Gönderen Konu: Türkiye'deki orijinal arcade kabinlerin sonu  (Okunma sayısı 10154 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Türkiye'deki orijinal arcade kabinlerin sonu
« : 20 Eylül 2017, 23:41:09 »
Arada sırada muhabbeti açılmıştır bu konunun; Türkiye'de orijinal arcade kabin var mı, zamanında girmiş mi v.s.

Bazılarımız tek tük hatırlar bazılarımız için se "Atari salonu" na girmek nasip olmamıştır zamanında. Sorunun cevabı, evet, zamanında Türkiye'ye orijinal arcade kabini girmiş. Peki şimdi nerede bu kabinler acaba? Çoktaaan odun olmuştur denir genelde...

Geçenlerde bir arkadaş bazılarının fotosunu çekip gönderdi bana. Paylaşmak istedim sizlerle. Biraz hüzünlü ama  :'(

Orijinal Neo Geo "cabaret" tarzında kabinler... Paintball siperi yapmışlar  >:(

Orijinal Konami "The Simpsons" arcade kabini... Kabin 90'lardan beri açık havada kuşların tüneği olmuş. Yarısına kadar çürümüş. Yine de sağlam yapmışlar...

Orijinal Nintendo Playchoice 10 arcade kabini... Aynı şekilde...

Orijinal Robocop kabini. Sağdaki ise çok nadir Sega Mega Tech kabini. O kabini restore edecek arkadaş. İçindeki sistemi kullanmayacağını, mame sistemi istediğini söyledi, ben de MAME sistemi benden sana hediye olsun dedim, mega tech sistemi kurtardım  8)

Tekrar edeyim, bunlar stok internet fotoğrafları değil. Geçen ay Antalya'daki eski bir ataricinin dağ başındaki deposunda çekildi fotolar. Atarici arsasını paintball alanı yapmış.

Aslında bir minibüse atlayıp anadoluyu gezmek lazım, şu History channelda "American Pickers" dizisi var, onlar gibi... Hem muhabbet edip hem de böyle cevherler bulmak heyecanlı ve eğlenceli olur...

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Türkiye'deki orijinal arcade kabinlerin sonu
« Yanıtla #1 : 21 Eylül 2017, 11:32:16 »
Arcade kabin mezarlığı gibi bir yer olmuş doğrusu. Keşke bu hale gelmeden el değiştirselermiş...

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #2 : 22 Eylül 2017, 11:56:40 »

Çok hüzün verici görüntüler gerçekten.  :(

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #3 : 23 Eylül 2017, 07:47:10 »
Hüzün verici ama bi yandan da umut verici. Benim ta gezegenin öbür ucundan ellerim kaşındı valla :D

Şimdi yeni yavuzg kurtarma-restorasyon threadleri görürsek o da ultra ballı börek :)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #4 : 25 Eylül 2017, 12:43:25 »
Aslında bir minibüse atlayıp anadoluyu gezmek lazım, şu History channelda "American Pickers" dizisi var, onlar gibi... Hem muhabbet edip hem de böyle cevherler bulmak heyecanlı ve eğlenceli olur...

Ulser sebebi de olabilir ayrica. Bu cografyanin insaniyla boyle bir etkilesime girmek celik gibi sinirler gerektirir. Her gun dahada acayiplesiyorlar anlamiyorum.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 26 Eylül 2017, 00:06:14 »
üzücü görüntüler, ama bunlar hep bizim suçumuz. Bunları elimizden kaçırdık hep. Nedense etki alanımız genişleyeceğine küçülüyor.

