Gönderen Konu: Minimize UI tasarlama sevdası.  (Okunma sayısı 15451 defa)

0 Üye ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eins

• RAAT
  • Retroman
  • *
Ynt: Minimize UI tasarlama sevdası.
« Yanıtla #30 : 09 Mart 2020, 10:38:19 »
Haptic display'i kast etmedim. Tuşa basılınca oluşan kısa titreşimden bahsediyorum.

Alıntı
Haptic feedback attempts to simulate the key press feedback of a physical keyboard.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #31 : 09 Mart 2020, 10:43:54 »
hımm benim telefonda o bi tek parmak izi okutunca oluyor. ayarı varsa açmam lazım çünkü hoş bir şey bence de. displayi de çıksın artık..

Çevrimdışı eins

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #32 : 09 Mart 2020, 10:45:26 »
hımm benim telefonda o bi tek parmak izi okutunca oluyor. ayarı varsa açmam lazım çünkü hoş bir şey bence de. displayi de çıksın artık..

Ben Samsung S8 kullanıyorum. Hemen hemen her yerde var.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #33 : 10 Mart 2020, 00:50:37 »
Tam olarak neden şikayetçisin ben anlayamadım...  :P

Alpyre'nin mockup'ı üzerine deneme yapayım dedim. Ama bunlar gerçek :)

Önce ibrowse:

Ibrowse'un en son versionu. Halen CSS desteklemiyor ama basit javascript kodlarını derleyebiliyor. Evet malesef birçok şeyi gösteremese de, çok az ram ile ve amigaOS3.1 kullanarak elimizdeki en iyi browser bu. 25mhz'lik bir 040 ile stiller yüklenmese de PNG ve JPG dosyaları yüklemeyi başardı. Sayfa akıcı ve kısmen hızlı yükleniyor denebilir. (forum ana sayfamız yaklaşık 15 saniyede resimler dahil tamamen yükleniyor).

Klasik amiganızda dergi okuma keyfiniz de kesintiye uğramıyor, retrojen e-kütüphane tamamen çalışır durumda, tamam menüsü uzunca bir listeye dönüşüyor ama sayfalara göz atmak sorun değil:

Sonra amigaOS3 ile alabileceğimiz ikinci browser malesef amigaOS3.5 ile çalışıyor, OS3.1 desteği yok. BU ps3'de de bulunan "netsurf". Bolca da ram istiyor. Minimum 32MB. Ama ben 128MB ile denedim. Sonuç hiç fena değil. CSS'in büyük kısmı destekleniyor. MUI gereksinimi yok, normal gadtools ile pencere açılıyor. Sayfa render hızı elbette iBrowse'dan yavaş ama ağlatmadı. Sayfayı kaydırınca o sayfa tekrar hesaplanmak zorunda kalıyor, blok blok yükleniyor. Bakınız:

Favicon bile yüklenmiş!

Mesajlar da olabildiğince render edilmiş:

Bir de kütüphaneyi test ettim, onda da büyük bir sorun yok:

Konu ile bağlantısı için hemen sorayım, netsurf'de butonların üzeri boş görüyorsunuz. Ama tek bir kere bile yanlış butona basmadım. Yani hangi butonun nerede olacağını kestirmek zor değilmiş.

Örneğin ilk üç buton geri-ileri-dur.
eğer doğru düşünülmüş ise sembol bile gereksiz, butonun yeri işlevini belli ediyor.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #34 : 11 Mart 2020, 21:33:24 »
Benim telefondaki default calc'te haptic olmadığından arayışa girdim ve playstore'de şunu buldum, salt tasarım değil fonksiyonel olarak da gayet güzel bir calc.

