Gönderen Konu: Mikro Bartop Kabin  (Okunma sayısı 6897 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eins

  • RAAT
  • Retroman
  • *
  • İleti: 29
Mikro Bartop Kabin
« : 13 Aralık 2022, 10:56:05 »
Bundan 6 yıl kadar önceydi, yükselen retronalimi dizinlemek için aniden bir arcade kabin projesine girişmiştim. Tam boy bir kabin yapmak yerine masa üzeri kullanabileceğim, tek oyunculu ama istendiğinde harici kontrolcü bağlanarak iki oyunculu olabilen bir Mini Neo-Geo Bartop Kabin yapmıştım. Tabiki o dönemlerde emülasyon falan kullanmak haşa yasak olduğu için gerçek bir Neo-Geo MVS kartı kullanmıştım. CRT yerine 4:3 LCD (tabiki 4:3) ve 138 oyunlu bir çoklu oyun kartuşu kullanmış olmam otantik hissiyatı çok da bozmamıştı. Zira orjinal MVS çıkışındaki analog görüntüyü, daha önce yapmıştım olduğum bir projeden (VGA-16) devşirme bir kart ile scanline hale getirerek VGA portundan sürdüğüm için tatminkar bir görüntü elde etmiştim.


Henüz görmemiş yada bir iki el oyun oynamamış olanlar için şurada da kısa bir videosu var.


Malum yılbaşı yaklaşıyor, senenin bu döneminde kendime hediye alma şımarıklığım en üst düzeyde oluyor. Geçenlerde online alışveriş sitelerinde gezerken gözüme şu ürün grubu takıldı.

https://www.beymen.com/brand-my-arcade-94655

Ne de olsa bilindik kaliteli bir markanın sitesi altında satılıyor, hemen bir tane seçip almaya karar verdim. Tek oyun mu, hangi oyun, yoksa çok oyunlu mu alsam, ama çok oyunlu da görsel olarak gözüme hoş gelmiyor falan derken bir anda soğudum, bunu en iyisi kendim yapayım diye düşündüm.

Eskiden retro sistemler için emülasyon fikrine çok soğuk bakıyordum, orjinal donanım benim için olmazsa olmazdı. Olmazdı diyorum çünkü artık sanki biraz olabilir hal aldı. Tabiki halen eğer imkanım varsa orjinal donanım tercih ederim ama günümüzde c64'e bir parça kod yazmak için bile PC başında emülatör kullanıyorum. Firmalar retro sever kesime hitap etmek için küçültülmüş imitasyon cihazlar üretiyorlar ve içlerinde gene emülasyon kullanılıyor. FPGA yada ASIC bile değil, emülasyon. (Bu noktada Jeri Ellswoth ablamızdan söz etmemek olmaz, bir oyuncak firması için yaptığı çalışma bence gerçekten takdiri hak ediyor. Sadece bir oyuncak için C64 ile aynı şekilde çalışan bir ASIC tasarlamıştı. Ben bunu emülasyon kategorisine koymuyorum zira bu yapılan emülasyon değildi.) Neyse, bu emülasyon olayı öyle bir hal aldı ki, firmalar kendi ürünlerinin yıldönümlerinde ürettikleri kısıtlı üretim serileri için bile emülasyon kullanmaya başladılar. Buna belki de en iyi ve en son örnek Nintendo. Game & Watch series Mario ve Zelda ürünlerinde STM32 işlemci üzerinde koşan emülasyon kullanıldı.

Neyse konuya dönecek olursak, tahmin edeceğiniz gibi gene bir kabin projesine girişme niyetindeyim. Ancak olanaklarım 6 yıl öncesine göre biraz daha kısıtlı. Beymen de görmüş olduğum ürün ve bir önceki paragraftan anlaşılabileceği üzere de yapmak istediğim, olabildiğince küçük, az yer kaplayan kabin formunda bir emülatör. Ancak malum yaş ilerledi, gözlerim o küçücük ekranları çok zor görüyor, en azından mantıklı bir ölçünün altına inmek istemiyorum. 8-10 inch aralığında, ve tabiki 4:3 forma sahip bir ekran arayışındayım.

EKRAN

Biraz araştırdıktan sonra şimdilik en sıcak olduğum çözüm, IPAD 4 ekranı kullanmak.
 
Ölçüler 241.2 x 185.7
Çözünürlük 1536 x 2048, 4:3
IPS

Ekran seçimi önemli zira kabinin nihayi ölçülerini kullanılacak ekran belirliyor olacak. IPS olması da ek bir avantaj. Son olarak artık üretilmiyor olması sebebi ile yedek parça olarak (muhtemelen yan sanayi ama olsun) makul fiyatlara edinilebiliyor. (2022 Aralık itibari ile 500-800 TL)

Burada çözülmesi gereken bir nüans var, bu panellerin girişleri LVDS formatında oluyor. Yani doğrudan HDMI yada VGA falan bağlamak mümkün değil, bu konuya sonra değineceğim.

