Return to Castle Wolfenstein Collector's Edition dediginiz zaman tam 4 ayri surumden bahsediyoruz demektir. Buyuk teneke kutular (Black, Silver, Blue) ve kucuk teneke kutu (Ingiltere ve Almanya versiyonu). Elimde bol miktarda buyuk surum teneke varken, kondusyonlarindan pek memnun olmadigim iki de kucuk teneke kutu var. Dogal olarak daha iyi bir ornek ariyordum. Buldum da, hemen aldim ayrica. Saticiya soru sormak aklima bile gelmedi o esnada
https://ebay.to/2zZe2v7 Sonuc bu, elimde ki buyuk surumlerden (Silver) bir tane daha almisim.
Eskiden olsa pek sorun etmezdim ama guclu ekonomimizin bir sonucu olarak kicimiza saplanan dolar yuzunden biraz icim burkulmadi degil. Ama salaklik haklari tamamen bana ait bu konuda.
Acayip kelepir bir fiyattan denk gelince kacirmadigim 2GB PC3200 DDR hafiza modulleri var
https://ebay.to/2yhF2no 4x512MB’ lik modullerin en buyuk numarasi elbette sealed ambalajlarinda olmalari.
Fakat bu partide ki asil dikkate deger parcalardan biri Roland SCC-1, ilk revizyon. Halihazirda SCC-1A olarak ikinci revizyonunu kullandigim fakat bir suredir ozel bir sebepten dolayi ilk revizyonunu aradigim bir kart SCC-1.
93 Yilindan 96 yilinin sonuna kadar kullandim SCC-1' i. Awe32’ ye gecisle birlikte elden cikardigim fakat zamaninda bana inanilmaz bir oyun deneyimi yasatmis hatirasi olan bir donanim bu. Ozellikle A1200’ un ses becerilerinle kiyaslaninca esekten inip ferrari’ ye binmek gibi bir tat birakmisti Roland. Amiga’ ya tekmeyi bastigim donemlerdi.
Belki tam bir klinik vakayim ama elimde degil. Gecmiste kullandigim gibi bir SCC-1 bulmak istiyordum, ilk revizyon olmaliydi. Mecburdum buna zira tanrilar boyle istiyordu. Fakat istedigim gibi bir sey bulamiyordum bir turlu. Diger taraftan yillar geciyor, Roland fiyatlari absurd sekilde artiyordu. En sonunda bu acik arttirmaya denk geldim
https://ebay.to/2pbZJx7 Ahmak herif her ne kadar patiska uzerinde cekmis olsa da fotograflari kart acayip temiz gozukuyurdu, ilk revizyondu, orijinal kablolari ve owner’ s manual ‘ i acik arttirmaya dahildi. Aslina bakarsaniz o hafta satista 4 Adet SCC-1 ilk revizyon vardi. Normalde ayda yilda bir ortaya cikan kart gokten yagmaya baslamisti bir anda. Neticede bu kerata kendi kicimdan uydurdugum soruna cozum oldu. Bir baska uydurulmus sorunda bulusana dek hoscakalin.
Biraz “iz birakan komponentler” kusagina donecek ama, bir sonra ki parca da SCC-1 gibi anlamli bir kart; Cardex Card Expert Tseng Labs ET6000
Sahip oldugum ikinci ve ilk sifir pc’ nin grafik kartiydi bu. O pc ayni zamanda benim topladigim ilk hi-end oyun makinesiydi. Cok super bir hikayesi var aslinda bunun fakat simdilik ET6000’ tan bahseyim.
ET6000 zamaninin fiyat/performans grafik yongasi. Tseng Labs firmasinin o gune kadar cikardigi en guclu ve en sofistike yonga. 128-Bit’ lik bir yonga fakat bellek bant genisligi 64-Bit. Ayrica DRAM hafizaya gore belli cycle’ da daha fazla is yapan MDRAM adinda ozel bir hafiza turuyle uyumlu. Bu hafiza modulu WRAM ya da VRAM gibi ozel amacli hafiza modullerinden daha hesapliydi doneminde. Hizli ve hesapli… Iste ET6000’ in mucizesi bu.