https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.hipercalc&hl=en_US

Ayırca ayar olduğum bir arayüzü daha bırakayım buraya, icloud mail web. 1 no'lu slider'a ulaşmak için extra çaba sarf etmek gerekiyor. Halbuki bu ss alınırken ekranın sağ tarafında pixel olarak en az 1000 pixel, oran olarak da %70'in üzerinde boşluk vardı. 2 no'lu ikon da sözde filter, halbuki ben onu gnd/ground olarak biliyorum. Bir yerde standart yoksa oradan tiksinirim. Herkes kafasına göre iş yapınca benim öğrenme mesaim artıyor, buna ne hakkınız var? On binlerce yılda ortak bir dili boşuna mı geliştirdi insanoğlu? Üç tane kıçı kırık gay hipster böylesi daha iyi/güzel diye kendiliğinden karar verip ne yapmak, nereye varmak istemektedir? Bu ground benzeri hiçbir boka benzemeyen üstelik artistik açıdan güzel de olmayan (hadi öyle olsa gene bağrımıza basarız) ikon yerine basitçe bir dikdörtgenin içine FILTER yazmanın nesi kötü? Üzerinde bekleyince çıkan tooltip olmasa o gnd ikonuna basmak istemem, tedirgin olurum; tooltipler de kalkmalı diyen arkadaşlara selam ederim. Yakında sana mail geldi, anladın sen karşı tarafın ne demek istediğini, kıps  manasında içeriği de şöyle yapacaklar: ;) !x+#*|;)€+;);)

Çevrimdışı cinar

• Retromanik
  • <3 CD32 <3
« Yanıtla #35 : 12 Mart 2020, 02:32:21 »
Konudaki son gelişmeleri takip edemedim, ana gönderiye, daha doğrusu ana fikre bir cevap olarak yazıyorum bunu. Bilgisayarla tanışması skeomorfizmin ve drop shadowların tam da ortasına denk gelen yeni kuşak birisi olarak farklı bir bakış açısı katabileceğimi düşündüm. Bu tartışmaya yakın zamanda birkaç platformda daha denk geldim. Benim "iki tarafın da gönlü olsun" şeklinde değerlendirdiğim bir ortayol arayışında olduğunu görüyorum firmaların. Microsoft'un yenilenmiş ikonlarında gözlemlediğim şey çözünürlük yükselmişcesine kenarlarına çekmiş bir drop shadow uygulanmış. Bu skeomorfizmi eğer mobil arayüzde tetiklemeyi başarırsa, belki onun bile dönüşü olabilir. Yüksek hz ekranların da aynı zamanda gündemde olması, flat anlayıştan daha iştihamlı (ama hala bir o kadar da kabul edilebilir) animasyonlar ortaya çıkaracaktır. İşlev meselesine gelirsek de tam şu sıralarda minimalizm uğruna dibe vurduğunu, ve tasarım konusunda aranan arayolun işlevde de bir benzerinin aranacağını tahmin ediyorum. iOS 13, legacy anlamında en verimli sürümlerden biriydi ve Apple'ın son 5 yılda verdiği kararlardan bir tek olumlu bulduğum bu oldu. Belki ilk başlarda bir alternatif, veya "expert mode", ama ileride orta karar bulunacaktır.
C64 IRQHack
A4000/EC030 RevB 16MB ClassicWB-ADVSP3141 ClassicWB-OS39
IIgs ROM03
1040STE 4MB

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #36 : 12 Mart 2020, 06:56:00 »
Microsoft

Şu tarz güzel bence, en kötü böyle olmalı her yer. Yalnız MS'tekilerin tablet-desktop bir arada saçmalığıyla gelen bir şey olarak File'a tıklayınca ekranın tümden değişip flat oğlu flat bir arayüze geçme saçmalığından vazgeçmeleri gerekli.

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #37 : 12 Mart 2020, 09:47:49 »
Ben bu işi bu yılın modası gibi görüyorum. Bunun en ideali yada mükemeli  diye birşey hicbir zaman olmayacak. GUI çoğunluk tarafından aşina oldukça kalıplastikca text'ten  simge durumuna geçiş artıyor. Aynı terminoloji kullananların kısaltmaları söylemesi gibi. TC, TBMM, CPU, LDA, MOV gibi. Bunları karşı taraf anlayabiliyorsa uzun uzun söylemeye gerek yok.