DONANIM

Emülasyon kullanacağımdan bahsetmiştim, madem emülasyon olacak, sadece arcade değil olabildiğince çok sistemi emüle edebiliyor olmak mantıklı. Bu sebeple Raspberry PI Model 4 üzerinde koşan bir retropie uygun görünüyor. Zaten elimde başka projelerden kalma birkaç tane olacaktı. 2/4/8 GB konusunda henüz karar vermedim. Elimde 1GB, 2GB ve 8GB var. Sanıyorum 2GB yetecektir.

Kontrolör olarak gene kabinlerde kullanılan switchli joystick ve ışıklı buttonlardan kullanmayı planlıyorum. Şimdi ekran küçük ama neden kol ve butonlar büyük diyebilirsiniz, ben fonksiyonel olmasını da istiyorum. Yani sırf süs objesi değil, başına geçip oynandığında da olabildiğince ergonomik olabilmesi için buton ve joysticki küçük kullanmak istemedim. Henüz çizim yapmaya başlamadım ama bir şekilde tasarım esnasında göze de çok irite edici gelmeyecek bir yerleşim yapabilirim diye düşünüyorum.

Aşağıdaki setten bir tane sipariş ettim bu arada. Bana bir takım lazım ama gönderim ücreti düşünüldüğünde iki takım olanı sipariş etmek daha mantıklı geldi.
https://www.amazon.com.tr/gp/product/B07JFXQSM5/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

Mümkün olabilirse gene ahşap, yada ahşap ağırlıklı ve 3D basılmış parçalarla desteklenmiş/tamamlanmış bir tasarım olacak.

Bu proje özelinde bir yazılım yada donanım geliştirme niyetim yok, dediğim gibi imkanlarım kısıtlı ve hobi amaçlı bir proje olmasını hedefliyorum. Olabildiğince hazır bulunabilen parçalarla kotarmaya çalışacağım.

Son olarak proje ismi olarak Mini Bartop Kabin düşünmüştüm ama daha önce yaptığım da mini olduğu için bunu mecburen Mikro Barcode Kabin olarak isimlendirdim. Bu durumda Beymende satılanlar da pico yada nano oluyor... :)

Şimdilik aklımdakiler bu kadar, gelişmeler oldukça paylaşacağım.

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2881
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Mikro Bartop Kabin
« Yanıtla #1 : 13 Aralık 2022, 14:54:06 »
Cem de kendine büyük boy bir arcade kabini yaptı ve çok mutlu. O da anlatır belki ama özetle seninle aynı sistemi kullanıyor. Hatta aynı ışıklı butonları aliexpressten aldı (ama dışbükey çıktı o butonlar, sonra kendi modifiye etti onları). Emülasyon için rpi4 kullanıyor, ama rpi'den video çıkışı şu siteden jamma board alarak halletti diye biliyorum: https://www.rgb-pi.com/

Çevrimdışı eins

  • RAAT
  • Retroman
  • *
  • İleti: 29
Ynt: Mikro Bartop Kabin
« Yanıtla #2 : 13 Aralık 2022, 15:58:36 »
Ekran olarak 2K IPAD 4 ekranı kullanmayı planlıyorum. Sanıyorum retina display dedikleri. Hal böyle olunca en uygun çözüm sanki HDMI'dan LVDS'e çeviren bir kart olacak. Biraz araştırınca şunu buldum. Hatta ek olarak kart üzerindeki ses anfisi sayesinde HDMI'dan sesi doğrudan sürücülere bağlamak mümkün olabilecek. Hemen siparişi verdim gitti...

NOT: Sadece kartı sipariş ettim, ekranı burada yedek parçacılarda daha uyguna bulabilirim, en azından dünyanın öbür ucundan gelirken kırılma riski olmaz.
NOT: Raspberry bu çözünürlüğü destekler mi bilmiyorum, denemeden araştırmadan girdik bakalım...

https://tr.aliexpress.com/item/1005002683346381.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.4.56423d12ijx85D&gatewayAdapt=glo2tur

Çevrimdışı eins

  • RAAT
  • Retroman
  • *
  • İleti: 29
Ynt: Mikro Bartop Kabin
« Yanıtla #3 : 13 Aralık 2022, 17:23:35 »
Hazır kafa yormuşken, hızlıca bir 3d taslak çizdim. 3D tasarımlar için halen fusion 360 kullanıyorum. Zaten fusion 360'a da ilk başlangıcım Neo Geo kabin projesi ile olmuştu. Önce amazondaki bir satıcının ilanındaki ölçülere göre kabaca buton ve joysticki modelledim.







IPAD Ekran ölçülerine göre kabinin hangi boyutlarda olacağını belirlemek adına kaba bir görsel çizdim. Yan duvarlar ve diğer kısımlar için şimdilik 5mm kontraplak kullanmayı planlıyorum ama henüz net değil.







Ölçüler



Sanıyorum ekranı daha da içeriye gömmek mantıklı olacak. Bunun iki yararı olabilir.
- Joystick paneli daha büyümüş olur.
- Dış ortam kullanımlarında ekran daha gölgede kalacağı için görünürlüğü artar.

Üst marque alanı için emin değilim, olmasa da olur ama kabini kabin yapan etmenlerden biri de o alan bence.

Çevrimdışı Impetigo

  • RAAT
  • Retroman
  • *
  • İleti: 46
Ynt: Mikro Bartop Kabin
« Yanıtla #4 : 16 Aralık 2022, 16:28:51 »