Gönderen Konu: Minimize UI tasarlama sevdası.  (Okunma sayısı 15431 defa)

0 Üye ve 8 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
Ynt: Minimize UI tasarlama sevdası.
« Yanıtla #60 : 22 Mart 2020, 15:42:54 »
Herşey daha kolay algılanan ve yormayan tasarımların peşinde koşmak ile ilgili.

İyi, tamam, hoş da... şu tasarımın "yorduğuna" kim karar verdi arkadaş? :)

Belki benim beynim rorschach testi gibi iki renkli imgeleri yorumlamaya çalışırken yoruluyor. Bence iyi bir programcı minimize ui kullanacaksa, ayarlar kısmında kullanıcıların simge setini değiştirebileceği bir seçenek de eklemeli. Bunu uygulayan programlar var. Bence hepsinde olmalı. Lütfen olsun. :)
bu noktada karar mercii jonathan ive'ı takip eden taklitçi ve uyuz hipsterlar.  https://en.wikipedia.org/wiki/Hipster_(contemporary_subculture)#/media/File:Hipster,_Newtown,_hipster_beard,_retro_watch,_colourful_glasses.jpg kendi koluna fw-91 takar bize bunları dayar. https://365psd.com/images/previews/f17/minimize-ui-kit-55368.jpg bunlar gereksiz otoriter totaliter ve faşist bir topluluk. bunlar cahil, bunlar arsız; darpa bunlar gibi çalışsa net met olmazdı. bilgisayar bilimciler bunlar gibi olsaydı farklı renklerde abaküslerle takılırdık, mühendislerin emeklerini heba eden salak bir kitle, zerre hazzetmiyorum. her yerde endüstri standardı varken bu görsel tasarım işlerinde başıbozukluk hakim. kimin eli kimin cebinde belli değil, bu kaos böyle gitmez ama nereye kadar bakalım...

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #61 : 30 Mart 2020, 04:11:02 »
Başka bir salaklık da Netflix gibi yerlerde filmi pause edince transparent overlay gelmesi. Kardeşim ben filmi pause edip brightness-contrast ayarlıyorum belki? >:( Ne demeye siyah overlay koyarsınız ki, bu da Apple özentisi bir olay. Bu da alemin Wuhan'ı Mac'ten gelen bir olay, en eski hatıralarım bu transparan overlay renk basma işinin Apple'dakilerin icadı olduğu yönünde. Hiçbir yerde yokken MacOS'te görürdüm bunu. X'in aslan kaplan versiyonlarından en eskileri olmalı, bilemedim şimdi tam, min 10 senesi var.

Çevrimdışı cinar

• Retromanik
  • <3 CD32 <3
« Yanıtla #62 : 30 Mart 2020, 23:26:34 »
Flat'ı dert olarak görmek yerine Aqua'nın da gerisine, drop shadow illetine bakıyorum. Burada suçlanacak adam yok, çünkü Amiga'dan Windows's a herkes kullanmış durumda. Arkasına gölge eklemenin ardından içine gölge eklemek, pseudo-3D havasının (Doom terimini kastetmiyorum) bir sonraki basamak olması doğal. Aqua ile girmiş ikonun arkasına (bkz. W31) değil de içine gradient halinde gölge koyma işi, o da ilk olarak 2000 yılında tanıtılmış Apple tarafından. Jobs'ı günahım kadar sevmesem de ya MS ya Palm bir şekilde hayatımıza girecekti bu şey bana kalırsa. "Yeni milenyum, yeni başlangıç" teması televizyon dizilerinden tutun albümlere kadar uzanıyor, bu devrim ihtiyacı (Bowie buna "millenium fetish" der) bir yana, 3 boyutlu text (hatta maniplasyon) ve gradient arkaplan artık ev kullanıcısı için yazılım olarak da ulaşılabilir bir seviyeye gelmiş, ki bunun Amiga'sı Mac'i yok, ikonlarda bunu aramaları olası geliyor. Albüm kapaklarında veya film afişlerinde bunu çok görüyorum. Kim bilir belki 2D-3D geçişi bu kadar devrimsel kabul edilmese hiç uğraşmamız gerekmeyecekti, yada öyle bir döneme denk gelmese.
C64 IRQHack
A4000/EC030 RevB 16MB ClassicWB-ADVSP3141 ClassicWB-OS39
IIgs ROM03
1040STE 4MB

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #63 : 01 Nisan 2020, 11:02:14 »
Ben Aqua'dan bahsetmemiştim farklı bir olay ama işletim sistemindeki adını tam çıkaramadım şu anda, elimin altında macosx olmadığından bilemiyorum. Macos demişken bence desktop os'lerde ui/ux zirvesi win2k ve macos9'dur, bunlardan sonrası yalan dolan.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #64 : 01 Nisan 2020, 12:37:16 »
Windows 2000 ile macos9 arasında bir bağ göremediğim gibi, ikisi de önceki versiyonlarıyla ciddi bir ayrım oluşturmamışlar hatta. Neden bunları seçtin?