Mukemmel bir DOS karti olmasa da Windows altinda kendinden iki kat pahali garfik kartlara hiz ve goruntu kalitesi bakimindan rahat rahat kafa tutabiliyordu. Zayif tarafiysa 3D uygulamalardi zira 3D becerilerinden yoksun bir yongaydi ET6000. 3D Ortamlarda arkasini kollayacak add-on bir buzuktasa ihtiyac duyuyordu bu sebeple. Neyse ki hemen hemen kendisiyle yasit 3Dfx Voodoo ile mukemmel bir eslesme yapiyordu.
Benim oyun planim da bunun uzerine kuruluydu o gunlerde. 4MB’ lik bir ET6000 grafik karti + 3Dfx Voodoo. Tabii bu konfigurasyonu satin almaya gittigim gun Voodoo’ nun bir kac hafta sonra stoklara girecegini ogrenip yikilmistim ama parcalari arabaya doldurunca mutsuzluk falan hikaye oldu. O gun alinan parcalarin faturasi hala duruyor. Aslinda aldigim cogu seyin faturasi duruyor ama bu ayri bir onemli. Yani amac gecmisi yasamaksa on numara is cikariyorlar, ozellikle bu.
Bir kac hafta sonra Voodoo da gelince bir cagi kapayip baska bir caga gecmis oldum. Hayvani bir cozunurlukte kullaniyordum bilgisayari artik (2D@1024x768 / 3D@640x480). Hayir, 320x240 softrender gunleri geride kalmisti ya da 75Hz' lik Windows 95 ekranini. Baska bir hayatta, baska bir boyutta yasanmisti o dram. Sadece mutlu gunler vardi artik.
Sonra bir gun ET6000 arizalandi. Artik yavas yavas PCI grafik kartlarinin yerini AGP olanlarin, Voodoo’ nun yerini cok daha guclu 3D yongalarin aldigi gunlerdi. Bilgisayari yenileme vakti gelmisti. Artik bilgisayarlarin yenileme vakti cok cabuk geliyordu zaten. Arizali da olsa ET6000’ i bir kenara ayirdim (Voodoo’ yu ve Awe32’ yi elbette) Ardindan yeni bir sayfa actim. Fakat ET6000 benim icin hala bir tutku objesi. O bilgisayari almaya gittigim gunun heyecani hayali falan Et6000’ ta vucut bulmus gibi. Zaman icinde bu yongayi tasiyan bir kac tane garafik karti edinsem de hicbiri ihtiyacim olan model degildi. Sonra su mucize gerceklesti gozumun onunde
https://ebay.to/2CrOkRF Sifir, kullanilmamis Cardex ET6000, 4MB hemde! Insanin kalbine dokunan bir siir gibi. Tek yapmam gereken satin almakti, oyle yaptim.
Bir tarafta ilk revizyon SCC-1, diger tarafta Et6000… Keyiften cildiracaktim resmen. Salakca yaptigim Rtcw alimini bile aninda unuttum. Hatta bu gunun serefine yeni bir sey uzerinde denemeliydim gelen oyuncaklari, oyle bir keyif yani. Hemen, 10 sene once satin aldigim ve hic ambalajindan cikartip denemedigim Intel SE440BX-2 mobo’ yu actim. Sonra bir kac ay once satin aldigim Pentium III 850MHz islemciyi de isin icine katarak bir test bench olusturdum.
Hakkini yemeyelim, Intel’ in uretim standartlari korkunc yuksek. SE440BX-2’ da bir Intel oyuncagi. Temiz tasarim, limitler icinde calisacak olsa bile ust seviye komponentler ve yine Intel’ in gelistirmis oldugu, artik gunumuzde standart olan bir suru ozellik. Uzerinde on-board ses ozelligi tasimamasi ayri bir guzellik.
