Gönderen Konu: AOZ Nam-ı Diğer AMOS 2 Geliyor  (Okunma sayısı 4260 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
AOZ Nam-ı Diğer AMOS 2 Geliyor
« : 15 Aralık 2019, 22:39:07 »
Evet gerçekten de bir "hayaldi gerçek oldu" durumuyla karşı karşıyayız. François Lionet; yıllar sonra, Amiga'nın meşhur kullanıcı dostu programlama dili ve ortamı AMOS'u mezarından çıkardı ve günümüz ihtiyaçlarına uygun hale getirdi. Buna AOZ ve geliştirme ortamına da AOZ Studio şeklinde yeni bir isim de verdiler. 2019 yılı 24 Aralık'ta son kullanıcı için beta kullanımına açılıyor. Hemen kayıt olun!

François Lionet, CNJV'de katıldığı bir seminerde AOZ konusunda 25 dakika civarı bir sunum yaptı. Gerçi demolar patladı ama olsun  :) Özetle; "dillerin basit olması lazım, ne o öyle süslü parantezler falan. AOZ'da bunlar olmayacak ve çocuklar konuşur gibi anlayacak " dedi ve "biz eğitim sistemini ve okulları hedef alıyoruz" diye ekledi. Bu yayını henüz youtube'a koymamışlar. Bulunca buraya da eklerim.

https://www.aoz.studio

Sorularınıza şuradan yanıt bulabilirsiniz.

Download için

Discord: https://discordapp.com/invite/n3BfhZw

Daha detaylı bilgi için şuraya bakabilirsiniz. Lakin bizi en çok mutlu edebilecek kısım şurası sanırım:

Alıntı
For the olders...

Full support of the original AMOS instruction set to the possible extend, some instruction not relevant to modern machines having simply no effect (75% for beta).

Full support of the original STOS instructions to possible extend of STOS Basic for V1.0, including line numbers, with an option to remove them automatically for a more modern approach to coding.Through the year 2020.

Perfect emulation of the screen of the Amiga under AMOS, screen display in both normal and AGA mode, with PAL and NTSC emulation, full screen with or without black bars.

Complete support of the original Amiga fonts with anti-aliasing.

Support all the original AMOS and STOS extensions, extensions being programmed with the language and produced in 2020

Support of tracker musics from the Amiga and Atari ST.

Machine emulation from Amiga 500 to Amiga 1200, with speed regulation to reproduce as best as possible the original speed of non-regulated games. (v1.0)

Emulation of Amiga DOS with DF0, DF1, DH2 etc. drives ensuring perfect compatibility of games and applications which use them, working even offline.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: AOZ Nam-ı Diğer AMOS 2 Geliyor
« Yanıtla #1 : 15 Aralık 2019, 23:06:40 »
Bu mesaj biraz deli saçması olabilir çünkü 1-2 saatlik uykuyla duruyorum. Hafif delirmiş durumdayım.

François da deli bir adam. Evet, gerçekten sıyırmış durumda :D Habire atak geçiriyor, sık sık hastanede. Adam gerçek bir dahi olsa gerek. Sürekli takip ediyorum, bu amos işine kendisi de şaşmış görünüyor. Görünüşe göre amiga günlerinden sonra 16bit olayına kalınca bir bant çekmiş ve ordan oraya uçarak javascriptte uzmanlaşarak hayatta kalmaya çalışmış.

Friend OS işi için freelancer olarak Norveç'e gittiğinde amos grubu kurulmuştu facebookta ve davet edildiğinde kalabalığı görüp şaşkınlığını dile getirmişti. Bunca zamandır, açılan onca amos sitesi, amos factory güncelemmeleri, amos kaynak kodunun güncellemeleri, amos windows interpreter çalışmalarından hiç haberi olmamış, amos'u kimsenin hatırlamadığını düşünüyormuş adeta.

Bir şekilde friendOS'dan bunu gönderdiler. Şimdi friendOS sayfasındaki takım üyeleri kısmında François yok. Arkadaş neden bu adamın adı yok? FriendOS'u sıfırdan tek başına yazmış bir adamın adı kendi projesinde nasıl olmaz.

Videolarından az çok tanıdık. Eğer gerçek bir psikopat değilse bu adamın kimseye zararı olamaz. Hepimiz François abimizi seviyoruz. Kendisine yapılan türlü haksızlıkları da görüyoruz.

AMOS'un bir varyantını PC dünyasına getirmeye uğraşan çok oldu geçmişte. Dark basic vardı mesela, bir amos klonu. Sonra purebasic çıktı, aynı yoldan yürüyen. Darkbasic çok fena fail olmuştu ama purebasic hala yaşıyor, gayet iyi.

