Gönderen Konu: En son hangi urunu aldiniz?  (Okunma sayısı 71589 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
Ynt: En son hangi urunu aldiniz?
« Yanıtla #255 : 15 Mart 2019, 13:32:39 »
Bu arada, Almighty nihai konfugurasyonuna ulasti. Bu haliyle kendisi ultimate bir DOS canavari.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #256 : 15 Mart 2019, 14:53:31 »
Sir, begenmenize sevindim.

Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #257 : 10 Nisan 2019, 21:44:26 »
 Cok detayli bir "ne almisim" fasli olmayacak zira anlatimi cok cok detay gerektirecek iki alimim oldu. Aslinda turk retro ortalamasi acisindan su iki satir bile cok detayli bir yazi fakat retrojen tarzi boyle olmuyor. Ilerleyen zamanlarda olmasi gerektigi gibi bir sey koyarim.

Ilk parca Silicon Graphics Onyx2 IR3. Masanizin altina sigabilecek kadar kompakt bir Graphic Supercomputer.

4x400MHz R12000 cpu, 8GB hafiza, InfiniteReality3 grafik ve 400GB depolama alani. Bu ufaklik 2300W psu' ya sahip ve tepe deger olarak 7,843 BTU/hr gibi bir atik isi olusturuyor. Sogutma sistemi iste bu yuzden 50dBa gurultuyle calisiyor, calisirken de etrafinda kucuk firtinalar kopariyor. Meziyetlerine sonra deginecegim.

https://youtu.be/vZAoLbD7vA4

Ikinci hede Thomson Nextore broadcast cihazi. SD cozunutlukte 4 Kanal goruntu isleyen bu alet zamaninda Digiturk tarafindan kullanilmis.

Bir broadcast cihazinin benim icin ozel hicbir anlami yok elbette. Ilk gordugum andan itibaren beni heyecanlandiran kisim icinde ki endustriyel bilgisayar komponentleri olmustu. SBC ve Backplane uzerine insa edilmis sistem Extreme-end diye tabir edebilecek bir sonra ki retro pc' im icin deneme platformu olacak.

Ayrica, Thomson nasil bir kalite standarti anlayisiyla ekipmanlari paslanmaz celikten rack sasilere yerlestirmis bilemiyorum fakat bunun da 45Kg' lik agirligi bize metre basina en az on kufur ettirdi.

Bakalim bu oyuncaklar bana ne ogretecek, ne getirecek, nasil sikintilara sebep olacak.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #258 : 10 Nisan 2019, 23:50:05 »
Öncelikle, bu sefer resmi sıfatımla (retrojen forum moderatörü olarak), hayırlı olsun diyorum.

Ilk parca Silicon Graphics Onyx2 IR3. Masanizin altina sigabilecek kadar kompakt bir Graphic Supercomputer.
Clive Sinclair'in yolundan gitmeleri hoşuma gitti. Taşınabilirlik çok önemli sonuçta, eskiden bilgisayarlarımızı kapıp komşuya giderdik, bu da onun gibi birşey olmuş tam. Kamyonunu hazır tuttuğun sürece sorun yok.

heyecanla takipteyim. Çalışma anını video mu yapsan nedir? Ekranda ne göstericek? Adam 2K, 4K falan diyor 1996 için. Amiga'dan açılan boşluğa bunlar yerleşmiş belli!

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #259 : 11 Nisan 2019, 01:14:49 »
Öncelikle, bu sefer resmi sıfatımla (retrojen forum moderatörü olarak), hayırlı olsun diyorum.

Goruyorum ve resmi sifatimla bu guzel dileklerin icin tesekkur ediyorum. Daha iyisi siz...asasdfsgas

Clive Sinclair'in yolundan gitmeleri hoşuma gitti. Taşınabilirlik çok önemli sonuçta, eskiden bilgisayarlarımızı kapıp komşuya giderdik, bu da onun gibi birşey olmuş tam. Kamyonunu hazır tuttuğun sürece sorun yok.

Bunu o kart ve zampara adamin yolundan giderken yaptilarsa kendilerine cok guzel sovebilirim. Bu arada baglama hic fena olmamis. Konuya iyice yedirip yaydirmissin, birlesme yeri hic belli olmuyor.

heyecanla takipteyim. Çalışma anını video mu yapsan nedir? Ekranda ne göstericek? Adam 2K, 4K falan diyor 1996 için. Amiga'dan açılan boşluğa bunlar yerleşmiş belli!

4K evet. Soyle real time bir demo calistirabiliyor mesela https://youtu.be/XXpJunABWA4 Benim ki su an bakim faslinda oldugu icin daginik vaziyette. Acikcasi Amiga' nin duygusal kullanicilarinin kalbi disinda harhangi bir yerde bosluk yarattigini sanmiyorum. Kaldi ki cok ayri dunyalarin makineleri.

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #260 : 29 Mayıs 2019, 15:17:24 »
Charles Petzold'ın engin bilgisi ve yalın dili ile tanışmam, 1992 yılında satın aldığım 'Programming Windows', 3rd edition (Microsoft Press) kitabı sayesinde oldu. O dönem için hatırı sayılır bir meblağ ödeyerek edindiğim bu kitap, profesyonel ürün geliştirmeye yönelik pratik içeriği sayesinde OS/2 programcılığından Windows programcılığına "yatay geçiş" yapmama büyük katkı sağlamıştı. O günden sonra sıkı takipçisi oldum Charles Petzold kitaplarının.

Yıllarca Windows mimarisine yönelik Microsoft Press imzalı kitaplar kaleme alan yazar, 2008 yılında hayranlarını ters köşeye yatırıp, 'The Annotated Turing: A Guided Tour Through Alan Turing's Historic Paper on Computability and the Turing Machine' isimli kitabını Wiley&Sons'dan yayınladı. Bu kitap, sıkı bir matematikçi olan Petzold'un, "retroların retrosu" olarak anabileceğimiz Turing Machine'e saygı duruşu niteliğinde.

Herkesin anlayabileceği bir dille kaleme aldığı bu kitabı neden bu kadar geç edinebildiğim ise, tamamen benim ayıbım. Belli ki yoğun iş hayatı, çoluk çocuk derken Charles Petzold'ın yeni kitaplarını takip etmeyi ihmal etmişim. Bu kitap sayesinde, hem Turing mimarisinin matematiksel modellemesini daha yakından tanıma fırsatını elde ettim, hem de Petzold ustamla arama giren yılların tozunu almış oldum. 8)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #261 : 02 Haziran 2019, 01:09:05 »
 Matahari basligin ihtiyaci olan entelektuel ve bilimsel materyali de ekledigine gore abur cubura gecebiliriz tekrar. Fakat, adi bile cogumuz tarafindan ezberden yazilamayacak bu kitap hakkinda “Herkesin anlayabilecegi bir dille kaleme alinmis” derken fazlasiyla alcak gonullu davrandigina eminim. Kedi canini senin…

Bir aydan fazla olmus. Arada kalan zaman diliminde olup biteni aktaracak sekilde kayit tutmadigim icin son bir kac gunde gerceklesen seyleri yazacagim sadece. Tabii her zamanki gibi ask, entrika, murphy kanunlari ve yasanmislik olacak bu hikayede de. Biraz da cinsellik eklemek isterdim ama ayari tutturamam diye tirsiyorum. Neyse, konuya geceyim…

Son kullanici donanimlarinin hi-end retro pc computing konusunda tikandigini gordukten sonra endsutriyel cozumlere goz dikeli 10 yildan fazla oldu. Bazi limitasyonlari asmalari ve dayaniklilik konusunda sagladiklari avantajlar ile pc gecmisinin gelecegi bana gore endustriyel ekipmanlarda. Oyle mi acaba? Her zamanki gibi deneyip gorecegim. Tabii once uygun bir konfigurasyon olusturmaliyim.

Bir kac hafta once endustriyel backplane tabanli bir broadcasting cihazi gorunce boyle sistemlerle tanismak icin harika bir firsat yakaladigimi anlayip satin almistim. Cihazin icinde ihtiyacim olan iki temel komponent, SBC (Single Board Computer) ve Backplane mevcuttu. Isler yolunda gitti ve harika bir tanisma fasli yasadim. Boylece kullanilmamis ve amaca daha uygun orneklerin pesine dusmek icin de sebebim oldu. Alimini yaptigim ilk parca “Full-Size Single Board Computer” olarak isimlendirilen bir kart olan Microbus MAT 988 https://ebay.to/2W2lDk6

Full-Size SBC ifadesinden de anlayacaginiz gibi irice bir pc kart uzerine yerlestirilmis tam foksiyonel bilgisayardan bahsediyor sair burada. Islemcisi, hafizasi, i/o ve disk kontroloru, grafik ve ag fonksiyonlari… Bildiginiz tanidigimiz anlamda bir bilgisayar. Tek farki tanimadigimiz formda ve standartta olmasi. Hem de ciddi standartlar soz konusu.

