Gönderen Konu: En son hangi urunu aldiniz?  (Okunma sayısı 75027 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
Ynt: En son hangi urunu aldiniz?
« Yanıtla #135 : 11 Mayıs 2018, 14:14:04 »
Sevgili matahari, aksini söylemişsin ama, bizim gibi arşivi 5 yılda bir açan adamlar için havlu tozlanma probleminin önüne geçemez gibi geliyor sanki.

Sevgili Ref, çok haklısın. Eğer söz konusu olan süre örneklediğin üzere 5 yıl kadar uzunsa, "depolama" için sadece havlu kullanmak yeterli olmuyor. O durumda, havluya sarılmış ürünü stretch film ile paketliyorum. İster günlük kullanım isterse de uzun süreli saklama olsun, havluyu her durumda kullanıyorum.

Havlu tavsiyesini dikkate alıyorum ve hemen Özdilek ile iletişime geçiyorum.

Havlu derken, çeyizlik olanı kastetmemiştim! ::)

- Renksiz (kumaş boyasız, kendinden beyaz),
- Baskısız (üzerinde logo, resim, kabartma, vs. olmayan, düz),
- Uzun tüylü (üzerine serildiği nesneyi kendinden saracak, o nesnenin şeklini alacak kadar yumuşak),
- Organik (mikrofiber, vs. değil, bildiğimiz %100 pamuk),

havluları tercih ediyorum. Yukarıda saydığım özellikleri yıllar içerisinde (zamanla) kaybetmeyen, kaliteli havlular kullanmaya dikkat ediyorum.

Elbette şöyle bir gerçek de var; Havlu ne kadar kaliteli olursa olsun, toz, küf ve rutubet sebebiyle 8-10 yıl içinde yukarıda saydığım özelliklerini yavaş yavaş yitirmeye başlıyor. O durumda havluyu atıp, yenisini kullanıyorum. Yıkanmış, deterjan görmüş, içinde toz ve küf birikmiş havluyu bir daha asla kullanmıyorum.

Günlük kullanımda, toz geçirmemesi için ikiye/üçe katlanmış bir adet büyük havlu kullanmayı tercih ediyorum. Orta/Uzun vadeli kullanımda ise, tam aksine, hiç katlanmamış 2-3 adet küçük havlu kullanıyorum. Hem düşme/çarpma durumunda darbe şiddetini azaltmak, hem de %100 tozdan korunum için her havluyu bir diğerini saracak şekilde (dolma gibi) iç içe sarıp sarmalıyorum. Alüminyum hardcase, mukavva kutu, köpük, stretch film, vs. kullansam bile, ürünü öncelikle havlu ile paketliyorum, ardından kutuluyorum.

1987 yılından beri, tüm analogue/digital ses ekipmanlarımı bu şekilde titizlikle koruyorum. Hem günlük kullanımda hem de uzun süreli saklama durumunda çok işe yaradığını söyleyebilirim.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #136 : 11 Mayıs 2018, 15:51:03 »
 Nem problemi icin nem alma cihazi kullaniyorum 2005'  ten beri. Simdiye kadar iki makinayi tukettim, bu ucuncu. Olmazsa olmaz haline geldi benim icin.

Orta boy bir odada, 24 Saatte 14 litre nemi ayirabiliyor havadan. Uzerindeki dijital higrostat sayesinde istediginiz nem oranini sabitleyip keyfinize bakiyorsunuz. Mesela benim depoyu %40-45 nem oraninda tutuyorum. Ozellikle manyetik medyalar ve korozyon riski bulunan metaller icin konforlu bir oran bu.

Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #137 : 11 Mayıs 2018, 16:17:43 »
Süper bilgi. Teşekkürler Shax!

