Gönderen Konu: Geleceği şekillendirecek çocuklar algoritmayla tanışıyor  (Okunma sayısı 6905 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Geleceği şekillendirecek çocuklar algoritmayla tanışıyor
« Yanıtla #1 : 18 Kasım 2017, 13:30:01 »
hepimizin omuzlarında olan bilginin yeni nesle aktarma yükümlülüğünü hayata geçirmek için güzel bir adım bu. Yeni nesil zx spectrumcuları yetiştirmek için daha iyi bir fırsat olamazdı. Artık Türk gençliği de color clash neymiş bilecek, J ye basınca LOAD yazılacağını öğrenecek :)

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #2 : 18 Kasım 2017, 19:36:53 »
Türker abi cennetten arsa kapatıyor.  :)

Şaka bir tarafa; hergün karanlığa küfretmekten başka yapacak bir şey bulamayanlara, memleketin geleceğine katkı sağlamak isteyip de ne yapacağını bilmeyenlere bu proje iyi bir örnektir.

Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #3 : 21 Kasım 2017, 03:52:30 »
sözcü web sitesiyle adblocker dansı yaptıktan sonra okuyabildim. Alcofribas, emeğinize sağlık... Hakikaten bir çocuk bile normalde öğrenmeyeceği birşeyleri Maker Evi aracılığıyla öğrense bunun değeri ölçülemeyecek kadar büyük olur. Ki bu hali hazırda oluyor şu anda.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #4 : 22 Kasım 2017, 10:24:09 »
Güzel kelamlarınız için sağolun varolun. Aslında biraz daha uzun bir röportajdı. 3boyutlu yazcılar ve diğer atölyeler dahil birkaç husustan da bahsetmiştim. Lakin; mizanpaj sorunlarından dolayı yarım sayfa girebilmişler ve kala kala bu kadar kalmış.

MakerEvi’nin kurucularından eğitmen Türker Gürevin ile söyleşi:

http://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/gelecegi-sekillendirecek-cocuklar-algoritmayla-tanisiyor/
Sayın matahari'nin bizzat kendi elleriyle açtığı bir başlıkla onurlandırılmak müthiş bir duygu. Eminim o da bu başlığı açarken, '87 yılının soğuk bir kış günü "Mert bu crunch(sıkıştırma) nasıl oluyor yahu?" soruma verdiği "Dur ben sana biraz Huffman anlatayım" dediği anı hatırlamış ve "bak bir işe yaramış" diyerek duygulanmıştır. Aynıyle vakidir bu olay. Kendisi 17 ben de 14 yaşındaydım.

hepimizin omuzlarında olan bilginin yeni nesle aktarma yükümlülüğünü hayata geçirmek için güzel bir adım bu. Yeni nesil zx spectrumcuları yetiştirmek için daha iyi bir fırsat olamazdı. Artık Türk gençliği de color clash neymiş bilecek, J ye basınca LOAD yazılacağını öğrenecek :)
Ref'in de MakerEvi'ne ciddi katkısı var ve inşallah daha da olacak. Dediğin gibi yeni nesle aktarma yükümlülüğümüz var.

Türker abi cennetten arsa kapatıyor.  :)

Şaka bir tarafa; hergün karanlığa küfretmekten başka yapacak bir şey bulamayanlara, memleketin geleceğine katkı sağlamak isteyip de ne yapacağını bilmeyenlere bu proje iyi bir örnektir.
Teveccüh gösteriyorsun ama ben bir yerden arsa kapatsam, ertesi sene orası istimlak olur :)

Ancak; yine de söyleyeyim, yan arsa boş, gel sana da bir yer kapatalım. Elini taşın altına sokmak isteyen arkadaşlara kapımız her zaman açık bilesin.

sözcü web sitesiyle adblocker dansı yaptıktan sonra okuyabildim. Alcofribas, emeğinize sağlık... Hakikaten bir çocuk bile normalde öğrenmeyeceği birşeyleri Maker Evi aracılığıyla öğrense bunun değeri ölçülemeyecek kadar büyük olur. Ki bu hali hazırda oluyor şu anda.
Kendi yağımızda kavruluyoruz işte. Elimizden birşeyler geliyorsa ne mutlu bize.