Bu arada, daha once hic denemediginiz kartlari ve cpu’ yu daha once hic denemediginiz bir mobo ustunde test etmek akillica bir is degil. Zira bir problem cikarsa bunun nereden kaynaklandigini bulmak daha zor olacaktir. En azindan mutlak kanunlari Murphy kanunlari olan bir evrende.
Her seyi yerine taktim ve guc verdim; Calisti. POST screen aninda ekranda belirdi. Zaten bundan emindim, aksi dusunulemezdi. Fakat her seyden once su bayat bios pilinin degismesi gerekiyordu ve gucu kesip pili* degistirdim. Sistem bir kez daha boot etmedi ne yazik ki, taa ki garafik kartinin yerini degistirene kadar. Deneyimlerime gore bu hem cok kotu hem de oylesine bir sorun olabilirdi. Bir kac farkli mobo uzerinde yaptigim deneme ve test ardindan yeni gelen ET6000’ in satabil olmadigini, random boot problemi basta olmak uzere acayip huylari olduguna emin oldum. Kart ne yazik ki arizaliydi. Inanilmaz bir hayal kirikligi.
Daha da kotusu, karti inceleyince aslinda sifir bir kart olmadigini anladim. Adam bu karta ait kullanilmamis bir surucu cd’si bulmus ve bir paket olusturup sansini denemis. Altta ki fotografta gordugunuz gibi temizlemeyi beceremedigi tozlar gozukuyor yakin planda.
Ayni marka ve model olmalarina ragmen ufak tefek degisiklikler mevcut pcb’ lerde. Tabii eskisinin MDRAM hafiza modullerini de sokup muhafazaya almistim zira MDRAM yongalari kolay bulunan seyler degildi. Artik daha da zor elbette. Iste size sorunlu bir cift Cardex ET6000 ve patlamis hayaller.
Daha mutsuz bir son olamazdi herhalde. Yoksa olabilir miydi? Uzuntuden Pollyanna' cilik oynamaya baslamistim resmen, daha kotu olabilirdi evet ama olmadi. Hayir, aslinda acayip bir sey oldu ve sansim dondu.
Oncelikle bu problemli kart iade edilecek, hic kacari yok zira yalan beyan var ortada. Ebay boyle konularda hic tolerans gostermiyor. Peki ya sonra? Ben cok cok daha ucuza ve gercekten acilmamis bir Cardex ET6000 bulacagim. Ne zaman? Dun gece bulacagim ve satin alacagim
https://ebay.to/2AeBcxs Beni sansli kopek beni.
Satan adam ambalaji acmadigini, acamayacagini soyledi. Fakat gordugum kadariyla bu da 4MB’ lik bir parca
https://postimg.cc/DmGPpm8Q Buna ne demeli simdi?
Bir baska mutlu son’ lu hikayede bulusmak dilegiyle.
(*) Anladigim kadariyla Duracell CR2032 pilleri yutan et beyinli cocuklarin ebeveynleriyle ciddi sorunlar yasiyor. Dortlu bir paket aldim ve her ihtiyacim oldugunda tonla kufur ediyorum bu yeni ambalaji tasarlayana. Zor lan, bildigin cok zor icindeki pile ulasmak. Cocuk icin degil yetiskinler icin de. Bir de pilin uzerine sticker seklinde "Harmful If Swallowed" uyarisi koymuslar. Kime bu uyari? Ebeveyne mi, bunu yutacak kadar aptal ve kucuk cocuga mi? Eger ebeveyneyse, cocuga pil yutturmaktan mi vaz gecirtmek amac? Eger cocuk icinse cok daha sacma degil mi? Bunlar hep sacmalik seviyesinde medeniyetten ileri geliyor.