Gönderen Konu: Yurtdisi alisveriste posta sistemi harici secenekler.  (Okunma sayısı 4639 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
 Bundan 10 Yil kadar once UPS kanaliyla camasir makinesinden hallice bir koliyi memlekete sokarak kendi belami vermistim. Neredeyse satin aldigim mal kadar gumruk ve komisyon odedim. O gun bu gundur ne zaman kargo sirketleriyle yurtdisindan paket getirme olasiligi gozumde canlansa altima kaciracak gibi oluyorum korkudan. Neyse, gelelim bu basliga sebep konuya...

Bayramdan once Avustralya' da ki bir firmadan heykel siparis ettim. Avrupa amerika piyasasinda coktan tukenen bir parca fakat oradaki saticilardan birinde varmis iste. Gonderim secenegi olarakta Avustralya postasi tek secenek, tam istedigim gibi. Hemen satin aldim basladim beklemeye.

Paketin tum hareketlerini Avustralya posta sistemi uzerinden takip edebiliyorum. 25 Agustos' ta Melbourne' den cikiyor 30 Agustos' ta Istanbul' a ulasiyor. Tabii bir de kurban bayrami var, tam ortasinda gelmis oluyor paket. Bu yuzden cok bir beklentim yok erken vuslat konusunda. Aklimdan cikiyor zaten ve 24 Eylul' e kadar bakmiyorum bile ne olup bitti diye.

Paketin coktan PTT sistemine girmis oldugunu dusunerek takibi oradan da yapayim diyorum ama benim paket numaramla uyusan hicbir sey yok PTT' de. Tamam diyorum, neticede gumruklu bir paket bu herhalde oradadir. UKIM' le irtibata geciyorum fakat onlar da paketimin kesinlikle sistemde olmadigini, bilgilerimin yanlis oldugunu iddia ediyorlar. Ulan bilgiler yanlissa Australian Postal Corporation (APC) uzerinden neyi takip ediyorum ben? Panik halinde saticiyla iletisime geciyorum ama tatmin edici cevabi alamiyorum bir turlu. Bana devamli "Yerel posta kurumunuzla baglantiya gecin" deyip duruyor. Tepem atinca ben de halihazirda bulunan baska bir heykel icin verdigim pre-order' i iptal edecegimi soyleyerek ultimatom sunuyorum bu Crocodile Dundee' ye. Ise yariyor.

Dundee APC' yle yazisiyor ve paketin son durumuna ait guncel bilgilere ulasiliyor. Bu arada, o gune kadar APC uzerinde bir hareket yoktu. 30 Agustos' ta Istanbul' a giris yaparak son buluyordu hareket bilgileri. Neyse, yeni bilgiler dogrultusunda bana baska bir takip numarasi veriyorlar, DHL' e ait olan. Ilk bu safhada basliyor karincalanma oramda buramda. Simdiye kadar Almanya' dan tonla paket aldim DHL yoluyla gelen fakat bunlarin hepsi posta sinifinda seylerdi. Burada dagitimi gumrugu bilmemnesi derken hep PTT ile muhattap olugum senaryolardi. Fakat gelen paket su asamada posta paketi olarak gozukmuyordu, bildigin DHL' in kargo hizmetiyle memlekete ve dogal olarak bana girmisti.

Mailde DHL' i gordugum andan itibaren hesap kitap yapmaya baslamistim. Iste 500-600 lira masrafa kadara alirim, uzerinde cikarsa muhattap olacagim ilk gorevlinin kicina sokmaya calisirim, iyi halden indirim alsam su kadar yatarim falan bir suru sey geciyor kafamdan, acayip ofkeliyim. Parasini birak o burokrasiye dahil olmak adami yipratmaya yetiyor zaten. Is isten gecti artik diyerek 26 Eylul gunu DHL Turkiye' nin Gumruk departmanini aradim. Telefona cikan abla benden "Konsimento" numarasini istiyor bir seyler soyluyor ama benim aklimdan cezaevi tutukluluk falan var :D Es dost gorus gunlerinde temiz camasir getiriyor, boncuklardan floppy disk yapiyorum falan... O kadar sartlanmisim maraza cikacak.

