Gönderen Konu: Nintendo Switch!  (Okunma sayısı 11191 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
Ynt: Nintendo Switch!
« Yanıtla #1 : 21 Ekim 2016, 02:07:15 »
Nacizane ilk izlenimlerim:

Bu fikri ben tabletler ilk ortaya ciktiginda duyar olmustum. Benim muhendis kafama mantiksiz geliyordu. Sebebi suydu: Mobil bir alet yapmak ile fise takili bir alet yapmak arasinda cok farkli tasarim kisitlamalari ve amaclari var. Eger tasinabilen bir aleti televizyona takarak living room console elde etmeye kalkarsaniz, gucsuz bir living room console ile yetinmek zorunda kalirsiniz. zaten back end cloud'da olduktan sonra mobil cihaziniz mobil client ile oyunu oynar, living room cihaziniz rich client ile oyunu oynar. ikisi cloud'da sync'lenebilir. onu oraya tak ordan cikar buraya tak vs senaryosuna gerek kalmaz.

Bu dusuncemi hala korumakla beraber nintendo switch ne kadar basarili olacak merakla izleyecegim. tablet gibi olan parcada bir mobil gpu, dock'ta baska bir desktop gpu olabileceginden suphelendim izlerken. bu sekilde yukarida bahsettigim problem bertaraf ediliyor olabilir. Fakat bu oyunlarin gelistirilmesi ile ilgili bakalim nasil zorluklar doguracak. eger iki gpu varsa oyunlarin orta yerde (switch aninda) langirt diye gpu degistirebilmesi falan gerekecek. Bunu yazarken bile bu sekilde iki gpu olma olasiligi kafamda azaliyor.

Belki de kendini scale up/down edebilen bir GPU tasarimina gittiler. Shading unitlerin vs 2/3'unun kapali oldugu bir low power mod falan var belki.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #2 : 21 Ekim 2016, 09:46:19 »
Nintendo'nun hedef kitlesinde hardcore gamer'lar yok, casual gamer'lar ve klasik ev insanları var. İçerik olarak da grafik şöleninden ziyade eğlence sunuyor. Bu nedenle ben hala Nintendo Wii'den keyif alabiliyorum ki muhtemelen piyasadaki en uyduruk tablet bile ondan daha güçlüdür (hatta biraz iddialı olacak ama PS3-X360-PS4'deki denediğim yüzlerce oyun beni eğlendiremedi, daha çok efor sarfettirerek bir 'challenge' içine soktukları için gerdiler diyebilirim). Nintendo'nun bu hamlesi benim hoşuma gitti doğrusu. Keşke Sega da kendine alternatif kulvarlar oluşturabilen bir aktör olarak kalabilseydi...

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #3 : 21 Ekim 2016, 10:09:14 »
Belki de kendini scale up/down edebilen bir GPU tasarimina gittiler. Shading unitlerin vs 2/3'unun kapali oldugu bir low power mod falan var belki.

Sanırım cevabı şurada;
https://blogs.nvidia.com/blog/2016/10/20/nintendo-switch/
"The high-efficiency scalable processor includes an NVIDIA GPU based on the same architecture as the world’s top-performing GeForce gaming graphics cards."

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #4 : 21 Ekim 2016, 11:17:54 »
İyi de; biz bu başlık altında neden "sektörde 30. yılını devirmiş" birinin bizzat kendi değerlendirmesini duymuyoruz. Japonya'sından tut da İngiltere'sine kadar sektörün kalbinin attığı her yerde bulun ama bizden iki satır yorumu esirge...

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #5 : 21 Ekim 2016, 12:48:32 »
İyi de; biz bu başlık altında neden "sektörde 30. yılını devirmiş" birinin bizzat kendi değerlendirmesini duymuyoruz. Japonya'sından tut da İngiltere'sine kadar sektörün kalbinin attığı her yerde bulun ama bizden iki satır yorumu esirge...
Estağfurullah, esirgemek diye bir şey söz konusu değil. Sadece sıcağı sıcağına haberi paylaşayım istedim.