Yeni nesil 10lu yaşların mesajlasmalarini okudunuz mu bilmem ben anlamakta güçlük çekiyorum kimi zmn. Bir kelime kullandım örneğin bu en basiti. Buna emojiler ve örüntüsü belli olmayan harf kalabalığının da eklendiğini düşünün. Lisedeki edebiyat öğretmenim yaşıyorsa kesin intihar etmiştir.

Demek istediğim kısaltmalar, image yada simgeler şimdi trend. Yarın ne olur meçhul.

Telefon ile yazmak büyük sıkıntı çoğu kelimeyi sözlük bile düzeltememiş. Kusura bakmayın.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #38 : 12 Mart 2020, 09:50:18 »
Alıntı
uzun uzun söylemeye gerek yok.
uzun uzun söylemekten bahsetmiyorum, TBMM yerine herkesin kendi kafasına göre bir şeyler çizip atmasından bahsediyorum. Böyle iletişim olmaz, iletişim teorisyenleri bu duruma neden isyan etmiyor anlamıyorum? Gençler yanlış yolda ilerliyor diye anlı şanlı firmalar da bu yozlaşmaya çanak tutmamalı.

Çevrimdışı Skate

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #39 : 12 Mart 2020, 10:06:20 »
Tüm mesajları okuyamadım ancak UI ile ilgili iki şey var çok net.

1) Artık kimse UI'ı tek bir platform ve çözünürlüğe göre tasarlamıyor. Chrome'u örnek alıyorsak mobilde de o benzer şekilde render ediliyor. Yani "o boşluk" denilen boşluk geniş ekranda çıkıyor, diğerinde ise yetersiz kalabiliyor. Tüm cihaz ve çözünürlükler için flexible en ideal çözüm bulunup, yine ufak tefek müdahalelerle kullanılıyor. Bu nedenle o boşluğu doldurmak, ikonları büyütüp text eklemek, düşük çözünürlükte bambaşka bir çözüme gitmek demek. Bu da pratik ve kolay yönetilebilir bir şey değil. Bu yüzden tercih edilmiyor.
2) UI kadar UX de önemli bir konu ve çok üzerine düşüyorlar artık bunun. UX de kesinlikle üç, beş kişinin zevkine uysun diye değil, gerçekten %50'den fazla kullanıcının tercih edeceği şekilde tasarlanmaya çalışılıyor. Mesela şöyle bir örnek verebilirim. Benim eski çocuk bakıcılarımdan biri okuma yazma bilmiyordu, ama cayır cayır Android telefon kullanıyordu. Yani bir şeylerin ikonik mantığa dönmesinde lokalizasyonu geçtim, okuma yazma bilmeyen adamın bile kullanabilmesi gibi kriterler var.

