Gönderen Konu: Minimize UI tasarlama sevdası.  (Okunma sayısı 15446 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alpyre

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Ynt: Minimize UI tasarlama sevdası.
« Yanıtla #15 : 02 Mart 2020, 19:04:39 »
ahah ibrowse ile retrojen ne güzel olmuş. SOnuç da gayet iyi hani. verdiğin 60euroya değmiş :D

60 dolara bağladık biz onu...
Yalnız dikkatli bakarsan bir ipucu bıraktım Gimp'lerken... ;)

60€ browser mı yoksa onu çalıştıracak donanımın fiyatı mı?

Browser tabii ki. Browser'ların browser'ı koskoca iBrowse bedava olacak değildi tabii ki. :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #16 : 02 Mart 2020, 23:42:31 »

Yalnız dikkatli bakarsan bir ipucu bıraktım Gimp'lerken... ;)

slider...

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #17 : 03 Mart 2020, 00:25:12 »
Alıntı
Browser tabii ki. Browser'ların browser'ı koskoca iBrowse bedava olacak değildi tabii ki.
işte amiga zihniyeti, daha önce de defaatle çeşitli ortamlarda yazmışımdır, amiga ve c= yaşasa bugün en basit şey (hw/sw) hayvan gibi para olacaktı.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #18 : 05 Mart 2020, 20:46:54 »
amaaaa buna değecektiiii! :)

20MB XT harddiskimi hala kullanıyorum bak, fiyat/performansta mükemmellik :P

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #19 : 05 Mart 2020, 21:40:09 »
amaaaa buna değecektiiii! :)

20MB XT harddiskimi hala kullanıyorum bak, fiyat/performansta mükemmellik :P

biz eskiden çok fakirdik, fakirlikten her gün troleybüs kemiriyorduk ondan benim amigalar hep çıplaktı  :'( ondan biraz nefretim var c= fiyatlarına.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #20 : 08 Mart 2020, 15:24:04 »
Sagdaki kivrik ok reply mi fw mi?

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #21 : 08 Mart 2020, 15:25:57 »
Karmaşık. Büyük olasılıkla reply. Okuma yönünde kabul edilir, okuma yönünün tersine ise geri dönmek, reply. Okuma yönünde devam eden ok, forward olur.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #22 : 08 Mart 2020, 16:42:06 »
Karmaşık. Büyük olasılıkla reply. Okuma yönünde kabul edilir, okuma yönünün tersine ise geri dönmek, reply. Okuma yönünde devam eden ok, forward olur.

Iste boyle bir bagaja sahip olmanin text okumaktan daha kolay, ergonomik, algisal,organik ve sair oldugunu savunanlara katilmiyorum. Daha fw'in filan yandaki uc noktaya tikistirilmis olmasina gelmedim bile. Yakinda wingdingsle yazisin diyecek bunlar. Gerci ben ona da raziyim cunku neticede standart bir set, onune gelen zipirin ikon icat edip dayatmasindan iyidir.

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #23 : 08 Mart 2020, 17:20:15 »
Forward yada reply bunlar zaten standart biri sağa diğeri sola kıvrık ok

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #24 : 09 Mart 2020, 09:36:15 »
@68k: Ana fikrine katılmakla beraber biraz şeytanın avukatlığını yapmak istiyorum zira gösterdiğin 'kıvrık ok' örneği iyi bir örnek değil. Gösterdiğinin bir mail uygulamasının arayüzü olduğunu tahmin ediyorum. Mail ortamında ana etkileşim reply ve forward dır. Buradaki düğme tek düğme olduğu için büyük ihtimalle reply. Değilse de zaten reply ile forward'ın farkı 'to' kısmında yazan adresten ibaret. Replay tuşuna basıp 'to' alanına arda'nın adresini yazarsam yine forward yapmış olacağım. Tuş istemediğim bir işleve gidiyorsa da (parmak hareketiyle) back yapıp yanında 'üç nokta' simgesine basacağım ve orada karşıma detaylı bir menü çıkacak.

Tuşun ne olduğunu tarif eden bir help seçeneği veya tool tip gibi bir şey koymaktansa kullanıcının tuşa basıp ne işe yaradığını görmesi çok daha pratik. Zaten mobil cihazlarda artık ana işlevlerin parmak hareketleriyle yapıyoruz. Ekranda bu işlevleri (switch/home/back) temsil eden fiziksel bir şey olmadığı için tool tip falan göstermek de imkansız.

Daha özel amaçlarına yönelik karmaşık uygulamalarda sana katılabilirim. Mail alıp göndermek, resim çekip paylaşmak vb. bunlar artık insanların gözü kapalı yaptığı şeyler. Adam veya kadın bu işleri zaten yolda yürürken, araba kullanırken (tavsiye edilmez) veya tuvalette ıkınırken, ekrana gözünün ucuyla bakarak yapıyor. Oraya yazdığın yazığı zaten okumayacak. Nasıl kullanacağını anlamak için 3 saniyeden fazla zaman harcaması gereken uygulamaya 1 yıldız verip silecek.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #25 : 09 Mart 2020, 09:52:02 »
Google'ın Android'deki mail app'ıydı, örnek olarak kötü belki evet o okları bilmeyen yok ama örnek benim amacıma hizmet ediyor, önüme geldikçe böyle beni rahatsız eden örnekler koyacağım. Kaldı ki hiç de öyle sanıldığı gibi uzaylı gelse anlar bunu durumu yok, hiç bilgisayar kullanmamış annelerimiz anlamaz onu mesela. O yüzden bu tarz zottirik tasarımlara getirilen "ama böylesi daha doğal, daha ergonomik - üniversal - organik" tipi savunmalar oldukça yersiz.

