Hoş geldiniz! Kendinizi tanıtma nezaket ve özeninize teşekkür ederiz. Bazen heyecanla unutabiliyoruz. Misal ben
Ama tanıtınca daha sıcak ve sağlıklı bir iletişim için kapılar da daha kolay aralanıyor.
Öncelikle Retro computing ile ilgili bir forum daha bulmuş olmaktan dolayı duyduğum mutluluğu paylaşmak isterim.
Hani derler ya “Aramakla bulunmaz ama bulanlar hep arayanlardır”, belki sizinki de o misaldir. Biz biraz underground ve kendi halinde takılmayı seviyoruz. İki kişinin bildiği sır değildir düsturuyla derin RRJ'den bahsetmiyorum bile
Neyse geç olsun da güç olmasın. Bu arada, cümledeki hassasiyete de teşekkürler. Gösteren var göstermeden bodoslama dalan var.
80'lerin keyfini çıkartarak büyüdüm.
Ortak paydamız olan sihirli cümle, buraları buralar yapan, hatta belki sizin tabirinizle packshot mı demeli bilemedim ama "80'lerin keyfini çıkartarak büyümek".
Sinema ve TV mezunuyum. Eski reklam filmi yönetmeniyim. Buradan çektiğim reklam, tanıtım filmi ve Tv programlarına ve kamera arkalarına ulaşabilirsiniz:
https://vimeo.com/mertuckan
İnceledim. Epey bir kısmını hatırladım. Güzel işler. Elinize sağlık!
Şu an bir Üniversitede Yard. Doç. olarak Akademisyenim. Dünyadan haberi olmayan, hiçbirşey bilmeyen ve öğrenmek istemeyen çocuklara reklam ve grafik öğretmeye çalışıyorum.
Ben ex-akademisyenim ama şimdilerde sık duyduğumuz tabirle muvazzaf olan arkadaşlar da var aramızda. Şimdi kamuya açık ortamda fazla coşmayayım ama hem memleket hem de günümüz şartlarından dolayı çocukların da işleri kolay değil. Darmaduman bir eğitim politikası, ayyuka çıkmış bir gelecek kaygısı, binlerce uyaran ve dopamine boğulmuş ödül mekanizması batağı sosyal medya, geçim derdinden ve bilinçsizlikten dolayı çocukları özel okula göndermenin tek çıkar yol hatta kurtuluş olduğunu zanneden ebeveyn. Neyse uzar gider bu mesele. Bir gün yüzyüze denk gelirsek memleketi ve gençleri kurtarırız.
Elektronik ile amatör olarak ilgilenerek başladım, biraz geliştirdim. Ufak bir elekronik labaratuvarı kurdum. Burada birçok imkanım var.
İlk olarak 4 sene önce bir commodore 64 ve bir 1541 disk drive tamir ederek bu işlere dalmış oldum. Sonrasında sahip olduğum 9 commodore64'ü, 4 disk drive'ı, teypleri, amiga500'ü, 3 sincalir zx spectrum, Atari 800XL, commodore 128'i ve şu an hatırlayamadığım printer falan gibi cihazları hep bozuk olarak aldım tamir ve restore ettim. Retrobright konusunda da oldukça deneyimliyim. En çok parayı PCBWAY'e harcıyorum.
Bu işlere para harcamayı sevemediğim gibi, bu işten para kazanmayı da amaçlamıyorum. Bu zamana kadar kendime ait olmayan cihazları da tamir ettim. Tamir ettiğim cihazların sahipleri bana çeşitli başka cihazlar hediye ettiler. Böylece hem insanlara yardımcı olmuş oldum, hem retro cihazların hayata döndürülmesine yardımcı oldum, hem de kendi koleksiyonumu genişlettim.
Bu arada eski teyp, müzikseti, cd/dvd player, Betamax video, VHS video, Video kameralar ve tüplü tv de tamir edebiliyorum.
