Daha önce bir arkadaşımın amiga 1200'ü (kendisi büyüyüp işe güce sardığı için) benim olmuş gibi birşey olmuştu. Yıllarca kullandım. 2008 civarı retro işleri değere binince 7-8 senedir bende olan o amiga evine döndü ve bir daha da geri gelmedi
Ki o zaman da ben zaten a500'cü olduğuma karar vermiştim, 1200 bir köşede yatıyordu. Ama elden gidince değere binen herşey gibi yıllardır bir amiga1200 için göz ucuyla takipteydim.
Bu hafta Osman Tansel'den bir amiga 1200 geldi. Biraz kör bir alışverişti. Resimlere baktım, ve sevgili osman'ın verdiği güvenceyle 1200'ü aldım.
Görüldüğü gibi kozmetik durumu oldukça iyi. Tuşlarda malesef hafif bir sararma başlamış.
Çalışmasında da bir sorun yok.
Tamamen sorunsuz denemez, yolda floppy drive bozulmuş gibi görünüyor. Çünkü Osman elindeki bir oyunu disketten çalıştırmıştı. Ama o geçen haftaydı, şimdi ise çalışmıyor. Bu aletler gerçekten artık bu haldeler. Daha geçen hafta Alco ile konuşuyorduk, test edip yola çıkıyoruz, vardığımızda bozulmuş oluyor. Zaten gotek kullanacağım için floppy'nin bozuk olmasını önemsemedim.
Henüz derinlemesine ilgilenecek fırsat bulamadım ama board benim de beklediğim şekilde revizyon 1d4 çıktı.
Fakat malesef sol kanal sesde bir düşme hatta zaman zaman parazit yapma durumu var.
Fakat hatırladığım kadarıyla bu ses bozulmalarına PSU'daki sorunlar da sebep olabiliyor. PSU şu 23W düşük güçlü psulardan, elimde hafif a500 psu'larından var (onlar 40W, yani 5V hattında 4.5A akıma dayanabiliyor), bir ara çıkarıp denemem gerekiyor. Ama yüzde 90 ihtimalle daha fazla soruna sebep olmadan tüm kapasitörlerin değişmesi gerekecek. Eli smd tipi lehimlemeye alışık birinden bu konuda bir yardım bekliyorum
Kutudan birkaç hediye de çıktı, amiga workbench diskleri ve kılavuzlar...
Shax'a rakip olmak için eldivenlerimi taktım!!!1111 Adam ölür falan neme lazım. Postallarımı da giydim aynı zamanda. Kafamda da kask var ama fotografta çıkmamış.
Ve eski günlerden bir esinti, 6 adet lambda boş disket
Ah evet bahsetmemiştim, bu amiganın kutusu mevcut. Ama kutu birhayli hırpalanmış, koli bandı ile iyice zarar görmüş. Koleksiyonluk bir değeri yok. Ama Osman Bey'in dediği gibi, "parçaları bir arada tutuyor".
Bu amiga600 ile dağıtılan mouse, birçok amigacı açısından yapılmış en iyi amiga mouse'u kabul edilir. Yan sanayii gibi birşey. Commodore'un batmadan önce ürettirdiği zamanın dandik mouselarından olsa gerek. Neyse ki o zamana kadar mouse işi iyice yaygınlaşmıştı da dandiği bile "tank" tipi amiga mouse'undan daha iyi. Fakat benim kullandığım victory mouse'un gölgesinde kalıyor. Neyse ki artık mouse bir problem değil.
Bir grup da yabancı dergi eki disket çıktı. Bunları da arşive koydum ama en sevindiğim bu disketlerden bir tanesi Frontier idi. Onu eksik sistem disketinin yerine koydum, çok yakıştı:
Bu amiganın bakım hikayesi yeni başlıyor, bakalım seneye oyun tasarımı dersine kadar hayatta tutabilecek miyiz?
Rom ise 3.0 buna bir 3.1.4 rom ayarlamak istedim, amiga1200 iki adet 27C400 rom kullanıyor. Eskiden çöpleri atmadan önce üzerinde sökülebilen herşeyi sökerdim, ki amiga 600 rom'unu bu yöntemle edinmiştim. Bu sefer şansım yoktu. Ama yine de rom kutumu karıştırmak 10 sene önce ne saçmalıklarla uğraştığımı gözler önüne serdi.
Rom kutusuna karışmış birkaç tatlı süpriz de oldu:
üç adet farklı dip ve özelliklerde Z80 işlemci.
Bunları da rom diye bakmadan sökmüşüz sanırım zamanında. Kimbilir nerden çıktılar, hiçbir fikrim yok. Modem ya da switchlerden çıkmış olabilirler. Çünkü Sio/2 iki adet seri port bağlantısı destekliyor. CTC modeli ise 4 farklı timer/counter seçeneği sunan bir z80 tipi. Biri 8mhz, diğer ikisi 6mhz.
Şimdilik bu kadar.