Gönderen Konu: Minimize UI tasarlama sevdası.  (Okunma sayısı 15442 defa)

0 Üye ve 16 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
Minimize UI tasarlama sevdası.
« : 29 Şubat 2020, 05:19:14 »
Son yıllarda pek çok yerde gördüğümüz, benim de sinirimi bozan bir tasarım trendi hakkında kısaca bir şeyler karalamak istiyorum. Chrome'dan bir örnek görselle açıklamya çalışayım, eklediğim görsele bakınız, burada http://www.retrojen.org tam adresine ulaşmak için adres bar'a gelip iki kere daha fazladan tıklamak gerekiyor, ama neden?

Herhalde bir çoğumuzun desktop çözünürlüğü 4k'lara ulaştı, 1080p'den aşağısı yoktur. O zaman url'den "http://www." kısmını atarak/gizleyerek iyice büyütülen ve benim kırmızıyla işaretlediğim bu boşluk ne işimize yarıyor? Bu arada benim çözünürlüğüm 1080p. Artık desktop PC'lerde pek çok kişi tarafından düşük görülen 1080p'de bu kadar boşluk var. Bu boşluk ne işe yarıyor, fonttan ve pixelden tasarruf mu? Butonlara text yazılmaması da buna benzer şekilde sinirimi bozuyor, bu fotoda gene bir örneği var, back butonunun altına back, reload'a reload filan yazınca daha fazla plastik tüketip doğaya zarar filan mı vermiş oluyoruz nedir bu saçma sevda, özellikle mobil uygulamalarda çok daha daha beter boyutlara ulaşan bir durum bu. Bir app indiriyorsunuz hangi buton hangi ikon neye yarıyor bilebilmek için müneccim olmak lazım! Artık üniversalleşmiş herkesin bildiği ikonlar da değil bunlar. Adam kafasına göre çizmiş koymuş, basınca ne olacak belli değil, kameranız canlı yayına mı geçecek mesela, veya gezdiğinzi site facebook'ta mı paylaşılacak, bilmiyorsunuz, bilemiyorsunuz. Ya software media playerda stop tuşu yok, bilmemkaç megapixel ekranın 3'te birini kaplayan üç tane tuş var, previuos, next ve pause. Onlarda da gene text yok. Bu adamlar fiziksel bir ürün üretse nasıl bir şey olur acaba? Stop tuşunu gereksiz ilan eden ilk kişi kim, Steve Jobs filan mı? Arabada mesela dashboarda entegre orjinal ses sistemi var, power off yok! Sadece mute oluyor, sürekli aktif. Bazen bt bağlantı kafayı yiyor, müzik kesiliyor filan sistemi çok basit şekilde aç-kapa yaparak resetlemek mümkün değil. Bilmiyorum derdimi anlatabildim mi, tam olarak bu trendin tasarım jargonunda özel bir adı varsa (Skeuomorphism, minimal tasarım, ms'in metro ui'ı ile hayatımıza girip çıkmak bilmeyen flat ui rezaleti gibi filan) onu da tam olarak bilmiyorum ama derdim anlaşılmıştır herhalde.. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Denk geldikçe mobilden ve desktoptan daha fazla (leş) örneklerle beslemeye devam edeceğim burayı, kendimce.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
Ynt: Minimize UI tasarlama sevdası.
« Yanıtla #1 : 29 Şubat 2020, 10:33:10 »
Vallahi ben memnunum. Rengarenk uçan kaçan GUI tasarımlarına başından beri kılım. Ne kadar az gereksiz detay olursa benim için o kadar iyi. Windows XP'yi de basit 3rd party skinlerle veya skin özelliğini kapatıp kullanırdım. Sık kullanmadığım simgeleri iptal olabiliyorsa iptal ederim. Benim için istisnası Scott Forstall'ın Skeuomorphic tasarımıdır. Flat tasarıma geçinde ciddi üzülmüştüm. Tabi artık alıştık.

Tabi her konseptin başarısız uygulamaları olabiliyor. Yol bilgisayarında power off olmaması güzel bir örnek. Volkswagen bluetooth kafayı yediği için kenara çekip kontağı kapatıp tekrar çalıştırmam gerektiği olmuştu. Power off var ama software olarak çalışıyor ve benim sorunumu çözmemişti.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 29 Şubat 2020, 10:37:54 »
Ui ve onun büyük kardeşi ux çetrefilli bir konu. Senin soruna cevabım yok, ama ben de 2 kuruşluk fikrimi söyleyeyim.