Üst seviye "endüstriyel" klimalarda da nem giderme özelliği mevcut. Hem çok sessiz çalışması, hem de ısıtma/soğutma işlevine bonus olarak nem giderebilmesi sebebiyle, home stüdyomda endüstriyel klima kullanıyorum. (Müzik stüdyolarında ve depolama alanlarında bu tür profesyonel klimatizasyon çözümleri kullanmak şart.) İlk başta normal klimalara kıyasla aşırı pahalı bir ürün gibi gözükse de, düzenli bakımlarını yaptırdığınız sürece aslında evladiyelik bir yatırım. Tecrübelerim doğrultusunda, Mitsubishi ve Toshiba'nın üst seviye endüstriyel klimalarını tavsiye ederim.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #138 : 11 Mayıs 2018, 16:29:04 »
 Ev tipi klimalarda nem alma fonksiyonu ne yazik ki lafta kaliyor evet. Benim de arzu ettigim toptan bir iklimlendirme cozumu. Su Alien gununde ufak bir brifing de verirsin abi artik bu konuda ;D

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #139 : 11 Mayıs 2018, 16:32:03 »
Elbette, büyük bir keyifle... 8)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #140 : 14 Mayıs 2018, 23:00:47 »
 Rounded fdd cable ihtiyacimi ucuz yoldan giderme firsatini yakalayinca sansimi denemek istedim fakat seytani aldatmak pek mumkun degil, nafile bir caba sadece.

Link verdigim sayfada 10 liraya iki kablo yolluyor satici. Isikli misikli, civik kirmizili bir sey. Icinden EL wire denilen aydinlatma elemenini ve guc kaynagini biraz ugrasarak soktum ama hala eskisi kadar acayip bir kirmizi. Aslinda ne kadar renkli bir sahsiyet oldugunuza bakar. Mavisi de var!

https://urun.n11.com/kablolar/cooler-master-isikli-floppy-kablo-P97037112 (ilk n11 alisverisim oldu kendisi  :'( )

Once

Sonra

Onceki mesajlardaki butun fotogrfalar postimages sayesinde ucmus vaziyette. Ben yine guven skalamda 10 uzerinden 10 alan imgur' u kullanacagim. Bu yuzden bazi kullanicilar hicbir sey goremeyecek, bunun icin ozur dilerim. Pedofil sapiklari alenen destekleyip iki meme fotografi yayinladi ayagina dev bir image hosting sistemini yasakalayan arap kirmalarina tesekkur ederim bunun icin.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #141 : 14 Mayıs 2018, 23:15:09 »
Onceki mesajlardaki butun fotogrfalar postimages sayesinde ucmus vaziyette. Ben yine guven skalamda 10 uzerinden 10 alan imgur' u kullanacagim. Bu yuzden bazi kullanicilar hicbir sey goremeyecek, bunun icin ozur dilerim. Pedofil sapiklari alenen destekleyip iki meme fotografi yayinladi ayagina dev bir image hosting sistemini yasakalayan arap kirmalarina tesekkur ederim bunun icin.

sene olmuş 2018 hala image hosting problemi yaşıyoruz. Sunucumuz müsait ama düzgün bir image plug-in'imiz yok.
PHP/Java'dan anlayan bir babayiğit arkadaşımız postimage kadar pratik bir uploader yazsa da siteye eklesek.

Bu arada geçmiş resimler hala duruyor. Sadece postimage.org artık postimage.cc olmuş org'u cc yapınca düzeliyor ama bu ne saçmalık?!

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #142 : 14 Mayıs 2018, 23:21:11 »
 Farkindayim ama teker teker girip onlari duzeltmek demek uctugu anlamina geliyor benim acimdan. Savunma bana onu, benim artik postimage diye bir image hosting' im yok!