Paketimin gumruge tabi oldugunu, gumruk islemleri icin kendilerine vekalet vermem gerektigini, paketimin islemleri bittikten sonra gonderilecegini soylediler. Benim yapmam gereken seyse mail adresime yolladiklari "Gumruk temsil yetkisi" ni doldurup imzalamam, nufus cuzdani fotograflarimla birlikte verdikleri mail adresine gondermem. Bu fasildan sonra gumruk islemleri baslayacak, ardindan bana toplam ucreti soyleyip ( Boru degil, neredeyse bir aydir paket onlarda. Sirf depolama ucreti bile beni evsiz birakmaya yeter.) odemeyi havale yoluyla alarak hadiseyi bitirecekler. Bu isin pesinden kendim kosmayacak olma fikri beni biraz olsun rahatlatiyor. Heyecanla cikacak masrafi beklemeye basliyorum.

Iki gun sonra 28 Eylul' de mail geliyor. Mailde odeyecegim toplam tutarin 112.46 TL (Mal 150 USD) oldugu, banka havalesi ya da K.Karti kullanarak odemeyi gerceklestirebilecegimi yaziyor. Dogal olarak ufak bir bayram havasi yasiyorum. Mapsulara dusup kader kurbani oldugum olasi gelecek yavas yavas yok oluyor. Hemen havalemi yapiyorum, 3 Saat sonra daha havale ekraninin oldugu tab bile kapatilmamisken kargo kuryesi kapida bitiyor.

The End...
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Yurtdisi alisveriste posta sistemi harici secenekler.
« Yanıtla #1 : 30 Eylül 2017, 21:40:52 »
Yapma yaa, o kadar şartladın ki bizi, mutlu son ciddi sürpriz oldu doğrusu! :)

Sen bir horoz moroz kes iyisi mi...

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #2 : 30 Eylül 2017, 23:55:03 »
Gerçekten de sürpriz bir mutlu son. :)
E ne demişler; sonu iyi biten her şey iyidir. :)

Peki bu 112.46 TL'lik tutarın dökümünü verdiler mi, içerisinde hangi ücretler var diye...

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 01 Ekim 2017, 02:20:37 »
Gözün aydın paket eline ulaştı ya gerisi boş  :P

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
« Yanıtla #4 : 01 Ekim 2017, 12:15:26 »
Mutlu paketler!  :)

Shipping'de en sorunsuz seçenek yerel posta (ptt); paket, kimse ile muhatap olmaya gerek kalmadan adresine geliyor, gümrük vergisini de nakit ödeyip konuyu kapatıyorsun, paketin gümrükte takılma ihtimalinin de en düşük olduğu seçenek bu.

DHL'de paket yurtiçine girince yeni bir takip numarası oluşuyor ve gayet gıcık şekilde bu konuda ne satıcıdan ne de DHL'den bilgilendirme geliyor. Aslında takip ekranında yeni numaranın otomatik görünmesi lazım, bu kadar basit bir sistemi nasıl kuramamışlar şaşırtıcı. Ben işin içinde DHL varsa, satıcı ile hiç muhatap olmadan, paket ülkeye giriş yaptıktan sonra, hangi ülkeden yola çıkmışsa DHL'in o ülkedeki müşteri hizmetlerine eposta gönderiyorum, en geç ertesi gün mutlaka cevap geliyor.

Çevrimdışı Alpyre

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #5 : 01 Ekim 2017, 12:43:48 »
Daha geçen ay Çin'den sipariş ettiğim bir pakette benzeri bir durum yaşadım.
Ama benimki mutlu son değil.

Verilen takip numarası Türkiye'ye girip PTT'ye teslim edilinceye kadar takip edilebiliyor. PTT takip no'sunu kendi sistemine girmemiş.
Arayıp görüştüğüm yetkililer neden olarak şu cümleyi kurdu: "Takip numaranız U ve R harfleri ile başladığı için biz takip etmiyoruz."

Şaka değil. Bu yüzdenmiş. "Bu işin mantığı ne, neden UR'lileri takip etmiyorsunuz" diye soruyorum. Çünkü "UR ile başlıyor" diye yanıt alıyorum.

Uzun sözün kısası, paket kayboldu. Ne gelen var ne giden. EPROM yazıcı sipariş etmiştim. Yalan oldu.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 01 Ekim 2017, 15:37:48 »
 Tebrikler icin tesekkuler cocuklar. Lutfen bu tarz deneyimleri paylasmayi ihmal etmeyelim. Zira her gun yeni bir sacmalik yasanabiliyor bu konularda. Mesela UR ile baslayan posta takip kodlarini takip etmeye calisarak vakit harcamamamiz gerektigini ogrendik :) Sagol Alpyre ve gecmis olsun.

