Retro Sistemler > Diğer Retro Sistemler

PICO-8: Sanal bir retro programlama platformu

(1/2) > >>

witchdoktor:
Retro'ya nur yağması sonucunda geliştirilen ve yeterince destek bulan projelerden biri de PICO-8; sanal bir retro donanım platformu (VM). Platformun temel özellikleri; 128x128 çözünürlük, 32K ROM imaj sınırlaması, 16 sabit renk, 128 adet 8x8 sprite, 4 kanal sentetik ses desteği ve BASIC benzeri bir programlama dili.

http://www.lexaloffle.com/pico-8.php

PICO-8'de yazılmış bir Wizard of Wor klonu:
http://www.lexaloffle.com/bbs/?tid=2867

Fanzini de mevcut:
https://sectordub.itch.io/pico-8-fanzine-1

En olumsuz tarafı ise 15 dolarlık fiyat etiketi...

Ref:
platform sanal ama aslında p8 destekleyen platformlar var piyasada. Ben buna daha önce denk gelmiştim, çok da sevdim aslında, ama editör ve compiler'ın paralı olması bu devirde absürd geldi. Ayrıca limitler öldürücü. 8kb'lık limit var, zx81 misali :)

Yani eğer hiçbir yerde eşi benzeri bulunmayan, hiç tanımayıp bilmediğiniz bir platforma program yazmak istiyorsanız, buyrun, pamuk eller cebe.

sanırım pico8'i html5'e compile edebiliyorlar, böylece androidler falan direk kullanılabiliyor, ama bence en güzeli pico8'i doğasından destekleyen pocketchip:
http://www.youtube.com/watch?v=W3qkdB5bzLY
https://www.youtube.com/watch?v=W3qkdB5bzLY
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2016/5/3/11573358/pico-8-fantasy-console-pocketchip

nightlord:
yillar once benzer konular konusulurken, bilge insan Wisdom demisti ki: "mevcut C-64'u, spectrum'u programladiniz bitirdiniz de yenisine ihtiyac duydunuz oyle mi?"

Ben de +1 diyorum bu ozlu soze :)

witchdoktor:
@nightlord

Eski sistemlerin deneyimli ellerde birer VM'ye dönüştüğünü yıllardır gözlemliyoruz aslında ama buradaki sorun bu sistemlerin aşina olmayan ellerde ustalaşma konusunda oldukça zorlu olmaları. C64 donanımında ciddi hakimiyet kurmak için yıllar gerekiyor, gerçi birçok doküman bu işi kolaylaştırıyor ama işler yine de kolay değil. Buradaki olay, minimalistik ve kolay bir programlama altyapısı sunması. Amstrad ya da BBC Basic'i ile C64 donanımı birleştirilebilse daha pratik bir programlama zemini çıkabilirdi ortaya.

Ragnor:
Nightlord ve Wisdom'a katılmadan edemiyorum bu konuda.

Hipster işler bunlar. Yani ne ilginç bi programalama challenge'i sunuyor ne de ciddi bir kısıtlama getiriyor. Görsellerin küçük ve renklerin limitli olması sayılmaz. Unutmayın bunlar hipster tipler, kötü pixel art yapma fırsatı bunlar için platform limiti değil geçen salı sayılabilir sadece. Zaten pixel arttan anladıkları buydu, şimdi de mazeretleri oldu. 8kb'lık limit işleri ilginçleştirecekmiş gibi durmasına rağmen yapılan oyunlar hep basit arcade işler, öyle çok zorlama falanda yok. Bir de üstüne editör ve derleyicinin paralı olması durumu var ki bana çok saçma geliyor.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git