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #143 : 15 Mayıs 2018, 00:08:18 »
2018'de gerçekleşen bir başka gariplik de ucuz diye floppy kablosu almak olmuş. ayşegül atik'in indirimden kamyon lastiği aldığı trt'li yıllar geldi aklıma. bu arada floppy disk yok piyasada ya yüzüne bakmadığımız nonamelerin tanesine 10-15 tl istiyor çakallar.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #144 : 15 Mayıs 2018, 00:26:55 »
Kabloyu ucuz diye almadim, ihtiyacim oldugu icin aldim. Rengi hosuma gitmedigi icin sonra su kabloyu aldim https://www.coolerguys.com/products/12in-silver-floppy-cable-sgl Bu da ucuz ama kargosu 15 kat daha pahaliya mal oldu.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #145 : 15 Mayıs 2018, 00:44:58 »
takıldım ben de ya. :) benim ihtiyacım olmadığı halde floppy sürücüyü kasaya takasım var ama disket yok piyasada.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #146 : 20 Mayıs 2018, 00:09:47 »
ürün değil hizmet: turknet'e geçtim 36mbit akn yok vdsl+ bağlantı ayda 64 tl. ayrıca eşşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmemek için yazmak istemediğim bir "serbesti" de cabası. şimdilik süper memnunum, şirketten gbitleri sömürenler dışındaki zavallılara ev bağlantısı olarak tavsiye ederim.

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
« Yanıtla #147 : 20 Mayıs 2018, 01:11:38 »
Retro yada bilgisayarlar ile ilgili değil ama; bu bisiklet gözlüğünü ilk olarak 2012'de almış ve çok memnun kalmıştım. Geçenlerde düşürüp kırmayı başarınca bu hafta yeniden sipariş verdim. Döviz kuruna rağmen fiyat/performans olarak hala çok iyi, ton kodu 1 olan [hem gündüz hem de gece kullanılabilen] mavi rengini tavsiye ederim:

https://www.evanscycles.com/en-tr/endura-spectral-anti-fog-glasses-00121019

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #148 : 20 Mayıs 2018, 01:38:29 »
Döviz kuruna rağmen fiyat/performans olarak hala çok iyi

Altina imzami atarim. Sari olani gece suruslerinde kullandim uzun sure. Aractan gelen bir tas sebebiyle ince bir cizik var sol mercekte fakat hala is goruyor. Bilmem kac metreden bilmem kac numara tufek sacmasina dayanan ve tonla para harcanan gozlukle kiyaslaninca harika bir mal.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #149 : 23 Mayıs 2018, 20:17:47 »
 Turlu gereksiz maksatlarla yapilmis bir iki alisveris ve etkileri uzerine bir kisim karisik lakirdim var. Image hosting: Imgur. !!!56k warning!!!

Biliyorsunuz ultimate Retro Game Rig’ ler olusturuyorum ve bu cabalarim esainda bir suru on gorulemez problemle karsilasiyorum. Yazilimsal ya da donanimsal, kagit uzerinde mukemmel gozuken cozumler bile uygulamada sorun haline gelebiliyor. Bu haftanin problemlisi psu.

MD-DOS gosterimin yildizi olan 6 ISA slotlu Celeron sistemin nispeten eski olan 80mm sogutma fanli psu’ sunu yeni bir tane ile degistirmem gerekiyordu. Hazir kasa degistirirken aradan ciksin dedim. Bu yuzden bir sure once satin aldigim Corsair VS450’ den bir tane daha siparis ettim. Bunun guvenilebilir bir fiyat performans psu’ su oldugunu dusunuyorum. Ilk satin aldigimi PIII sistem uzerinde kullaniyorum ve gayet iyi is cikariyor.

Gelgelelim PIII icin harika bir secim olan bu psu Celeron icin o kadar iyi bir secim olmadi. Cunku iki sistemin anakart boyutlari ve kasa hacimleri farkli. Celeron ATX, PIII ise Extended ATX bir ankarata sahip. Dogal olarak sasi boyutlarini buna gore secmistim.