TNT Amusements Inc bir sega mega tech restore etmiş, baktım donanım dandik ama (megadrive oyunları), çift ekranı da kullanabilirse harika bir mame kabini olabilir. Arduino ya da raspberry ile ikinci ekranı sürmek mümkün olabilir, ordan da COM üzerinden pc'de bir aplikasyon MAME'e komut gönderir. Tabii belki de mame dual monitör destekliyordur?

böyle kötü durumda olmasın da, ben de black knight 2000 (pinball) peşindeyim, bir gün böyle biryerlerden çıkacak diye korkuyorum. Gören olursa bana bir haber etsin.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 26 Eylül 2017, 13:31:04 »
 Kargo ve kargo paketi bedellerini karsilamaya hazir hissettigim an "Terminator 2 Judgement Day - Midway" edinmek istiyorum. Tam bir lojistik kabus olacak ama bunu yasamadan olmek istemem. Yavuzg' nin gelecege donuk projeleri icinde var bu kabin diye hatirliyorum. Yaniliyor olabilirim fakat onda gorursem daha cabuk gaza gelirim herhalde.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #7 : 26 Eylül 2017, 14:31:10 »

böyle kötü durumda olmasın da, ben de black knight 2000 (pinball) peşindeyim, bir gün böyle biryerlerden çıkacak diye korkuyorum. Gören olursa bana bir haber etsin.

Abi bi ara İstanbul'da satan vardı. Letgo ya ilan koymuştu. Hatta letgo'da bi aradığını bi daha bulamıyorsun diye sayfayı desktop'a saklamıştım. Sonra gözüm gidip gidip durmaya başlayınca "olm daha elindeki pinball projesini bitiremedin" diyip linki sildim  ;D

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #8 : 26 Eylül 2017, 14:34:45 »
... Yavuzg' nin gelecege donuk projeleri icinde var bu kabin diye hatirliyorum.

Var hocam...  ;)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #9 : 27 Eylül 2017, 22:06:32 »
Abi bi ara İstanbul'da satan vardı. Letgo ya ilan koymuştu. Hatta letgo'da bi aradığını bi daha bulamıyorsun diye sayfayı desktop'a saklamıştım. Sonra gözüm gidip gidip durmaya başlayınca "olm daha elindeki pinball projesini bitiremedin" diyip linki sildim  ;D

kimdi acaba?

2004'de Kemancı barın en alt katında vardı, kasanın sağına soluna bakınca getiren kişinin telefonunu bulmuştum, aramıştım, sanırım 2500$ istemişti, pazarlık aşamasında evlendim, pazarlık işi askıya kalktı. Pişmanım hakim bey. (hadi bulun bakalım neden pişman olmuşum :D

2007 ya da 8'de fatihte bir mekanda bulduk (webdeki bir ilandan) bir arkadaşımı yolladım, gidip baktı, refurbished bir şekildeymiş, alalım dedik ama o zamanda para yoktu :D

Şimdi de yer yok aslında. Ama bir yere sokarım dedim yahu, ben sokamazsam hanım bana sokacaktır zaten.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #10 : 28 Eylül 2017, 11:07:40 »
BK2000 de çok güzelmiş ya, daha önce görmemiştim.

Fındıkzade Platin'de şu makine ile (Bally Spectrum) bayağı bir oynamışlığımız vardı...

http://www.youtube.com/watch?v=wW-iNZcP_wU

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #11 : 28 Eylül 2017, 16:49:51 »

kimdi acaba?

2004'de Kemancı barın en alt katında vardı, kasanın sağına soluna bakınca getiren kişinin telefonunu bulmuştum, aramıştım, 2500$ istemişti, pazarlık aşamasında evlendim, pazarlık işi askıya kalktı. Pişmanım hakim bey. (hadi bulun bakalım neden pişman olmuşum :D

2007 ya da 8'de fatihte bir mekanda bulduk (webdeki bir ilandan) bir arkadaşımı yolladım, gidip baktı, refurbished bir şekildeymiş, alalım dedik ama o zamanda para yoktu :D

Şimdi de yer yok aslında. Ama bir yere sokarım dedim yahu, ben sokamazsam hanım bana sokacaktır zaten.

