Son sayı için Retrojen'in editörlüğü üstlendiğim zaman dünyada bizim gibi dergilerin çıkıp çıkmadığını merak edip interneti biraz araştırdım. Amacım Retrojen'i yurtdışında tanıtmanın yanı sıra, yabancı dergiler hakkında da biraz fikir sahibi olmaktı.
Ayrıntılarını bilmemekle beraber Avrupa'da benzer bir-iki derginin çıktığını biliyordum. Bunlardan biri 2013 yılından beri Yunanistan'da yayımlanan "Retro Planet" dergisi. Retro Planet de tıpkı Retrojen gibi zor yolu seçip basılı olrak çıkmaya karar verenlerden. Yalnız bir farkla: RP ilk sayısından beri düzenli olarak yılda dört sayı çıkmayı başarıyor. Bu bizim de benzer dönemde ve benzer koşullarda uğraştığımızı düşünürsek gerçekten takdire şayan.
RP daha logosundan itibaren sanırım Yunanistan'ın en bilinen ev bilgisayarı dergisi
Pixel'e bir saygı duruşu niteliğinde olduğunu gösteriyor. Pixel 1983-1996 yılları arasında yayımlanmış ve 13 yıllık uzun yolculuğunun sonuna kadar düzenli olarak ev bilgisayarlarına yer vermeyi sürdürmüş bir dergi. Türkiye'deki markaya yönelik dergilerin aksine en baştan itibaren tüm bilgisayar modellerine yer vermesi bizim şimdilerde Retrojen'le yapmaya çalıştığımız şeyi 35 yıl önceden yaptığını gösteriyor. Belki bu sayede o dönemki Yunan ev bilgisayarı kullanıcıları bize kıyasla farklı sistemlerden daha çok haberdar oluyorlardı. (Bu arada Pixel'in son sayısının kapağının bana GameShow'un ünlü 41. sayısını hatırlattığını söylemeden geçemeyeceğim!)
Retro Planet Panayiotis Plemmenos'un bir projesi. Kendisiyle Retrojen'i tanıtmak için iletişime geçip karşılığında isterse takas olarak Retro Planet gönderebileceğini söylediğimde sanırım ikimiz de neyle karşılaşacağımızı pek bilmiyorduk. Gönderdiğim üç Retrojen'in karşılığı olan üç Retro Planet haftalar sonra posta ile elime ulaştı.
Panayiotis'in gönderdiği sayılar RP'nin son üç sayısı. Yukarıda da belirttiğim gibi yılda dört sayı çıkarmalarından ötürü dergi 20. sayıya ulaşmış bile. 20. sayının şerefine 11 sayfa ayrılarak tıpkı bizim "Benim 7DX'im" yazısında yaptığımız gibi herkesten duygularını yansıtan birer yazı alınmış.
Retro Planet 52 sayfa ve renkli. Kâğıt kalitesi (Retrojen kadar olmasa da
) iyi. Panayiotis'in söylediğine göre sayfa tasarımı işi ücret karşılığında dışarıya yaptırılıyor. Biliyorsunuz, klasik Türk bilgisayar dergilerinde sayfa tasarımı da yazarlardan biri tarafından yapılan "dergiye ait" bir iştir. Dolayısıyla, Retro Planet'i bilmiyorum ama Retrojen'in bunu dışarıya yaptırması düşünülemezdi
RP'de reklamlar hiç yok denmese bile nadir. Bunlar çoğunlukla Yunanistan'da üretilen bazı 8-bit yan ürünleri, organizasyon veya toplantıların duyuruları duyuruları ve X5000 gibi donanımlarla ilgili. Bu bana RP'nin ciddi bir reklam geliri olmadığını ve daha çok satış geliriyle ayakta durmaya çalıştığını anlatıyor (ne yani, her dergi Retrojen gibi hayrına mı çıkarılıyor sandınız?).
Biraz da içerikten bahsedelim: RP, Yunanistan ve Avrupa'da yapılan toplantı ve partilerin raporlarından tutun da, çıkan yeni teknolojilerin ayrıntılı haberlerine kadar zengin bir içeriğe sahip gibi görünüyor. Eski ve yeni oyun ve yazılımlar dergi sayfalarında geniş yer tutuyor. Retrojen'in son sayısında madcat'in yazdığı "Retro Cyberpunk Oyunları" yazısını anımsatan "retro vektör grafik oyunları" ve "retro soğuk savaş oyunları" gibi yazılar hemen her sayıda mevcut. Kısıtlı Yunancam "Vulture" nick'li yazarın yazdığı öykü ve rock müzik dolu yazıların içeriğini tam olarak anlamaya yetmese de Gaddar'ın tarzıyla paralellikler bulmaya yetti.
Retro Planet, üzerinde çok emek verilmiş ve özenle çıkartılan bir dergiye benziyor. 2018 yılında düzenli olarak böyle bir işle uğraşmak kolay bir iş değil. Bu yüzden Panayiotis Plemmenos ve Retro Planet ekibi sadece kaliteli bir iş ortaya koydukları için değil, aynı zamanda onu yıllardır ısrarlı bir şekilde sürdürmeyi başardıkları için de tebrik edilmeyi hak ediyor.
Daha ayrıntılı (Yunanca) bilgi ve sayfa görüntüleri için:
http://www.retroplanet.gr