Gönderen Konu: Disketler için yeni bir sayfa  (Okunma sayısı 2899 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Disketler için yeni bir sayfa
« : 10 Ocak 2019, 10:39:44 »
Elinizin altında boş boş yatan logic analyser varsa ve üşenmeden birkaç satır python kod yazabilirseniz, disketlere can suyu olabilirsiniz.

https://hackaday.com/2019/01/08/preserving-floppy-disks-via-logic-analyser

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Disketler için yeni bir sayfa
« Yanıtla #1 : 10 Ocak 2019, 18:14:48 »
 Dedigin gibi elinin altinda "logic analyser varsa" etkili bir yontem gibi gozukuyor. Hem yatirim hem kullanim aliskanligi acisindan. Benim sahip olmak istedigim cozum olan KryoFlux' a gore hem daha pahali hem de teknik tarafi daha karmasik bir yontem bu. Adam her ne kadar uc kurusa bile logic analyser secenegi var dese de isler oyle yurumuyor.

Software Preservation yeni bir kavram. Daha emekleme asamasinda, katedecek cok yolu var. Dogru zamani kolluyorum zira elimde kurtarilmasi gereken bir suru degerli floppy disk mevcut. Hatta bir iki tanesini bile kurtarsam yapacagim yatirimi hakli cikaracak cinsten. Yaziyorum bu yontemi de bir kenara.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı ercanersoy

• Retromanik
    • Ercan Ersoy'un Kişisel İnternet Sitesi
« Yanıtla #2 : 19 Kasım 2019, 16:57:21 »
Paylaşım için teşekkürler.

Bence, disketler ve manyetik bantların ömürleri çok uzun. 20 senelik disketler bile çalışabiliyor. Flaş bellek tabanlı depolama birimleri, sabit diskler gibi depolama ortamların ömürleri daha az olabiliyor.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #3 : 23 Kasım 2019, 22:37:57 »
Paylaşım için teşekkürler.

Bence, disketler ve manyetik bantların ömürleri çok uzun. 20 senelik disketler bile çalışabiliyor. Flaş bellek tabanlı depolama birimleri, sabit diskler gibi depolama ortamların ömürleri daha az olabiliyor.

@ercanersoy tamamen karşı değilim ama tam olarak aynı da düşünmüyorum. Manyetik depolama birimleri çevresel faktörlerden çok fazla etkileniyor. Misal; ısı, nem, rutubet, manyetik alan gibi faktörler bunları bir anda tuzla buz edebiliyor. Diğerlerinde bu etkilenme oranı biraz daha düşük. Bir de manyetik depolama birimlerinde boyutsal farkla ve yoğunlukla beraber gelen ciddi bir ömür-dayanım farkı var. Şöyle ki; retro bilgisayarla ilgilenen çoğu insan DD yoğunluktaki 5.25 ve hatta o kadar olmasa bile 3.5 disketlerin, bütün kötü şartlara rağmen diğer türlerden çok daha fazla dayanıklı olduğunu gözlemlemiştir. Oysa HD yoğunluk söz konusu olunca 3.5 disketler gerçekten kötü performans gösteriyor. Bu konudaki fikirlerimi söylerken; retro bilgisayar haricinde CNCler gibi sanayi tipi tezgahlarda uzun yıllar disket kullanmış ve bunları gözlemlemiş birisi olarak tecrübelerimden bahsediyorum.

Çevrimdışı ercanersoy

• Retromanik
    • Ercan Ersoy'un Kişisel İnternet Sitesi
« Yanıtla #4 : 23 Kasım 2019, 23:13:49 »
Bilgi için teşekkür ederim.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #5 : 25 Nisan 2024, 13:54:00 »
Logic analyzer epeydir almak istediğim bir alet. F/p cihaz önerilerine açığım :)