Gönderen Konu: Commodore 8bit Ailesi için SD2IEC Yapımı ve Ötesi (DIY)  (Okunma sayısı 11400 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Commodore 8bit Ailesi için SD2IEC Yapımı ve Ötesi (DIY)
« Yanıtla #15 : 29 Nisan 2018, 21:20:57 »
SD2iec'yi minyatür 1541-II biçiminde kutulama işlemi yapıyorum. PLA test baskısı aldım. Metalik gri bastım ama farklı alternatifler de mümkün elbette.

Kutunun linki aşağıdadır. Benim karta göre yeniden boyutlandırdım. Sanırım düğme tiplerini ve belki yerlerini de değiştireceğim.

https://www.thingiverse.com/thing:2874675

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #16 : 29 Nisan 2018, 23:17:45 »
şahane görünüyor :D

süper valla şirin bir kutu olmuş. Yavru 1541 gibi, büyütüp adam etme hissi doğurtuyor.

Çevrimdışı Impetigo

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #17 : 01 Mayıs 2018, 15:43:43 »
Alıntı
Sırada 'multi kernal' adaptorü hazırlama var.
%100 şart sanırım. Bu haliyle çok yavaş :) Bir de dosyalara erişim de pratik değil. Listeye aldım bunu da. Sanırım seneye de bunu yaparım :)
En zor kısmı kernal çipini sökmek. Bu iş için gözüne kestirdiğin makinanın çipini sökmeye giriş. Yerine bir precision soket lehimle. Adaptör kısmı çok kolay.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #18 : 01 Mayıs 2018, 20:26:18 »
En zor kısmı kernal çipini sökmek. Bu iş için gözüne kestirdiğin makinanın çipini sökmeye giriş.
Lehim pompası ve havya pratiğim fena değildir. Gerçi şöyle bir şey de var. Bazı PCBler ısı ile çok kolay deforme oluyor ve bazı lehimler de yılların etkisi ile mi yoksa içeriğinden dolayı mı bilmiyorum ama zor sökülebiliyor. C64 PCBsi değilse bile C128 PCBsi soketlemişliğim var. Bakalım göreceğiz.

Alıntı
Yerine bir precision soket lehimle. Adaptör kısmı çok kolay.
Neden özellikle "precision" diye belirttin? Daha kaliteli olduğunu biliyorum ama başka özel bir sebebi mi var yoksa ağzından soket yerine "precision soket" mi çıktı sadece?

Çevrimdışı Impetigo

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #19 : 02 Mayıs 2018, 10:25:57 »
Alıntı
Yerine bir precision soket lehimle. Adaptör kısmı çok kolay.
Neden özellikle "precision" diye belirttin? Daha kaliteli olduğunu biliyorum ama başka özel bir sebebi mi var yoksa ağzından soket yerine "precision soket" mi çıktı sadece?
Özellikle 'precision' diye belirttim. Eprom adaptörü yaparken şu tip pinlerden kullanıyorum:
Bu pinler precision soketle güzel çiftleşiyor. Normal soket kullanırsan adaptöre kalın pinlerden takmak gerekir sanıyorum. O pinler de soketi genişletip deforme edebilir diye tahmin ediyorum.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #20 : 02 Mayıs 2018, 12:10:41 »
Tamamdır. Artık paraya kıyıp 1.6TL fazla verip precision soket kullanırım. Normal soket 0.3TL precision ise 1.9TL :)

Çevrimdışı Impetigo

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #21 : 02 Mayıs 2018, 12:36:57 »
Tamamdır. Artık paraya kıyıp 1.6TL fazla verip precision soket kullanırım. Normal soket 0.3TL precision ise 1.9TL :)
:)
Geçen gün Karaköy Pasajı'ndan 40'lı tek sırayı 1 TL'ye aldım. Entegre soketleri daha pahalıydı.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #22 : 02 Mayıs 2018, 12:41:14 »
Precision soketin nesi daha hassas oluyor? Söküp takması mı daha az ızdıraplı? Başka ne olabilir gerçi  ;D

Alcofribas'la geçen facete konuştuğumuz bir olayı da araya sıkıştırayım; Karaköy'deki elektronik esnafının suratını çekmektense ben 1 liralık mala 10 lira vermeye razıyım.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #23 : 02 Mayıs 2018, 17:02:08 »
Alıntı
Sırada 'multi kernal' adaptorü hazırlama var.
%100 şart sanırım. Bu haliyle çok yavaş :) Bir de dosyalara erişim de pratik değil. Listeye aldım bunu da. Sanırım seneye de bunu yaparım :)

En zor kısmı kernal çipini sökmek. Bu iş için gözüne kestirdiğin makinanın çipini sökmeye giriş. Yerine bir precision soket lehimle. Adaptör kısmı çok kolay.