Bu kart PICMG 1.0 standartlarinda uretilmis bir donanim. Peki ne demek bu? Nereden cikmis bu standartlar, kim yaratmis? PICMG kar amaci gutmeyen, moduler bilgisayar sistemleri icin ortak standartlar olusturulmasi amaciyla kurulmus bir organizasyon. Bu organizsyonun ortaya koydugu standartlara gore uretilmis donanimlar medikal uygulamalardan tutun aerospace ve askeri uygulamalara kadar genis bir skalayi kapsiyor. Yani insan hayatina direkt olarak etki edebilecek sistemler bile soz konusu.

PICMG spesifikasyonlari dahilinde bir suru farkli form, bus ve alengirli teknolji mevcut fakat ana fikir modularite. Komponentlerin olusturduklari sisteme rahatca ve guvenli sekilde eklenip cikarabiliyor olmalari asil numara. Beni ilgilendiren kisim elbette ISA ve PCI arabirimlerle alakali olan standartlar. Bu da direkt olarak PICMG 1.0 demek.

Yukaridaki fotografta PICMG 1.0 standartinda, backplane tabanli endustriyel bir bilgisayar konfigurasyonu goruyorsunuz. Sistem 11 PCI + 5 ISA (Bir tanesi SBC’ ye adanmis) slotlu backplane uzerine takili bir adet Dual Pentium II SBC’ den (Texas Micro P2000(D)FX) olusuyor. Guc ihtiyacini terminal tip baglantilarla 500W endustriyel psu’ dan alan bu backplane’ nin -5V ve -12V icin dahili regulasyon devresi mevcut. Ayrica, pasif  kategorisine giren bu backplane, ekstra bir fonksiyon (I/O ya da disk konrolor, ethernet…) tasiyor olsaydi aktif backplane olarak anilacakti.

Fotografta ust slotlarda gordugunuz iki tane  PCI kart (Grafik ve Ethernet) bakcplane uzerinde bulunan bridge yongasi sayesinde SBC tarafindan kullanilabiliyor, olay da bu zaten. PICMG 1.0 standartinda bir backplane 20 adet slota sahip olabilir (ISA/PCI) ve SBC’ de butun bu slotlari kendi maliymis gibi kullanabilir. 20 Adetlik slot siniri tamamen 19” rack sasilerin genisligiyle alakali fiziksel bir sinirlama fakat bizim kullandigimiz 7 slot limitli anakartlarla kiyaslaninca hic fena degil.

Bir de, Full-size SBC’ ler calismak icin bir backplane ihtiyac duymuyor aslinda. Gunumuzun 3 kurusluk SBC’ lerinden (Raspberry pi) hicbir farklari yok. Uygun pinlere guc vermeniz tam fonksiyonel bir bilgisayar olarak calismasi icin yeterli. Ek bilgi olarak araya sokusturmus olayim.

Microbus MAT 988’ e gelirsek, artik ureticisi ve destegi bulunmayan oksuz bir SBC. Intel Celeron 733MHz cpu, 512MB hafiza, ATA/33 ve Ultra 2 LVD disk arabirimi, dual intel 100Mbit ethernet, built in CF kart yuvasi, Chips 69000 grafik yongasi ve yaninda isime yaramayan bir suru endsutriyel kullanim fonksiyonuyla birlikte geliyor. Kimse mukemmel degildir ama MAT 988 haddinden fazla mukemmel degil.

Oncelikle bunun sifir, kullanilmamis bir SBC olmasi gerekiyordu. Oyle olmadi. Guzelce temizlenmis ve yeni bir ambalaja yerlestirilmis “ya tutarsa” mallarindan biri sadece. Bu aslinda guclu bir olasilikti ama dikkate almadim. Baska bir yamugu da dokumantasyon. Ne yazik ki Microbus giderken ne var ne yok goturmus yaninda. Karti konfigure edebilmek adina hicbir bilgiye sahip degilim. Elbette bu durumu da kolay asabilecegimi dusunerek siparis vermistim ama tam bir teknik meydan okumaya dondu is. Mesela on-board grafik fonksiyonunu iptal etmem gerekiyor ki, baska bir ya da birden fazla grafik kartini sistemime ekleyebileyim ama bu haliyle mumkun degil. Kendi grafik fonksiyonu iptal edilmeden boot olmayi reddediyor sistem, baska bir grafik karti varsa backplane ‘de.

Fonksiyonlarindan tutun heatsink yerlesim pozisyonuna kadar kullanim amacim icin bicilmis kaftan olan bu SBC’ yi simdilik rafa kaldirmak zorundayim. Ne yazik ki kendisiyle calisacak pasif bir heatsink ve cpu siparisi vermis olmam bir diger talihsizlik ama oyunun kurallari boyle. Simdilik israf gibi gozukse de gunun birinde katma deger olabilir. Tabii masraf kismi ve o ksimin mucizesine de deyineyim hemen. Toplam bir deneyim paketinde bunlar da mutlaka olmali.

Saticiya bu kart icin 100 Dolar onerdim ve kabul etti. 40 Dolar’ da nakliye masrafiyla toplamda 140 Dolar odemis oldum. Hayatim boyunca neredeyse gumruksuz mal almamis oldugum icin de %20 oraninda gumruk masrafi eklemistim kagit uzerinde. Tabii saticinin bizim milleti tanidigini, ortalamada ne kadar omurgasiz insanlar oldugumuzu bilebilecegini dikkate almamisim. O da omurgasizmis ki, mal degeri olarak 30 shekel gibi bir beyanda bulunmus. Sorun yasamamak adina kacindigim bir seydir fiyatla oynamak. Durustlukten ziyade devletin onune uc kurus atarak onunla muhattap olmama hakkimi kullanmayi tercih ederim. Tabii bedel 1500 Euro/Dolar’ dan fazla degilse. 1500’ den sonra mudahalem gerekir ama sebebi de kesinlikle masraf degil burokrasidir. Boyle senaryolari yasamak zorunda kalmadiysaniz ne demek istedigimi anlamayacaksiniz zaten.

Neticede bu parca icin bir kurus dahi odemeden teslim aldim paketi postacidan. Vatandasi kadar ederi olan bir devlet, mantik disi bir gumruk sistemi, uc kagitci oldgumuzu bilen ve ona gore muamele yapan uc kagitci bir satici, ongorulmeyen problemler derken cok keyfili bir alisveris olmadi bu. Evet, nadasa birakiyorum simdilik.

Diger taraftan butun yumurtalari tek sepete koyacak kadar iyimser degilim. Ozellikle bilmedigim sularda yuzerken (Ne demek simdi bu yahu?). Bu yuzden SBC’ nin durumu kesinlestikten sonra hemen baska bir tane daha siparis ettim. Direkt tr gonderimi olmadigi icin araciya yonlendirmek zorunda kaldigim ikinci SBC retail ambalajinda, full aksesuarli, adetli bir satisin mali. https://ebay.to/2JQmKSi

Keyfiten mi bahsediyorduk? Bahsetmiyorsakta bahsedelim cunku benim gibi tek bir hayat yasayan insanlar icin keyif onemli bir sey. Ozellikle retro pc keyfi, cok muhim benim icin. Problemden ziyade isin keyfini surebilecegim bir ekosistem yaratmak icin ugrasip duruyorum. Boyle bir hedefim varken de altyapimi yillarca 7/24 calissmis endustriyel ekipmanlar uzerine insa edemem. Bu yuzden SBC’ den sonra ilgilenmem gereken ikinci komponent backplane. Elimdeki simdilik is gorecektir ama uygun sasiyle birlikte kapladigi alan devasa, ISA slot sayisi az ve en onemlisi oldukca agir bir kullanim gecmisi var. Neyse ki soz konusu PICMG 1.0 backplane’ ler oldugunda piyasada seceneginiz bol, mal taze, ulasmasi kolay. Almayani dovuyorlar desem abartmis olmam.

Tamam, 20 Slot falan gayet eglenceli seyler ama hafiften overkill tabir edilen duruma sebep oluyor. Zaten 20 slotluk bir backplane hicbir zaman yol haritamin parcasi olmadi. Cok daha onceden kac slotlu bir backplane kullanabilecegimi tespit etmis ve yol haritasini da buna gore duzenlemistim. Master plan ne diyorsa o!

Farkettiysenizi backplane’ ler bizim kullandigimiz standart sasilere pek uymuyor, 8 ve daha az slotlu olanlari disinda. Peki neden 8 slotlu bir backpalne kullanmak istiyeyim ki retro pc icin? Soz konusu 8 slottan biri paylasimli, bir digeri de SBC tarafindan kullaniliyor olacak. Yani ortaya normal bir AT/ATX mobo’ nun sunacagindan daha az kullanilabilir slotu olan verimisiz bir sistem cikacak. Tabii elinizde endustriyel kullanima uygun bir sasi yoksa.

