Gönderen Konu: Web dizileri  (Okunma sayısı 2997 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
Web dizileri
« : 02 Ekim 2016, 22:24:13 »
Son iki aydır ufaklığın dikkati o tarafa yönelmesin diyerek televizyon açmaz olduk. İndirdiğimiz dizileri falan da oğlan uyurken laptoptan izlemeye başladık. Hal böyle olunca bizim evde Youtube'da yayınlarının yıldızı da tekrardan parladı.

Dün akşam da Kutu adında bir web diziye başladık. Üniversite öğrencilerinden bir ekiple çekilen bir Bilimkurgu dizisi. İlk üç bölümü yayınlanmış. Yeni bölümler çarşamba akşamları gelecekmiş. Dizi hakkında ref'in yorumunu özellikle merak ediyorum. Oyunculuklar yer yer çok sırıtsa da ben senaryo olarak beğendim.

http://www.youtube.com/watch?v=7xeWSgw8jKc
https://www.youtube.com/watch?v=7xeWSgw8jKc

Tavsiye edeceğiniz web dizi varsa yazarsanız sevinirim. 
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Web dizileri
« Yanıtla #1 : 07 Ekim 2016, 12:09:01 »
biraz önce izledim biraz, yapımı halen lisansta olan gençlerin halletiğini düşünürsek (bilmiyorum kim, nasıl çekmiş, tahmin yürütüyorum), dizi gayet iyi. Anlatalım:

Sinematografi temiz, açı-karşı açı, aks, detay, kadrajdaki boşluklar genellikle iyi planlanmış. Işıkta uğraşı görüyorum ama "yetmez ama evet" seviyesine gelmemiş. Işık zor ve maliyetli bir iştir, taşınması zordur, fişler üçlü prizler, açık alanda yüksek watt kullanmak lazım falan, tahminime göre bu sebepten ortamda hangi ışık varsa onla idare etmişler, maliyet meselesi. Yani görüntü yönetimi açısından kamera pozisyon ve kadrda gayet iyiler ama ışık konusunda zorlanmışlar. Işık işi yok değil, ama bir iki plan dışında yetersiz.

Oyunculuk, bölümler ilerledikçe çocuklar alışmış biraz. İlk bölümle 4.bölüm arasında fark var bence. Oyuncu mevzusunu okullarda iyi anlatamıyoruz, aslında bu gibi yapımlar için var birsürü eğitimli öğrenci-oyuncu, para da istemezler. Tabii ekipler tanıdıkları, nazlarının geçtiği, iyi anlaştıkları, proje ortağı arkadaşlarını oynatmak istiyorlar. Ki çocuklar o kadar da kötü değiller, ellerinden geleni yapmışlar. Sinemada oyuncular bizim için plastik malzemedir. Doğru iş için doğru boya seçmek gibi, burada boyalar istenilen rengi tam vermemiş. Bir sonraki işlerinde bu konuya daha iyi eğileceklerinden eminim.

Kurgu güzel, bazı sahnelerde gerçekten ciddi efor var, ve eldeki malzemeye bakarsam kurgucunun işi en zor bu yapımda. Kötü oyuncuları iyi oyuncu haline getirmen gerek, kötü ışığı düzeltmen gerek, kötü tripoddan gelen kamera hareketlerini en doğru ve güzel kareden kesmen gerek. Bütün bunlara rağmen sınıfta kalmamış bence, yanlız daha fazla kısatlması gerek.

Yönetim yok, senaryo eh işte, ama dialoglar falan iyi yazılmış, en zor iştir, bazıları dialogları yapay bulanlar olabilir, ben kimbilir kaçbin kısa film izledim, bu dialoglar kesinlikle %80'in üzerinde kalmış. Ayrıca güzel kelime oyunları ve dikkatli dinleyicilere küçük oyunlar da var. Dialog düzgün çıkınca çoğu şeyi hallediyorsunuz zaten, çünkü bu filmler zaten konuşan kafa filmleri.

Yani güzel bir iş olmuş. Tek sorunları anlatımı paketleyemiyorlar, sarkıyor, zamanı yanlış kullanıyorlar. Gerisi güzel.

Yani, bu çocukların ciddi olarak desteklenmeye, finanse edillmeye ihtiyaçları var. Bütçesiz film bundan iyi olmaz zaten.