Şimdi AOZ adı altında yeni bir amos klonumuz olacak. Bütün bir amiga camiasının 20 yılda yapamadığınının çok daha fazlasını 2 haftada kodlamış bir adam var karşımızda. Bir çalışmaya başladı mı durmuyor durdurulamıyor. Eğer ruh sağlığı el verirse bu proje biter ve çok da sağlam olacaktır. Loriciel'in desteği ile de satılırsa ordan da bir getiri kazanabilir.

François Lionet'e bol şanslar diliyorum. Umarım daha önce europress'e kaptırdığı gibi Loriciel'e paraları kaptırmaz.

Çevrimdışı Alpyre

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #2 : 15 Aralık 2019, 23:30:49 »
François Lionet idolüm, Amos baş tacımdır. Çocukluğumun eğlencesidir, ilk öğrendiğim programlama dilidir. Fakat bu yaptığı Amos beni hiç mi hiç etkilemiyor. Düşünüyorum, düşünüyorum hangi boşluğu dolduruyor, hangi ihtiyacı karşılıyor bulamıyorum. Anlamsız buluyorum. Gerçekten sıyırmış olduğu söylemi isabetli olabilir.

Fakat François Lionet'in yakın zamanda Amos için yaptığı tek şey bu değil. Kendisi Amos Pro'nun kaynak kodlarını yayınladı. İşte bunu gerçekten heyecan verici buldum.

Çünkü bu kaynak kodları üzerinde çalışmaya başlayan AmiDARK rumuzlu Frédéric Cordier adlı arkadaş, Amos Pro X adını verdiği AGA destekli bir Amos Pro sürümü geliştirmeye başladı. Yaptığı geliştirmeleri de YouTube kanalından ve GitHub'dan takip etmek mümkün.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 16 Aralık 2019, 00:50:05 »
AOZ gibi bir dili RasPi ile birlikte sunabilseler çok güzel olacaktı ki RasPi'nin asıl amaçlarından biri de buydu. Ama sonuçta RasPi daha çok Linux ekspertleri ve Maker hareketi gibi belli bir kesime hitap eder hale evrildi. AOZ, programlama tasarımı için çok fazla zamanı olmayan, basit fikirleri hızlı ve kolayca uygulamak isteyen amatör bir kitleye gayet güzel hitap edebilir. Programcıyı nesneye yönelik programlamaya aşırı boğmayan, sistem arabirimini hatmetmeye gerek duymayan, sayısıs üçüncü parti kütüphanelere bağımlı olmayan bir yapı sunabilirse amacına hizmet edebilecektir. Bu tarz bir programlama hissiyatı elde edebilmek için ara sıra Python' takılıyorum ama kısıtlı zaman nedeniyle bağlamdan sık sık kopuyor ve soğuyor, birçok defa başa dönüyorum. Python gibi görece basit bir dil bile tam zamanlı olarak asılmıyorsanız istediğinizi vermekte nazlı bir dil.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #4 : 16 Aralık 2019, 01:07:38 »
AOZ gibi bir dili RasPi ile birlikte sunabilseler çok güzel olacaktı ki RasPi'nin asıl amaçlarından biri de buydu.
@witchdoktor Tam sana göre birşey var şurada.

https://www.blitzmax.org

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #5 : 19 Aralık 2019, 14:59:45 »
Bahsettiğim sunumun videosu da gelmiş. Altyazıyı otomatik çevir'den İngilizce yaparsınız. Olduğu kadar artık  :)

Les Magiciens d'AOZ

Edit:

François bizzat kendisi sonuç bölümünü ingilizce altyazıya çevirmiş.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #6 : 25 Aralık 2019, 02:30:55 »
Beta versiyon için download başladı.

https://www.aoz.studio/beta-version-download-page

Çevrimdışı doMiNO

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #7 : 27 Aralık 2019, 01:31:51 »
AOZ Studio'nun beta versiyonunu bu gece biraz kurcaladım. İlk hayal kırıklığım, AMOS'un Amiga versiyonu üzerinde kodlanmış .AMOS uzantılı dosyaların direkt açılamaması ile oldu. Bu kodları AOZ üzerinde açabilmek için, kodu AMOS üzerinden açıp ascii formatında export etmek gerekiyor.

Doksanlı yıllarda yazdığım bir intronun kodunu AMOS'tan export ettim ve AOZ üzerinde işe koyuldum.