Not: Adblocker sıkıntısı yaşayanlar için ekte capture var ama web linkinde minör değişikler olabilir.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #5 : 22 Kasım 2017, 12:05:42 »
sözcü web sitesiyle adblocker dansı yaptıktan sonra okuyabildim

Adguard AdBlocker tavsiye ederim. Bir adblock faniyken, kaynak tuketimi ve "sozde" zararsiz reklamlara izin vermesi derken alternatif arayisim beni Adguard' a yonlendirdi. Cok basarili.

Bu basligi gordukten sonra mecburen gidip makaleyi okuyacaktim fakat sozcu.com.tr' in bende bloklu oldugunu unutmusum. Neyse alan adi blokunu kaldirinca Adguard ile sorunsuz goruntelidim makaleyi.

Insan onuruna daha cok yakisacak hicbir sey bilmiyorum. Alco Buyuk adam vesselam.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 22 Kasım 2017, 16:59:10 »
Harika bir haber! Neyse ki göbek görüntüyü maskelememiş ;)

Hayat şartları zaten beni Sözcü'cü yapmıştı ama pasif okuyucuyum normalde, insanoğlu ne oldum değil de ne olacağım demeliymiş...

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #7 : 23 Kasım 2017, 02:35:45 »
'87 yılının soğuk bir kış günü "Mert bu crunch(sıkıştırma) nasıl oluyor yahu?" soruma verdiği "Dur ben sana biraz Huffman anlatayım" dediği anı hatırlamış ve "bak bir işe yaramış" diyerek duygulanmıştır. Aynıyle vakidir bu olay. Kendisi 17 ben de 14 yaşındaydım.

Ahahahahahah şu anı aynen gözümün önünde canlandırabildim. Şahane bir sahne :) Herkese sıkıştırma sorduğunda Huffmandan başlayan arkadaşlar abiler nasip olsun şu hayatta.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #8 : 23 Kasım 2017, 15:09:55 »
Adguard AdBlocker tavsiye ederim. Bir adblock faniyken, kaynak tuketimi ve "sozde" zararsiz reklamlara izin vermesi derken alternatif arayisim beni Adguard' a yonlendirdi. Cok basarili.

Bu basligi gordukten sonra mecburen gidip makaleyi okuyacaktim fakat sozcu.com.tr' in bende bloklu oldugunu unutmusum. Neyse alan adi blokunu kaldirinca Adguard ile sorunsuz goruntelidim makaleyi.
Bloklamayın güzel kardeşim. Bu devirde sadece gazetecilik yapıyor adamlar. Yandaş da değiller. LP'nin tabiriyle "taş mı yesinler!" diyesim geliyor :)

Alıntı
Insan onuruna daha cok yakisacak hicbir sey bilmiyorum. Alco Buyuk adam vesselam.
O senin kalbinin büyüklüğü güzel insan. Bizim birşey yaptığımız yok. Sonuçta ticari bir faaliyet, bir iş bu. Ama mümkün olduğunca çocuklara faydalı olmaya çalıştığımız doğrudur. Onlarla çalışması keyifli gerçekten.

Harika bir haber! Neyse ki göbek görüntüyü maskelememiş ;)
Fotoğrafları bizim kendi arşivimizden kullandılar. Gazete için yapılmış taze ve özenli bir çekimden ziyade çocukların yüzlerinin çıkmamasına dikkat ettik. Üçlü resimdekiler ise bizim Kerem ve tanıdığımız, izin aldığımız insanlar olduğu için sıkıntı olmadı. Neyse; bu kriterleri gözönüne alınca, göbeksel görüntüyü tercih etmek zorunda kaldım. Yoksa görünce benim de ilk dikkatimi çeken o oldu :)

Alıntı
Hayat şartları zaten beni Sözcü'cü yapmıştı ama pasif okuyucuyum normalde, insanoğlu ne oldum değil de ne olacağım demeliymiş...
Fakat kabul etmek lazım ki yazarlarına bakınca, Sözcü de cidden yıldızlar karması veya rüya takım gibi.