Örnek, hamburg media school, ufa desteği ile öğrencileri finanse ediyor filmlerinde. Aşağıdaki playlistte birsürü türk öğrencinin filmi var. Bakın kalite farkına, karar verin. Yetenek, fikir konu falan değil olay, para :)

https://www.youtube.com/playlist?list=PL68F08E0148CC36CE

Sanki öğrenci işi gibi değiller. Şahane işler.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #2 : 08 Ekim 2016, 23:18:06 »
Yetenek, fikir konu falan değil olay, para :)
Yazdıklarını keyifle okudum. Ancak bu para meselesinden önce "özen" ve "işine saygı-sevgi" meselesinin daha temel bir sorun olduğunu düşünüyorum. Belki senin verdiğin örnekler bağlamında değil ama en azından bizim memleketteki işler için temel sorun özensizlik ve saygı sevgisizlik gibi geliyor bana. Elbette bu dediğim memleketin genel sorunu. Yoksa olay sinema sanatına has birşey değil. Ha diğer taraftan din, cehalet, gerikalmışlık ve dediğin gibi ekonomi arasına sıkışmış bir toplum söz konusu. Düşünsene House of Cards gibi bir senaryonun biz de çekildiğini. Ya da Le Tout Nouveau Testament gibi birşeyin... Seyretmediysen buna bir bak. Hem keyifli hem düşündürücü. Kısacası bizde bunları hayal edecek zihin bile zor çıkar gibi geliyor. Neyse işte, nacizane böyle bir fikrim var.

http://www.youtube.com/watch?v=M_FFNL_jPHE

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #3 : 09 Ekim 2016, 12:27:54 »
Yıllarca işin içinde olan biri olarak söyleyebilirim ki, iş paradan ibarettir. Sinema sektöründe fikirler küçüktür hep. Bu trailer'ı verdiğin filmin premise'i nedir? "Birgün tanrı herkese ölüm tarihini söylerse ne olur?"

Süper bi fikir değil, bu fikri öğrencilere versem, aralarındaki en ateşlileri bile ne çekebilir gerekli 10 milyon$'ı onlara vermedikçe. Güzel hikaye çok var, emin olun her sene senaryo dersinde 3-4 tane çok iyi fikir çıkıyor. Şimdiye kadar sadece benim derslerimde 80-100 tane çok iyi senaryo demek. Ki bunlar dandik bir üniversitedeki öğrenciler.

Türkiye'den çok iyi filmler çıkıyor ama, daha da fazla çıkması için daha da fazla para dönmesi gerekiyor. Malesef inşaat dışında birşeye destek olmayan bir ülkede yaşıyoruz.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #4 : 09 Ekim 2016, 19:54:10 »
Ha diğer taraftan din, cehalet, gerikalmışlık ve dediğin gibi ekonomi arasına sıkışmış bir toplum söz konusu. Düşünsene House of Cards gibi bir senaryonun biz de çekildiğini. Ya da Le Tout Nouveau Testament gibi birşeyin... Seyretmediysen buna bir bak. Hem keyifli hem düşündürücü. Kısacası bizde bunları hayal edecek zihin bile zor çıkar gibi geliyor.
House of Cards ve Le Tout Nouveau Testament'i örnek verirken "din, cehalet, gerikalmışlık arasına sıkışma" bağlamında bakıyordum. Yani zihinler, neredeyse doğuştan şu veya bu şekilde prangalı olduğu için, değil bu senaryoları çekmek, düşünebilen bile çıkmaz. Ya ayıptır, ya günahtır, hiçbiri olmazsa maksadını aşan söylemdir. Diğer yandan, çıkan da zaten dediğin gibi ekonomik şartlara yenilir.

Türkiye'den çok iyi filmler çıkıyor ama, daha da fazla çıkması için daha da fazla para dönmesi gerekiyor.
Merak ettim de; senin kriterlerine göre, yerli ve hatta üşenmezsen yabancı Top10 listesi nedir? Top5 hatta Top3 bile olur.

Malesef inşaat dışında birşeye destek olmayan bir ülkede yaşıyoruz.
Bence burada bile yine "din, cehalet, gerikalmışlık arasına sıkışma" bağlamına geri dönüyoruz. Zira yapılan işin genel olarak teveccüh görmesi için elbette alıcı kitlenin de belli bir altyapıya sahip olması gerek. Altyapı neyse teveccüh de o yönde oluyor. Haliyle inşaat ve ivedik'den ötesine geçemiyoruz.

Yahu hepsini geçtim; hani olmaz ama, dünya standartlarında iş yaptığını ve bugün itibariyle bu memlekette majör bulut servislerinin geçici olarak bile olsa yasaklandığını düşünsene... Diyorum ya, hani olmaz ama... Yoksa oldu mu?

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #5 : 12 Ekim 2016, 09:52:25 »
Simdi ilk iki bolumu seyrettim. Bence hic fena olmamis. Gayet hosuma gitti. Sanirim bitmesini bekleyip oyle baslayacagim (yanimda hanimi da baslatarak)

Çevrimdışı cengizermis

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • Bazı Retro Şeyler @youtube
« Yanıtla #6 : 12 Ekim 2016, 22:35:08 »
@ref en azından youtube'un popüler içerik üreticilerine sağladığı "youtube space" gibi bir alan olabilse. tabi ki o işlerinde çok safiyane olmadığının farkındayım ama desteğe bir örnek.
Bazı Retro Şeyler @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1