Tam sayisini bilmiyorum ama son 15 yilda rahat 400-500 paketim vardir sadace avrupa ve amerika' dan gelen. Ama hala bir sonraki pakette nasil bir deneyim yasayacagimi kesin olarak soyleyemem. Sadece yakin bir tahminde bulunabilirim. Iste gercek macera bu :D

@AmonR

Dokum yok ama buyuk bolumu posta gumrugu vergisi. Avustralya %20' lik vergi dilimi icinde, yani 100 lirasi zaten vergi. DHL tarafindan bir bilgilendirme almadigim icin cok bir sey talep etmemisler anladigim kadariyla. Yoksa haberim dahilinde o paket depolarinda bekleseydi oy diyorum, oy oy oy...

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #7 : 02 Ekim 2017, 23:08:25 »
"Bu işin mantığı ne, neden UR'lileri takip etmiyorsunuz" diye soruyorum. Çünkü "UR ile başlıyor" diye yanıt alıyorum.

Arkadaşım, kaç senedir öğretemedik, U ve R ile başlayan paketler takip edilmiyor, hala gelmiş niye diye soruyorsunuz. Son kez cevaplıyoruz: U R ile başladıkları için takip edilmiyorlar. Artık bizi rahat bırakın.

Bu arada şöyle bir bilgiye ulaştım (chinapost sitesinde), çinden gelen chinapost gönderilerinin hepsi CN harfleri ile bitmeli, R, C ya da L ile başlamalı.

Fakat UR neden takip edilmiyor, çünkü U diye bir harfle başlamaması gerekiyor, yani takip numarası sahte:

"Since many big marketplaces such as ebay, aliexpress, amazon etc REQUIRE seller to ship goods with tracking number. Some China Post agents also provide some kind of mock “tracking number” for China Post Regular Airmail in order to fulfill the marketplace requirement. Sometimes, those tracking number can show some parcel pickup info and airport info in the agent’s own website. In most cases, the parcels from big agent such as Yanwen will arrive destination without any problem. However, these tracking number have nothing to do with China Post and China Post can not verify the authentic of the parcel shipment."

Yanwen diye bir özel kargo servisi var görünüşe göre, genellikle forumlarda ürünlerin ulaşmaması ile ünlü. Kodlar UR ile başlayıp YP ile bitiyor. Acaba gümrükteki haybeci görevliler bu kodları tanıyor, nasıl olsa takip edilemiyor diye cukka mı yapıyorlar?

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #9 : 04 Nisan 2018, 16:34:47 »
Ben bu anketi CGTR'ye de taşıyayım iyisi mi...

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
« Yanıtla #10 : 04 Nisan 2018, 16:44:12 »
PTT'den genel olarak memnunum, bugüne kadar yurt dışı gönderilerim dahil ne kargom kayboldu ne de hasar aldı, ama sorun yaşayanlar için güzel anket.

Hazır konu açılmışken; Pazartesi sabahı Newegg'den ram siparişi verdim, aynı gün ABD/New Jersey'den Fedex'le gönderdiler ve bugün öğlen teslim aldım, bu kadar kısa sürede ve sorunsuz teslimatı nadir yaşamışımdır (tabi 140 TL'lik ürüne 90 TL kargo ücreti ödedim, o ayrı). Gümrük vergisi de ödemedim, hatta ürün gümrük kontrolüne hiç girmemiş, bu yıl gümrük sınırı 22€'ya inmişti ama henüz işleme almamışlar sanırım.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #11 : 04 Nisan 2018, 17:00:54 »
FB'ye yazacağım ama hazır konu olmuşken buraya da yazayım bari. Dün n11'deki tek bir mağazadan 20 kalem ürün sipariş edecektim. Ürünler 96Lira gibi birşey tutuyor. Baktım Ödeyeceğim miktar 200 küsür lira. Bu ne ya dedim. Yurtiçi kargo ile 125 TL kargo parası çıkmış. Her ürüne 6 küsür Lira kargo ücreti koymuş. Dedim kesin sistemsel bir hata. N11'i aradım ve "durum böyle böyle ne yapacağız" diye sordum. Bana dedikleri bu normal çünkü satıcı 100TL üzeri kargo bedava gibi birşey koymamış. Yahu dedim, aynı mağazadan alınan her ürüne ayrı kargo ücreti mi olurmuş. Bunca yıldır internetten alışveriş ediyorum ama hiç duymadım, hem ben bedava kargo istemiyorum ki, olsun da desi arttığı için iki katına çıksın kardeşim, bu düpedüz dolandırıcılık ama mağaza da deli mi kendi mi ayağına kurşun sıksın diye de ekledim. Efendim bu mağazanın tercihi imiş, onlarla bir alakası yokmuş falan filan. Tam FB'de etiketleyip mağazaya giydireceğim, dedim dur ben şunları bir arayayım. Mağazada yetkili birisine ulaştım ve durumu anlattım. Meğer kargo ücretlerini N11 kendisine alıyormuş ve hatta 2.99TL imiş normalde, mağazalar bu konuda çok sıkıntı yaşıyormuş ve defalarca toplantı yapmışlar n11 ile bu konuda. Ama çözememişler.

