Gönderen Konu: Kondisyon Puanlama Sistemi  (Okunma sayısı 15117 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Kondisyon Puanlama Sistemi
« : 29 Eylül 2011, 15:28:01 »
 Kullandigimiz bilgisayarlarin gun gelecek koleksiyon degeri tasiyan parcalar haline gelecegi aklimiza gelmemisti. Oylede oldu. Hatta tekrar sahip olabilmek icin peslerinden kosmaya basladik bu tutku objelerinin. Sadece koleksiyon degil, kendimizce ulvi gordugumuz diger amaclar icin de topluyoruz bu aletleri aslinda. Fakat bu, cilgin bir retrocomputing pazari oldugu gercegini degistirmiyor. Biraz nostaljiden ote guzel paralarin dondugu global bir pazar. Gun gectikce daha cilgin hale gelecek bir pazar.

Bu pazarin en buyuk eksikligi kuralsizligi sanirim. Ozellikle turkiye soz konusuysa. Sadece bilincsiz koleksiyonerler degil, sark kurnazi retro tuccarlarinin da zarar verdigi kuralsiz bir pazar. Fiyat konusunda bir kural uygulamasi sacma oldugu icin kondisyon beyanati hakkinda ki kurallardan bahsetmis oluyorum dogal olarak.

Kimine gore "temiz" olan bir parcanin bir baskasina esit gozukmesi mumkun olmayabilir. Cunku "temiz" subjektif bir kavram. Ama turk piyasasinin kondusyon anlayisi ozurlu oldugu icin gayet yeterli bir tanimlama oluyor temiz sifati. Hep sahip olmayi hayal ettiginiz parcayi satin almaktan ziyade, o parca icin bir piyango bileti satin almak gibi bir sey bu. Kesinlikle kabul edilemez.

En azindan bu ulke piyasasi icin ortak ve suistimal edilemiyecek bir Kondisyon Puanlama Sistemi olusturulmasi gerektigine inaniyorum. Bu sebeple uygulanabilir olup olmadigi, olasi sakincalari, yontemleri konusunda tartisalim diyorum. Siz ne diyorsunuz ? 
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Ynt: Kondisyon Puanlama Sistemi
« Yanıtla #1 : 29 Eylül 2011, 15:58:22 »
Genel bir karne / künye yaratılabilir belki... Ben kendi koleksiyonum için böyle bir şey kullanıyorum. Cihazın çalışma durumu, kutusu var/yok, dökümanları var/yok, adaptörü, ara kablosu vs var/yok. Fiziksel durumu üzerine de bir kaç not düşüyorum. Bir Excel tablosu açıp şu aşağıda uydurduğum örneğe benzer karneler hazırladım elimdeki sistemler için:

Commodore 64
C64C

Yıl: 1987
Kutu: Var
Dökümanlar: Var
Yazılımlar: Yok
Adaptör: Yok
Aksesuarlar: RF kablosu, reset düğmesi, örtü
Not: Sol ön köşesinde leke var

Yalnız bu bilgiler nasıl sayısallaştırılabilir, nasıl puan haline getirilir bir fikrim yok.

Selamlar, LP

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #2 : 29 Eylül 2011, 16:25:12 »
 Aslinda cok uzun suredir aklimda bu fakat dun gece sizin 1581 deneyiminiz okuyunca yazayim dedim. Hayal kirikligi yaninda para ve zaman kaybi yasadigimiz sey. Zaman ilerledikce alisverislerde yasadigimiz bu olumsuzluklarin miktari artacak.

Mesela sizin tabloya ek olarak konabilir puan sistemi. Not yerine mesela, salliyorum ;

- Kondusyon puani: C6 (Sol kosesinde leke var)