Ahahahahahah şu anı aynen gözümün önünde canlandırabildim. Şahane bir sahne :) Herkese sıkıştırma sorduğunda Huffmandan başlayan arkadaşlar abiler nasip olsun şu hayatta.
Buna benzeyen bir anekdot daha var. Yine aynı yıllarda, elimizde kopya Amstrad kasetleri ile bilgisayarcıları dolaşıyoruz. Erenköy/Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi'nin başında, hani şu yanan Mavi Çarşı vardı ya, onun orada MicroShow(ya da benzer birşey) isimli bir bilgisayarcıya girdik. İşte kaset maset muhabbeti yaptıktan sonra konu nereden açıldıysa matahari'nin ağzından "garbage collection" kelimeleri döküldü. Ardından işyeri sahibinin tepkisi şöyle oldu: Sen gel bakayım şöyle!

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #9 : 23 Kasım 2017, 19:55:56 »
Sonuçta ticari bir faaliyet, bir iş bu.

Amaci sadece tucarrlik olan frengi kilikli adamlara ne muameleler yapiyoruz be. Bu girisimin ulvi tarafi cok daha agir.

Neyse iste, eline yuregine saglik.

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #10 : 24 Kasım 2017, 10:55:44 »
Sayın matahari'nin bizzat kendi elleriyle açtığı bir başlıkla onurlandırılmak müthiş bir duygu.

Aman efendim, ne demek... Asıl, sizin başarılarınızı paylaşmak benim için büyük bir onur.

Xenomorph dostu güzel insan + feylesof (;)) Shax'in izniyle alıntılıyorum:

Hep birlikte, cehaletin gercekten erdem sayildigi bir ulke yarattik. Her seyden korkabiliriz artik.

Mükemmel tespit! Hal böyle olunca, 'gelecek' adına yapılan en ufak çaba/girişim benim için kutsal sayılır. Hele ki sizin gibi değerli eğitimcilerin yıllar sonra filizlenecek tohumları sabırla toprağa serpmesi, gerçek anlamda takdir edilecek bir çabadır. MakerEvi girişimini ve emek veren tüm eğitimcileri ayakta alkışlıyorum!

Sonuçta ticari bir faaliyet, bir iş bu.
Amaci sadece tucarrlik olan frengi kilikli adamlara ne muameleler yapiyoruz be. Bu girisimin ulvi tarafi cok daha agir.

Katılıyorum, ve ekliyorum... Ulvî tarafın ağır basmasında, Alcofribas'ın Tanzimci'nin rahle-i tedrisinden geçmesinin büyük rolü olduğunu düşünüyorum. Mangal kömürü, çanak anten ve Yusuf Tavaslı imzalı "Mealli Yasin-i Şerif" üçgeninde aydınlanarak, ticaretin sadece alışveriş olmadığı gerçeğini özümleyen bir ustanın yanında yetişmek herkese nasip olmaz. Amstrad kasedi bahanesiyle, güzel insanlar tanıdık. Onların iyi yanlarını örnek aldık. Bu bağlamda, Alcofribas'ın MakerEvi girişimi beni şaşırtmamış, aksine "kendine yakışanı yaptı" hissi uyandırmıştır.

Eminim o da bu başlığı açarken, '87 yılının soğuk bir kış günü "Mert bu crunch(sıkıştırma) nasıl oluyor yahu?" soruma verdiği "Dur ben sana biraz Huffman anlatayım" dediği anı hatırlamış ve "bak bir işe yaramış" diyerek duygulanmıştır. Aynıyle vakidir bu olay. Kendisi 17 ben de 14 yaşındaydım.

Estağfurullah, "Bak bir işe yaradı" diye düşünmek haddime değil. "O yıllarda birlikte öğreniyorduk" diyelim istersen.

Evet, '87 yılının soğuk kışı... O zamanlar memlekette Internet, kaynak kitap, vs. olmadığı için "Huffman" denildiğinde akla gelen ilk şey, Kadıköy Hacı Bekir'in çaprazındaki kuru temizlemeci olurdu! (bkz: http://www.hkt.com.tr/) Haliyle, Alcofribas ile belediye otobüsünde yaptığımız derin sohbetlere kulak misafiri olan yurdum insanı, "Madem o kadar iyiymiş, dur ben de bir deneyeyim. Babadan kalma ceketi temizleteyim" duygusuna kapılırdı.

Buna benzeyen bir anekdot daha var. Yine aynı yıllarda, elimizde kopya Amstrad kasetleri ile bilgisayarcıları dolaşıyoruz. Erenköy/Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi'nin başında, hani şu yanan Mavi Çarşı vardı ya, onun orada MicroShow(ya da benzer birşey) isimli bir bilgisayarcıya girdik. İşte kaset maset muhabbeti yaptıktan sonra konu nereden açıldıysa matahari'nin ağzından "garbage collection" kelimeleri döküldü. Ardından işyeri sahibinin tepkisi şöyle oldu: Sen gel bakayım şöyle!

