Gönderen Konu: Retro Planet dergisi  (Okunma sayısı 2809 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Adamın Biri

  • RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
  • İleti: 170
    • Sadece bir müze...
Retro Planet dergisi
« : 22 Ağustos 2018, 12:48:54 »
Son sayı için Retrojen'in editörlüğü üstlendiğim zaman dünyada bizim gibi dergilerin çıkıp çıkmadığını merak edip interneti biraz araştırdım. Amacım Retrojen'i yurtdışında tanıtmanın yanı sıra, yabancı dergiler hakkında da biraz fikir sahibi olmaktı.

Ayrıntılarını bilmemekle beraber Avrupa'da benzer bir-iki derginin çıktığını biliyordum. Bunlardan biri 2013 yılından beri Yunanistan'da yayımlanan "Retro Planet" dergisi. Retro Planet de tıpkı Retrojen gibi zor yolu seçip basılı olrak çıkmaya karar verenlerden. Yalnız bir farkla: RP ilk sayısından beri düzenli olarak yılda dört sayı çıkmayı başarıyor. Bu bizim de benzer dönemde ve benzer koşullarda uğraştığımızı düşünürsek gerçekten takdire şayan.

RP daha logosundan itibaren sanırım Yunanistan'ın en bilinen ev bilgisayarı dergisi Pixel'e bir saygı duruşu niteliğinde olduğunu gösteriyor. Pixel 1983-1996 yılları arasında yayımlanmış ve 13 yıllık uzun yolculuğunun sonuna kadar düzenli olarak ev bilgisayarlarına yer vermeyi sürdürmüş bir dergi. Türkiye'deki markaya yönelik dergilerin aksine en baştan itibaren tüm bilgisayar modellerine yer vermesi bizim şimdilerde Retrojen'le yapmaya çalıştığımız şeyi 35 yıl önceden yaptığını gösteriyor. Belki bu sayede o dönemki Yunan ev bilgisayarı kullanıcıları bize kıyasla farklı sistemlerden daha çok haberdar oluyorlardı. (Bu arada Pixel'in son sayısının kapağının bana GameShow'un ünlü 41. sayısını hatırlattığını söylemeden geçemeyeceğim!)

Retro Planet Panayiotis Plemmenos'un bir projesi. Kendisiyle Retrojen'i tanıtmak için iletişime geçip karşılığında isterse takas olarak Retro Planet gönderebileceğini söylediğimde sanırım ikimiz de neyle karşılaşacağımızı pek bilmiyorduk. Gönderdiğim üç Retrojen'in karşılığı olan üç Retro Planet haftalar sonra posta ile elime ulaştı.

Panayiotis'in gönderdiği sayılar RP'nin son üç sayısı. Yukarıda da belirttiğim gibi yılda dört sayı çıkarmalarından ötürü dergi 20. sayıya ulaşmış bile. 20. sayının şerefine 11 sayfa ayrılarak tıpkı bizim "Benim 7DX'im" yazısında yaptığımız gibi herkesten duygularını yansıtan birer yazı alınmış.

Retro Planet 52 sayfa ve renkli. Kâğıt kalitesi (Retrojen kadar olmasa da :D) iyi. Panayiotis'in söylediğine göre sayfa tasarımı işi ücret karşılığında dışarıya yaptırılıyor. Biliyorsunuz, klasik Türk bilgisayar dergilerinde sayfa tasarımı da yazarlardan biri tarafından yapılan "dergiye ait" bir iştir. Dolayısıyla, Retro Planet'i bilmiyorum ama Retrojen'in bunu dışarıya yaptırması düşünülemezdi :D

RP'de reklamlar hiç yok denmese bile nadir. Bunlar çoğunlukla Yunanistan'da üretilen bazı 8-bit yan ürünleri, organizasyon veya toplantıların duyuruları duyuruları ve X5000 gibi donanımlarla ilgili. Bu bana RP'nin ciddi bir reklam geliri olmadığını ve daha çok satış geliriyle ayakta durmaya çalıştığını anlatıyor (ne yani, her dergi Retrojen gibi hayrına mı çıkarılıyor sandınız?).

Biraz da içerikten bahsedelim: RP, Yunanistan ve Avrupa'da yapılan toplantı ve partilerin raporlarından tutun da, çıkan yeni teknolojilerin ayrıntılı haberlerine kadar zengin bir içeriğe sahip gibi görünüyor. Eski ve yeni oyun ve yazılımlar dergi sayfalarında geniş yer tutuyor. Retrojen'in son sayısında madcat'in yazdığı "Retro Cyberpunk Oyunları" yazısını anımsatan "retro vektör grafik oyunları" ve "retro soğuk savaş oyunları" gibi yazılar hemen her sayıda mevcut. Kısıtlı Yunancam "Vulture" nick'li yazarın yazdığı öykü ve rock müzik dolu yazıların içeriğini tam olarak anlamaya yetmese de Gaddar'ın tarzıyla paralellikler bulmaya yetti.