VS450 uzerinde 24-Pin atx guc kablosu, 1 adet 8-pin cpu ve 2 adet 8-pin pci-e guc kablosu var. 4-Pin molex ve Sata guc konktorleriyle tam bir kablo yumagi. Oysa benim bir adet 20-pin atx ve bir kaç adet 4-pin guc konektoru disinda hicbir ihtiyacim yok. Daha psu’ nun kablolari acilmadan ne olacagini kestrebiliyorsunuz, gereksiz bir kablo yogunlugu soz konusu olacak. Kompakt bir kasa icinde kacinmak istedigim bir senaryo bu.

Bu durumda bende “moduler” denen ve kablolarini alet edevat olmadan takip cikarabildigimiz psu’ lara yonelmek zorunda kaldim. Tabii moduler psu' lar da kendi aralarinda ayriliyormus; Moduler ve full moduler. Moduler psu' larda 20/24-pin atx, 8-pin cpu ve yuksek ihtimalle tek bir 8-pin pci-e guc kablosu psu' ya sabit geliyor. Moduler tanimini aslinda geri kalan guc kabloları icin yapabiliyoruz ki, cok anlamsiz. Fakat full moduler olarak tabir edilen psu’ lar  benim ihtiyacim olan esnekligi sunabiliyor. Bu psu tipinin meziyeti en basit haliyle adinda sakli.

Seasonic M12 II 620 full modular bir guc kaynagi. Bu gun turkiye pazarinda bulabildigim fiyat/performans orani en yüksek moduler psu. Seasonic marka olarakta oldukca eski. 40 yasindaki firma Commodore dahil bir sürü marka icin psu uretmis. Sanirim 10-13 yildirda turkiye pazarında bulunabiliyor.

Premium komponentler kullanan bu guc kaynagini kargo dahil 535 liraya siparis etmis oldum. Bir Celeron 300 sistem icin fazla gibi gozukebilir fakat calistiracagi donannmlarin her biri rare seyler. Bir kac kurus icin maceraya girmeye gerek yok.

Hacmen formunda bir psu isin keyfi tarafi elbette. Yoksa guvenirlik ve yerlesim sekli disinda cok fazla bir sorunumu cozdugu yok bu haliyle. Bu psu’ nun ayrica varolus amacini yerine getirmesi gerekiyor, ihtiyacim olan gucu de saglayabilmeli. Hayir hayir, 600 kusur watt fazlasiyla ihtiyacimi goruyor. Fakat yinede bir sorun var, evrimsel bir sorun.

Yukardaki fotografta gordugunuz gibi bu atx konektor uzerinde bos* bir pin var. Bunun sebebi gunumuzde kullanilmayan bir guc kanalina ait olmasi, -5 volt’ a. Bir nevi evrimin iskartaya cikardigi islevsiz uzuv gibi. 2002-2003 civari yeni gelen ATX12 1.3 standartiyla ortadan kalkan -5V hatti sadece cok eski ISA kartlar tarafindan kullaniliyordu. Artik hicbir guncel psu’ da bulunmayan bir kacyuz miliamperlik bu hat ISA salotla birlikte yok oldu. Guncel psu’ lu retro rig yorumlarinda sorun cikartmaktan baska bir boka yaramiyor artik.

Elbette bu sorunu da bir regulator devresiyle cozbiliyoruz fakat psu bu degeri kendi uretebilseydi daha mutlu olurdum. Cozume gelirsek, bu ATX psu’ lar icin https://ebay.to/2IXkNmA , bu da ATX to AT psu cozumlere gore olani https://ebay.to/2KFupPX

Daha siparis vermedigim icin sonuclari hakkinda yorum yapamayacagim. Belki en iyi cozum benim bir regulator devresi yapmam fakat once bir mali gormeliyim.

Boyle bir senaryoda kendi kartlarinizin -5V kanaliyla ilgili sorun yasayip yasamayacaginizi merak ediyorsaniz ISA kartlarinizin B3 kontak noktasina bakmaniz yeterli olacaktir. Bu kontak noktasi bir seylere akim tasiyor gibi gozukuyorsa problem yasama olasiliginiz var. Fakat bu yinede dusuk bir ihtimal zira -5V erken donem ISA kartlarin ihtiyac duydugu bir kanal.