Şurdan karşılaştırdım:
https://guidebookgallery.org/screenshots

Mac'de macos x 10 sonrası bir dönüşüm var ve windowsa benzemiş.

Windows 2000'den sonra winxp falan geldi sanırım onda da mavi çerçeveler dışında bir fark yoktu ki onu da kapatabiliyordunuz. Tasarım anlayışı değişmemişti. Bu "responsive friendly" tasarım windows vista ile başladı sanırım.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #65 : 01 Nisan 2020, 13:16:17 »
macos9'u bilmem ama Win2k XP'den önceki son NT sürümü. Klasik NT görünüm ve hissiyatının son temsilcisi. Sonrasında NT ürün ailesi 98 serisini de kapsayacak şekilde genişlemiş ve göz yakan mavi tonlarıyla Windows XP Luna teması gelmişti. Peşinden de Aqua özentisi Windows 7 Aero. Tabi bu temaları ilk çıktıklarında beğenerek kullanıyordum. Aslında ne kadar kötü oldukları o ilk izlenimin etkisi geçtikten sonra fark ediliyor. Sonra da ayarlardan gidip kapatıyorsun ve klasik temaya düşüyorsun işte. O klasik tema da yine Win2k teması zaten. Ben Metro teması ile bu hatadan dönüldüğünü düşünüyorum. Orada 68k ile ayrılıyoruz.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı cinar

• Retromanik
  • <3 CD32 <3
« Yanıtla #66 : 01 Nisan 2020, 15:45:56 »
En son C2Q kasaya biyük bir hevesle W7 kurdum sırf WindowsClassic kullanacağım diye ama updatelerin hepsini bir anda kurmaya kalkınca hata verdi, bir kez daha denedim ve sonuç aynı. Kös kös 10'a döndüm, Microsoft hesabı vs. derken tepem attı yine. Ona da WindowsClassic teması geliştirmişler ama hiçbir şeye benzemiyor, zaten şu (tam potansiyel için) account ekleme zorunluluğundan beri tadı kaçtı Windows'un. Legacy edition gibi bir şey lazım bize.

Bu arada ben hepsine devinim gözüyle baktığımdan Aqua'dan girdim konuya. Aqua'yı seven adamın Netflix ile de pek derdi olmayacaktır, genel olarak flat ile de. Flat'in tek farkı BevelEmboss olayının iyice kenarlara doğru çekmesi, ortanın daha kel kalması, dolgusunun birbirine çok yakın iki renkten oluşması.
C64 IRQHack
IIgs ROM03
1040STE 4MB

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #67 : 01 Nisan 2020, 17:19:01 »
"En iyi Windows herşeyi ile son versiyon olanıdır" derler

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #68 : 01 Nisan 2020, 17:52:52 »
Katılmıyorum Windows bir batırır bir toplardı. Windows 10'a kadar birer versiyon sıçrayarak kullandım hep. 10'a sabitlendiğinden beri mecburen ne güncelleme gelirse kullanıyoruz.

Arada Windows 10 güncellemeleriyle ilgili komik şeyler de oluyor. Ofiste çalışıyorum start menüdeki arama fonksiyonu gitti. Şahsi laptobu açtım onda da çalışmıyor. Yanımdaki arkadaşa sordum. Onunki de gitmiş. Karşımda oturana sordum. Onunki de çalışmıyor. Restart falan fayda etmedi. Dedim bir şeyleri bozdular bunun yaması vardır kendi kendine düzelecek. O gün arama olmadan çalıştım. Ertesi gün tüm bilgisayarlar düzelmişti. Bir başka gün bilgisayar kendi kendine kapandı. Niye böyle oldu diye event log falan kurcalarken yanımdaki arkadaşın bilgisayar da kendi kendine kapanınca dedim gene bir saçmalıklar oluyor. Diğer arkadaşlara da söyledim. Hakikaten herkesin bilgisayar o gün veya ertesi gün bir kapanıp açıldı. En son bu olayı söylemediğim yabancı bir arkadaş açmış telefonu "Böyle olmaz. Bunun sorumlu sensin. Bilgilerim kayboldu" diye IT'yi azarlıyordu. Üzüldüm vallahi. Dünyanın bir ucunda adamın biri bir düğmeye basıyor. Fırçayı sen yiyorsun.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Alpyre

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #69 : 01 Nisan 2020, 18:11:48 »
"En iyi Windows herşeyi ile son versiyon olanıdır" derler

Kim demiş bunu ki? Windows 8'in en son versiyon olduğu bir dönem gördü bu dünya.

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #70 : 01 Nisan 2020, 18:31:54 »
Herşeyi ile en iyi sürüm son değil ise dönün bakalım XP'ye, Vista'ya neler oluyor...