içini rahatlatayım, benim elvira kadar dökük olmasa da ciddi anlamda elden geçmesi gerekiyordu (backbox camı falan kırıktı, lastikler çürümüş, bazı ışıklar yanmıyordu, bazı dekor plastikleri kırıktı v.s.) fotolardan. fiyat 2000 TL idi. Sonra bir daha baktığımda fiyatı 2000 "dolar" yapmıştı eleman. sonra da sildim ilanı...

pinball olayında malzeme o kadar pahalı ki, evime koyayım pırıl pırıl olsun diyebileceğin hale getirmek için bile 1000-2000 USD para harcamak gerekebiliyor. mekanik yedek parçalar ağır, gümrük memuru ile her kargo için "bunlar ne?" muhabbeti yapman lazım (araba parçası zannediyorlar genelde) vs vs

Bir de tüyo vereyim, İstanbul'da gemi sökme işi yapan hurdacılardan çıkıyormuş pinball genelde. Kumarhane ve arcade salonu olan eski gemilerden bahsediyorum...

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #12 : 02 Ekim 2017, 23:37:14 »
Bir de tüyo vereyim, İstanbul'da gemi sökme işi yapan hurdacılardan çıkıyormuş pinball genelde. Kumarhane ve arcade salonu olan eski gemilerden bahsediyorum...

vay be kırk yıl düşünsem aklıma gelmez. bikere pinball doğası gereği denizde oynanmaya uygun değil, top kafasına göre oraya buraya kayacak gidecek...

bu gerçek bir tüyo oldu. Tanıdık gemi sökücüsü var mı? "Son gemi sökücüüü" diye haykırasım geldi şimdi bak... Şöyle bir google'a baktım, genelde sökümcüler izmir civarında. Belki yazın yazlığa ara verip Aliağa'yı bir turlarım...

Bu arada tamamen tesadüfen bir şok yaşadım:

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.1072.pdf
1968 yılında konmuş ve hala geçerli olan bir kanun bu: "RULET, TİLT, LANGIRT VE BENZERİ OYUN ALET VE MAKİNALARI HAKKINDA KANUN"
2015 yılında "langırt" yasadan çıkarılmış. Buna göre:

"Türk Ceza Kanununun 228 inci maddesinin kapsamı dışında kalsa bile umuma mahsus veya umuma açık
yerlerde her ne ad altında olursa olsun kazanç kasdiyle oynanmasa dahi rulet, tilt, langırt (2) ve benzeri baht ve talihe bağlı veya
maharet istiyen, otomatik, yarı otomatik el veya ayakla kullanılan oyun alet veya makinaları ile benzerlerini bulundurmak
veya çalıştırmak veya yurda sokmak yahut imal etmek yasaktır. Bu kanunun uygulanmasında spor kulüpleri, gençlik teşekkülleri ve dernekler umuma açık yer sayılır"

Bunu belki de fazla dillendirmemek lazım. Kanunu kaldırmak yerine kapsam genişletip arcade kabin ve konsollar diye genişletebilirler...

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #13 : 03 Ekim 2017, 09:54:34 »

... ve benzeri baht ve talihe bağlı veya maharet istiyen, otomatik, yarı otomatik el veya ayakla kullanılan oyun alet veya makinaları ile benzerlerini ...

Bunu belki de fazla dillendirmemek lazım. Kanunu kaldırmak yerine kapsam genişletip arcade kabin ve konsollar diye genişletebilirler...

Bence arcade kabin ve konsollar bu cümle ile çoktan kanuna dahil edilmiş ;P (Laf iyi ama "maharet" isteyen :) )

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #14 : 03 Ekim 2017, 10:09:17 »
Peki ben 'maharetsiz' olsam dahi 'maharet isteyen' bu makinalardan oynayamaz mıyım? Maharetsiz olmam sömürülüyorum anlamına geldiği için mi devletim beni koruma altına alıyor? Yoksa bu tarz mekanlar bir tür topluma zararlı batakhaneler olarak görüldüğü için mi durum böyle? Langırtta sürekli fırıldak çeviren birini devletin korumaya alması mantıklı aslında...