Çalışacağını ummasam da, kodu önce olduğu gibi compile etmeyi denedim. Sonuç olumlu değildi tabii. Öncelikle AOZ'un henüz desteklemediği AMOS banklarını içeren komutları devredışı bıraktım. François abimizin henüz IFF'in desteklenmediğine, buna karşılık PNG kullanabileceğimize dair bir şeyler söylediğini hatırlıyordum. Banklardaki IFF formatlı dosyalarımı PNG'ye çevirdim. E peki bunları nasıl load edecektim? LoadIFF yerine LoadPNG gibi bir komut mu vardı acaba?

AOZ'un dokümantasyon dosyasını indirdim. Buna henüz pek de dokümantasyon denemez ama en azından hangi komutların implement edildiği, hangilerinin edilmediği yazıyordu orada. Gördüm ki; henüz çok sayıda AMOS komutu AOZ'a implement edilmemiş. Bunun üzerine intro kodum üzerinde epey bir ayıklama yapmak durumunda kaldım. Müzik ve ses ile ilgili komutları devredışı bıraktım. Grafik komutlarını ya sildim ya da bazı değişiklikler yaptım ve sonunda kodun büyük kısmını silmek durumunda kaldım. Amacımı intronun en azından giriş kısmını AOZ üzerinde çalıştırmak olarak güncelledim.

Ne yaparsam yapayım kod çalışmıyordu. Daha kötüsü, kodun neden çalışmadığını bilemiyordum. Zira AOZ "compilation error" diyor, fakat sorunun ne olduğuna dair hiçbir bilgilendirme yapmıyordu. Debugger hak getire!

Bunun üzerine kodun tamamına yakınını sildim ve "en azından ekranı açayım, üzerine iki satır yazı yazayım" seviyesine indim. Fakat bunda da muvaffak olamadım. Fark ettim ki AOZ sıfırdan oluşturulan hiçbir projeyi henüz çalıştıramıyor. Ya da ben bir şeyleri gözden kaçırıyorum. Du' bakiim, AOZ üzerindeki mevcut demo projelerden birini açsam, kodumu oraya paste etsem ve çalıştırmayı denesem işe yarar mı acaba diyerek tekrar kolları sıvadım ve sonunda AOZ, kodumu compile etmeyi başardı. Fakat bu kez de ortada hiçbir sonuç yoktu. Browser üzerinde siyah bir ekran açıyor, bundan öte bir şey yapmıyordu.

Netice itibariyle AOZ üzerindeki ilk denemelerim hüsranla sonuçlandı. AOZ henüz kolaylıkla kullanılabilecek seviyede değil. Kendi yazdığım kodu geçtim, beta versiyon ile birlikte gelen demo kodların bile bir kısmı çalışıyor, bir kısmı çalışmıyor. Böyle bir vaziyet söz konusu. Yeni betaları beklemek gerekecek. Gerçi burada da bir sorun var. AOZ Studio sitesi üzerinde, release edilen son beta versiyonun 0.9.2 olduğu yazıyor fakat download ettiğinizde 0.9.1 ile karşılaşıyorsunuz.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #8 : 27 Aralık 2019, 11:34:43 »
@doMiNO

Alıntı
Gerçi burada da bir sorun var. AOZ Studio sitesi üzerinde, release edilen son beta versiyonun 0.9.2 olduğu yazıyor fakat download ettiğinizde 0.9.1 ile karşılaşıyorsunuz.
Şu anda BETA 0.9.2 versiyonu indirilebiliyor. Dün yoktu. Hatta François 0.9.1'in yenisini yüklediğini söyledikten sonra defalarca kontrol ettim ve hatta tekrar tekrar indirip yükledim. Dedim belki rev. değiştirmeden yapmıştır falan. Velhasıl bu sabah itibariyle söz konusu güncelleme gelmiş. Bunu yükledikten sonra bir de VSC güncellemesi de yapman lazım.

Alıntı
Daha kötüsü, kodun neden çalışmadığını bilemiyordum. Zira AOZ "compilation error" diyor, fakat sorunun ne olduğuna dair hiçbir bilgilendirme yapmıyordu. Debugger hak getire!
Compilation error, application could not be ran. (note-> proper error reporting to come!) Ben bu hatanın en çok note-> proper error reporting to come! kısımını seviyorum. O zamana kadar kanser olabilirsiniz minvalinde  :)

Alıntı
Kendi yazdığım kodu geçtim, beta versiyon ile birlikte gelen demo kodların bile bir kısmı çalışıyor, bir kısmı çalışmıyor. Böyle bir vaziyet söz konusu. Yeni betaları beklemek gerekecek.
Hazır demolardan bazıları çalışıyor. Aklımda kalan birkaç tanesi şöyle: sinescroller, brown fox over lazzy dog, demo1_2019, patterns, spritesdemo, logo

Ayrıca laf olsun diye Hello World yaptım ve o da çalıştı.