Dikey genislemeye daha uygun olmasi bakimindan gecen yil 4U Chenbro sasiler satin almistim. 19” standartinda bu sasilerin turlu guzelliklerinden biri de arka panellerinin degistirilebiliyor olmasiydi. Su an ATX form faktor uyumu olan sasiyi bir kit’ le backplane sistemine uygun hale getirebiliyorsunuz, hem de 5 dakikada.

Iste bu yuzden benim sihirli rakamim 14. Arkadan psu’ lu 19” sasilerde olabilecek en fazla slot sayisi bu cunku. Chenbro’ da buna izin veriyor zaten. Bence yari yariya bir PCI/ISA orani ile her turlu retro pc gereksinimini karsilayabilecegimi dusunuyorum. Bu veriler dogrultusunda IEI PX-14S5-RS-R50 backplane benim icin en uygun secenek oluyor https://bit.ly/2QCEJwd

PX-14S5-RS-R50 AT, ATX ve Terminal tipi guc girislerine sahip 7 ISA ve 7 PCI slotlu pasif bir backplane. Ayrica ATX power on/off fonksiyonu destekliyor. Bridge yongasi olarak Pericom PI7C8150BMAE kullaniyor ki, PICMG 1.0 backplane’ lerde gayet sik kullanilan bir yonga.

DHL yoluyla kargo da dahil 107 dolar gibi bir fiyata satiyor Mouser backplane’ i. Paketin turkiye’ ye girmesiyle bana ulasmasi arasinda sadece 6 saat fark var ve bu su ana kadar karsilastigim en iyi DHL skoru degil.

Evet, son durumlar boyle. Kendisini ultimate MS-DOS sistemi olarak ilan ettigim Almighty simdiden unvanini kagit uzerindeki bir fikre kaptirmis vaziyette, kacinilmaz sonuyla kisa bir sure sonra yuzlesmek zorunda kalacak. Goz gore gore islenecek bir cinayete dogru ilerlerken beni endiselendiren tek sey dolar kurunun cuzdanimin uzerindeki etkisi. Fakat bu yasanmak zorunda. Homo sapiens ve neandertal catismasinin sonucu nasil modern dunya olduysa, Almighty ile Frankenstein catismasinin sonucu da utimate retro pc computing tanimini bir sonraki asamaya tasiyacak bu evde.

CAT tax

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #262 : 04 Temmuz 2019, 17:28:56 »
 Form olarak hos gozukse de termal tasarim acisindan tower modeller haric big-box Amiga' larin hepsi sinifta kaliyor. Stock halde bile dogru duzgun sogutulamayan konfigurasyona bir kac tane de kart eklediginiz zaman termal stres de artmis oluyor haliyle. Bu yasli hanimefendileri daha fazla uzmemek icin cozum yollari araken en azindan A4000 icin super bir projeyle rastladim bir sure once http://www.amibay.com/showthread.php?101477-A4000TX-ATX-Amiga-motherboard

ATX A4000 fikri bana harika bir fikirmis gibi geliyor. En guzel tarafi taze bir Amiga A4000 yaratabilecek olabilmeniz. Evet, individual Computer' in elinde new old stock AGA chipset komponentleri mevcut. Processor card slot' a kadar ihtiyaciniz olan her seyi sifir olarak bulabiliyorsunuz bu zaman araliginda. Diger bir guzelligi de modern mobo' lar gibi modern sasilere takilabilecek olmasi, bu efektif bir sogutma demek. Direkt olarak ATX psu kullanimindan bahsetmiyorum bile. Ayrica ilk revizyonda fonksiyonel bir PS/2-USB keyboard/mouse arabirimi sunulamasa da yeni revizyonda (benim bekledigim) bu tarz modern(!) fonksiyonlar da olacak.

Benimi gibi, orijinalligine zarar vermemek adina A4000' ninizi modifiyeli dogan slx' e cevirmekten kaciniyorsaniz ama A4000' de kullanmak istiyorsaniz bu proje size de alternatif olabilir. Ben daha fazla dusunmeden AGA Chipset' i olusturacak komponentlerin siparisi verdim. 160 Euro + 173 TL gibi bir maliyetle https://icomp.de uzerinden edinilebilen bu zamazingolar otantik Amiga deneyimim icin guzel birer yatirim olur umarim.

Oldu da A4000TX ATX projesi yatti. Malum, Amiga dunyasi sonu getirilmemis bir suru projeyle dolu ama bu hic sorun degil zira ortalik replica A4000D mobo pcb' leriyle dolup tasiyor. En kotu ihtimalle orijinal mobo' yu tazelemis olurum.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #263 : 07 Ağustos 2019, 15:23:22 »
 Bir lokma bir hirka ve bir de retro dusturyla yola cikmis ama kisa sure sonra da isin ozunu unutup yoldan cikmis dervis hesabi gunah isliyor, bu gunahlari da baskalariyla paylasmaya devam ediyorum.

Bu faslin ilk gunahi ve gorulmeye deger ilk parcasi da tabii ki John Romero's SIGIL Beast Box. Her tarafindan satanik unsurlar fiskiran bu gunah objesi kalbimi sevincle doldruyor. Simdiden acik arttirmalarda 500 Dolar ortalamasini yakalamis, en az yaraticisi kadar gereksiz bu paket icin resmen bir yatirim objesi olmus diyebilirim. Basarisizlik konusunda basarili bir adam icin hic fena sayilmaz.

Signed, sealed and delivered… Bu sloganin turkce meali “Sende cuke surulecek akil yok” demek. Kac kopya basildigini kesin olarak ogrenemedim fakat Ebay acik arttirmalarina bakarak 2000 civari basilmis bu paketi son anda siparis ettim diyebilirim. Buna ragmen gayet dusuk bir limit numarasina (340) sahip olmam tamamen sansla alakali olmali. Ortalama ederi 500 mu demistim? Bu limit numarasiyla zor. Siz en iyisi o rakami ikiyle carpin. Merak edeni icin unboxing https://youtu.be/-xAVTixKZZI

Castle Wolfenstein C64/128. Buna denk geldikce almaya calisiyorum. Bir gun elbet istedigim gibi bir ornek bulacagim https://ebay.to/2LDRcQJ

Wolfenstein II: The New Colossus Collector's Edition’ a ait Terror Billy figuru. Bu surumden iki adet aldim fakat sergileme faslinda bir tane hic acilmamis ve bir tane de slide cover denilen bolumu cikarilmis sekilde iki kutu sergilemek istiyorum. Tabii ayni zamanda figur icerigini ve steelbook’ u da sergilemeliyim. Fakat figur kutunun icinde on yuzdeki pencereden de gorulmeli. Uzerinde dumani tuten sicacik ama buz gibi bir ice tea dusunun, iste oyle bir sey istiyorum anlayacaginiz. Ayrica egzantrik kutu ebadini kestirebilmeniz icin standart bir keep case ekliyorum fotografa https://ebay.to/2Y3QToK

Action figur hadiselerini terk ettigim icin (Soylemezsem geberirim. Ben heykel topluyorum artik) boyle seylerin sergileme planlarini da yakip arkamda hicbir kanit birakmamaya cabalamistim. Fakat soz konusu Wolfenstein ve Blazkowicz oldugunda bir istisna yapabilirim diyerek action figur standi satin aldim https://bit.ly/2GChf6Q Alabildigine ucuz, alabildigine kalitesiz, alabildigine islevsel. Aynen figurun kendisi gibi. Basina tanitildigi gunku bir fotograf karesinden esinlendigimi soylemeliyim.

Son oyun da elimde fiziksel kopyasi bulunmayan Wolfenstein: The New Order. Bir kere cimrilik edip ikici elini aldigim fakat ufak bir cover kusuru sebebiyle isime yaramayan bu oyunu yeniden satin almak zorunda kaldim. Neyseki bu sefer gelen olmasi gerektigi gibi. https://ebay.to/2LHlEt1

Gelelim donanim tarafina. Ilk oyuncak sealed bir Ati Radeon 9800Pro 128MB DDR grafik karti. Kendi doneminde markanin top garafik cozumu olan bu kartin benim acimdan en ozel tarafi universal AGP arabirimini desteklemesi. Yani bu demek oluyor ki, cok eski mobo’ larda bile bu grafik kartini kullanabilecegim https://ebay.to/2LSzGIu

Fotograf cekmek konusunda herkesin aksine hicbir sey bilmesem bile mal fotojenik oldugundan nasil cekersem cekeyim sonuc guzel oluyor. Tabii su karede size yansitamadigim asil hadise Ati’ nin dumenleri. Bunun icin pahali bir DSLR kamera ve daha da pahali bir fotografcilik kursu almam gerekiyor sanirim. Sonra da elimde makineyle Joachim Schmeisser’ in japon versiyonu gibi ortada dolasip insanlari etkilerdim. Fakat neden konu buraya geldi anlamdim. Ati’ den bahsediyordik oysa…

Hatirlarsiniz belki. Zamaninda Ati sark kurnazligi yapip belli gpu’ lari kullanan her garfik kartina 9800Pro etiketi vurup satmisti. Bu yuzden piyasada R300 gpu kullanan bir suru 9800Pro etiketli 9700Pro vardi. Aslinda 9800Pro elden gecirimis bir R300 olan R350 gpu’ lari kullaniyordu. Performans olarak R300 ile R350 arasinda dramatik farklar yoktu ama nihayetinde biri daha yeni ve becerikli bir yongaydi. Kendinden utanmalisin Ati.