Benzer sebeplerden dolayı, "Garbage Collection" (GC) meselesi de zamanında yanlış anlaşılır, Göztepe minibüsündeki az-çok İngilizce bilen teyzeler tarafından "Bak oğlum, okumazsan bu abiler gibi çöp muhabbeti yaparsın!" şeklinde yorumlanırdı. Acı olan, 30 sene sonra hala çöp muhabbeti yapıyor olmam. Ama bu kez, Unreal Engine 4 üzerinde yazdığım multi-thread C++ kodun, PlayStation 4 Pro'nun 8 çekirdek AMD Jaguar işlemcisi üzerinde yağ gibi akması için nasıl GC free olabileceği konusunda... Hiç bitmeyen çöp muhabbeti. ;)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #11 : 24 Kasım 2017, 14:24:11 »
Xenomorph dostu güzel insan...

O senin guzelligin matahari, tesekkur ederim.

Diger taraftan Xenomorph' lu planlarimizin suya dusmesinin tek sebebi ref' tir. Plan arada kaynayip gidince cok uzulmustum. Hic degilse ref bir daha ki Xenomorph' lu seyir aktivitemize sponsor olarak hatasini telafi edecektir. Konu hakkinda resmi bir duyuru yapmasi serinin ucuncu filminin ilk fragmani kadar yakindir. Tum alcak gonullulugumle bu teklifi kabul edecegimi soylemekten mutluluk duyarim. Tabii sinema secebilirse bir tane...

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #12 : 27 Kasım 2017, 11:00:42 »
( Hmmmm... Ortalık gerilmiş, biraz yumuşatalım. 8) )

Ref hocamıza laf ettirmem, adamcağızın bir suçu yok.

Asıl suçlu, o gün işi olduğu için filme gelemeyecek olan ve bu sebeple geçirdiği kıskançlık krizi sonucu aşağıdaki satırları sinsice kaleme alarak aramıza nifak tohumları eken malum kişidir. :P ;)

Beyler!!! Büyük bir hata yapıyorsunuz. Uyarmadı demeyin!

Hiç düşünmüyor musunuz; matahari gibi ortamlara nadiren dahil olan bir adam, neden birdenbire arka arkaya mesajlar atmaya, görüşmelerden buluşmalardan bahsetmeye başlıyor. Hepinizi tuzağa düşürüyor bilesiniz. Sizi çiğ çiğ yiyecek haberiniz olsun.

...

Bir Ridley Scott Filmi'ne, Ridley Scott'ın annesi ile gitseniz, çok daha az Ridley Scott dinler ve kendisi hakkında çok daha az detay öğrenirsiniz.

Gazanız mübarek olsun! Umarım sağ kalmayı başarırsınız. Ama unutmayın; Alien olayına hiç girmedim bile :)

Haliyle, bu satırları okuyanların çoğu tırstı, korktu, kaçtı... Geriye kalanlar da "Yahu biz ne yapsak da matahari ile filme gidemesek?!" diyerek, Bulgar hududuna yakın bir sinema seçti. Sonuçta, bizim buluşma işi yattı. Ben makûs talihime küsüp filmi Akmerkez'de tek başıma 3 kez izlerken, birisi de ektiği nifak tohumlarının hasatını biçmenin verdiği keyifle hunharca kahkahalar atıp, şömine başında viskisini yudumladı... Olay bundan ibaret, hakim bey.

( Eyvah eyvah... Burası karışacak vaziyet alın! ;) )

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #13 : 27 Kasım 2017, 12:56:07 »
 Abi bilen bilir beni. Gunah kecisi secmem. Sana hangisi uyarsa bana da uyar  ;D

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #14 : 27 Kasım 2017, 13:21:33 »
Harikasın, yaşasın kötülük! ;D

Merak etme, elbet birlikte izleyebileceğimiz yeni bir yaratık filmi buluruz. Misal, her sabah 34AS metrobüs hattında 'Aliens' özel gösterimi var. Tür tür, cins cins... Bas akbili, izle! ;)