Kulislerde uzun süredir Nintendo'nun böyle bir çıkış yapacağı biliniyordu. Benim açımdan asıl sürpriz, ürünün yılbaşından önce duyurulması oldu! Kişisel görüşüm, erken duyuru tercihinin tamamen ticari sebeplere dayanması. Belli ki hem Nintendo hem de Nvidia borsada yılın son çeyreğini çıkışla kapatmak istiyor. Özellikle Nvidia'nın taze kana ihtiyacı var; PS4 + Xbox One'ı AMD'ye kaptırmasından ve Late 2013 Apple MacBook Pro'lardan beri neredeyse ortalarda hiç gözükmeyen Nvidia nihayet bu sene -denizci tabiriyle- iyi bir rüzgar yakaladı. Düşük güç gereksinimi ile ses getiren Pascal mimarisi, TITAN X'i tahtından indiren GTX 10x0 serisi kartlar, 150 USD'nin altında satılan GTX 1050 serisi kartlar derken bir de üstüne Nintendo ile işbirliği gelince, 2016 Nvidia için güzel bir yıl oldu. Aynısını Nintendo için söyleyebilmemiz için, son 2 konsolda yaşanan hezimeti unutturacak büyüklükte bir bomba habere ihtiyaç vardı. Nihayet o haber Switch ile geldi.

Sonuçta, son 3-5 yılını kötü geçirmiş iki dev firmanın 'işbirliği yaparak' dirilişlerine şahit oluyoruz.

witchdoktor'a içtenlikle katılıyorum. Nintendo'nun son 35 yılına kabaca bakarsak, hiçbir zaman iddialı bir donanım üreticisi olmadığını, her zaman 'içerik' ile ön plana çıkmayı başardığını kolayca görürüz. Kendine özgü içerik ve markalar yaratarak, "Bunlar sadece Nintendo'da var, başka yerde yok!" duruşundan asla taviz vermedi. (Tek istisna, bu sene mobil telefonlarda yaşanan Pokémon GO çılgınlığı. Tahmin edileceği üzere, Niantic-Nintendo işbirliği tamamen ticari getiriye odaklı.) Switch ile birlikte, Nintendo'nun 'içerik sağlayıcı' duruşunu iddialı biçimde koruduğunu görüyoruz. İşin güzel yanı, bu kez yanına çok sayıda 3. parti içerik sağlayıcıyı katması.

http://www.theverge.com/2016/10/20/13345640/nintendo-switch-third-party-support-bethesda-ea-activision

Oyun geliştirici olarak beni asıl heyecanlandıran kısım burası! Listede çok sağlam firmalar var, ve bu listenin sadece bir kısmı. ;)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #6 : 21 Ekim 2016, 14:02:17 »
Oyun geliştirici olarak beni asıl heyecanlandıran kısım burası! Listede çok sağlam firmalar var, ve bu listenin sadece bir kısmı. ;)
Şimdi bak bu göz kırpma falan hiç hoş değil... Tahmin ettiğim şey mi??? Beni dellendirme... Hasta hasta, sana ziyarete gelmek zorunda bırakma beni... Demek ondan ısrarla "Alcocum, bana ziyarete gelmeni bekliyorum" diyordun geçen hafta... Yok yok, kesin ben olayı yanlış anladım di mi...

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #7 : 21 Ekim 2016, 15:29:05 »
Şimdi bak bu göz kırpma falan hiç hoş değil... Tahmin ettiğim şey mi??? Beni dellendirme... Hasta hasta, sana ziyarete gelmek zorunda bırakma beni... Demek ondan ısrarla "Alcocum, bana ziyarete gelmeni bekliyorum" diyordun geçen hafta... Yok yok, kesin ben olayı yanlış anladım di mi...

Konuyu saptırmayalım lütfen! 8)

Evet, tahmin ettiğin şey... Listenin devamını beklemeye gerek yok. Mevcut listedeki iki firma ile organik bağımın olduğunu zaten biliyorsun. Üçüncüsü sürpriz! Platform bağlamında ise, henüz Nintendo Switch için çok erken... Mevcut proje PlayStation, Xbox ve PC için. Hem etik nedenlerle, hem de imzaladığım gizlilik sözleşmeleri sebebiyle bu konuda daha fazla bilgi veremeyeceğimi gayet iyi biliyorsun, boşuna bana zarf atma ;)

Ama, sen yine de gel!

