ben devreyi pcb üzerine yaptım bu arada, işlem tazeyken ufak ufak notlar şeklinde nasıl yaptığımı yazayım hem kendim unutmam, hem belki meraklısına faydalı olur.
evde pcb yapmak için meşhur toner transfer metodunu kullandım. bu metodda lazer yazıcıdan uygun kağıda çıktı alınan devre ütüyle bakır plakete geçiriliyor ve asite atarak aşındırılıyor. asit için tuzruhu ve perhidrol karışımı kullandım. tuzruhunu marketten, perhidrolü eczaneden aldım. üç ölçek tuzruhuna bir ölçek perhidrol formülü gerçekten tutuyor ama bu işi biraz tecrübe etmek gerekiyor, ben ilk seferde beceremedim, ancak üçüncüde güzel bir devre elde edebildim. asiti koymak için litrelik dondurma kabı gibi plastik bir kap, tahta kaşık ve cımbız bulunsa iyi olur. kabın plastik olması lazım çünkü söz konusu karışım metalin aksine plastikle reaksiyona girmiyor.
tabii bu aşamada karışımın kendisinin de çıkardığı gazların da aşırı derecede zararlı olduğunu akılda tutuyor ve işlemi balkon gibi havadar bir yerde, elde eldivenle, çıkan gazları solumaktan sakınarak yapıyoruz.kağıt olarak elektronik malzeme satan yerlerde bulunan sarı pcb kağıdını kullandım. kağıdın bir tarafı kuşe gibi daha kaygan, baskıyı kağıdın bu yüzüne almak gerekiyor. bu kağıdın a4 ebadında bir tanesi gün itibariyle 1.5 tl. ucuz alternatif olarak elişi kağıdı ve marketlerin dağıttığı tanıtım insert'ü de öneriliyor ama bunları denemedim. elimdeki yazıcı hp laserjet 1320 modeli. doldurma tonerle gayet güzel sonuç aldım, bununla kötü olsa orjinal tonerle deneyecektim ama gerek duymadım. inkjet printerlar mürekkebin kağıda nüfuz etmesi prensibiyle çalıştığından bu tip printerlarda bu yöntem yapılamıyormuş, bunu da gereksiz bir bilgi olarak ekleyeyim. evdeki ütünün ısı kademesinde santigrad cinsinden bilgi yok, ben devreyi en yüksek ayarın bir altında ütüledim, iki dakika kadar ütüledikten sonra el değmeyecek kadar sıcak olduğunda gayet iyi sonuç aldım diyebilirim, bu aşamada daha objektif bir bilgim olmadığı için üzgünüm.
genelde projelerle birlikte verilen baskı devre şemasını içeren pdf'i 1:1 ölçekle önce normal kağıda basıp bu kağıdın devreyi barındıran aynı bölgesine uygun ölçüde sarı pcb kağıdı kesip yapıştırarak tekrar aynı kağıda baskı almakta fayda var çünkü sarı pcb kağıdı printerın ısısıyla deforme oluyor ve bu da boşa kağıttan israf demek.
plaketteki bakır kısım karışım içerisinde ufak ufak çalkalanarak tamamen aşındırıldıktan sonra devre asitten çıkarılıp yıkanıp kalan toner baskıyı çıkartmak kalıyor. bunun için genelde selülozik tiner önerilmiş ama ben çok ince zımpara kullandım. nalburda su zımparası diye satılan, p1000 numara zımpara gayet güzel iş gördü.
plaketin işi tamamlandığında 0,8 ve 1mm'lik matkap uçlarıyla eleman delikleri açılıp montaj tamamlandıktan sonra işin donanım kısmı bitmiş oluyor.
bu aşamada atmel avr mcu'yu fw flashlama işlemine geçilebilir. bunu da raspberry pi'da avrdude ile yaptım, ileride onu da yazacağım.
kullandığım proje:
https://16bitdust.wordpress.com/2014/12/04/sd2iec-for-commodore-64128-diy/kullandığım pcb kağıdını link olarak da veriyorum screenshot olarak da, malum linkler zamanla ulaşılamaz oluyor. ilgili siteyi de reklam sanmayın, hiçbir alakam yok ama ben kağıdı buradan aldım.
https://www.hobidevre.com/baski-devre-kagidi?gclid=Cj0KCQjwrLXXBRCXARIsAIttmRNuybNT-SeExDIS4CvxAGj70DsrZ2xzYdalkeRd4QQ9PHgaHZyNs-oaAvKvEALw_wcB