Ati’ nin gecmisteki bu politikasi sebebiyle onumde duran sealed 9800Pro’ nun keyfini yasayamiyordum zira su haliyle daha cok bir mystery box’ a benziyordu. Keyifli ya da keyifsiz, karar verilmisti artik. Sonucta icinden cikan sey kullanilmamis bir grafik karti olacakti. Fakat emin oldugum bir sey vardi; Heatsink diamond shape olarak adlandirilan 9800Pro heatsink’ i degildi. Kutu gorseline gore yaptigim arastirmalarda boyle bir sonuca varmistim.

Piyangonun sonuclarini ogrenmem biraz uzun surdu fakat burada iste, mystery box’ in icindekiler ifsa olmus vaziyette. Huzurlarinizda ATI FireGL X1-128! Ne ters kose ama degil mi?

Kart teknik olarak bir Radeon 9700Pro. Bu kadar degisik adlandirilmasinin sebebiyse profesyonel 3D' ye yonelik suruculerle desteklenmis bir varyant olmasi. Yani bios’ u 9700Pro’ dan biraz farkli ve cift DVI cikisi saglayan ek bir pcb’ si var. Peki 9800Pro ile ne alakasi var? Sistemde 9800Pro olarak calismasi elbette. Evet, bildiginiz 9800Pro suruculeriyle calisiyor kendisi.

Yanilmadigim tek sey heatsink ama. Aranizda “Be adam deli misin, neden bu kadar takiyorsun heatsink’ e?” diyenleri duyar gibiyim. Yahu ben bunlari kullanmak calistirmak icin aliyorum. Calisan sey eskiyor ve su koyuveriyor. Tahmin edin aktif sogutmaya sahip bir grafik kartinda gule gule diyen ilk komponent hangisi oluyor?

Neticede 9700Pro tipi sogutma duzenegi icin yeni fan bulmak zor. Size yine de bir tuyo vereyim. Nvidia uretimi Geforce2 Ultra ve Geforce3’ nin heatsink’ lerinin fanlari biraz ugrasirsaniz 9700Pro heatsink’ ine takilabiliyor. Bu da satildigi yer https://ebay.to/2M2ZJNi

Fakat ben bu karta diamond shape denilen 9800Pro heatsink’ i takmak istiyorum cunku bu heatsink’ e uyumlu fan hala sifir olara bulunabiliyor piyasada. Bunun icin bir tane de Radeon 9800Pro 128MB DDR grafik karti aliyorum https://ebay.to/2ZoZUph Sadece heatsink’ ini kullanabilecegim arizali bir kart bulmakti niyetim ama buna denk geldim guzel oldu. Bir tasla iki kus

Tekrar edeyim. Yeni grafik kartlarini bir kenara birakirsak, eski kartlarin buyuk kismi sogutma duzeneklerinde sleeve ya da turevi yataklara sahip fanlar kullaniyor. Amaca ozel bu fanlarin omurleri ne yazik ki cok uzun degil. Yani sizin icin de grafik kartinin islevi kadar otantikligi de onemliyse keyfiniz simdiden kacmali. Peki benim su an yaptigim heatsink degisimi dogru bir mudahale mi? Tam olarak degil belki ama bu grafik karti ailesi ile kullanilabilecek kisitli secenekler arasindan en uygunu bu cozum gibi duruyor.

Siradaki parca bir bir telafi alimi olan Axiomtek SBC81613VE SBC https://ebay.to/2JQmKSi

Konuyu takip edenler bir sure once sifir diye satin aldigim ama sifir cikmayan Microbus MAT 988 sbc’ yi hatirlayacaktir. Ozellikle “ikinci eline sahip olmak istemeyecegim seyler TOP 5”  listemde basa gurestigi icin endustriyel ekipmanlarin sifir orneklerinin pesinde kosuyorum. Buldugumda da kacirmiyorum elbette.

Simdilik en fazla kutusunu acip icerigini kontrol ettim fakat sifir oldugunu onaylayabilirim. Ilerleyen zamanlarda daha detayli inceleyecegim icin simdilik pas geciyorum.

Cisco WS-C2950G-24-EI-DC switch var sirada. Aslinda bunun bir Cisco WS-C2950G-24-EI olmasi gerekiyordu ama problemsiz bir alisverisi herkes yapar. Onemli olan her seyin boka sarmasi ve sizin bu durumu duzeltmek icin daha acayip aksiyonlara yonelmeniz. Cunku adrenalin bagimliligi bunu gerektiriyor ve oturdugunuz yerden adrenalini baska nereden bulacaksiniz?

Aktif kullanim doneminde ev kullanicisi icin fazla pahali olan bu switch hurda bilgisayar agima cuk oturacak kivama gelmis artik. Tek yapmam gereken kutusunda bir ornek bulmak. Bu yuzden satabilecegini dusundugum bir saticiyla iletisime gectim zaman kaybetmeden.

https://ebay.to/2YvlCLE su linkte gordugunuz mal Cisco WS-C2950G-24-EI-DC olarak anilan ve amaca ozel psu’ dan guc alan bir model. 100Mbit 24 port manageable bir switch. Benim aradigim seyse WS-C2950G-24-EI isimli model. Link’ teki modelden tek farki 220V AC elektirikle calisabilecek dahili psu’ ya sahip olmasi.

Satici aradigim modelden de 3 tane stokta bulundugunu, o link uzerinden fiyat teklifini yapmami, anlasirsak hemen gonderebilecegini soyledi. Neticede posta dahil 210 Dolar gibi bir fiyata parcayi satin aldim. Fiyatin boyle yukselmesinin sebebi ne yazik ki paket boyutu. Yoksa switch icin sadece 70 Dolar odedim.

Iki gun sonra saticidan mesaj geldi “Bro, sana yanlis mali gondermis olabiliriz” diye. Arkasindan bir kac gun boyunca “Siz kimsiniz ulan, topunuzu s…” tadinda turlu mesaj denemeleri yapip yapip yollamadan ofkemin dinmesini bekledim mecburen. Adam diyor ki, otomasyon sistemine gore satin aldigin mali yollamisiz sana. Istersen posta ucretinin yarisini karsilayalim, sana ihtiyacin olan mali gonderelim. Hatta elindeki de sende kalsin… Ulan mal zaten 70 Dolar, posta ucreti 140 dolar. Yani bedavaya bile gonderse tonla para odeyecegim yine. Iki kez gumruk ucreti odeyecek olmam da cabasi. Biraz daha zorlasak piyasaya suruldugu gunku fiyata mal olacak switch bana. Hadi gel de ulser olma.

Bal gibi de elimde patladi bu switch derken bir sey farkettim. Yuksek cozunurluklu enclosure ici fotograflari inceledikce tek ihtiyacim olan seyin uygun psu oldugunu analdim. Yine ayni fotograflardan psu modelini tespit ettim ve bu psu’ yu satan saticilar buldum ebay’ de. Buyuk ihtimalle geri donusumcu/hurdaci olan bu saticilar kargo dagil 50 Dolar bir etiket koymuslardi psu’ ya. Eee esegin pipisi ama!

Sonra aklima hazetmedigim memleket piyasasini yoklamak geldi zira bu bir Cisco, network standartini belirleyen bir markanin oyuncagi. Mutlaka memlekette bunu satan bir hurdaci vardir derken bir tane buldum da. 150 Tl fiyat etiketine bir adet de gbic modul dahildi (O da ne derseniz arastirin bir zahmet, madem buraya kadar okudunuz). Soktum cikardim psu’ sunu attim kenara.

Simdilik psu nakli yapmaya elim degmedi ama cuk oturacagina adim gibi eminim.O yuzden hemen siradaki hedeye gecistiriyorum.

Favori Amiga ekipmani saticimdan aldigim bir adet Commdore A2065 Ethernet karti var sirada https://ebay.to/31fqCBc Diyorum ya bu adamin sattigi her seye kefilim diye, hala oyleyim. Kendisinden binlerce dolarlik alisveris etmisimdir fakat bir kez bile herhangi bir detaya dudak buktugumu hatirlamiyorum. Benim yuksek standartli beklentilerim bile bu adam icin kolay karsilanabilir seyler.

Sahip olmayi cok istedigim bir model olmasi ve daha da otesi favori saticimdan gelmesi sebebiyle bu karti “yilin kelepiri” olarak seciyorum.Basili user guide kopyasi, 10Base-T Transceiver ve driver disk yaninda amaca uygun kusursuz bir kargo ambalaji. Her kurusuna degen bir baska alisveris.