Yani onceden tanimlanmis puan cetveliden kondisyona karsilik gelen derece ve bu dereceye sebep olan kusur seklinde belirtmis oluruz. Mesela C10 ambalaji/jelatini hic acilmamis parcalar icin kulalnilabilir. C1 yedek parca ayarinda kullanilabilecek, arizali donanimlar olabilir. Acikcasi tam olarak ben de bir cozum uretebilmis degilim. Bu coklu katilimla belirlenebilecek bie sey. Hatta diger retro forumlari uzerine de tasinmasi mantikli olabilir duruma gore.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 29 Eylül 2011, 19:16:14 »
'Temiz' adı altında satılan bazı cihazları paketinden çıkardığımda karşılaştığım hayalkırıklığı nedeniyle çalışıp çalışmadığını denemeden bir kenara kaldırdığım az olmadı. Biz zamanında bu cihazlara çok farklı bakıyormuşuz demek ki. Zamanında yıllarca kullanıp sattığım A1200, A500, C128 vb cihazları şu anda 'sıfır' adı altında satmak mümkün olurdu, ne toz, ne çizik, ne de en ufak bir leke mevcut değildi. Verdiğimiz değer nedeniyle o kadar özenle kullanmışız demek ki. Malesef, satıcıların sattıkları cihazı olduğundan daha iyi şekilde gösterme eğilimleri mevcut.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #4 : 29 Eylül 2011, 20:01:56 »
Kondisyon meselesi çok zorlu bir konu. Aslında satıcılar adam gibi resimleseler ve açıklama yazsalar bu kadar sıkıntı yaratmaz. Hatta böyle bir sisteme gerek bile olmaz.

Ben olaya birkaç noktadan bakıyorum:

- Cihazı ne kadar arzuluyorum
- Cihaz ne kadar rare
- Fiyat ne kadar uygun

Bunlar benim temel kriterlerim. Ama bir de yan faktörler var. Misal kondisyonu çok kötü bir cihaz ileride bulacağım kutulu kitaplı tertemiz ama tek tuşu eksik bir cihaz için yedek parça olabilir. Eh böyle bir durumda yemişim kondisyonunu. Elbette böyle diye diye devasa bir koleksiyona sahip oluyorsunuz. Aslında ben koleksiyon tanımının da iyi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bence çoğumuzun elindeki yığın durumunda... Çünkü ben koleksiyon denilince her biri özenle seçilen ve sergilenen-sınıflandırılan birşeyler bekliyorum.

Belirtmeden geçmeyeyim; Shax yine hayal görüyor. Böyle bir notlama sistemi olsa bile bu adamlarla(hem satıcı hem de alıcı olarak) işlemez. Ürünün başlığını ve tanımını doğru yazmaktan aciz, fotoğraf koymaktan imtina eden(isteyene fotoğraf yollanır-fotolar eklenecektir) bir güruha ne notlaması yaptırtacaksın :)

Ben sadece forumlarda satış işine bir çeki düzen verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Misal;

-Aynı anda birden fazla ürün satışa koyan tek başlıkta toplayacak
-İşe yarar birkaç sorusu/mesajı olmayan satış yapamayacak(işe yarar kısmına dikkat! dostum çok güzelmiş-hayırlı olsun- amiga ne bilgisayardı bee- cinsi laflarla 500-800 mesajının olması birşey ifade etmesin!)
-Fiyat belirtmek zorunlu
-Birkaç açıdan düzgün çekilmiş foto zorunlu
-Birkaç şikayet alan süreli veya süresiz satıştan men edilecek
-"Güncel", "fiyatları indirdim" tipi mesajların uygun bir periyodu olacak. Bugün ilan yarın güncel olmayacak.

Bir de bunlara ek olarak "fiyatlara yorum yapılabilir mi yapılamaz mı" mevzusu var. Bunda kararsızım. Biraz kafa yormak lazım bunun üzerine.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 29 Eylül 2011, 21:36:33 »
Alıntı
Shax yine hayal görüyor.
elbette ama hayallerinin sebebini anlayabiliyorum. Fakat bu konudaki fiyaskoların çokluğu da dillere destandır. Retrodan çok daha eski ve çok daha hareketli olan LongPlay/Vinil camiasında 4-5 yıl önce çıkmış bir standard vardı. Plağın üzerindeki çizikler konusunda bilgi vermek adına, kötü, iyi, temiz, çok temiz, mükemmel kelimelerini kullanıyorlardı. Bunların belirli karşılıkları da vardı. Daha sonra detay gerekince, kötü, kötü+, temiz, temiz+ gibi sonuna bir "+" ekleyerek araları doldurdular. Böylece üzerinde çizik olsa da çalma sırasında atlama yapmayanlar vs. tarif edilmiş oluyordu. Fakat çok değil 2 yıl içinde herkes tüm plakları mükemmel+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ olarak satmaya başladılar. Tabii sistemi derecelendirecek bir kuruluş olmadığı için :P sistem güvenirliğini şıp diye yitirdi ve o iş bitti. Fazla konuştum aslında, olay satıcı camiasının kurnazlıkla bu sistemleri bilerek baltalamalarından ibaret. Böyle şeyler hem sattıkları malın değerini düşürüyor, hem de onlara göre çok karışık.