Retro Planet, üzerinde çok emek verilmiş ve özenle çıkartılan bir dergiye benziyor. 2018 yılında düzenli olarak böyle bir işle uğraşmak kolay bir iş değil. Bu yüzden Panayiotis Plemmenos ve Retro Planet ekibi sadece kaliteli bir iş ortaya koydukları için değil, aynı zamanda onu yıllardır ısrarlı bir şekilde sürdürmeyi başardıkları için de tebrik edilmeyi hak ediyor.

Daha ayrıntılı (Yunanca) bilgi ve sayfa görüntüleri için:
http://www.retroplanet.gr

Çevrimdışı Alco

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2132
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Retro Planet dergisi
« Yanıtla #1 : 06 Eylül 2018, 22:17:59 »
Deniz ne zamandır yazacağım ama bir türlü fırsat bulamadım. Kısmet, ağustos böceği ve dalga sesleri arasında gecenin bir yarısı Özdere'de yazmakmış. Ellerine sağlık! Böyle bir iletişim kapısının açılması ayrı bir harika. Hele hele, Yunanca'da sıkıntı yaşayacağımızı gözünde bulundurup birkaç satır da olsa dergiden bahsetmen çok faydalı olmuş.

Etkinliklere getirme şansın olursa dergileri de inceleriz.

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2882
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Retro Planet dergisi
« Yanıtla #2 : 06 Eylül 2018, 23:20:08 »
benim tatilde olduğum dönemde yazılmış bunu görmemişim.

Son çıkan bazı sayıların yapraklarına baktım, tasarım retrojen'e çok benziyor :) Acaba bize mi yaptırıyorlar? :P
Alıntı
daha çok satış geliriyle ayakta durmaya çalıştığını anlatıyor (ne yani, her dergi Retrojen gibi hayrına mı çıkarılıyor sandınız?).
Elbette hepimizin gönlünde insanların arayıp para vermeye layık gördüğü ciddi ve sürekli bir derginin çıkarılması var. Bu isteğin gerçekleşebilmesi için birkaç temel ihtiyacımız var:

1. Bu derginin başında duracak işsiz güçsüz biri
2. Fatura kesebilecek bir şirket
3. Tüm yazarlara kar payı ya da telif ücretinin düzgün şekilde dağıtılması
4. Bu dağıtımın yapılması için uygun sözleşmeleri düzenleyecek bir avukat
5. Sürekli olarak kaliteli yazılarla dolması gereken minimum 48 sayfa
6. Müşteri/okuyucuların şikayetleri ile ilgilenecek ve ağızlarının payını verecek bir "Mac"
ve niceleri...

Retrojen bütün bunları tek ve mükemmel bir rövaşata ile karşılıyor ve metelik almıyor. Ne şahane...

Çevrimdışı fullgrim

  • Retro Meraklısı
  • ***
  • İleti: 152
    • Adventure Attacks!
Ynt: Retro Planet dergisi
« Yanıtla #3 : 09 Eylül 2018, 23:10:02 »
Oldukça ayrıntılı bir iade-i inceleme olmuş Deniz, eline sağlık. Dergi içeriğinin konu başlıkları ve genel görünüm gayet ilgi çekici, Yunanca bilmediğim için üzüldüm.

Şimdi hızlıca araştırdım ama dünyada halen aktif olan ve basılı olarak yayımlanan, retro bilgisayar odaklı dergi pek yok sanırım. Fusion Retro Magazine, Retro Gamer gibi oyun odaklı basılı dergiler devam ediyor ama genel bilgisayar dergisi pek göremedim. Bu konuda daha derin bir araştırma yapmak şart oldu; İngilizce bir dergi bulabilirsem, dergi manyaklığıma bir nebze çözüm olabilir  :)

Retrojen ile kıyaslama kısmına gelince, bence 2 derginin durumu farklı, yani benim sınıflandırmama göre ücretli dağıtılan ve reklam geliri de olan bir dergi en azından yarı-profesyoneldir, Retrojen ise gayet underground [hem de 7. seviye!  :D ]. Üstelik işin en çok zaman alan kısımlarından sayfa tasarımını da yine ücretli olarak dışarıya yaptırıyorlarmış. Bu koşullarda Retro Planet isterse aylık olarak bile çıkabilir [ki tek engel her ay 52 sayfa retro içerik oluşturmanın zorluğu herhalde]. Üstelik Yunanistan'da retro bilgisayar ilgisi de [Pixel gibi dergilerin de katkısıyla] Türkiye'dekinden daha fazla olmalı, burada ücretsiz dağıtılan ve yıllardır az/çok kendi topluluğunu oluşturmuş Retrojen'e olan ilgi bile 150-200 kişiyi geçemiyor maalesef. Ama Retro Planet'i, salt para kazanmak amaçlı çıkardıklarını da sanmıyorum [hatta bugüne kadar kazanç sağladıklarını da sanmıyorum, kar etmek için en azından 1000'den fazla satmak lazım herhalde], bu işi mutlaka sevdikleri için, hobi olarak yapıyorlar ve bu kadar süre düzenli devam edebildikleri için tebrik edilmeyi hak ediyorlar.

