Amazon' lu Fedex' li bir hikayem var. Soyle ki,
Retro sistemlerimin kasalarini yenilemek gibi bir planim vardi. Nihai bir cozum ariyordum, bir daha asla beni ugrastirmayacak bir sey. Sistem sayisi ve kapladiklari alan, sogutma, kartlarin yerlesim pozisyonlari gibi kriterleri goz onune alarak ulastigim tek mantikli sonuc server tipi rack kasalar kullanmam gerektigiydi. Teoride mukemmel uygulamada zor bir sey.
Ilk sorun bulunabilirlikte. Rack tipi kasalari bu bok cukurunda bulabilme gibi bir sansiniz yok, bir kac cop mali saymazsak. O yuzden kafanizi cevirmeniz gereken yer yurtdisi. Ikinci zorluk kisitli secenek. Yurtdisinda da olsa onunuzde bol secenekli bir menu yok. Kaliteli ve uygun boyutta bir kasa bulmaniz gercekten zor. Beni baya bir ugrastirdi acikcasi.
Benim icin en uygun cozumun Chenbro tarafindan uretildigini kesfettim. RM41300 ve RM42300 modelleri aradigim her seye sahipti. Genis ic hacim, yuksek hava tahliye kapasitesi, saglamlik, fonksiyonellik. Iki model arasindaki tek fark derinlikleri.
http://www.chenbro.com/en-global/products/RackmountChassis/4U_Chassis/RM41300http://www.chenbro.com/en-global/products/RackmountChassis/4U_Chassis/RM42300https://www.youtube.com/watch?v=vlLS5vBKzA0 Yari fiyatina benzer kasalari bulmak mumkun fakat ne kaliteleri ne de foksiyonlari bu modellerin yanina yaklasmiyor. Tek kelimeyle “robust” kasalar bunlar.
Fakat hikayemizin turlu dersler barindiran eglenceli kismi edinme fasli elbette. Satin almadan kapiya gelene kadar gecen 20 gun.
Siparisi Amazon.com uzerinden 25 Ocak gunu verdim. Iki tane RM41300 ve bir tane RM42300 icin kargo dahil toplamda 792 Dolar odedim. Bunun 299.95 Dolari kargo ucreti. Fakat kutu boyutlarini az cok hesapladigim icin hic sikayet etmiyorum zira toplamda camasir makinasi hacmine sahip bir paketten bahsediyoruz.
Siparisi Amazon.com uzerinden verdim fakat satici Amazon degil, Moon Tech adinda bilgisayar ekipmanlari satan bir store. Profili fena gozukmeyen ve istedigim urunlerin international gonderimini yapan tek satici. Fakat Amazon.com gibi gumruk ucretlerini pesin tahsil edebilecegi bir odeme sistemi mevcut degildi. Uc adet rack kasa ve fedex… Az cok olacaklari kestirebiliyordum ama bu kasa fasli aradan ciksin diye uzerinde durmadim.
Muhattap 31 Ocak gunu kasalari Fedex’ e teslim etti. Yani satin aldiktan 6 gun sonra, bu gayet uzun bir sure. Istanbul Fedex’ e ulasmasiysa 8 Subat gununu buldu. Olasi sorunlar icin yakin markajda oldugumdan hic vakit kaybetmeden Fedex’ le iletisime gectim. Biliyorsunuz, bu tip kargo sirketlerinde maliniz ne kadar kalirsa depolarinda size o kadar ardiye ucreti yansitirlar. Zamaninda (2004) ticari olmayan gonderiler icin 3 gunluk ucretsiz ardiye suresinden bihaber oldugum icin fena opmustu beni UPS. Ayni tuzaga dusmeyecektim. Fakat endiselenmem gereken en ufak konu ardiye ucretiymis.
Ilk gorusmede dakika bir gol bir dercesine “Maliniz ticari olarak siniflandirildi” dedi bana konustugum gorevli. Holy shit! Bu daha once basima geldigi icin katir tepmise dondum. Zira su haliyle yururlukteki ithalat vergilerine gore islem gorecekti malim, bu cok pahali bir fasildir. Dahada kotusu oyle sizin halledebileceginiz bir is degildir. Bu isi yapabilecek aracilar, gumruk komisyonculari ile calismaniz gerekir. Ahh ne kabus ama.
Zamaninda 1500 Euro limitini asan bir heykel icin calismak zorunda kaldigim araci sirketi arayarak (Ozdemir Gumruk Musavirligi) durumu izah ettim. Sagolsunlar harika tuyolar vererek her seye eyvallah dememem konusunda beni uyardilar. Durumun sacma oldugunu, itiraz edip muayne tekrari talep etmem gerektigini soylediler. Bende oyle yaptim.
Muayneyi yapan embesil gumruk memuru bos kasalarimi “server” diye kaydetmis rapora, uc tane ayni model server bilgisayar. Iner misin sabaha mi birakirsin? Neyseki biraz yogun gecen telefon trafigi ardindan yeniden muayneye sokulan kasalarim olmasi gerektigi gibi kisisel gonderi sinifinda islem gordu. Boylece 374 TL vergi ve 125 TL ardiye ucreti ile kasalarima bu gun itibariyle kavusmus oldum. Eger ticari gonderi olarak islem yapilsaydi minimum 3000 TL ekstra masraf cikacakti bana.
Neyseki en ufak bir kusur yok kasalarda.