Sirada siradan bir Pentium III cpu var. Benim ilgimi cekmesinin tek sebebi sealed ambalajinda olmasi. Elimde patlayan Microbus MAT 988 sbc icin satin aldigim bu 850’ lik sey simdilik kenarda duracak elbette https://ebay.to/2T9B3TU

Yine Microbus MAT 988 icin satin aldigim ve elimde ki rack sasi tasarimiyla harika bir is cikaracak Socket-370 uyumlu Foxcon 228075-001 cpu cooler var sirada. Fin’ lerin yonu sebebiyle istedigim setup icin yaratilmisti sanki. Ayrica cpu ile temas ettigi kisim sanirim nikel kapli bakir. Acikcasi harika bir parca https://ebay.to/2Z69o7D

Dell 8T287 PDU. PDU icin coklu prizin rack kabin uyumlu formu denilebilir (Power Distribution Unit). Kucuk ya da buyuk, rack tabanli sistemler kullaniyorsaniz priz karmasasini kitabina uygun optimize edecek tek yontem budur https://ebay.to/2GU6I78

PDU ile birlikte ihtiyaciniz olan farkli uzunluklarda bir suru kablo ve montaj aparatlari geliyor. Tek kotu tarafi kargo maliyeti. Fakat cehennemi cennete cevirebilecek beceriye sahip oldugunu dusunursek buna deger.

Sirada bir tane de Dell 4U bezel var. Tamamen kozmetik endiselerle edindigim ve kullanmaktan cekinmeyecegim seylerden sadece biri https://ebay.to/2yEbNfh Bu sanirim 4. oldu bu ama hala bir aksiyon yok. Elbet bir gun…

Bir tane AUI to 10Base-T Transceiver https://ebay.to/2M393kb Erken donem Sgi’ lari network’e dahil etmek icin lazim oluyor illa.

13W3 to VGA adaptor kablo https://ebay.to/2TaIsT8 Sadece adaptorden ibaret olan moddeller konektore cok yuk bindiriyor. Bu tarz kablolu modellerin daha dengeli ve kullaniminin daha rahat oldugunu dusunuyorum.

Son olarak, scsi enclosure’ un dahili kablolamasi icin siparis etmis oldugum ve sanirim 6 ay gecikmeli elime ulasan scsi zamazingosu. Enclosure icindeki kablo cok kisaydi ve guncel optik suruculere yetisemiyordu.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #264 : 15 Ağustos 2019, 00:54:17 »
Cisco WS-C2950G-24-EI-DC modelini Cisco WS-C2950G-24-EI' a dondurme islemini sorunsuz hallettim. Psu cuk oturdu ve boylece yatirim kurtuldu.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #265 : 07 Eylül 2019, 22:39:17 »
 Size ucundan bucagindan Godzilla' yi tanistirayim cocukar. Bunlar kendisinin erken donem goruntuleri, bebekligi. Fakat bu hale bile gelmesi neredeyse 20 yil surdu. Sefil bir tasinma ve yerlesememe fasli icinde oldugumdan tadimlik bulasiyorum kendisine. Su an 2 adet X86, kvm, kvm extender, pdu ve network switch var goruntude. Bir de Amiga eklenecek bu bedene, 4U' luk son bosluk bunun icin. Ha bir de sound mixer bekliyor bir tane. Bir canavarin teaser trailer' i diyelim buna.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #266 : 05 Şubat 2020, 22:45:39 »

6800 Ultra grafik karti hakkinda insanin akil sagiligi sinirlarini zorlayan yasanmis bir hikayeyle baslamak istiyorum. Pekistirici olmasi bakimindan sirali maddeler haline getirdim bu konu dahilinde yaptigim eylemleri. Bu basligi takip edenler de etmeyenler de detaylari kacirmayacaktir bu sekilde.

Bir gun…

1- Elimde var oldugunu dusundugum Geforce 6800 Ultra icin 2 adet yedek sogutma fan’ i siparis ettim.
2- Fakat elimde var oldugunu dusundugum Geforce 6800 Ultra’ yi bulamadim zira envanter listem OneDrive’ in senkronizasyon problemi yuzunden siber uzayda bir yerde kaybolmustu. Hangi kart hangi kutunun icinde sadece retro tanrilari biliyordu artik ve yardim etmek gibi bir niyetleri de kesinlikle yoktu.
3- Is basa dustu diyerek ve biraz da panikle bir adet Geforce 6800 GT siparisi verdim zira 6800 serisi grafik yongalari Windows 95/98 sistemler icin en guclu official grafik yongasi secenegiydi Nvidia tarafinda. Bu yuzden her gecen gun daha bir kiymetli hale geliyorlardi, ozellikle AGP surumleri.
4- Tolpu bir alisverisin odemesini yaparken (Ebay) yanlislikla sepetimde kalan bir 6800 Ultra fan’ i daha satin almis oldum. Boylece 3 adet nur topu gibi 6800 Ultra fan’ im oldu.
5- Dayanamayip bir tane de Geforce 6800 Ultra Agp (Leadtek WinFast A400 ULTRA / 256 ) satin aldim. Bu kart referans sogutma donanima sahip olmadigi gibi fan’ i da gebermek uzereydi. En mantikli yol sogutma donanimi icin donor olabilecek arizali bir baska 6800 Ultra bulmakti. Boylece fan yatirimimi da korumus olacaktim. Bu amac dogrultusunda ayni tip sogutucu tasarimini kullanan arizali bir Quadro FX4400 siparis ettim.
6- Artik ihtiyacim kalmadigi icin kendi Geforce 6800 Ultra kartim birden ortaya cikti. Murphy yasalari geregi er ya da gec yasanacakti bu.
7- Ultra’ ya artik gicik oldugum icin Windows 98 sistem denemelerimi GT ile yaptim. Zorlama bir anlam kazandirma, ise yaratma cabasiydi bu sadece.
8- Yeni eve tasinma fasli derken projeyi nadasa birakip hamallikta kariyer yapmaya odaklandim, sektorde zirveye oynadim.
9- Yerlesme fasli bitince kutulari acip tekrar retro’ nun sehvetli kollarina biraktim kendimi. Bu sefer Godzilla olceginde birden fazla sistemle cebellesiyordum fakat sorun degildi zira envanter listem taptazeydi.

Cidden hem envanter hem de paket teknolojisi olarak Karda$ev olcegine gore Tip II uygarlik (Artik III oldum) gibiydim. Her parcayi tasima ve saklanma yonergelerine uygun paketlemis, gruplandirmis, kayit altina almistim. Kartlari su asagidaki fotograflarda gordugunuz (okla gosterilen) gibi kolilerde muhafaza ediyordum.

Gunde 5-10 kutu tasiyip gece de nadasa birakiyorduk. Neredeyse 15 gun surdu tasinma fasli.

Iste o koli (40x30x30cm) buyuk olcekli 3 adet uzun kartin (Mobo ya da Full-length kart) ya da 8 adet daha kucuk olcekli kartin muhafaza edilebilecegi sayida kucuk kutu alabiliyor.

Bu kolilerden toplam 46 adet olusturmus ve tasinmistik. Tam tamina 46 adet evet… 46 Adet… Oysa envanter listesine gore bunlardan 48 adet olmasi gerekiyormus. Goz segirir nabiz yukselir, kafadan asagi dogru bir karincalanma hissi olusur ve kocaman dolu dolu bir kahkahayla baslayip izdirap dolu bir ciglikla final yapilir; Hasssiktir!

C-4 ve C-6. Geforce 6800 Ultra’ larin kralligimdaki koordinatlari. Fakat C kodlu koli asla bu eve ulasamamis. Aynen qayincosu Q kodlu kutu gibi. Kac kere sayarsam sayayim, nereden bakarsam bakayim orada degiller, yoklar. 2 Adet 6800 Ultra ve 1 adet AHA-2840 basta olmak uzere toplam 6 adet pc card ve 1 adet SCSI Cd-Rom driver kayip edilmis. AHA-2840 ve SCSI CD-Rom factory sealed parcalar bu arada.

Kubler-ross modeline uygun olarak gecirdigim bir kac gun ardindan kayiplarimi yerine koymanin pesine dustum elbette. Yine, yeni, yeniden ama cok daha bezmis bir vaziyette. Ahh kosmos, ya da her neysen… Sen ucuz adi bir picsin!

Ne vaktim ne de sabrim var. Bir an once olsun bitsin diyerek buldugum ilk sifir olma ihtimali yuksek ornegi satin aldim. https://amzn.to/2QeO27F Sansima satici da tam bir geri zekali cikti. Yasli, cahil ve geri zekali. Fakat bu adamla aramizda gecen hadiseyi yazasim bile yok. Neticeye odaklanmak en iyisi.

Fan’ in uzerindeki sticker kurumus ve dustu. Anlasilan bu karti da cope atmak zorunda kalcagim.