Velhasıl; bence buna beta değil de alpha desek yeri midir acaba? ;D

Çevrimdışı doMiNO

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #9 : 27 Aralık 2019, 13:51:45 »
Velhasıl; bence buna beta değil de alpha desek yeri midir acaba? ;D

Evet, alpha demek daha uygun olur v0.9.1 için. Bu proje AMOS2 olarak Patreon destekleriyle ilerlerken François'nın yaptığı güncellemeleri takip ediyordum. Hemen her hafta bir şeyler ekliyordu fakat sonra uzun süre ses çıkmadı kendisinden. Ardından da AOZ projesi ile çıktı ortaya. O zaman aralığında epey bi' gelişme olmuştur diye düşünmüştüm, yanılmışım.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #10 : 27 Aralık 2019, 14:28:04 »
bende site bile açılmıyor ya :(

baktım şimdi wix üzerinde yapılmış. sunucular çok dandik olmalı.

dosyayı indirebilen setup linklini biryerlere koysun.

edit: nihayet başarabildim direkt link zaten drive'daymış.
https://drive.google.com/file/d/1vmRg-ODf7nkyt2lNqYhTWjovuoNfMpWU/view

wix+drive mı? françois, come on man! biz host edelim bari :D

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #11 : 28 Aralık 2019, 07:59:36 »
@Ref

Bilen birileri (!) frenkçe bir şeyler yazsın o zaman François'ya ;)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #12 : 29 Aralık 2019, 21:27:34 »
Konuşmanın tamamının altyazılı hali.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #13 : 15 Ocak 2020, 10:22:44 »
Amos Dünyası'nda ortalık toz duman oldu ve çok karıştı. Amos'un yaratıcısı François Lionet ve Amos kodlarını açtıktan sonra bunları alıp Amos'a AGA desteği ekleyen Frédéric Cordier arasında ciddi bir gerilim çıktı. Özetle; Frédéric "benim kodlarımı ticari meta haline getirip şu küçük camiaya 200avrodan satamazsın" diyince François da " o zaman bu bağlamda ben de Amos kodlarımı GNU-GPLv3 lisansına çeviriyorum ve isminiz baki kalacak şekilde kodunuzu açın ya da kodumu terkedin" dedi. Çok daha fazlası da var ama şimdilik özeti böyle. 

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #14 : 15 Ocak 2020, 14:15:07 »
Bunu kaçırmışım. Evet bir çekişme olmuş gibi görünüyor.
Frederick amos FB grubunu terk etmiş.

Frederick diyor ki, bu kaynak kodu BSD idi, istediğimi yaparım. Fakat ortaya çıkıyor ki öyle bir bilgi wikipedia dışında yok.

Görünüşe göre Frederick Francois ile direk çatışmaya girmiş durumda. Francois'yı sakin gördüm.
"Oh damn ... so it's ClickTeam that did released Amos Professional as BSD Licence in 2001 ... Does this mean François Lionet do not have copyright on Amos Professional ? Where is the truth in these as François claim that he is (in some sort) the owner of Amos Professional ..." -Fredrick

Aslında BSD kelimesi lisansta geçmiyor. Ürünlerin satışı ile ilgili de bir bilgi bulunmuyor.

(Burda resim var)

Alın modifiye edin, yeni ürünler yaratın diyor ama copyright (yayın haklarını) saklı tutuyor.

Hatta diğer sayfaları gezerseniz,
https://web.archive.org/web/20071130053321/http://clickteam.com/eng/downloadcenter.php?i=58

Bu listede Amos Pro kaynak kodlarını göremedim ben. Amos Pro'nun kaynak kodları Pietro Ghizzioni tarafından release edilmiş gibi görünüyor. Pietro bir ara benim de yoğun kullandığım Gui Extension'ın yazarı. Pietro ile Clickteam arasında nasıl bir bağ var bilmiyorum.

Elbetteki burada avukatlık/mahkemelik bir durum olabilir. Fakat ben burada amos pro kaynak kodunun BSD olması konusunda hiçbir ibare göremedim, wikipedia kaynaklı bir şehir efsanesi gibi.

diğer taraftan Clicktem-François ilişkisi de belirsiz. Tamam Yves ile birlikte kurmuşlar ama François sonra ayrılmış gibi bir hava var.

Sonuç:
Amos Pro'nun tüm hakları clickteam'de olabilir. Frederick'in hiç şansı yok, bence tüm kaynak kodlarını alıp yeni bir programlama dili adı altında satmaya çalışması daha akıllıca olur.