Tıpkı eski günlerdeki gibi, işin mutfağını görür havayı koklarsın. 2016 teknolojisinin 80'lerin ruhu ile birleştiğinde neler yapılabileceğine şahit olursun. Next-gen programlama teknikleriyle tanışırsın. HLSL'de kod yazmanın aslında Assembly Language'de cycle saymaktan çok da farklı olmadığını görürsün. Son çizimlerime göz atarsın, beğenirsen ofisine götürür 3D çıktısını alırsın, beğenmezsen sana Montpellier'nin üzüm bağlarını anlatırken Bruges çikolatası ikram ederim. - Bilmem yeterince spoiler verebildim mi?!!

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #8 : 21 Ekim 2016, 20:03:51 »
Ilk yazdiklarimi tekrar okudum da. Sanki ortaya cikar cikmaz urune/fikre bok atiyormusum, neden calismayacagini acikliyormusum gibi algilanabilecegini gordum. Onu bir aciga kavusturayim dedim. Benim de gayet ilgimi ceken ve onumuzdeki zamanlarda dikkatle izleyecegim bir urun oldu. GPU yapisinin detaylarini merak ediyorum. Hele de matahari gibi tanidigimiz insanlar bu urune bir sekilde ilintili isler uzerine gidiyorsa, ben de tabii ki basarili olmasini isterim. Yani internet commenter'lar gibi cikan her teknoloji haberine "man this sucks" falan demek gibi bi niyetim yoktu :)

Nintendo'nun hedef kitlesinde hardcore gamer'lar yok, casual gamer'lar ve klasik ev insanları var. İçerik olarak da grafik şöleninden ziyade eğlence sunuyor.
Eyvallah. Bence kritik nokta matahari'nin de degindigi destekleyen game dev uzayinin gucu ve buyuklugu. Ki bu su an iyi gorunuyor.

HLSL'de kod yazmanın aslında Assembly Language'de cycle saymaktan çok da farklı olmadığını görürsün.
<yavasca alkislar> :) 2000'lerin ortalarinda c64/amiga scener'i arkadaslarima tam olarak ayni ifade ile PC demolarini takdir edebileceklerini ve boylece daha hareketli bir scenerlik deneyimi yasayabileceklirini soylerdim. Ama cogu bu duruma inanmazdi. Simdi zaten cikan baba PC demosu sayisi da C64 demolarinin seviyesine geriledigi icin cok onemi kalmadi bu iddiamin :)

Alıntı
Son çizimlerime göz atarsın, beğenirsen ofisine götürür 3D çıktısını alırsın, beğenmezsen sana Montpellier'nin üzüm bağlarını anlatırken Bruges çikolatası ikram ederim. - Bilmem yeterince spoiler verebildim mi?!!
Eh abi sanirim ben bile anladim biseyler bu noktada :) arada Montreal'e veya San Fransiscoya' da dusuyor mu yolun

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #9 : 22 Ekim 2016, 00:49:30 »
Eh abi sanirim ben bile anladim biseyler bu noktada :)

:)

arada Montreal'e veya San Fransiscoya' da dusuyor mu yolun

O kadar uzağa gitmeye gerek kalmıyor, zaten merkez ofislerin çoğu Avrupa ve Uzak Doğu'da.

Nintendo Switch'in PlayStation ve Xbox karşısında başarılı olup olamayacağını bu aşamada hiçbirimiz bilemeyiz. Ancak, son 15 yıllık satış verilerini istatistiksel olarak incelediğimizde şunu çok iyi biliyoruz ki, her 3 Nintendo konsoldan 1 tanesi Japonya'da satılıyor. Bu bağlamda, Nintendo'nun yerel satışları şirketin kar etmesi için yeterli. Nasıl mı? Çünkü her 3 Nintendo oyunundan 2.3 tanesi Japonya'da satılıyor!

Siz bakmayın Avrupa medyasının Nintendo'yu yerden yere vurmasına. Asıl kazanç, birim konsol satışında değil, konsol başına satılan oyun sayısında... Eğer olaya bu perspektiften bakarsanız, yaklaşık 30 firmanın neden gözü kapalı bu işe girdiğini kolayca hesaplayabilirsiniz. ;)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #10 : 22 Ekim 2016, 17:32:48 »
RAAT #03 İçerik

18:00-19:30 matahari'den "Tıpkı eski günlerdeki gibi" başlıklı sunum.