Aslina bakarsaniz kaybetmis olmaktan ziyade harcadigim efor icin ofkeliyim. 6800 Ultra bu eforu hakedecek bir sey degildi. Diger taraftan Adaptec AHA-2840A beni kahretti. Elimdeki gibi retail ambalajinda bir ornegine denk gelme ihtimalim cok dusuk bir olasilik artik. Iste bu gercekten buyuk bir kayip.

Ilk PC’ im olmasi sebebiyle VLB 486’ larin benim icin anlami buyuk. Ozellikle kendi standartlari icinde hi-end sayilabilecek VLB sistemler cok ilgilmi cekiyor. Hizli Socket-3 cpu’ lar, bol hafiza, guclu grafik ve disk altyapisi. AHA-2840A tam olarak oyle bir sistemin komponenti. Hatta VLB SCSI’ kontrol kartlarinin zirvesi. Retail ambalaji icinde olmasa da sifir bir tane buluyorum ve hemen yapisiyorum https://ebay.to/2NwEEub

Siradaki bir prensip revizyonu denemesi var. Eski girdileri okuduysaniz, icine kiyritik plastik figurler eklenmis koleksiyoner surumu video oyun paketlerinden ne kadar bikmis bunalmis oldugumu da hatirliyor olabilirsiniz. Kocaman fakat bombos paketler. Seriler bozulmamasin diye diye gormezden geliyordum ama bu duruma simdilik World of Warcraft ile son vermeyi deniyorum.

World of Warcraft 15th Anniversary surumu sebebiyle alisik oldugum collector's edition paketi yanina bir de figur eklemis Blizzard. Alabildigine ucuz, alabildigine dandik bir figur. Belkide tuketicinin daha buyuk oyun paketleri talep etmesine bir cevaptir bu. Netiecede almaktan vazgecmistim ki, figur ve collector’s edition oyun kutularini ayri ayri satmaya baslayan saticilarin oldugunu gordum Ebay’ de. Sartlar boyle olunca da alisik oldugum sekliyle oyunu satin alabildim  https://ebay.to/32xuBcs

No more bullshit!

32Kx8 CMOS SRAM (MT63C256N-15), 15 Adet. 486 ve 386 sistem cache upgared’ lerim icin ihtiyac duydugum bu yongalar kullanilmamis sifir ornekler.

Oysa Turkiye’ de through hole entegreleri beyaz strafora saplayip saklamak/kargolamak gibi garip gelenekler var. Lanet olasi cografya kaderdir.

Mumkun olan her komponentin sifirini alma imkani olmuyor elbette. Isterseniz dunyalari gozden cikarin ama bazi seylerin sifirini bulamiyorsunuz. Fakat hafiza yongalari ve modulleri soz konusu oldugunda taviz vermek zorunda degilsiniz. Hem malin sifirina, hem de satin aldiginiz mali dogru duzgun gonderebilecek saticilara kolaylikla ulasabiliyorsunuz. https://ebay.to/37KyOwN

Gecen partideki 9800 pro grafik kartima yedek sogutma fani ve hafiza yongalari icin de heatsink (chipsink) satin almaya kalkistim. Kalkistim diyorum zira dingil satici yanlis fan gondermis. Diger taraftan chipsink’ ler uzerlerinde kolaylikla dusebilecek ama dikkatli bakilmadinca fark edilmeyen capaklar barindiriyordu. Tamam, chipsink’ leri hicbir zaman kullanmayacaktim. Major bir ihtiyac degildi fakat bu kadar boktan bir iscilige sahip olmalarini beklemiyordum. Bu capaklarin sebebi tamamen yanlis ayarlanmis bir uretim (kesim) hatti ve ozru olamaz https://ebay.to/31bMoXy  https://ebay.to/2UeM09e   

Chipsink: Episode I – The Phantom Menace

Anlamsiz ve mecburi teknoloji yatirimlarimdan X700 fan’ i. Simdi bunu maliyet fiyatina satmaya kalksam "Satmak istemedigi icin yuksek fiyat koymus" diyen dingilerle ugrasmak zorunda kalacagim.

Scuzzy or not Scuzzy! Iste butun mesele bu. Boyle tealaffuz edince Ref’ in de garibine gitti ama samimiyet seviyemiz enseye tokat gote parmak oldugu icin SCSI’ yle, kendisine boyle hitap edebiliyorum. Bana gore tum zamanlarin en kral arabirim standartlarindan biri. O yuzden benim retro kulliyatimda da bol bol SCSI var. Tabii gecmisin standrati olmasi sebebiyle ufak tefek problemler de getiriyor beraberinde. Ozellikle hareketli parca barindiran depolama donanimlarinda.

Daha onceki girdilerimde taze SCSI depolama donanimlarima ulasma yontemimi anlatmistim. O bahsettigim yontem ne yazik ki endustriyel musteri talebi yuzunden oldukca masrafli bir hale geldi. Ozellikle performansli cozumler soz konusu oldugunda isin boku cikti resmen. Fakat arada guzel gelismeler olmuyor degil. Hesapli ve yuksek performansli depolama donanimlarina sahip olmak mukun hale geliyor. Optik depolama donanimlari icin cozum hala pahali ama hard disk cephesinde haberler iyi.

Iyi haber dedigim sey SCSI2SD. Adamlar solid state bir bellek olan SD tip hafiza kartini Fast SCSI/SCSI-2 uyumlu sistemlerde hard disk olarak kullanabilme imkani yaratmislar. Fakat ilk versiyonlar kagit uzerinde bile oldukca yavas gozukuyordu. En fazla SCSI-1 altyapiya sahip sistemlerin ihtiyaclari karsilanabiliyordu. Talepkar olmayan sistemler icin guzel bir sey. Ayrica bakis acisina gore hiz, teoride yeni ve ölümsüz bir SCSI hard disk’ e sahip olmanin yaninda pek onemsiz kalabilirdi.

Ama yavas derken de 1 olmadi 2.5MB/s gibi bant genislikler soz konusuydu optimal kosullar altinda. Harbiden yavas yani. Oysa benim ihtiyaclarim bu degerlerin uzerinde. Cyberstom MK3’ e bakiyorsun, 30-35MB/s gibi degerleri talep edebiliyor rahatlikla. VLB bir 486 SCSI-2 satandartinin 10MB/s’ lik kapasitesini tamamini kullaniyor. Bunun Silicon Graphics’ i var, yuksek kapasteli SCSI host adaptorleri, boku pusuru var. Durum boyle olunca da SCSI2SD pek bir anlam ifade etmiyordu benim icin. Sonra version 6 duyurulunca sartlar degisti. SCSI2SD en azindan SCSI-2’ nin bant genisligini besleyebiliyordu artik teorik olarak. Ben de bir sans tanimaya karar verdim.  http://www.codesrc.com/mediawiki/index.php/SCSI2SD

Plastik uzerinde texture. Unutulmaya yuz tutmus degerlerimizden.

3.5” montaj braketi ayri satiliyor ne yazik ki. Hatta biraz pahali kaliyor ama enjeksiyon plastik hic degilse. Her turlu plastik hedeyi 3D basilmis olarak iteleyen kucuk uretici cakalligina dusmemisler. Gorsel ve fonksiyonel olarak gayet kaliteli https://bit.ly/3b1QHtc  https://bit.ly/31kGHXE

SCSI2SD’ yi satin aldigim yeri secmemin asil sebebi taptaze A3/4K Fast Cpu konektoru satmasiydi aslinda. 4000ATX projesi icin elzem olan bu konektor mobo pcb’ sine takilacak olan taraf https://bit.ly/31hoDh5

Cogunuz gibi benim cocuklugumun da major bir unsuruydu sureli yayinlar. Gelecek sayiyi beklemekten tutun, bayiyeden satin alip eve gelene kadar yol boyunca ve artarak yasanan sabirsizlik hala hafizamda mesela, yogun bir seydi. Eve geldigim gibi favori koseme cekilip icerigi tuketmeye basladigim anlar da tartismasiz en huzurlu hissettigim zaman dilimlerindendir. Insan ozluyuor boyle seyleri.

Bir suru dergi aliyordum. Havacilikla alakali, bilim ve teknolojiyle alakali, bilgisayarlarla alakali. Yerli yayin yetmiyor bir de uzerine yabanci yayin aliyordum bulursam. Anlamasam da aliyordum. Muazzam cesitliligi olan bir arz soz konusuydu ve keyfini sutmekten baska careniz yoktu. Ama bir tane dergi var ki durumu digerlerinden cok farkliydi benim acimdan. Nereden aliyordum, kim getiriyordu, hadisesi neydi tam bir gizem bugun bakinca. O dergi Computer gaming world' du.

