... sanki Malcolm Gladwell'in Outliers kitabından bir bölüm okuyormuşum gibi hissettim. İnsanı başarıya götüren yolun çalışkanlık ve azimle birlikte, çevresinde doğru insanların bulunmasından geçtiğini, sizin yaşam yolculuğunuz özelinde bir kez daha anlamış oldum.
Sevgili
@Najaz,
Harika bir seçim yapmışsınız; geribildiriminizi ufuk açıcı bir kitap olan
Outliers üzerinden yönlendirmenize bayıldım. Çok teşekkür ederim!
İzninizle konuyu biraz açacağım...
Günümüzde "networking" kavramıyla özdeşleştirilmeye çalışılan
başarı tetikleyici çevresel faktörler, aslında "doğru zamanda, doğru yerde, doğru insanlarla buluşmak" anlamına geliyor. Habitat bağlamında değerlendirirsek; edebî açıdan 1870’lerde Montparnasse (Paris), felsefî açıdan 1920’lerde Ringstraße (Viyana) ya da müzikal açıdan 1960’ların sonunda Laurel Canyon (Los Angeles) ne ise, günümüzde de bu tür "bilgi ve kültür odaklı" oluşumlar -
sürekli yer değiştirerek- hâlâ devam ediyor. Yeni fikir ve teknoloji akımlarına erişebilmek için bu oluşumları takip etmek ve hatta o oluşumların bizzat içinde yer almak gerekiyor. Bu da, konfor alanınızın dışına çıkmak ve risk almak demek.
80’lerin Kadıköy’ünde yaşamam ve doğru zamanda doğru insanlar tarafından yetiştirilip yönlendirilmem, sağlam bir altyapı edinebilmem adına elbette çok önemliydi, ancak uluslararası başarı için yeterli değildi. Dönemin video oyun geliştirme kültürü, başta Manchester, Liverpool, Derby ve Sheffield olmak üzere, İngiltere’nin birden fazla şehrinde aynı anda yaşanıyor ve şekilleniyordu. O bilgiye erişmek, ancak o sosyal ortamların içerisine girmekle mümkündü. Öyle de yaptım.
Olanaklar elverdiği ölçüde, sürekli yer değiştiren bu kültür odaklarını 1985’den beri takip etmeyi sürdürüyorum. Hatta, yeri geldiğinde ortamın oluşmasına vesile olabilmek için emek ve bilgimi paylaşmaktan da sakınmıyorum. Zira, azim ve çalışkanlık, ancak ve ancak bu tür ortamlarda şekillenip hak ettiği değeri buluyor.
Özetle; çevrenizde doğru insanlar varsa, ne mutlu size. Eğer yoksa, gidip onları bulmanız gerekiyor!
"Nokta atış" yaptığınız bu geribildiriminiz vesilesiyle, çevresel faktörlerin başarıya ne ölçekte katkı sağlayabildiğini bir nebze olsun örnekleyebildiğimi umuyorum. O dönemin kısıtlı şartları altında Kadıköy'den yüzü sivilceli bir ergen bu işi kotarabiliyorsa, ellerinin altında sınırsız fırsatlar bulunan günümüz gençlerinin milyar dolarlık AAA oyun firmalarına pabucunu ters giydirebileceğini düşünüyorum. Nazik mesajınızla bu pencereyi araladığınız için size tekrar teşekkür ederim. Başarının maddiyat ile değil, hayata ne kadar anlam ve değer katabildiğimiz ölçüsünde değerlendirilmesi dileğimle…