Çevrimdışı cinar

• Retromanik
  • <3 CD32 <3
« Yanıtla #71 : 01 Nisan 2020, 21:30:34 »
İyi de bu kullanıcının sebep olduğu bir şey değil ki, bunun sebebi Microsoft'un legacy dülmanlığı. Updateleri verse paşa paşa ve boşlamasa eski sürümleri, abanmasa son sürüme yine en güzeli W7. Linux'ta LTS mantığı varsa ve Microsoft'ta yoksa bu onların hödüklüğü. Windows 7'nin altın dönemleri (09-11) en güzel deneyimimdi benim.
C64 IRQHack
IIgs ROM03
1040STE 4MB

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #72 : 01 Nisan 2020, 23:05:58 »
İyi de bu kullanıcının sebep olduğu bir şey değil ki, bunun sebebi Microsoft'un legacy dülmanlığı. Updateleri verse paşa paşa ve boşlamasa eski sürümleri, abanmasa son sürüme yine en güzeli W7. Linux'ta LTS mantığı varsa ve Microsoft'ta yoksa bu onların hödüklüğü. Windows 7'nin altın dönemleri (09-11) en güzel deneyimimdi benim.

Sanırım 2. tümce Apple için geçerli. Microsoft savunduğum yok lakin GUI'deki ilk farklılığı Windows2000 ile hissettim. Lakin Windows10 çok daha iyi.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #73 : 02 Nisan 2020, 01:50:30 »
Windows 2000 ile macos9 arasında bir bağ göremediğim gibi, ikisi de önceki versiyonlarıyla ciddi bir ayrım oluşturmamışlar hatta. Neden bunları seçtin?

Şurdan karşılaştırdım:
https://guidebookgallery.org/screenshots

Mac'de macos x 10 sonrası bir dönüşüm var ve windowsa benzemiş.

Windows 2000'den sonra winxp falan geldi sanırım onda da mavi çerçeveler dışında bir fark yoktu ki onu da kapatabiliyordunuz. Tasarım anlayışı değişmemişti. Bu "responsive friendly" tasarım windows vista ile başladı sanırım.

Malum XP-2k hemen hemen aynı işletim sistemi zaten, ikisi de NT5 kernel. XP'de arayüz farklı sadece. Sonraki versionlarda 2k'e göre çok iyileştirmeler oldu ama ben arayüz olarak kalma seçeneğim olsa kesinlikle 2k'de kalırdım, sebebi bence en optimum arayüzün bu olması. Tabii Vista ile gelen ve sonrasında da devam eden Aero çok daha stabil, performans olarak aşmış vs. ama görsel olarak 2k'de kalıp Aero teknolojisine geçebilmeyi çok isterdim. Macos9'da da buna benzer bir olgunluk var bence. Yenilik arayışları angarya geliyor bana. Mesela bu arada sürekli Word ile rapor yazmam lazım ve resmen yeni arayüzden nefret ediyorum.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #74 : 02 Nisan 2020, 01:55:17 »
macos9'u bilmem ama Win2k XP'den önceki son NT sürümü. Klasik NT görünüm ve hissiyatının son temsilcisi. Sonrasında NT ürün ailesi 98 serisini de kapsayacak şekilde genişlemiş ve göz yakan mavi tonlarıyla Windows XP Luna teması gelmişti. Peşinden de Aqua özentisi Windows 7 Aero. Tabi bu temaları ilk çıktıklarında beğenerek kullanıyordum. Aslında ne kadar kötü oldukları o ilk izlenimin etkisi geçtikten sonra fark ediliyor. Sonra da ayarlardan gidip kapatıyorsun ve klasik temaya düşüyorsun işte. O klasik tema da yine Win2k teması zaten. Ben Metro teması ile bu hatadan dönüldüğünü düşünüyorum. Orada 68k ile ayrılıyoruz.

[Bu arada tekrar edeyim, Aero teknik olarak önceki Windows GUI'lerinden fersah fersah daha gelişkin, hızlı ve stabil bir sürüm. Ben 2k GUI'sini görsel olarak seviyorum. GPU hızlandırma Aero'da adam gibi çalışır oldu mesela, hoş ondan evvel de GPU'larımız vardı ama 2d hızlandırma Aero'daki gibi güzel, stabil, "smooth" ve hızlı çalışmıyor, sürekli çöküyordu. Sadece kendisi de değil, 3rd party uygulama ekosisteminde de dramatik bir iyileşme gözlemledim Aero ile birlikte gelen sistemde, en azından ben şahsen.]

Hocam Metro'daki FLAT'i beğeniyorsun diyelim (ki ben tiksiniyorum) halen sürdürülen tablet-desktop çift başlılığına ne demeli? Yahu desktop işletim sisteminde tablet arayüzünün de gecekondu gibi yanda barındırılması neyin kafası bilmiyorum ben şahsen. Bak adam hangi sisteme kurmuş, kuruyor bunu; ötekini kapa gitsin, bu kadar mı zor yaw?

Alttakilerden biri klasik control panel, öteki niye var?