Oradan buradan akim cekme cabalarindan sonra birazda sogutma cozumu uzerine gereksiz konusalim.

Rack sasileri secerken oncelikli kriterim 120mm’  lik intake fan kullanabilmeleriydi. Kart slotlarin onunden iceriye hava penetre edebilecek bu capta bir fan sessiz ve efektif sogutma stratejimin bel kemigini olusturuyor. Hatta sasiler uzerlerinde 120mm’  lik devir kontrollu bir fanla (AVC DA12025B12L) geldi fakat ev ortaminda kullanilacak gibi degil, acayip gurultulu seyler. Bu yuzden bende daha uygun olanlarla degistirmek zorunda kaldim hepsini.

Bir fandan ne isterim ben? Oncelikle performans. Hava sogutmada tasiyabildiginiz hava hacmi neyi ne kadar sogutabileceginizi belirliyor. Birim zamanda ne kadar cok hava tasirsaniz o kadar cok isi transfer etmis oluyorsunuz. Hemen ardindan kabul edilebilir bir gurultu orani. Kimse sac kurutma makinasi kadar gurultulu sogutma cozumuyle mutlu olamaz fakat cok sessiz olacak diye isini yapmayan bir fan almaninda anlami yok. Son olarak kullanim omru. Fanin son nefesini verene kadar karakteristik calisama degerlerini ne kadar uzun koruyabilecegi bir baska onemli konu.

NOCTUA NF-F12 industrial PPC-2000 PWM su asamada beklentilerimi karsilamaya en yakin sogutma fani. 120x120x25mm ebatlarinda, 1700 RPM’  de 71.6 CFM hava tasiyabilen yuksek performansli bir fan. Isini 29.7 dB’  lik gurultuyle yapiyor ki, bu super bir deger. Sasilerin uzerinden soktugum AVC fanin degerlerini referans olarak vermem gerekirse: 2500 RPM / 80.78CFM / 38.5dB.

Degerlere bakarsak Noctuna’ nin 800RPM daha yavas donmesine ragmen gayet yuksek hacimde hava tasidigini goruyoruz. Dusuk devir dogal olarak daha dusuk bir gurultu orani sunuyor. Ses siddeti birimi olan Desibel’ in logaritmik bir olcu birimi oldugunu hatirlatayim. Yani 30dB ile 38dB arasinda ciddi bir konfor farki var.

Tabii daha dusuk ses siddeti degerlerinin tek sebebi devir sayisi degil. Bu ayni zamanda fanin mil yatagi ile alakali. Hatta asil numara orada. AVC guvenirligi kanitlanmis ball bearing kullanirken, Noctua kendi fluid bearing yorumu olan SSO2 diye bir yatak teknolojisi kullaniyor.

Tartismasiz en verimli yatak cesidi ball bearing denilen bilyeli yataklar. Oncelikle cok uzun omurluler (Min 100.000 Saat). Ayrica yuksek sicakliklarda performans grafikleri pek degismiyor. Pozisyon olarak ne sekilde durduklarinin da onemi yok, dikey ya da yatay konumlandirabiliyorsunuz. Elbette zayif taraflari da var, gurultululer ve maliyetleri nispeten yuksek. Data center’ lar icin harika olsalarda ev kullanicisi icin pek cekici degiller.

SSO2 ise daha ileri bir teknoloji. Bunun Noctua’ ya ait bir fluid bearing teknolojisi oldugunu soylemistim fakat aslina bakarsaniz her fluid bearing teknolojisi gibi SSO2’ da bir sleeve bearing uzantisi. Neydi sleeve bearing? Yumusak metal bir yatak, sert bir mil ve aralarinda film olusturabilecek kadar yag. Super sessiz ve ucuz bir fan mili yatagi! Peki isimizi goruyor mu? Goruyor olsaydi fluid bearing diye bir seye gerek kalmayacakti.