Ben şahsen Chrome'un barıyla son derece barışığım.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #40 : 12 Mart 2020, 10:44:35 »
Bir süre Çin'de yaşamış bir tanıdık latin alfebesinin çok kullanışsız olduğunu söylüyordu. Verdiği örnek şuydu: "Türkiye'de herhangi bir pazara gittiğimde. Eğer belli bir ürünü almak istiyorsam, satıldığı dükkanı bulmak için bütün tabelaları okumak zorundayım. Ancak Çin'de harfler kavramları karşıladığı için kafanı kaldırdığın anda hangi dükkanda ne satıldığını görüyorsun." Trend biraz buna dönüyor diye düşünüyorum. Yazısız butonlar, anlamsız harf grupları ve smiley'ler. Hepsi bir şeyleri bir bakışta anlatmak için.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #41 : 12 Mart 2020, 16:46:58 »
Eger cinlinin mantigi dogru olsaydi cince ve japoncayi (kanji manji) herkesin ilk goruste anlamasi gerekmez miydi? Kendi aliskanligini latin alfabesine yormus bence sizin eleman. Tamam ornegin gunes icin benzetme bir resim ciziyorlar ama yine bir ogrenme sureci gerekli. Hele anadili olmayanlar icin hepten kastirici bir is. Ayrica bu ornek de gene benim dikkat cekmek istedigim basibozukluga denk gelmiyor. Cin medeniyetine ait alfabelerin icine kafaya gore harf ekleyen ne idugu belirsiz kimseler yok. It aleminde bu boyle ama. Herkesin kafasina gore teorileri var bir de ustune ustluk... Adam grafiker mirafiker ama tutup bu benim uydurdugum ikon alfabeden daha anlasilir diye yirtiniyor. Hayir efendim degil iste. Ux-ui gibi kavramlari ureten ve grafik trendlerine yon verenler bence tamamen bi isin biliminden kopuk hareket ediyorlar. Millet de bisey bilmeyen ama cok biliyormus gibi gezinen bilgisayarci dayatmalarina boyun egiyor, boylesi daha ergonomik, daha kolay oldugundan filan degil.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #42 : 12 Mart 2020, 17:51:25 »
Bir sembolü herkesin ilk görüşte anlayabilmesi işin sezgisellik boyutu. Çin yazısının sezgisel olmak gibi iddiası yok. Bu daha çok modern kullanıcı arayüzleriyle ilgili bir kavram. Bu yazım tarzı öğrenmesi çok zor ancak kullanması pratik bir tarz. GUI simgelerindeki sezgisellik arayışı burada devreye giriyor. Anadili Çince olmayanlar için ekstra kastırıcı olduğuna ise katılamayacağım. Öyle olsa Çin haricinde diğer Asya ülkelerine bu kadar yayılmazdı.

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Skate

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #43 : 12 Mart 2020, 21:16:36 »
"Ux-ui gibi kavramlari ureten ve grafik trendlerine yon verenler bence tamamen bi isin biliminden kopuk hareket ediyorlar."

Bir iki sene önce UX ile ilgili araştırma yaparken karşıma şu çıkmıştı, biraz Google'layıp buldum.

https://uxplanet.org/is-ux-design-a-science-8d46155c933f

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #44 : 13 Mart 2020, 06:57:03 »
Alıntı
Çin yazısının sezgisel olmak gibi iddiası yok.
Tamam çin yazısının yok ama sizin tanıdık Çinli'nin varmış? Baştan sezgisellik demediniz, Çinli'nin Latin alfabesinde arayıp da bulamadığı şey sezgisellik değil miydi? Ben de o zaman revize edeyim; Çinli'nin iddiası Çin alfabesinin Latin alfabesine göre daha sezgisel olduğu (çünkü balık yerine balık, nehir yerine nehir benzeri resim-harf karışımı semboller var ve bunlar latin alfabesinde yok, o yüzden Türkiye'de tabela okuyamıyor, bunun üzerine zımnî yorumum: Çin alfabesi (tıpkı modern ux-ui trendlerinde olduğu gibi) oldukça sezgizel olduğu için tersi geçerli, yani Latin okuma yazma bilen herhangi bir milletten biri turist olarak Çin'e gittiğinde tabelaları karıştırmadan aradığını şıp diye bulur, şıp diye değilse bile Latin alfabesinden daha kolay bulur; iddia bu değil miydi? Eğer buysa ben buna katılmıyorum. Herhalde bu noktada buraya Çin-Japon alfabelerinden bir örnek koymaya gerek yok.

Ayrıca çok estetik kaygıları olmayan ama bence ux'in kralı olabilecek güzellikte bir örnekle yoluma devam ediyorum. Reklam yapmakla itham edilmemek için siteyi söylemiyorum, çok da önemli değil zaten. Hipster işi ne idüğü belirsiz, uydurma, zottirik ikonlar yok, basit ve fonksiyonel butonlar var, bunun nesi kötü anlamakta güçlük çekiyorum.