Bes alti adet Cgw vardi elimde fakat en cok hatirlidigim hatta aklima kazinmis olan Aralik 94 sayisi. Hafizamda neden bu kadar derin bir iz biraktigi hakkinda bir fikrim ya da teorim yok ama bir sekilde bu dergiye tekrar sahip olmayi cok arzuluyordum. Rahat bir kac yildir Ebay watchlist’ imde olmasina ragmen istedigim kondusyonda bir ornegini ancak bulabildim. Incelemek isterseniz derginin taranmis hali burada http://www.cgwmuseum.org/galleries/index.php?year=1994&pub=2&id=125

3Com EtherLink III 3C509B-TP Network adaptor. 3Com EtherLink serisinin hangi modelini secerseniz secin taahhut edilen OS’ lerde puruzsuz calisacagi kesindir. Evrsensel sabit gibi bir sey bu. Acikcasi boyle fiyat araliklarinda da bulunabiliyorken kullanilmis bir orneginini almanin anlami yok. Benim kisisel tercihim bu yonde en azindan https://ebay.to/3b88z5R

Behringer Eurorack Pro RX1602. Hicbir fikir ve deneyim sahibi olmadigim seylerden biri de audio mixer’ ler. Buna ragmen Godzilla bol miktarda ses karti ve farkli dinamiklere sahip ses cikisi barindirdigi icin bir mixer edinmem kacinilmazdi. Once basit bir audio switch’ le is gorebilecegimi dusunmustum fakat konforlu olmayacagini anladim. 16 Kanali ve Ultra-Low noise iddasi var, butun bildigim bu https://ebay.to/2OjGWwx   

Dugun ve kina geceleri icin itinayla ses donanimlari kiralanir.

Godzilla’ da ki 4U rack sasilerden birini backplane sistemine uyumlu hale getirecek olan ve Chenbro’ nun “Rear Window” olarak adlandirdigi form degistirme kit’ i  sonunda elime gecti. ATX form standartlarindaki sasi artik 15 kart slot’ lu bacplane’ lerle uyumlu hale geliyor boylece.

Daha deneme firsatim olmadi, uzun sure de olmayacak gibi duruyor ama bulmanin ve sahip olmanin ne kadar zor bir parca oldugunu soylemeden gecemeyecegim. Bu mal Chenbro’ nun guncel urun listesinde mevcut. Ayrica bir suru saticida da listelenmis ama satin almaya kalktiginizda stok bilgilerinin gercegi yansitmadigini anliyorsunuz. Stogunda olanlarsa korkunc fiyatlar oneriyorlar size. Hatta sasinin kendisinden bile pahaliya geliyor neredeyse. Endustriyel donanim kullanmanin kotu tarafi bu iste. Her sey endustriyel seviyede yasaniyor, ozellikle fiyatlar.

Bu ornegi Texas’ ta Linux tabanli sistemler satan bir saticidan buldum https://bit.ly/3aF9Hxl Ayrica ilginc bir sekilde Godzilla’ nin bunyesinde Texas’ tan satin alinmis bir cok komponent oldugunu farkettim. En eskisi 2001 yilinda olmak uzere Texas’ tan 12 kez komponent satin almisim.  Ebay ya da diger kanallardan yapilan bu alimlarin 8 Tanesi Godzilla icinde yer bulmus.

Almanya, japonya, Amerika, Rusya, Israil, Polonya, Ingiltere, Kanada… Komponentlerin satin alindigi ulkelere bakarsak Godzilla kesinlikle bir dunya vatandasi. Fakat parca sayisina gore orantilarsak o kesinlikle Texas asilli.

ATX sasiler icin AT mobo uyumlu I/O shield. Memlekette buna arka panel, anakart saci, anakart demiri, port kapagi olmadi at siki gibi sacma sapan isimlerle hitap ediliyor. Kadina “bağhyan” diyen bir insandan nasil kaciyorsam, yukaridaki hedeye de saydigim isimlerden biriyle hitap edenlerden ayni sekilde kacmaya ozen gosteriyorum. Neden takildigimi bilmiyorum bu konuya ama yazarken bile bunaldim bak.

Estetik anlayisi geliskin retro severler icin I/O shield’ in olmasi gereken yerde olmamasi izdirap verici bir seydir. Insan uzerinde uzun vadede etkisini bilemedigimiz EMI’ la kiyaslarsak, tamamlanmamislik hissi yaratan bu kozmetik durum insan ruhu uzerinde daha gozlemlenebilir sonuclara sebep olabilir. Unutmayin; Belki EMI hicbir seydir ama imaj hersey! https://ebay.to/2sYVk6c

Kendi bilgisayarlarimi olusturmaya basladigim gunden beri serit kablolari daha ince seritler halinde ayirip bir araya toplayarak kullandim. Ozellikle dar sasilerde cok ise yarayan bu yontem benim icin bir standart haline geldi. Daha sonra da bir endustri egilimi olmasiyla birlikte “rounded” olarak tabir edilen yuvarlatilmis kablolar her yerde bulunmaya basladi, Turkiye’de bile.

40 ya da 50 damarli serit kablolari segmentlere ayirmak nispeten kolayken, son donem ATA ve SCSI kablolarinin 80 damara kadar cikmasiyla ayrima isi hem riskli hem de ugrastirici olmustu. Iste o donemlerde Vantec markasi altinda satilan bu kablolari kesfetmistim

Bu model rounded kablolarin guzel tarafi damarlarin tamamen ayirilmis olarak gelmesi. Bazi ureticilerin benim yaptigimi yapip seridi segmentlere bolerek hazirladiklari ornekler var. O yontemle hazirlanan kablolarin kotu tarafi rijit olmalari. Oysa tamamen damarlarina ayirilmis kablolar cap olarak da, esneklik olarak da harika is goruyor. Bu modelin Vantec’ e ozel oldugunu saniyordum ama jenerikmis. Uzerindeki kilif da son derece yumusak ve esnek. Ben genellikle onu da cikariyorum.   

Yani rounded cable deyip gecmeyin. Detaylar bu komponent icin de gayet muhim https://ebay.to/2utBYq2

Bir tane de “Ben bunu neden almisim?” alimi gelsin. Bir teori olmakla birlikte, bu seyi cakirkeyifken almis olma ihtimalim bir hayli yuksek. Cok sik olmasa da her gece yasadigim bu rahatlik durumuyla boyle garip kararlar alabiliyorum bazen. Iste huzurlarinizda AMD Athlon 64 X2 4200+ (939) https://ebay.to/2Sg6wnm

Esantiyon kavramini bastan yarattik deyip son noktayi koyuyor adamlar.

Mali satin aldigim link’ i inceleyin ve sonra fotografa tekrar bakin. Evet, o cpu “Free Gift” dedigi seyin ta kendisi. Gayet kotu bir fiyata cpu satin aliyorum ve sanirim satici vicdan yapiyor, bir tane de hediye cpu yolluyor. Bunun uzerine ne konusulabilirim daha (https://youtu.be/pSpY7rmy2v8) Acayip alisveris deneyimlerimden bir baskasi diyerek davayi kapatabilirim en fazla.

Arkasi biraz sonra...

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #267 : 05 Şubat 2020, 22:46:13 »
 Bolum 2: Ve Shax isik olsun dedi.

Godzilla’ yi az cok tanidiniz. Kendisine kompakt open frame bir kabini govde edindigini de fark etmis olabilirsiniz. Ben bu kabinin yuksekligini 12U olarak belirlemistim zira o boyutta bir kabin masa alti dahil cogu yere sigabiliyordu. Diger taraftan bu yuksekligi efektif kullanmak zorundayim zira 12U yukseklik oldukca limitli bir kapasite demek.

Aslina bakarsaniz 3 tane 4U’ luk sasi ve 4U’ luk bir kac yardimci ekipmanla birlikte 16U’ luk bir kabine ihtiyacim var. Tabii 16U yukseklikte bir kabin masa alti evrenine sonsuza dek gule gule demek olurdu. Dogal olarak cozum kabinin arka yuzunu de kullanmaktan geciyor. Bu sekilde derinlik izin verdigi surece 21U’ luk bir kapasite soz konusu olabilir (-3U Rail’ ler sebeiyle kayip oluyor).

Bu yerlesim pozisyonlari elbette nihai degil. Biraz daha calismak gerekiyor uzerinde.

Bu kacinilmaz yerlesim biciminin de dezavantjlari var elbette. Mesela arka yuze takilacak ekipmaninlarin kontrolu pek ergonomik olmayacaktir. Benim senaryomda arka yuzde bulunacak ekipmanlara mudahale etmem gerekmiyor fakat yine de kabinin tekerleklerinin olmasi avantaj sagliyacakir ihtiyac durumunda. Godzilla’ ya uyumlu tekerleklerin skandal boyutundaki fiyatlarindan daha sonra bahsedecegim ama simdilik alisveris listesinin dibindeler kendileri.

Bir diger olumsuzluk yasanabilecek konu da hava akimi ve tozlanma. Aktif olarak sogutulan sasilerin bir yone dogru hava ve dogal olarak toz tasiyacagi ortada. Bu hava tasima yonunun bloke edilmemesi gerekliligi bir yana, bu yon tarafinda bulunacak ekipmanlara toz penetre edilecegini de hesaba katarak onlem almak gerekiyor. Ozellikle karsilikli portlarin tozdan korunmasi uzun vadede faydali olacaktir. Bunun simdilik en basit yolu da port kapaklari, plug’ lar.