Mesela şu da (altta görülen ekteki görsel) sevdiğim ui'lara bir örnek, macos 9.2. mis mis.. bu sistemde bugün system folder'ının altında adı yazmıyor sadece anlamsız ikonu var, sanki herkes o tasarımcının zevkine tasarladığı ikonun anlamını bilmek zorundaymış gibi, storage bilgisi yok, filesystemle ilgili bir şey yok, menülerin adları yok, işe yarar hemen hiçbir şey yok. bence çok saçma.

he işte olay şurda kopuyor:
Alıntı
Tuşun ne olduğunu tarif eden bir help seçeneği veya tool tip gibi bir şey koymaktansa kullanıcının tuşa basıp ne işe yaradığını görmesi çok daha pratik.
ben bu deneme-yanılma işinden tedirginlik duyuyorum. veya beklediğim özellik değilse mental açıdan çok yoruluyorum. sinirim bozuluyor.

Çevrimdışı eins

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #26 : 09 Mart 2020, 09:59:43 »
Ben çok abartılmadan kaliteli bir şekile tasarlanmış skeuomorphic tasarımları çok severdim, linç edilmeyeceğimi bilsem halen az da olsa yaptığım tasarımlarda kullanmak isterim.

Bunun yanında, sadelik ve işlevsellik bağlamında son yıllarda ortaya çıkan gidişatın aksine düşünmüyor olsam da, bu sadeliğe, artık işlevselliği baltalamaya başladığı noktada karşıyım.

Gördüğüm kadarıyla bu iki şekilde ortaya çıkabiliyor. UI daki sadelik, bilinçli veya bilinçsiz abartılarak, yazılım fonksiyonlarında da sadeleşmeye gidiliyor ve aslında o yazılımda olması gerektiğini düşündüğünüz basit bir fonksiyonun artık olmadığını fark ediyorsunuz. Evet bu fonksiyon çok nadir kullanılıyor olabilir, ama ihtiyaç durumunda UI de bir adımla olmasa bile mutlaka ulaşılabilecek bir yerlerde olmalı.

İkinci karşı olduğum durum da, aslında benim kullanıcı olarak çok kullandığım bir fonksiyonun, bir adımdan daha fazlasıyla ulaşabileceğim bir yerlere saklanmış olması. Eğer UI de sadeleşmeye gidilecek ise, bir şekilde en azından power userlar için bu UI'i customize etme şansı tanınmalı.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #27 : 09 Mart 2020, 10:07:53 »
Alıntı
Ben çok abartılmadan kaliteli bir şekile tasarlanmış skeuomorphic tasarımları çok severdim, linç edilmeyeceğimi bilsem halen az da olsa yaptığım tasarımlarda kullanmak isterim.

sanırım skeuomorphic olayını ben de seviyorum, mesela sürekli müzik dinlemek için kullanmasam da arada açıp bakmaktan zevk aldığım akai aimp skinini aşağı ekledim. onun haricinde benim derdimi benden daha güzel anlatmışsınız, söylediklerinize katılıyorum.

Çevrimdışı eins

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #28 : 09 Mart 2020, 10:12:29 »
Bu örnek çok güzel ama sanırım benim "Çok abartılmadan" tanımım dışında kaliyor. Yani mesela o floresan digitler vb çok güzel ama o kaset görselinin yer kaplamaktan başka bir işlevi yok orada...  8)

Ama şu aşağıdaki iki farklı tasarımdan soldaki hala bana daha sempatik geliyor. Hele bir de heptic geri besleme ile desteklenirse, kullanıcı o butonlara basmaktan zevk alıyor, hatta nereye basılacağı da gayet net belli olmuş oluyor.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #29 : 09 Mart 2020, 10:19:20 »
evet soldaki hesap makinesi daha güzel, zaten tam versiyonu hatırlamıyorum ama benim ios'le tanışmam iphone 4'ün çıkışıdır, o zamanki hali gayet iyiydi. haptic'e gelirsek, ben xbox one controller'ı dışında haptic bir donanıma rastlamadım, onun hapticlik iddiası da analog tetiklerinin force feedback titreşimine dahil edilmesinden ileri geliyor, bu da haptic tanımına ne kadar uyuyor bilemiyorum. siz nerede haptic kullandınız? hele de haptic display? bu arada bu hesap makinesinin braun'dan arak olduğunu bilmeyen yoktur sanırım :) https://www.google.com/search?q=braun+dieter+rams&rlz=1C1CHBF_enTR831TR831&oq=braun+&aqs=chrome.0.69i59l2j69i57j0l2j69i65j69i60l2.1807j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8