Daha önce de bahsettiğim gibi biraz olsun öyküsü olan/olabilen cihazlar daha cazip geliyor. Ne bileyim yanındaki kasetlerde veya klavuzda bir isim yazacak falan filan gibi.
Evet ben de yasanmis oykusu olan parcalara daha cok ilgi duyuyorum. Hatta bazen bizim donemimizi daha cok temsil eden korsan bir kaset, orijinal bir kasetten daha nostaljik geliyor. Gecenlerde bir sitede bir Sinclair +2'nin yaninda bir iki oyun kaseti de hediye ediliyordu. Iclerindeki oyunlarin adlari kaset kutusundaki ters cevrilmis kartona yesil stabilo ile yazilmisti. Kasetler ise bir zamanlarin meshur bos RAKS kasetleri. Bir kasette 15 korsan oyun. Resmen +2'den cok o kasetleri alasim geldi.
Sam Coupe çıkarsa da hiç şaşırmam. O devir enteresanmış.
Artik Turkiye'den cikan nadir cihazlar beni sasirtmiyor ama eger Sam Coupe cikarsa sasiririm ne yalan soyleyeyim.
Memrah, sanırım sen hiç bitpazarına gitmemişsin. Satıcıların çoğu bu dediğini bilebilecek durumda değil. Öyle bir istekleri de yok. Ama ucundan da olsa değerli birşey olduğu kanısına kapılırlarsa çok uçuk kaçık rakamlar çekerler. Bu konuda bir sürü anım var da şimdi yazması uzun sürer. En iyisi yüzyüze anlatırım.
Toplasan 2 veya 3 kere gitmisimdir. Birincisinde lisedeydim. O zamanlar daha retro cihazlar retro olmamisti zaten. Meraktan gitmistim. Oylesine gezdim ciktim. Ikinci gidisimde de baska bir yere giderken kendimi sans eseri Kadikoyde bir bit pazarinin icinde buldum ve o anda tesadufen gozume ilisen bir Spectrum +2'yi almistim. Henuz yil 1994 filandi. Bilincli bir retro meraklisi olarak bit pazarina gitmem 2007 gibi oldu. Gitmeden once aradigim bilgisayarlarin resimlerini de kagida cikti aldim ki oradaki saticilara ne aradigimi anlatabileyim. Saatlerce dolandim durdum. Ise yarar tek bir parca bile bulamadim. (O zamanlar CGTR'de bir baslikta anlatmistim bu macerami) 80'ler 90'larin bilgisayarlarindan eser yoktu. Hatta bir iki saticiya yanimdaki resimleri gosterdim. Yok abi bizde bunlardan, vardi attik gitti, belki bilmemkimde bulursun gibi cevaplar aldim.
genelde kitap meraklısı bir adam ömür boyu kitap biriktiriyor, sonra vefat edince de eşi-çoluğu çocuğu, adamın bir ömür boyu biriktirdiklerini üç otuz paraya sırf döküntü gitsin diye satıyorlar" demişti. Sanırım bizim olayımız da böyle olacak.
Ozellikle de bizim ilgilendigimiz donem bilgisayarlarin bile bazilarinin sahipleri artik hayatta olmadigi icin bit pazarlarina dusmus olabilme ihtimali uzucu. Birilerinin cok deger verdigi, sahip olmaktan keyif aldigi seylerin, onlarin ardindan cop muamelesi gormesi ic burkucu.
Ref, Extmode ve matahari ile yüzyüze Sinclair muhabbeti yapmamışsan çok şey kaçırmışsın demektir.
Evet tahmin ediyorum. Bu sohbet ve Alcofribas'la Amstrad sohbetleri en kisa zamanda yapilmali. Matahari'nin mesajinda bahsettigi donemi ve isimleri cok iyi hatirliyorum. Mahir Celikkanat, Munip Oniz gibi isimleri ELO Elektronik ve Yuce Yayinlarinin bazi diger yayinlarinda okurdum. Sanirim Ref'in de dedigi gibi Turkiye'nin ZX-80/ZX-81 donemini yasayan nesil onlarmis. Biz onlarin hemen ardindan yetismisiz.
ZX-80'in tamamen standart (off-the-shelf) parcalardan olustugunu dusunuyorum da, zamaninda ulkemizde de kit halinde ucuncu sahislar tarafindan pazarlanabilirmis belki. Yani sonucta ZX-81 gibi telif haklari Sinclair'e ait olan bir chip'e (ULA) sahip degil. O yillarda ulkemizde devre tasarimi ne derece telif haklari ile korunabilir mechul. Sonucta batida korunmus olsa bile, ulkemizde o donemler bilgisayar ile ilgili konularda telif haklarini koruyan fazla kanun bile yok. Dusunun ki o zamanin bilgisayarcilari alenen ve peynir ekmek gibi korsan oyun satarak para kazaniyor.
Buradaki eski toprak kullanicilar hatirlayacaktir, zamaninda elektronikci dukkanlarinda kit halinde satilan devreler vardi. (Cogu istanbul temelli Process Elektronik, TEES Elektronik, Dr.Kit, ve benzeri markalar. ) Bunlar bir posetin icine bir devrenin hazir PCB'sini, devre elemanlarini, semasini ve calisma prensibini anlaran bir belgeyi koyar satarlardi. En basitleri polis sireni, LED'li flip-flop, vs. gibi devrelerdi. En komplike olani ise "TV Oyunu" adi altinda satilirdi. Ben satin almamistim ama simdi dusununce bir PONG klonu oldugunu tahmin ediyorum. Bu sekilde pek ala ZX-80 de kit halinde satilabilirmis. Bir kac logic entegresi, RAM, hazir yazilmis bir EPROM, bir de Z-80. Sanirim en zoru 2 tarafli PCB'yi uretmek olurmus o yillarda.