Ürünün başlığını ve tanımını doğru yazmaktan aciz, fotoğraf koymaktan imtina eden(isteyene fotoğraf yollanır-fotolar eklenecektir) bir güruha ne notlaması yaptırtacaksın :)
<rant>Heheh, benim blogda buna ayrılmış bir alan var. Kuyrukta eklenecek birkaç resim daha vardı ama bulamadım harddiskte... http://arda.kisafilm.org/blog/?page_id=544</rant>

Alıntı
-Aynı anda birden fazla ürün satışa koyan tek başlıkta toplayacak
-İşe yarar birkaç sorusu/mesajı olmayan satış yapamayacak(işe yarar kısmına dikkat! dostum çok güzelmiş-hayırlı olsun- amiga ne bilgisayardı bee- cinsi laflarla 500-800 mesajının olması birşey ifade etmesin!)
-Fiyat belirtmek zorunlu
-Birkaç açıdan düzgün çekilmiş foto zorunlu
-Birkaç şikayet alan süreli veya süresiz satıştan men edilecek
-"Güncel", "fiyatları indirdim" tipi mesajların uygun bir periyodu olacak. Bugün ilan yarın güncel olmayacak.
Forum satışları için standard getirmek zorunlu olmalı kesinlikle ve ilanlar modere edilmeli. Yani biri ilanı koyduğu gibi çıkmamalı piyasaya. Moderatörler ilanı onaylamalılar. Bu iş forum başlıkları ile iç içe bir plug-in olarak da eklenebilir. Anket açar gibi satış ilanı yaratacak satıcı, tüm alanların doldurulması zorunlu olacak, çok komplike olmayacak, işte satışın adı, fiyatı, tanımı, 3 fotograf vs.

Alıntı
Bir de bunlara ek olarak "fiyatlara yorum yapılabilir mi yapılamaz mı" mevzusu var. Bunda kararsızım. Biraz kafa yormak lazım bunun üzerine.
Konu bu olunca hemen donanım haber forumlarını örnek veriyorum. Adamlar ciddi ciddi ticarete verdiler işi biliyorsunuz. Herşey alınıp satılıyor orada. Satış forumlarında açtığınız ilanların altına otomatik olarak eklenen bir cümle var. "Bu ilan her türlü yorum ve eleştiriye açıktır".
Eğer satıcı kendini sağlam cümlelerle savunamıyorsa zaten sattığı malın arkasında değildir, ya da fazla para istiyordur diyorum ben. Bu yüzden başından beri yorum işinin piyasayı dengeleyen bir unsur olduğunu savunuyorum.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 29 Eylül 2011, 21:40:04 »

Bu da inanılmaz hassas ve tartışmalı bir konu. İnsanın bir tarafı "isteyen istediği fiyata satışa çıkarır, alan alır almayan almaz kardeşim" dese de şeytan dürtüyor ve içinden çektiğin "yuh be, oha" nidalarını zaman zaman kibarlaştırıp yazıya dökme isteğine de yenik düşebiliyor insan (veya sen yazıya dökmesen mutlaka bir başkası yapıyor). Fiyat ucuzsa zaten yorum yapılana kadar bir şahin o ürünü kapmış oluyor, yoruma fazla da imkan kalmıyor.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #7 : 29 Eylül 2011, 21:56:37 »
Yorum işi büyük sıkıntı. Mesela benim site DarkHardware'de yoruma pek sıcak bakmıyoruz, ama yapılıyor elbette. Sonuçta satıcı istediği fiyatı ister, buna söylenebilecek bir şey yok. Commodore 64'e "antika" diyerek 500 TL isteyen, ya da mağazada sıfırı 200$ olan ekran kartının kullanılmışına 250$ isteyen komik adamlar benim de sinirimi bozuyor işte, ancak yapılabilecek bir şey yok. "Caveat emptor" demiş adamlar yüzyıllar önce, alıcıysan dikkatli olacaksın, araştıracaksın. Mesela ben anlattığım 1581'i alırken satan arkadaşa tek soru bile sormadım, dolayısıyla kutudan çıkan her şeye de razı olmuş oldum.

Tabii ürün için aptalca yüksek fiyat istemekle, ürünün bilgilerini yanlış vermek ayrı sorunlar. Biri şark kurnazlığı denilip geçilebilecek bir durum ama diğeri daha çok dolandırıcılık tadında.

Bir de "fotoğraf temsilidir" meselesi var mesela, o da bir hastalık.