Sleeve bearing, maliyetten sonraki en buyuk mucizesi olan sessizligini cok kisa bir sure koruyabiliyor. Bu sure ortam isisina bagli olarak 20.000 – 50.000 Saat arasi, kagit uzerinde tabii. Zamanla hem gurultusu artiyor hem de calisabilirligi azaliyor. Ustelik isi degisimlerine karsi cok duyarli. Dogal olarak stabil bir performans grafigi gosteremiyor. Sadece dikey olarak kullanilabilmesi gibi pozisyonel bir sinirlamasi olmasi ve omrunu doldurunca kitlenip tamamen calismaz hale gelmesi kendisini guvenilmez bir teknoloji haline getiriyor.

Iste fluid bearing burada sahneye cikiyor. Siradan sleeve bearing aliniyor ve daha ileri bir prosesle daha puruzsuz bir mil yatagi yaratiliyor. Ardindan yatagin yuzeyine geometrik kanallar ekleniyor. Bu kanallar sayesinde mil ve yatak arasinda daha kalin bir yag filmi olusuyor. Milin donus hareketiyle olusan basincla yag filmi cok daha dengeli bir sekilde mil ve yatak arasina yayilarak metal yuzeylerin temaslarini minimuma indirgiyor. Teorik olarak mil yag icinde hareket etmis oluyor. Gunumuz hdd’ lerinin tamaminin bu teknolojiyi kullandigini dusunursek guvenilir oldugunu soyleyebiliriz.

Neticede fluid bearing daha az gurultu, daha uzun omur (Ortalama 100.000 Saat) ve daha stabil bir kullanim karekteristigi koyuyor ortaya. Calisma pozisyonu konusunda sanirim hala ball bearing fanlar ustun fakat ev kullanicisi acisindan olumcul bir fark yaratacagini sanmiyorum.

Tabii iyininde iyisi var. Fluid bearing teknolojisinin bir adim otesi diyebilecemiz teknoloji SSO2. Zira Noctua mili sabitlemek icin ayrica manyetik alan kullaniyor. Boylece daha dengeli hareket eden mil yatagina daha az yuklenmis oluyor. Bu manyetik sabitleme teknolojisinin Sunon’ un Maglev' iyle (Magnetic Levitation) bir benzerligi var mi bilmiyorum ama 150.000 Saat ortalama kullanim omru iddiasi ball bearing fanlarin bile zorlayacak seviyede.

Son olarak maliyetten bahsedelim. Ne yazik ki fluid bearing tabanli fanlarin hepsi pahalilar cunku uretim prosesleri diger fanlara gore cetrefilli. Toplamda uc fan bana 480 liraya mal oldu. Nereden alisrsaniz alin sonuc pek degismeyecektir.

Bu arada bir kasa degitirme klasigi olan kol bacak kesme faslini es gecmedim elbette. Fakat kesigin sebebi kasa degil. Eskindendi o her kosesi bubi tuzagi gibi olan kasalar. Acaba kan kan kaybindan bayilmadan once kasayi kapatabilecekmiyim gibi endiselerle acele ederdik, ettikce daha cok kesilirdik. Neyseki yeni turkiye' de oyle seylere yer yok artik. Gunumuzdeki kasalarin kalitesi ve isciligi cogu orta segment arabaninkinden bile daha iyi. Hayir, bu kesigin sebebi kagit. Kasanin karton ambalajinin yaptigi bir kesik. Her kagit kesigi gibi gorundugunden fazla aci veriyor :(

Peki bu korkunc kesik beni durdurdu mu? Hayir. Neden? Cunku Salvelox bant kullaniyorum. Bir yerim uf olsunda Salvelox yapistirayim dedigim gunler olmustur hatta. Salvelox... Digerleri sadece bant!

(*) Guncel psu' larda bu pin GND olabiliyor.