Her port ve konektore uygun kapagi ayni saticida bulmak ne yazik ki mumkun olmadigi icin bu is biraz yavas ilerliyor. Simdilik gelenler network, usb ve audio konektorleriyle uyumlu olanlar. Siyah yumusak silikondan yapilmis plug' lar gayet guzel oturuyorlar takildiklari yere https://amzn.to/2OmyuwH

2 Adet Commodore CIA (391078-02). Bunlar da 4000ATX projesi icin fakat biraz acayip bir dunyanin golgesinde kaliyorlar.

Genelde lezzetliler saglikli olmaz derler. Azili bir vegan degilseniz.

Ebay’ de bu hedenin tanesini posta dahil gumruk haric 66$ gibi fantastik bir fiyattan satiyorlardi. Bu yuzden satin almadan once alternatifleri gozden gecirmek istedim ve derken bunu buldum https://bit.ly/2SiWH8o Cin menseli bu saticinin elinde istedigim sey mevcuttu fakat her cinli elektronik komponent saticisina uyguladigim “MC68060RC75” testinden* pozitif sonucla cikmisti. Yine de stok teyidi ve fiyat almak icin iletisime gectim kendileriyle.  Bana iki tane entegre icin 36$ fiyat verince de satin almis bulundum.

Hedelerin sifir olma ihtimali bence sifir. Daha kotusu hangi sartlarda sokuldugunu, gercekten hangi revizyon oldugunu, yarin bozulup bozulmayacagini asla bilemem. Hatta calisip calismadiklarini dahi bilmiyorum zira acip kontrol bile etmedim paketi. Peki 3-4 kat daha yuksek fiyat veren Ebay saticisindan alsam ne degisecekti? Sanirim hicbir sey. Yine retro tanrilarinin kit insafina kaldim diyebilirim.

Retro bilgisayarlar icin satilan yepyeni entegrelerin tadina bakmadan once buna bir goz atin derim. Pek hijyenik olmayan mutfak fasli bir kere daha dusunmenize sebep olabilir https://youtu.be/k72SFBOZ_lw

Simdi de cici bir proje: https://bit.ly/2RWQG1X Adam MiSTer FPGA ‘den mist gibi bir A600 yaratmis. Gordugum an “Neden ben de boyle bir sey yapmiyorum ki?” dedim. Zira hoyratca kullanabilecegim guclu ve uyumlu bir A600 eglenceli olabilirdi. Hicbir isime yaramayan bol miktardaki A600 fazlami degerlendirmek icin harika bir firsatti bu.

Fakat biraz goz gezdirince MiSTer FPGA’ yin cok da iyi bir Amiga cozumu olmayacagini anladim. MiSTer FPGA daha cok isvicre ordu cakisi gibi bir seydi ve her seyi yeteri kadar iyi yapamiyordu. Ozellikle Amiga soz kousu oldugunda cok daha ucuz ve performansli cozumler vardi, MiSTer’ i fena pataklayacak seyler.

Eger kutunun icinde gercek Amiga calismayacaksa ne calistiginin pek onemi de kalmiyor bence. Ister pc temelli, ister fpga, ister akvaryum pompasi uzerinde calissin… Ekrana dogru seyi bastigi surece benim acimdan bir fark yaratmazdi. Elbette bu bakis acisini kazanmak icin otantik Amiga doygunluguna erismis olmaniz gerekiyor. Diger taraftan Amiga piyasasini ve fiyatlari gordukce “Otatantik Amiga’ yi siktir et!” diyebilirsiniz ki, gayet mantikli bir yaklasim.

Bu Fake A600, Raspberry Pi 4 Model B uzerinde calisan Amibian emulatorden ibaret olacak. Bu kadar iste! Amiga kulliyatini tuketmek icin bu uc kurusluk sbc’ den fazlasina ihtiyaciniz yok. Ha bir de onu bir Amiga kasasinin icine koyarsaniz kendinize kiyak gecmis olursunuz.

MiSTer uyumlu montaj  aparatlarini ufak bir modifikasyonla raspi uyumlu hale getirebiliyorsunuz. Tabii ki 3D baski faslini ailemizin retro cozum ortagi Alcofribas’ a devrediyorum ve o da sagolsun kasaya yerlestirince cuk oturan parcalari toka ediyor bana. Yani Alco olmasaydi pek ugrasmazdim bu seyle https://bit.ly/39c9pN4

Bu haliyle kuyrukta bekleyen F(ake)600 icin gayet umutluyum. Bakalim kagit uzerinde gozuktugu kadar harika bir cozum olacak mi?

10 Tane Dusuk profil (40 Derece acili) 72pin SIMM soket.

Amiga A4000D’ nin hafiza soketlerinin pek bir dayaniksiz oldugu iddia edilir. Hafiza soketi tirnaklari kirik cogu mobo’ ya  bakarak bunun dogru oldugunu dusunebilirsiniz ama asil sebep kullanicilardir. Bir hafiza modulunu bile duzgun bicimde sokete takip cikaramayacak kadar beceriksiz kullanicilar. Ne yazik ki cok var bu kullanicilardan. Yine de Commodore plastik tirnaklari olan soketler yerine metal tirnaklari olan modeller kullansaymis hic fena olmazmis. Adamlar nerden kissak derken delirmisler resmen.

Kirik ya da degil, kenarda yedek simm soket bulundurmaniz gerekiyor zira artik uretimi yok. Tabii ki olasi ihtiyacinizi donor yontemiyle giderebilirsiniz ama asla sifiri kadar verimli olmaycaktir. Bir de sifirini alirken bazi ozelliklerini secebilme luksunuz oluyor.

Oncelikle, benim 4000ATX projesi icin simm soketlere ihtiyacim olacak. Bunun yaninda A4000 mobo’ mun da gelecekte yasayabilecegi olasi bir talihsizlik icin yedek soketler bulundurmamin ayip bir olmamali. Yine turbo kartlarimin da A4000D ile ayni tarzda simm soketler kullandigini dusunursek dusuk profilli soketlerden satin almak gayet mantikli bir eylem oluyor benim acimdan. Ozellikle 10 tanesini boyle bir fiyata alabiliyorken kacirmak istemedim https://ebay.to/2RPfHuX

Bu arada soketlerin kontaklari kalay kapli. Neyseki elimdeki SIMM hafiza modullerinin buyuk kismi da yine kalay kapli ped’ lere sahip. Bu onemli bir ayrinti zira soket kontaklari ile hafiza modulu ped’ lerinin ayni materyalden olmasi  esrarengiz hafiza sorunlari yasama ihtimalinizi dusurecektir. Aksi takdirde “Fretting” denilen bir korozyon senaryosunun gerceklesme olasiligi mevcut. Bu konuda yazilmis akademik makalaler mevcut net’ te. Fakat ozet isterseniz, soket ve hafiza modullerinin kontok noktalarinda ayni materyalin kullanildigindan emin olmaniz yeterli olacaktir.

Son olarak 4x4MB 30-pin hafiza modulleri var. Elimde bir suru 30-pin hafiza modulu olmasina ragmen cok azi grup olusturabilecek kadar es modeller. O yuzden ihtiyac oldukca satin almak zorunda kaliyorum hala. Daha once yine bu saticidan 2x4MB 30pin Non-Parity FPM DRAM satin almistim. Simdi 4 tane daha almis oldum. Sorun yasayan yok, gayet saglam satici https://ebay.to/2NTx8sU

Neticede dunyayi ele gecirip insan turunu kolelestirmek icin onumde hicbir engelim kalmadi artik. 16MB’ lik seytani 386 sistemimle saldirmaya hazirim ve asla merhamet gostermeyecegim! Ha-ha-ha-ha-ha!

CAT tax. Must be paid!

(*) Bu cpu modeli sadece relabeled fake cpu’ larda rastlanan bir modeldir. Official bir Motorola uretimi degildir. Performans arsizi ac gozlusu kullanicilari cezalandirmak icin iskandinav ve cin tanrilari ortakligiyla yeryuzune gonderilmistir.

Çevrimdışı phoenix

• Retromanik
« Yanıtla #268 : 06 Şubat 2020, 22:29:23 »
Uzun zamandır sahip olmak istediğim ama beklemediğim bir anda karşıma çıkarak beni mutlu etme nezaketini gösteren bir cihaz oldu Atari 800  .  Yalnız, bazı tuşları anlamadığım bir şekilde  basınca öyle kalıyor. Tuşları temizlemek için tek tek söktüğümde, herhangi bir sıkıntı gözüme çarpmadı. Diğer sıkıntısız çalışan tuşlarla aynı kondisyonda gözüküyor. Bu konuda fikrinizi paylaşırsanız memnun olurum. ;)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #269 : 06 Şubat 2020, 22:45:16 »
Membran temizligi yaptin mi? Cunku tus' un yapisabilecegi baska bir yer kalmiyor. Alakasiz bir sey de olabilir tabii, salliyorum oylesine.