Çoğumuzda benzer hikayeler var. Önce kendimizinkileri temin etmeye çalışıyoruz. Sonra yanına birer tane yedek geliyor. Custom çiplerin temininin zorluğunu görünce birkaç yedek daha göz çıkarmaz diyoruz. Derken aynı markanın başka modelleri dikkat çekiyor. Bir bakmışsın farklı markadan ilk modelimizi alıp onun tamiri derdine düşüyoruz. Ve dahi bunlarda seçenekler tükenince aynı dönemin diğer elemanlarına sıra geliyor. Sonra gelsin depo sıkıntıları ya da yavaş yavaş satışlar. 2005'den beri benzeri çok hikaye gördüm ve yaşadım
Ama işte yolculuk boyunca insan bahane ile yok elektronik, yok boyama, yok tamir derken bir sürü şey de öğrenebiliyor. İyi tarafından bakalım, bu kadar yıldan sonra hala tek kelamın "ne kickoff oynardık be yaw" olması da var. Sizin bizim tercih ettğimiz win-win modelinde hem cihazlar huzur buluyor hem de biz
Eski videoların kırık dişlileri olur. Bunların silikondan kalıbını alıp, güçlü epoksiden yeniden döküp, üretebiliyorum.
Bu yöntemle Commodore64 için tuş da ürettim.
RTV-2 ile mi çalışıyorsunuz bilmiyorum ama eğer meslek sırrı gibi bir yaklaşımınız yoksa, bu konudaki tecrübelerinizi detaylı ayrı bir başlıkta duymak isterim.
3D baskıya pek bayılmıyorum. Çirkin oluyorlar.
Özellikle çocuklar olmak üzere, bilmeyenlere veya pek de fikri olmayanlara, 3D baskı olayını izah ederken; hep, bizim neslin şanslı olduğunu ve hem bilgisayar devrimini hem de 3D baskı devrimini bizzat deneyimleme şansı bulduğumuzu örnekleyerek başlıyorum. Devamında da; bugünkü 3D baskı kalite, hız ve diğer özelliklerinin 80'lerin home computer dönemi seviyesinde olduğu söylüyorum. Velhasıl; 3D baskının güzelliği ve işe yararlığı ihtiyaçlara göre değişmekle beraber, biraz sabır ve şimdilik epoksiye devam
Neyse daha uzatmayayım; eski tenolojiye bugünün teknolojisinden daha çok hayranlık duyuyorum. Burada aranızda olmaktan mutluyum. Yardım edebileceğim herhangi bir konu olursa lütfen çekinmeden benden yardım isteyiniz.
Biz de hayranız o eski teknolojilere. Biz de sizi burada görmekten mutlu olduk. Yardımlaşırız.
Dediğim gibi kendime bir avantaj çıkartmak için katılmadım buraya.
Sıkıntı yok zira öyle bir izlenim veya düşüncemiz olmadı. Keyfimize bakalım, sonuçta gülüp eğleniyor ve bir yandan da öğreniyoruz. Diğer yandan; kim kimi kazıklıyor, kim retro ayağına müşteri arıyor, kim bozuk cihazı sağlam diye satıyor, kim tanımıyormuş gibi yapıp kardeşinin sattığı cihaza ben gördüm süper cihaz diyor, kim hediye gelen cihazları satıyor gibi bilgileri içeren WhoisWho.xls dosyama baktım ve antik metinlerden bir satır gibi tarzla yanıt vereyim: "bilmezler ki biz onları onların kendilerini tanıdıklarından daha iyi tanırız"
Yardımlaşalım, paylaşalım. Sorulara herzaman açığım. Hocayım, uzun uzun anlatırım.
Elbette her zaman yardımlaşalım, paylaşalım. Siz de aradığınız bir malzeme, cihaz varsa hemen bir başlıkta paylaşın lütfen. Uzun uzun yazma meselesine gelince; uzun yazan, iki satır Türkçe yazabilen ve dahi noktalama işareti kullanabilenler burada en sevilen üye modelidir.
İşte eyle... Diyerek 80'ler değilse bile 90'lar tarzı son vereyim yazıma.