SD2IEC'yi kernel mod yapmadan hızlandırmak için SJLOAD tavsiye ederim. Programı SD kartın root'una atıp LOAD"!",8,1 ile çalışıtırıyorsunuz. JiffyDOS protokolü kullanıyor ancak orjinal JiffyDOS'tan daha hızlı. SJLOAD'un üstüne bir de FileBrowser(FB) kullanıyorum. Gayet tatmin edici oluyor.

SJ'yi ilgili c64-wiki.com makalesinin download kısmından alabilirsiniz.
https://www.c64-wiki.com/wiki/SJLOAD

CBM File Browser'la ilgili linkler hep patlamış. Onu da bir tek benim SD2IEC'yi üreten thefuturewas8bit.com'da bulabildim.
http://www.thefuturewas8bit.com/media/wysiwyg/Downloads/CBM-FileBrowser_v1.6.zip

P.S.:
SJLOAD'a alternatif olarak SDOS diye bir şey varmış. Bu da denenebilir.
http://csdb.dk/release/?id=150525&show=summary
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #24 : 02 Mayıs 2018, 22:31:12 »
@wizofwor

Bunları deneyeceğim. Hatta ilk mesajı düzenlerken ona da ekleyeceğim.

@68k

Precision soketlerin PCB bağlantı bacakları daha sağlam ve soket üzerindeki dişi girişlerin de genişlemesi gibi bir durum pek olası değil. Normal soketlerin PCB bağlantı bacakları epey ince ve soket üzerindeki girişler ise esneme yapacak şekilde çalışıyor. Eğer fazla sök-tak yapmayacaksan bence precision gerekli değil. Lehimleme hepsinde aynı eziyet be :)

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #25 : 03 Mayıs 2018, 02:21:47 »
Alıntı
@68k

Precision soketlerin PCB bağlantı bacakları daha sağlam ve soket üzerindeki dişi girişlerin de genişlemesi gibi bir durum pek olası değil. Normal soketlerin PCB bağlantı bacakları epey ince ve soket üzerindeki girişler ise esneme yapacak şekilde çalışıyor. Eğer fazla sök-tak yapmayacaksan bence precision gerekli değil. Lehimleme hepsinde aynı eziyet be :)

bir de bu bizdeki çin malı normal soketlerle uğraşırken pinler yerinden oynuyor, kesin genişleyip temassızlık yapmaya başlar bunlar üç beş kere sök tak yapınca.

ben lehim yapmayı seviyorum şahsen de gözler eskisi kadar keskin değil sanki  :-\

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #26 : 04 Mayıs 2018, 05:12:30 »
ufak bir not: atmega brick olursa (ben fw atarken fuse ayarıyla oynayarak yaptım) internal clock disable oluyor ve avr tekrar programlama moduna geçmiyor. dolayısıyla programlayıcı hata veriyor. bu durumda xtal uçları arasına (1284p için 12-13) 8mhz xtal bağlamak gerekiyor.

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #27 : 05 Mayıs 2018, 10:00:30 »
@Alcofribas eline sağlık süper olmuş

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #28 : 05 Mayıs 2018, 13:09:16 »
ben devreyi pcb üzerine yaptım bu arada, işlem tazeyken ufak ufak notlar şeklinde nasıl yaptığımı yazayım hem kendim unutmam, hem belki meraklısına faydalı olur.

