UNI-T UT89X multimetre incelemesini yapmayacağım ama kendim biraz inceledim eve ulaştığında
.
Bu multimetre arka ışıklandırmalı, manuel ya da ışık sensörü ile otomatik açılıp kapanabiliyor. Ayrıca gece/karanlık mekanda çalışabilmek için yeterli tümleşik bir el feneri de mevcut.
frekans, ısı, transistör, kondansatör, devamlık ve diyot modları da ek olarak var.
Tepesinde çok renkli bir led ışık var, temas sağladığınızda yanıyor, hızlı bir şekilde görsel geri dönüş almış oluyorsun, bu multimetrede çok önemli olmuş çünkü, okuma hızı saniyede 3 defa olarak belirtilmiş. Analog bir multimetrede bile ibrenin doğru yere kadar yükselmesini beklediğimiz için bu normal ama 0.33sn uzun bir süre, bilmiyorum fluke vb gibi kaliteli multimetreler daha hızlı ölçüm yapabiliyor mu. Benim eskisi de bu hızda olduğu için alışığım ama doğrusu daha hızlı okuma yapar diye bekliyordum. Fakat dediğim gibi ışıklı uyarı "tamam ben teması aldım, ölçümü yapıyorum, sen biraz bekle" gibi oluyor.
Kondansatör ölçümü 3-4 saniye sürüyor, eğer bu rakamı geçerse ekrana anlık kapasiteyi gösteriyor ve kapasitör dolana kadar bekliyorsunuz, farkettim ki mercimek kondansatörler çok yavaş yük tutarken, ıslak kapasitörler anında değer gösteriyor. Sonuçta değer doğru okunuyor, burda bir hata görmedim. Çok küçük değerli kondansatörleri ölçmek için kendi iç kapasitansını düşürme butonu var, aleti kapasite moduna aldığınızda ekranda bir değer oluyor, o anlık kapasitansı oluyormuş, küçük bir değer bu sebeple hassas ölçüm yapınca bu değeri ölçümden çıkarmak gerekiyor. Bunu kafadan da yapabilirsiniz ya da bir buton var ona basınca hesabı kendi yapıp rölatif değeri gösteriyor.
Isı ölçümü güvenilir gelmedi, vücut ısımı ölçmeyi denedim 32 gösterdi, dökümanda 0-40 derece arası %6 hata payı gösteriyor, 40-400 derece arası %2. Ama böyle bir metodu ilk defa kullanıyorum, belki başka bir numarası vardır.
Voltaj ve amperaj ölçümlerinde hiç bekleme yok, anında sonuç gösteriyor (sadece doğru akım test ettim).
Diyot ve devamlılık modu 0.3 saniyelik gecikmeye tabi malesef. Bu benim en çok kullandığım modlar, eski multimetremde bazen bir devre elemanının bacağına dokunduğunuzda yılların pisliği ile direkt temas sağlayamıyor ve o zaman parazitli bir bip sesi duyuyordum. Bunda öyle birşey olmuyor, ya tam dokunduğunuzdan emin olmanız gerekiyor ve probe'u gerekirse lehimin içine saplamak gerekecek gibi. Eski multimetrem çok dandik, ama kötü temas durumlarında bu cızırtılı biplerden dolayı devamlılık testinde tereddüt olmuyor. Belki devamlılık için onu el altında bulundurabilirim.
Bana lazım olmayacak özelliklerden de bir kablonun içinden geçen akımı hisseden bir NCV aparatı var. Temassız olarak çok kaba bir ölçüm yapıyor. Gerçek değeri ölçemiyor ama değerin büyüklüğüne döre 0-12/12-60/60-400 şeklinde voltaj ya da akım bilgilerini veriyor bu sırada da ışıklı ve bipli olarak (değere göre farklı hızlarda) uyarı veriyor. Belki yüksek voltajla ilgili işler yaparken ya da ince bir yüzeyin altındaki kabloları bulmak için kullanılabilir.
Frekans ölçümünü de hayatımda ilk defa yapıyorum ama beklediğim sonuçları alamadım. ZX Spectrum z80 clock sinyalini 3.21mhz olarak ölçebildi. 14mhz'lik bir kristali 9.98mhz olarak gösterebildi (bu okuma sınırının üzeri, max. 10mhz okuyabiliyor). 4.46mhz'lik bir kristali ise 100hz olarak gösterdi. Fakat bu kristaller zx spectrum üzerinde bulunuyor. Bu sebeple devre çalışırken test ettiğimi söylemeliyim. Büyük olasılıkla bu şekilde kullanıma uygun olmayabilir. Önümüzdeki günlerde arduino ile farklı frekansta sinyaller üretip test edeceğim.
Kontrol kalemi modu var
probe'un tekini dokundurarak faz mı nötr mü olduğunu anlayabiliyorsunuz.
Benim için çok önemli olan, otomatik kapanma var. 15 dakika açık bırakınca birkaç bip yapıp kapanıyor. Yaşasın artık pil mafyasına teslim olmayacağım.
Plastik kalitesi beni çok şaşırttı. Kırmızı kısımları kauçuktan ve kaymıyor, ekranı büyük ve okunaklı. Çevirme butonu çok güzel bir yumuşaklıkta, eskisi çok sertmiş şimdi farkettim. Genel olarak üretim kalitesini başarılı buldum. Sağlam ve dayanıklı görünüyor, açılır kapanır bir ayağı da var kaymadan her yüzeyde ayakta duruyor, kabloları çekiştirdiğinizde de yine kaymadan direnebiliyor.
Bu tür multimetrelerin ortalama büyüklükleri böyle olsa da bana biraz büyük geldi. Epey de kalın. Taşınabilecek birşey değil bence. Alet çantasında da çok fazla yer kaplayacak. Taşınabilirlik önemli ise daha küçük bir multimetre bakın. Youtube'da içini gösteriyor genellikle boş. Çok daha küçük yapılabilirmiş, yapmamışlar. Sanırım tercih edilen büyüklük bu.
Bu multimetre akakçe'de listelenmiş kapasitör testi olan en ucuz multimetre idi. Ben 325TL (22$) fiyatla aldım. Almadan önce youtube'daki incelemeleri izlemiştim, amerika fiyatının 39$ ve kanada fiyatının 49CAD olduğunu öğrendiğimde aldım.
Bunun bir de UT89XD modeli var, herşeyi aynı fakat onda ısı sensörü yok, onun yerine led test etme modu varmış. Tercihinizi ihtiyacınıza göre yapabilirsiniz.
Memnuniyet oranım frekans ölçerinin tutarsızlığı sebebiyle %70 civarı. Bu bozulmadığı sürece bana ömür boyu yeterli geleceğini düşünüyorum.