Dikkat edersen cep telefonlarında adres çubuğu neredeyse tamamen çıktı. Adres çubuğu uzun zamandır pc'de de arama çubuğu olarak kullanılıyor.

Yani herkes durumun farkında. Fakat şöyle bir gerçek de var, ben hala browser deneyimimin büyük kısmında url üzerinden gidiyorum. Adres çubuğunu çok kullanıyorum, biri kaldırsa kesin küfür ederim.

Burada sorun internet adreslerinin hala yazıdan ibaret olmaları. İnsan beyni yazı ile pek iui anlaşamıyor. Biliyorsundur, kelimelerin çoğunu harf harf okumuyor, şekillerini tanıyoruz. Bunun sebebi insan beyninin sembol tanımadaki üstün becerisi. Bu durumda bir kere öğrendiğin sembolü unutman zor. Eh herkes yıllardır iyi kötü bu işi öğrendiğine göre o metinlere ihtiyaç kalmadı. Dolayısı ile herşeyde olduğu gibi ui'de de sadeleşme ihtiyacı diğer tüm ihtiyaçları ezecektir. İlerde adres çubuğu da gidebilir, ileri geri butonları bile kaldırılabilir (ki mobilde artık kaydırma yaparak hallediyoruz bunları).

Bu bir süreçten ibaret. Ui doğal bir şey değil, hiç olmaması ideal durum aslında.

Sonuç olarak, Senin çubuğun kapladığı alana sinirlenip, metin ipuçları nerede diye çıkışman kendi içinde bir ikilem tasarımcı gözünde. :)

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #3 : 29 Şubat 2020, 10:51:07 »
En sevdiğim UI'de ipod shuffle bu arada. Ekran yok. Bir tekerlek, iki düğme ve sesli asistan var. Sahilde güneşlenirken, uzandığın yerden, hiç gözünü açmadan istediğin listeyi açıp dinleyebiliyordun. itunes ile birlikte tarih oldu. Keşke bluetooth üzerinden idevice'larla konuşan AppleMusic ve Spotify listelerini çalabilen bir versiyonunu yapsalardı.

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 01 Mart 2020, 03:06:32 »
Operaya geç şikayetlerin azalır  ;D

Bu konuda bazı dayatmalar olduğunu düşünüyorum. Kullanıcı alışıyor.

Hatırlarım Internet Explorer kullandığım zamanlarda Win98 ve sonrası Win kurulumlarında bahsettiğin button yanında veya altında text gösterimlerini sadece button ve mümkünse en küçük icon ile değiştirirdim. Bu gibi özelleştirmeler geri bildirim olarak alınıp değerlendirilmiş olabilir.

Adres çubuğu gereksiz yere hacim kaplıyormuş gibi görünebilir lakin diğer objelerin horizontal olarak expanding modda olması tercihim olmazdı hele hele pencerenin farklı boyutlarında sabit size'da kalmaları hiç. Şu anki durum görsellik ve estetik açıdan en uygunu diye düşünüyorum.

Programcı için ne kadar az text, o kadar çok icon, image demek şu anlama da gelebilir.
1. Translate angaryasından kurtulur.
2. Bir image yada icon çok şey anlatır özelliği okuma yazma bilmeyen çocuk için bile anlaşılırdır. Daha çok kitleye erişim.
3. Az text sadelik ve görselik katar. Windows bile artık start buttonuna START yazmıyor. Buttonun üstünde iken görünen hint mi dersin tooltip mi bence bundan da kurtulmalı.
4. Emoji trendi bilinen bir gerçek iken text'ler sadece uygulamaların help kısmında kalıyor. Yalnız full icon-image kullanmak da uygun değil.

UI tasarımlarında çok fazla sadelik de hoş görünmüyor. Kullanıcı ne yapacağını bilemiyor. Fakat mobil uygulamaların çalıştığı cihazların çok farklı ekran boyutlarında olmaları da programcıyı bu konuda zorluyor olabilir.