evde pcb yapmak için meşhur toner transfer metodunu kullandım. bu metodda lazer yazıcıdan uygun kağıda çıktı alınan devre ütüyle bakır plakete geçiriliyor ve asite atarak aşındırılıyor. asit için tuzruhu ve perhidrol karışımı kullandım. tuzruhunu marketten, perhidrolü eczaneden aldım. üç ölçek tuzruhuna bir ölçek perhidrol formülü gerçekten tutuyor ama bu işi biraz tecrübe etmek gerekiyor, ben ilk seferde beceremedim, ancak üçüncüde güzel bir devre elde edebildim. asiti koymak için litrelik dondurma kabı gibi plastik bir kap, tahta kaşık ve cımbız bulunsa iyi olur. kabın plastik olması lazım çünkü söz konusu karışım metalin aksine plastikle reaksiyona girmiyor. tabii bu aşamada karışımın kendisinin de çıkardığı gazların da aşırı derecede zararlı olduğunu akılda tutuyor ve işlemi balkon gibi havadar bir yerde, elde eldivenle, çıkan gazları solumaktan sakınarak yapıyoruz.

kağıt olarak elektronik malzeme satan yerlerde bulunan sarı pcb kağıdını kullandım. kağıdın bir tarafı kuşe gibi daha kaygan, baskıyı kağıdın bu yüzüne almak gerekiyor. bu kağıdın a4 ebadında bir tanesi gün itibariyle 1.5 tl. ucuz alternatif olarak elişi kağıdı ve marketlerin dağıttığı tanıtım insert'ü de öneriliyor ama bunları denemedim. elimdeki yazıcı hp laserjet 1320 modeli. doldurma tonerle gayet güzel sonuç aldım, bununla kötü olsa orjinal tonerle deneyecektim ama gerek duymadım. inkjet printerlar mürekkebin kağıda nüfuz etmesi prensibiyle çalıştığından bu tip printerlarda bu yöntem yapılamıyormuş, bunu da gereksiz bir bilgi olarak ekleyeyim. evdeki ütünün ısı kademesinde santigrad cinsinden bilgi yok, ben devreyi en yüksek ayarın bir altında ütüledim, iki dakika kadar ütüledikten sonra el değmeyecek kadar sıcak olduğunda gayet iyi sonuç aldım diyebilirim, bu aşamada daha objektif bir bilgim olmadığı için üzgünüm.

genelde projelerle birlikte verilen baskı devre şemasını içeren pdf'i 1:1 ölçekle önce normal kağıda basıp bu kağıdın devreyi barındıran aynı bölgesine uygun ölçüde sarı pcb kağıdı kesip yapıştırarak tekrar aynı kağıda baskı almakta fayda var çünkü sarı pcb kağıdı printerın ısısıyla deforme oluyor ve bu da boşa kağıttan israf demek.

plaketteki bakır kısım karışım içerisinde ufak ufak çalkalanarak tamamen aşındırıldıktan sonra devre asitten çıkarılıp yıkanıp kalan toner baskıyı çıkartmak kalıyor. bunun için genelde selülozik tiner önerilmiş ama ben çok ince zımpara kullandım. nalburda su zımparası diye satılan, p1000 numara zımpara gayet güzel iş gördü.

plaketin işi tamamlandığında 0,8 ve 1mm'lik matkap uçlarıyla eleman delikleri açılıp montaj tamamlandıktan sonra işin donanım kısmı bitmiş oluyor.

bu aşamada atmel avr mcu'yu fw flashlama işlemine geçilebilir. bunu da raspberry pi'da avrdude ile yaptım, ileride onu da yazacağım.

kullandığım proje:
https://16bitdust.wordpress.com/2014/12/04/sd2iec-for-commodore-64128-diy/

kullandığım pcb kağıdını link olarak da veriyorum screenshot olarak da, malum linkler zamanla ulaşılamaz oluyor. ilgili siteyi de reklam sanmayın, hiçbir alakam yok ama ben kağıdı buradan aldım.

https://www.hobidevre.com/baski-devre-kagidi?gclid=Cj0KCQjwrLXXBRCXARIsAIttmRNuybNT-SeExDIS4CvxAGj70DsrZ2xzYdalkeRd4QQ9PHgaHZyNs-oaAvKvEALw_wcB

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #29 : 06 Mayıs 2018, 14:46:24 »
maxi baş ağrısı giderici mini bilgi: devre çalıştığı halde c64'te listelenen dosyalarda sadece EEPROMFS görülüyorsa mcu'nun 16.pinini beslemenin eksisine bağlayarak lojik 0 yapmak gerekiyor.