Yakın gelecekten bahsetmiyorum tabii ama 30-100 yıllık bir gelecekten beklentim budur (eğer insanlık bir savaşa tutuşmazsa). Bilmiyorum size evde fişsiz çalışan aletler bilim-kurgu gibi mi geliyor? Bana gelmiyor. Cep telefonum sakız kadar bir pil ile 1900x1080 hd video *kaydediyor*. Bu bana bayağı olası geliyor.
Ayrıca piller çevre için çok önemli. Günümüzde piller güvenilir bir depolama alanı sağlayamadıkları için çevre dostu teknolojiler kullanılamıyor. Örneğin, rüzgar değirmenleri pek de stabil bir enerji üretmiyorlar. Bazen günlerce hiç enerji vermezken bazen de ihtiyacın 100 katı enerji üretiyorlar. İşte bu ihtiyaç fazlasının depolanması ve gereğinde kullanabilmek için batarya teknolojisi gelişmek zorunda. Gelişiyor da. Şu anda popüler batarya konusu silikon batarya, şu anda kullandığımız lityum pillerin 10 kat fazla enerji depoluyor, fakat problem enerji depoladığında şişiyorlarmış, boşaldıkça da iniyorlarmış. Bu hareketten dolayı da çabucak arızalanıyorlarmış. Tüketiciye sunulacak bir halde değilmiş. Şimdi bu problemi çözmeleri ne kadar sürer sizce insanlığın?
Bir şarjla 1 ay cep telefonu kullanmanın rahatlığı ne zaman gerçekleşir? 10 yılı bulur mu?
Arabalarda kullanılan
ultracap piller de enteresan. Normal piller gibi bekle-şarj et tipi kimyasal reaksiyon değil, dev bir kondansatör, normal kondansatörlerden 1 milyon kat fazla enerji depoluyor. 3000-5000 faradlık. Böylece anında doldurulabiliyorlar. Benzin(!) istasyonundan yavaşlarak geçmek pilinizi doldurmak için yeterli.
Prizlerin salonlardan kabolması ne kadar sürer? 1000 yıl?
Artık geleneksel konservatif düşünceyi terk etmenin zamanı geldi, yeni kullanım alışkanlıkları "çalışıyorsa tamir etme" cümlesinin, "aslında hiçbir zaman düzgün çalışmıyordu" olduğunu farketmemize sebep oluyor.