Shax yine hayal görüyor.
elbette ama hayallerinin sebebini anlayabiliyorum. Fakat bu konudaki fiyaskoların çokluğu da dillere destandır. Retrodan çok daha eski ve çok daha hareketli olan LongPlay/Vinil camiasında 4-5 yıl önce çıkmış bir standard vardı. Plağın üzerindeki çizikler konusunda bilgi vermek adına, kötü, iyi, temiz, çok temiz, mükemmel kelimelerini kullanıyorlardı. Bunların belirli karşılıkları da vardı. Daha sonra detay gerekince, kötü, kötü+, temiz, temiz+ gibi sonuna bir "+" ekleyerek araları doldurdular. Böylece üzerinde çizik olsa da çalma sırasında atlama yapmayanlar vs. tarif edilmiş oluyordu. Fakat çok değil 2 yıl içinde herkes tüm plakları mükemmel+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ olarak satmaya başladılar. Tabii sistemi derecelendirecek bir kuruluş olmadığı için
sistem güvenirliğini şıp diye yitirdi ve o iş bitti. Fazla konuştum aslında, olay satıcı camiasının kurnazlıkla bu sistemleri bilerek baltalamalarından ibaret. Böyle şeyler hem sattıkları malın değerini düşürüyor, hem de onlara göre çok karışık.
Ürünün başlığını ve tanımını doğru yazmaktan aciz, fotoğraf koymaktan imtina eden(isteyene fotoğraf yollanır-fotolar eklenecektir) bir güruha ne notlaması yaptırtacaksın
<rant>Heheh, benim blogda buna ayrılmış bir alan var. Kuyrukta eklenecek birkaç resim daha vardı ama bulamadım harddiskte...
http://arda.kisafilm.org/blog/?page_id=544</rant>
-Aynı anda birden fazla ürün satışa koyan tek başlıkta toplayacak
-İşe yarar birkaç sorusu/mesajı olmayan satış yapamayacak(işe yarar kısmına dikkat! dostum çok güzelmiş-hayırlı olsun- amiga ne bilgisayardı bee- cinsi laflarla 500-800 mesajının olması birşey ifade etmesin!)
-Fiyat belirtmek zorunlu
-Birkaç açıdan düzgün çekilmiş foto zorunlu
-Birkaç şikayet alan süreli veya süresiz satıştan men edilecek
-"Güncel", "fiyatları indirdim" tipi mesajların uygun bir periyodu olacak. Bugün ilan yarın güncel olmayacak.
Forum satışları için standard getirmek zorunlu olmalı kesinlikle ve ilanlar modere edilmeli. Yani biri ilanı koyduğu gibi çıkmamalı piyasaya. Moderatörler ilanı onaylamalılar. Bu iş forum başlıkları ile iç içe bir plug-in olarak da eklenebilir. Anket açar gibi satış ilanı yaratacak satıcı, tüm alanların doldurulması zorunlu olacak, çok komplike olmayacak, işte satışın adı, fiyatı, tanımı, 3 fotograf vs.
Bir de bunlara ek olarak "fiyatlara yorum yapılabilir mi yapılamaz mı" mevzusu var. Bunda kararsızım. Biraz kafa yormak lazım bunun üzerine.
Konu bu olunca hemen donanım haber forumlarını örnek veriyorum. Adamlar ciddi ciddi ticarete verdiler işi biliyorsunuz. Herşey alınıp satılıyor orada. Satış forumlarında açtığınız ilanların altına otomatik olarak eklenen bir cümle var. "Bu ilan her türlü yorum ve eleştiriye açıktır".
Eğer satıcı kendini sağlam cümlelerle savunamıyorsa zaten sattığı malın arkasında değildir, ya da fazla para istiyordur diyorum ben. Bu yüzden başından beri yorum işinin piyasayı dengeleyen bir unsur olduğunu savunuyorum.