Eğer siz de işin mutfağını görüp havayı koklamak, 2016 teknolojisinin 80'lerin ruhu ile birleştiğinde neler yapılabileceğine şahit olmak, Next-gen programlama teknikleriyle tanışmak, HLSL'de kod yazmanın aslında Assembly Language'de cycle saymaktan çok da farklı olmadığını görmek istiyorsanız sakın kaçırmayın.

Deeeermişimmmmm...

Alıntı
Son çizimlerime göz atarsın, beğenirsen ofisine götürür 3D çıktısını alırsın, beğenmezsen sana Montpellier'nin üzüm bağlarını anlatırken Bruges çikolatası ikram ederim. - Bilmem yeterince spoiler verebildim mi?!!
Bunu değerlendirelim. Özellikle çikolata kısmı koparttı beni :) Hatta şöyle bir fantazi geldi aklıma: Senin modelleri 3D olarak çikolata basan printerdan basabiliriz...

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #11 : 22 Ekim 2016, 19:35:22 »
Retro (kisvesi altında) toplantı... "Tıpkı eski günlerdeki gibi" başlıklı sunum, fantezi, çikolata, sefahat, elitizm...

Kapanış: Alcofribas'tan "Pompei'nin son günleri!" ;D ;D ;D

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #13 : 23 Ekim 2016, 00:08:27 »
Ben bunun normal bir tablet'ten ne farkı olduğunu çözemedim doğrusu. Android, IPhone ve Ipad'e benzer şekilde takılan joypad'ler var. Ne tür bir yenilikten bahsediyoruz burada?

Tanıtım filmindeki müzikle, videonun da kel alaka olduğunu düşünmekteyim, sanki benim laptop mute edilmiş de, arkada tv'den müzik sesi geliyor gibi. Görüldüğü gibi, nightlord'un korkuları bende yok, direk bok atarım :D

Bu iş Nintendo'nun mobil/tablet pazarına tuhaf bir yöntemle girme çabası gibi geldi bana. Hibrid bişey. Halbuki eskiden Gameboy Advance falan vardı ne güzeldi :)

*not: kartuş olayına bayıldım.

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
« Yanıtla #14 : 23 Ekim 2016, 10:45:49 »
Ben bunun normal bir tablet'ten ne farkı olduğunu çözemedim doğrusu. Android, IPhone ve Ipad'e benzer şekilde takılan joypad'ler var. Ne tür bir yenilikten bahsediyoruz burada?

Eğer sabit ve mobil konsol durumlarındaki oyun kalitesinde fark olmayacaksa, gerçekten normal bir tabletten farkı kalmıyor. Teknik özellikler açıklanınca durumu anlayabileceğiz sanırım, tablet kısmında Nvidia'nın mobil Tegra GPU'su var ve sistem ARM tabanlı deniyor ama şimdilik söylenti sadece. Nightlord'un belirttiği hem GPU'nun hem de oyunların up/down edilebiliyor olması uygulanabilir gibi geldi, ama sadece mobil GPU varsa bir süre sonra sabit tarafta tatmin etmez herhalde. Dock için ise söylenti bile yok, eğer dock ünitesini sadece güç kaynağı ve ek giriş/çıkışlar olarak tasarlamışlar ise yazık etmişler. Neyse, konsolcu olmadığım için benim hayatımı etkilemeyecek ama, Nintendo'nun yenilikçi yapısı kendisini bu zamanda ayakta tutabilen tek şey, onu da kaybederse silinip gidecekler.

Bu iş Nintendo'nun mobil/tablet pazarına tuhaf bir yöntemle girme çabası gibi geldi bana. Hibrid bişey. Halbuki eskiden Gameboy Advance falan vardı ne güzeldi :)

Maalesef artık Windows'tan başlayarak her şey hibrite kayıyor, bu iyi mi kötü mü tartışmak lazım. Kendi adıma hibrit bisikletleri çok seviyorum :D