset Speccy ile birlikte gelen
Horizons kaseti. Geri kalan ise bildiğin "yerli üretim" kasetler.
Hal böyle olunca, uzun süre kullanılabilir kalmasını istediğim manyetik medya; bazı müzik kasetlerim ve vakti zamanında televizyon yayınından çekim yaptığımız betamax video kasetleri. Whatsapp'da bahsi geçmişti, çalışan temiz bir betamax video cihazı bulup bunları dijital ortama aktarana kadar kullanılabilir halde saklayabilmem lazım. Mevcut durumda hepsi karton kolilerin içerisinde, bir dolabın ücra bir köşesinde bekliyorlar. Ve yıllardır (20 yılı aşkın bir süredir) hiç kullanılmadılar. Acaba diyorum, bunları arada sırada kolilerinden çıkartıp "kaset sarma cihazı" ile (evet evet betamaks kasetler için böyle cihazlar vardı) ileri geri sarmanın faydası / zararı olur mu?