Diğer yandan, ne kadar işlevsel bir sistem geliştirirsek geliştirelim bu sistemin ancak bizler arasında çalışacağını ben de tahmin ediyorum. Hurdacıdan bedava aldığı C 64'ü "antika, benzerini bulamazsınız" diyerek 500 TL'ye satmaya çalışan adam bizlerden çok farklı bir boyutta yaşıyor çünkü. Yine de, bu konuda yapılan beyin fırtınası bile bence faydalı.

Selamlar, LP

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #8 : 29 Eylül 2011, 22:54:54 »
Retrodan çok daha eski ve çok daha hareketli olan LongPlay/Vinil camiasında 4-5 yıl önce çıkmış bir standard vardı. Plağın üzerindeki çizikler konusunda bilgi vermek adına, kötü, iyi, temiz, çok temiz, mükemmel kelimelerini kullanıyorlardı. Bunların belirli karşılıkları da vardı. Daha sonra detay gerekince, kötü, kötü+, temiz, temiz+ gibi sonuna bir "+" ekleyerek araları doldurdular. Böylece üzerinde çizik olsa da çalma sırasında atlama yapmayanlar vs. tarif edilmiş oluyordu.

Örnek güzel ama Retroya uymaz, çünkü çok fazla detay var bizde. Misal; cihaz yan ürünleri, iç aksamı gibi durumlar da mevcut. Bize ancak ikinciel araba puanlama sistemi gibi birşey uyar ki biliyorsunuz orada da yüzlerle ifade edilen kontrol noktaları mevcut. Hadi bizde 100ler mertebesinde olmasın da 10lar civarında kalsın. Lakin kimse kolay kolay uğraşmaz bunlarla. Bizde esas olan satıcıdır. Zira sayıları az olduğu için takip etmesi ve tanıması kolay. Misal; defleppard ve ibeser'in satış ilanları da sattıkları ürünler de güzeldir. Bunlardan birşey alırken beyanatlarını doğru kabul edebilirsiniz.

Ama elbette bu satılan ürünlerin 20 yaş civarında olduğunu da unutmamak lazım. Yani her an ruhlarını teslim edebiliyorlar. Bizim Ref ile bir A500+ ve monitör hikayemiz vardır. Evde ikisini de denedik ve Ref kucaklayıp kendi evine gitti. Sonra A500+ çalışmadı. Ha olay satış değildi ama yine de görüldüğü üzere bir aniden ruhunu teslim etme durumu var :)

Konu bu olunca hemen donanım haber forumlarını örnek veriyorum. Adamlar ciddi ciddi ticarete verdiler işi biliyorsunuz. Herşey alınıp satılıyor orada. Satış forumlarında açtığınız ilanların altına otomatik olarak eklenen bir cümle var. "Bu ilan her türlü yorum ve eleştiriye açıktır".
Eğer satıcı kendini sağlam cümlelerle savunamıyorsa zaten sattığı malın arkasında değildir, ya da fazla para istiyordur diyorum ben. Bu yüzden başından beri yorum işinin piyasayı dengeleyen bir unsur olduğunu savunuyorum.

Tabii ürün için aptalca yüksek fiyat istemekle, ürünün bilgilerini yanlış vermek ayrı sorunlar. Biri şark kurnazlığı denilip geçilebilecek bir durum ama diğeri daha çok dolandırıcılık tadında.

İki sebepten ötürü fiyatlara yorum yapılabilmeli diye düşünüyorum. Birincisi; arkadaşım dediğim insanların kazıklanmasını istemiyorum. Arkadaşım olmasalar bile, ortalama fiyatı 50-60 lira olan bir şeye ortama yeni dalan ve hevesle toplayan birisi 150-200 lira bayılmamalı. Kimi zamanda bu kişileri uyarınca para benim zevk benim tipi tavırlarla karşılaşabiliyoruz. Hadi o zaman diyorsun salla gitsin. İşte ikinci mesele burada başlıyor, bu sefer de ucu orta vadede herkese dokunuyor çünkü piyasa yükseliyor. Hem de tamamen anlamsız bir şekilde. Bu satıcılar da genelde düşük ramli adamlar oldukları için o tek seferlik olayın gerçek pazar olduğunu sanıyor ve sürekli o fiyatta diretiyor. Yani ya gelirse diyerek sallıyorlar bir olta.