Aslında koddaki optimizasyon gibi GUI tasarımlarında her objeyi yeteri ve gereğince kullanmak çok önemli. Pencereye bakanın kafası karışmamalı. Neredeyim ben hiç dememeli. Internetten bulduğum bir örnek ile kıl olduğum tasarım örneği vermek isterim. Son kullanıcının ne olduğunu bile anlamakta güçlük çekeceği tasarım harikası.

Çevrimdışı Alpyre

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #5 : 01 Mart 2020, 08:58:47 »
Tam olarak neden şikayetçisin ben anlayamadım...  :P

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 01 Mart 2020, 09:30:36 »

Browser için sade tasarımlardan biri diyebiliriz

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #7 : 01 Mart 2020, 21:56:53 »
Alıntı
Son kullanıcının ne olduğunu bile anlamakta güçlük çekeceği tasarım harikası.
matlab bu ya sevdiğim ui'lardan birine örnek olarak verecektim bunu ben de :P  son kullanıcının bunla işi yok ki zaten, mühendis - akademisyen seviyesinde bir çözüm malum... bunu da tinder gibi yaparsanız dükkanı kapatır giderim ben artık :)

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #8 : 01 Mart 2020, 21:59:25 »
sgi irix'le gelen netscape taşdevri edition'ı bir türlü webe çıkaramayacak kadar beceriksiz olmasam ben de anlayamayacaktım da kısmet ya :)

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : 01 Mart 2020, 22:19:22 »
Alıntı
matlab bu ya sevdiğim ui'lardan birine örnek olarak verecektim bunu ben de :P  son kullanıcının bunla işi yok ki zaten, mühendis - akademisyen seviyesinde bir çözüm malum... bunu da tinder gibi yaparsanız dükkanı kapatır giderim ben artık :)

son kullanıcı gerçek sayılar kümesi gibi birşey olduğu için onları da kapsar

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #10 : 01 Mart 2020, 22:33:29 »

ahah ibrowse ile retrojen ne güzel olmuş. SOnuç da gayet iyi hani. verdiğin 60euroya değmiş :D

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #11 : 01 Mart 2020, 23:59:24 »
Alıntı

son kullanıcı gerçek sayılar kümesi gibi birşey olduğu için onları da kapsar

tamam siz kazndınız onun ui da şöyle olsun madem:
(tıklayınca oynar)

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #12 : 02 Mart 2020, 17:04:22 »
Bir app indiriyorsunuz hangi buton hangi ikon neye yarıyor bilebilmek için müneccim olmak lazım! Artık üniversalleşmiş herkesin bildiği ikonlar da değil bunlar. Adam kafasına göre çizmiş koymuş, basınca ne olacak belli değil, kameranız canlı yayına mı geçecek mesela, veya gezdiğinzi site facebook'ta mı paylaşılacak, bilmiyorsunuz, bilemiyorsunuz.
3. Az text sadelik ve görselik katar. Windows bile artık start buttonuna START yazmıyor. Buttonun üstünde iken görünen hint mi dersin tooltip mi bence bundan da kurtulmalı.

68k'ya kesinlikle katılıyorum, "sadeleştirme"nin de bir sınırı olmalı. Hadi diyelim menülere sadece ikonlar yerleştirildi, altında/üstünde/yanında bir text yok, ama hiç değilse mouse ile üzerine gelince o ikonun ne işe yaradığını açıklayan bir "hint/tooltip" belirmeli bence. Tabii bu uygulama da ancak mouse'a sahip bir sistemde yani PC'lerde mümkün; cep telefonu, tablet gibi dokunmatik sistemlerde nasıl olur hiçbir fikrim yok. Bu sefer onlarda da ayrıntılı bir help menüsü olmalı ki hangi ikona basınca ne olacağını anlatsın. :P

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #13 : 02 Mart 2020, 17:20:23 »

ahah ibrowse ile retrojen ne güzel olmuş. SOnuç da gayet iyi hani. verdiğin 60euroya değmiş :D

60€ browser mı yoksa onu çalıştıracak donanımın fiyatı mı?

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #14 : 02 Mart 2020, 17:21:22 »
Alıntı
68k'ya kesinlikle katılıyorum,
hele şükür ya en azından bir kişi daha benim gibi düşünüyor :)