Elbette hepimizin gönlünde insanların arayıp para vermeye layık gördüğü ciddi ve sürekli bir derginin çıkarılması var. Bu isteğin gerçekleşebilmesi için birkaç temel ihtiyacımız var:

1. Bu derginin başında duracak işsiz güçsüz biri
2. Fatura kesebilecek bir şirket
...
'80'ler ve '90'larda, MegAmiga örneğinde olduğu gibi ne kadar geyik ve kolay bir konuymuş bu. Şimdi dergi yayımlama izninden marka tescillerine kadar bin tane ayrı gider kalemi var. Hadi masraf kısmını geçelim de bürokratik kısmıyla bile uğraşabilmek için cidden işsiz olmak gerek.

Çevrimdışı DoctorCPC

  • Retroman
  • ***
  • İleti: 54
Ynt: Retro Planet dergisi
« Yanıtla #4 : 10 Eylül 2018, 05:43:52 »
ref birde basılı dergide isbn no almak için izinler gerekmiyor mu? ve bir bandroll numarası aynı zamanda incelemeye göndermek? bende bitsector! dergisi için düşündüm. işsiz güçsüz değilim ama zaman bulabilirdim fakat izinler, bandrol derken bir de dağıtım geliyor işin içine. yok elden dağıtacaksak bu seferde yeterli sayıya ulaşıp ucuz baskı yapabilir miyiz bu sorular geliyor aklıma. sonra düşünüp bununla uğraşacağıma pdf dağıtırım daha iyi hem ücretsiz hemde herkese ulaşıyor diyorum.
eğer bu konuda ortak bir çalışma yapmak isterseniz ben buralardayım.
Amstrad CPC 6128 - MotherX4 Board, ZMEM 1MB RAM, M4 Wifi, 3,5'' floppy,3'' floppy, Gotek CPC,ScanDoubler CPC,LCD Monitor,Tape Player, Schneider CTM640 Color Monitor, PS2 Mouse Adaptor
OS: Symbos, FutureOS, CPM, Contiki
-----
Schneider CPC 6128 - Amstrad CPC 464

Çevrimdışı Adamın Biri

  • RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
  • İleti: 170
    • Sadece bir müze...
Ynt: Retro Planet dergisi
« Yanıtla #5 : 10 Eylül 2018, 08:56:41 »
Şimdi hızlıca araştırdım ama dünyada halen aktif olan ve basılı olarak yayımlanan, retro bilgisayar odaklı dergi pek yok sanırım. Fusion Retro Magazine, Retro Gamer gibi oyun odaklı basılı dergiler devam ediyor ama genel bilgisayar dergisi pek göremedim. Bu konuda daha derin bir araştırma yapmak şart oldu; İngilizce bir dergi bulabilirsem, dergi manyaklığıma bir nebze çözüm olabilir  :)

Benim gördüğüm kadarıyla Polonya'da epey bir dergi çıkıyor. Bunların bazıları basılıyken bazıları da PDF formatında. Artık Polonyalıların genetik özelliği midir bilmiyorum (aklıma film afişleri geldi), bazıları tasarım olarak çok hoş duruyorlar. Bunlardan RetroKomp ile iletişim kurmak istedim, ancak cevap alamadım. İçimden bir ses bu dergilerin benzer bir ekip tarafından çıkarıldığını söylüyor.
RetroKomp
Amiga User
Amigazyn
K&A Plus
Atari Fan
Amiga NG

Bunun dışında bir de İngilizce çıkan Eight Bit'ten haberim var, ancak henüz iletişime geçmedim. Tasarım olarak daha sade bir görüntüye sahip. İçeriği hakkında pek bir fikrim yok.
http://www.eightbitmagazine.com/

Çevrimdışı fullgrim

  • Retro Meraklısı
  • ***
  • İleti: 152
    • Adventure Attacks!
Ynt: Retro Planet dergisi
« Yanıtla #6 : 11 Eylül 2018, 23:30:22 »
Çok teşekkürler Deniz, beni uzun bir araştırmadan kurtardın  ;)

Basılı dergi için öncelikle İngiltere ve Almanya taraflarına bakmıştım ve pek bir şey bulamamıştım [ki bu iki ülkede mutlaka olmalı aslında, kesin gözden kaçırıyorumdur, en iyisi birkaç İngiliz'i rahatsız edip sormak, webde kolay kolay bulunmayan yerel dergileri biliyor olabilirler].

RetroKomp'un içeriği iyi görünüyor ama Lehçe :D Amiga User'ı merak ettim, onun da en son Nisan sayısı çıkmış, kapanmış mı acaba? Bir de adamların 10 birim parası bizim 70-80 liramıza denk gelmese iyiydi  ;D