Yorum işi büyük sıkıntı. Mesela benim site DarkHardware'de yoruma pek sıcak bakmıyoruz, ama yapılıyor elbette. Sonuçta satıcı istediği fiyatı ister, buna söylenebilecek bir şey yok. Commodore 64'e "antika" diyerek 500 TL isteyen, ya da mağazada sıfırı 200$ olan ekran kartının kullanılmışına 250$ isteyen komik adamlar benim de sinirimi bozuyor işte, ancak yapılabilecek bir şey yok.

Yorumda esas mesele medeni olabilmek. "Kardeşim oha o fiyata bu olur mu" gibi bir yorum yerine "o ürünün benzeri/aynısı şurada şu fiyata satılıyor, belki fiyatınızı gözden geçirmek istersiniz" şeklinde yorumlar okuyacağımı bilsem "yorum tamamen serbest olmalı" diyeceğim. Ama biliyorsunuz geneli biz değil diğerleri oluşturuyor ve bundan dolayı da iş kopup gidecektir. Ha aslında mesele foruma doğru adamları seçmekle de alakalı. Sonuçta bir retro forumun dark veya donanım kadar takipçisi olmaz. Haliyle biraz bakarsın adamın tavırlarına ve basarsın tekmeyi diyorum. Mesele bu kadar basit. Geri kalanlar da belli bir seviyede olacağı için istediği gibi yorum yapabilir. Biraz radikal ama tek çözüm bu bence.

Diğer yandan, ne kadar işlevsel bir sistem geliştirirsek geliştirelim bu sistemin ancak bizler arasında çalışacağını ben de tahmin ediyorum. Hurdacıdan bedava aldığı C 64'ü "antika, benzerini bulamazsınız" diyerek 500 TL'ye satmaya çalışan adam bizlerden çok farklı bir boyutta yaşıyor çünkü. Yine de, bu konuda yapılan beyin fırtınası bile bence faydalı.

Forumlarla ilgili hemen hemen bütün sorunlar o farklı boyutta yaşayan adamlardan çıkıyor. Biz ne o boyuta geçebiliyoruz ne de o adamları etrafımızdan uzak tutabiliyoruz. Haliyle de bir kısır döngüde takılıyoruz. İnşallah Retrojen de daha seçici olarak bu sıkıntıların bir kısmını bertaraf edeceğiz. :) Sonuçta burada kimsenin bir gelir beklentisi veya "yarın öbür gün bu adamdan-arkadaşından rare bir cihaz çıkar, kaliteli bir topluluktansa geniş bir topluluk yeğdir" gibi bir bakış açısı yok!

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #9 : 30 Eylül 2011, 02:14:08 »
'Temiz' adı altında satılan bazı cihazları paketinden çıkardığımda karşılaştığım hayalkırıklığı nedeniyle çalışıp çalışmadığını denemeden bir kenara kaldırdığım az olmadı.

Tek bana oluyor saniyordum :)

Utopik bir fikirdi kabul ediyorum. Fakat bu fikir sonucunda olasi bir "retrojen alim-satim deklarasyonu" taslagi cikmis ortaya.  Her ne kadar burada gordugum adamlarin yazili kurallara ihtiyaci olmasa bile, belki baska yerlerde ki kullanicilara ilham verir bu fikirler.

Ben alim ve satim konusunda hic kimsenin yorum yap(a)mamasi gerektigini savunuyorum. Sonucta temel ihtiyac maddesi degil soz konusu seyler.

Neyse, kozmik acidan oldukca cok iyi kalin.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #10 : 04 Ekim 2011, 01:44:42 »
bence saticinin nasil istedigi fiyati koyma hakki varsa digerlerinin de yorum yapma hakki var. iteyen c64'e 1000 lira fiyat koysun. ben elbette adama o fiyati 20 liraya cektiremem. Ama 1000 lira cok olmus da diyebilirim. O da benim agzimi kapatamaz. sonucta serbest pazarsa bu (isteyenin istedigi fiyati koyabilmesi icin serbest pazar olmali), o zaman alicilarin haberlesme mekanizmasi da acik olmali. Eger serbest pazar olmasin diyorsak o zaman baska bir merkezi guc fiyatlari regule etmeli idi (mesela c64 20 lira'dan fazla olamaz vs demeli).

Yani ana nokta su ben birisinin ilanina fiyat cok olmus dedigimde o satici fiyatini dusurmek zorunda degil. Benim yorumuma ragmen yuksek fiyata alici varsa da eyvallah benim yorumum isabetsiz

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #11 : 05 Ekim 2011, 09:39:33 »
Eger serbest pazar olmasin diyorsak o zaman baska bir merkezi guc fiyatlari regule etmeli idi (mesela c64 20 lira'dan fazla olamaz vs demeli).