Ben de siparişimi adamın kendi sitesinden verdim. Olay bitti :)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #12 : 04 Nisan 2018, 17:16:42 »
Cingeneye beylik vermisler once babasini asmis. Sen bu milletin onune "postacinin kilik kiyafeti tavri nasil?" diye anket koyarsan ondan saglikli sonuc alamazsiz. Nerden bakarsan bak aptalca bir anket.

Cok ender kullandigim icin sorunlu ya da degil diyemiyorum fakat posta gumrugu tarafinda gayet sorunlu bir kurum. Elime firsat gecse bu kurumun gumruk bolumunde calisan her bir insan evladinin agzina sicmak isterim, istisnasiz. Yok fetis degil, tamamen intikam maksatli.

Not: 650 (Altiyuzelli) Dolar' a satin alinmis sealed Commander Keen Goodbye Galaxy' nin jelatinini kesip kutunun icerigine bakmislar. Bir gun bir tanesine piyango vuracak ve bunun diyeti de dahil hepsinin hincini tek bir insandan cikaracagim. Ama mutlaka olacak bu.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #13 : 05 Nisan 2018, 01:38:07 »
Ben PTT'den memnun olduğum için olumlu bir şeyler karalayıp gönderdim. En ufak tatsızlıkta azarlamak yerine yerel postacınızla iyi geçinirseniz (abi nasılsın, kolay gelsin, ufak tefek bahşişler hani bi çay iç benden gibi filan) her şey çok güzel oluyor.

Bu arada DHL ve Fedex'ten nefret ediyorum, bunların Türkiye ofisi bir çeşit rant çarkı kurmuş ama işin içinde olmadığımdan neyin nesidir çözemedim. Bedeli ne olursa olsun USPS-Royal Mail-China Post sonrası PTT ile gelen hiçbir paketimde sorun yaşamadığım halde iki defa fedex ve ups'le işim oldu, onlarda illlallah dedirttiler. Hatta bir tanesi RMA'den ücretsiz yenisiyle değişim olan HDD idi, 250$ civarı enterprise /enthusiast bir malı bırakmamak için mecburen bunların müşavirliğe verilecek noter onaylı vekalet gibi saçma sapan prosedürleriyle uğraştım. Artık fedex ve ups dendiğinde karşımda yerel amerikalıyı kırıp geçiren İspanyol kolonicisi var gibi hissediyorum.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #14 : 05 Nisan 2018, 08:49:26 »
bunların Türkiye ofisi bir çeşit rant çarkı kurmuş ama işin içinde olmadığımdan neyin nesidir çözemedim.

dhl ile sorun yaşamadım ama gönderilerim hep şu astronomik fiyatlı express kargolardı, çok para ödeyince kral oluyorsun herhalde. Ama UPS, FedeX henüz sorunsuz bişey ulaştırmış değil, ama sorun bu markalar değil elbette, türkiye temsilciliğini almış ünsped vs. gibi tepemize çökmüş firmalar.

Ptt ile sorun yaşamadım ama böyle bir kargo mıncıklama olayları var tabi. Seviyorlar mıncıklamayı bence. Eğitimlerde kargoyu sevin, okşayın, mıncıklayın falan diyor olabilirler. Kutular hep tacize uğramış olarak geliyor ama, ne bileyim, kargonun fıtratında var diye önemsemiyorum.