Aslında böyle bir işe girişmek isterdim (pek mümkün görünmese de). Örneğin, çalışır durumda c64c (modern beyaz kasa, beyaz tuşlu) adaptörü ile birlikte kaç lira edebilir? Belki böyle bir indeks oluşturmak mümkündür? En azından temel bir fiyat biçebilmek mümkünse, herkes listelenen cihazın kondüsyonu ve aksesuarlarını hesaba katarak iyi kötü bir fiyat kestirebilir diye düşünüyorum. Örneğin, 35 lira c64c için makul bir fiyat mı?

Elbette, her zaman birisi çıkıp "Durun bende çok para var, basıyorum 1000 lira, kimse alamaz ben alacağım" diyebilir ve diyor. Fakat bu o kişilerin 965 lira zarar ettiğini gösterecek bir bilgi olacaktır.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #12 : 05 Ekim 2011, 15:37:38 »
 Abi ne yaptin sen :) Mesela Picasso IV, olmadi Diamond Viper Pro Vlb ekran karti satacagim ve satis fiyatini da "2011-2012_retro_ekipman_ve_kuspe_taban_fiyatlari.doc" gibi bir dosayaya bakarak mi kararlastiracagim ? Hadi marka model gibi seyleri salliyalim, donanimin turune gore siniflandiralim. Yine en basit haliyle Zorro-III ve Vlb ekran karti icin referans fiyatlar mi olacak onceden belirlenmis ? Piyasada donen butun ekimpmanlari kapsayacak mi bu liste ? Belli basli bir kac sey icin konacaksa ortaya boyle bir "taban fiyat" uygulamasi bu cifte standart olur. Ya hersey icin uygulanmali, ya da hicbirsey...

Ayrica kim belirleyecek bu fiyatlari ? Kime gore belirlenecek ? Referans alabilecegimiz bir "Ortadirek koleksiyoner cebi" falan var mi ? Sahsen ben piyasa ortalamasini yukseltecek alimlardan dahi kacinmam, eger o donanima sahip olmayi aklima koyduysam. E bu durumda benim piyasam zaten bana ozel olmus oluyor. Yani saticiyla benim aramada, refere edilemiyecek bir sey.

Fiyatlandirmadan daha ciddi sorunlarimiz var. Fazla takilmamak lazim meblaglara.

(Bu mesaji yazan adam bir lokma bir hirka kivamli gariban bir retro asigidir. Artik durulmus, az ama nitelikli ekipmanlariyla mutlu mesut yasamaktadir. Ticari herhangi bir girisimi yoktur, olmayacaktir. Ama yine de cok degerli hediye ekipmanlarin gelmesi olasiligina karsi mumkun oldugu kadar yumusak kaleme almistir fikirlerini.)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #13 : 05 Ekim 2011, 22:15:37 »
Ahah, ben howmuch.xls dosyası oluşturayım demiyorum da, bir oylama sistemiyle ortalama alınabilir. Mesela bir veri tabanı oluşturulur, ona göre o malzeme ile ilgilenen kişiler fiyat yazarlar, "ben şu kadar verirdim" diyip. Bu fiyatlar gösterilmez ama ortalaması gösterilir. Oy verecek kişiler de zaten alım yapan kişilerden ve konu hakkında bilgili olanlardan özenle seçilir. Eğer biri orada görünenden daha yüksek fiyata satış yaparsa sopaları kapıp adamın kafasını gözünü yararız, bu şekilde uygulamaya geçilmiş olur. (son cümle şakaydı)

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #14 : 06 Ekim 2011, 00:49:27 »
Var olan her ürünün listelenmesi olanaksız ama koleksiyon konusu malzemelerde genelde bir referans fiyat listesi söz konusu olabiliyor. Benim bir diğer hobim olan maket işinde de eski kitlerin referans fiyatları vs. olabilmekte.

Şöyle bir kitabın büyük kısmını içermekte Google Books servisi

VINTROPEDIA - Vintage Computer & Retro Console Price Guide 2009
http://books.google.com/books?id=D7RS9yegrtoC&lpg=PA62&pg=PA20#v=onepage&q&f=false

Ancak tabii ki bu fiyatlar özellikle bizim ülkemiz için ne derece anlamlı? Commodore 64C için 30$ demiş adam, Amiga 1200 içinse 35$. :) Hani insanın "o 35$'lık Amiga 1200'lerden bir kamyon getirsene bana" diyeceği var.

Sevgiler, LP