Gönderen Konu: Minimize UI tasarlama sevdası.  (Okunma sayısı 15425 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
Ynt: Minimize UI tasarlama sevdası.
« Yanıtla #75 : 02 Nisan 2020, 09:31:51 »
Hocam Metro'daki FLAT'i beğeniyorsun diyelim (ki ben tiksiniyorum) halen sürdürülen tablet-desktop çift başlılığına ne demeli? Yahu desktop işletim sisteminde tablet arayüzünün de gecekondu gibi yanda barındırılması neyin kafası bilmiyorum ben şahsen. Bak adam hangi sisteme kurmuş, kuruyor bunu; ötekini kapa gitsin, bu kadar mı zor yaw?

Bunun savunulacak tarafı yok. Yeni kontrol panelde her şeyi yapılamıyor olmanı mı söyleyeyim? Yoksa olan özellikleri de abuk subuk buglar yüzünden kullanamamanı mı? Yenisini tamamen fonksiyonel hale getiremedikleri için eskisini kaldıramadıklarını düşünüyorum.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #76 : 02 Nisan 2020, 12:28:55 »
Windows 2000 ile macos9 arasında bir bağ göremediğim gibi, ikisi de önceki versiyonlarıyla ciddi bir ayrım oluşturmamışlar hatta. Neden bunları seçtin?

Şurdan karşılaştırdım:
https://guidebookgallery.org/screenshots

Mac'de macos x 10 sonrası bir dönüşüm var ve windowsa benzemiş.

Windows 2000'den sonra winxp falan geldi sanırım onda da mavi çerçeveler dışında bir fark yoktu ki onu da kapatabiliyordunuz. Tasarım anlayışı değişmemişti. Bu "responsive friendly" tasarım windows vista ile başladı sanırım.

Malum XP-2k hemen hemen aynı işletim sistemi zaten, ikisi de NT5 kernel. XP'de arayüz farklı sadece. Sonraki versionlarda 2k'e göre çok iyileştirmeler oldu ama ben arayüz olarak kalma seçeneğim olsa kesinlikle 2k'de kalırdım, sebebi bence en optimum arayüzün bu olması. Tabii Vista ile gelen ve sonrasında da devam eden Aero çok daha stabil, performans olarak aşmış vs. ama görsel olarak 2k'de kalıp Aero teknolojisine geçebilmeyi çok isterdim. Macos9'da da buna benzer bir olgunluk var bence. Yenilik arayışları angarya geliyor bana. Mesela bu arada sürekli Word ile rapor yazmam lazım ve resmen yeni arayüzden nefret ediyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=j2fL1RRsuTw

Çevrimdışı Alpyre

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #77 : 02 Nisan 2020, 13:20:00 »
Herşeyi ile en iyi sürüm son değil ise dönün bakalım XP'ye, Vista'ya neler oluyor...

Windows Vista en son sürüm iken, en iyi Windows, Windows XP idi.
Windows 8 en son sürüm iken, en iyi Windows, Windows 7 idi.
Bu iki önermenin aksini iddia etmek için devasa bir kullanıcı istatistiği verisini görmezden gelmek falan gerekir ki, bunu neden yapalım?

Ayrıca neden örnek olarak XP'ye dönüyoruz? Gel 7'ye dönelim. ;)

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #78 : 02 Nisan 2020, 14:04:41 »
XP'de stabilite anlamında kötüydü ama Vista'yı tam bir felaket olarak hatırlayacağım. Vista deyince aklımda donup kalmış kapatamadığım şeker görünümlü pencereler geliyor.

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #79 : 02 Nisan 2020, 14:25:23 »
Sizin karşılaştığınız hiçbir durum ile karşılaşmadım. Hiçbir zaman bir alt Windows sürümüne dönmedim. Donanım kaynaklı sorunlardan ötürü sorun yaşandığını sanıyorum. Ayrıca yönetici olayı nedeni ile sorunlar yaşamış olanların daha çok şikayet ettiğini hatırlıyorum. Windows 10 çıktığında da aynı benzer karşı çıkışlar oldu.

Çevrimdışı Alpyre

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #80 : 02 Nisan 2020, 23:46:07 »
Sizin karşılaştığınız hiçbir durum ile karşılaşmadım. Hiçbir zaman bir alt Windows sürümüne dönmedim. Donanım kaynaklı sorunlardan ötürü sorun yaşandığını sanıyorum.

Bak somut örnek vereyim. Daha geçen hafta Windows 10'a VPN kullananların yaşadığı sorunları gidermek için güncelleme yayınlandı. Söz konusu sorun Windows7'de kesinlikle yok. Yani geçen haftaya kadar Windows 7, VPN kullananlar için Windows 10'dan daha iyi bir sürüm idi. Ve bu donanımsal bir sorun da değil.

Her şey bir tarafa, Vista tam bir çöp. Hiçbir zaman Windows XP'den daha iyi olmadı ki.

Neyse konunun pek dışına çıktık. Bu kadar yeter. :)

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #81 : 03 Nisan 2020, 00:00:45 »
O zaman buyrun size minimalist UNO kartları.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #82 : 04 Nisan 2020, 05:07:28 »
icloud web mail'in autohiding sliderıyla köşe kapmaca. üstün photoshop terk teknikleriyle açıkladım.

legend:

1: adım bir, aslında mouse pointer o esnada orada ama windows 10 snipping tool nedense pointer'ı capture etmiyor
2: mouse slider bölgesi üzerinde değil, başka yerde.

?=neden neden neden!!!

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #83 : 04 Nisan 2020, 22:42:20 »
Ben de tersini sorup duruyorum. O slider MacOS'da yıllardır yok. Scroll yaparken geçici olarak çıkıyor, işi bitince kayboluyor. En aşağı 20 senedir kullanmamışımdır zaten. Windows'da bunu bu şekilde gizlemenin bir yolu yok. İlla sağ tarafta değnek gibi duracak.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #84 : 05 Nisan 2020, 00:05:26 »
Yahu desktop işletim sisteminde tablet arayüzünün de gecekondu gibi yanda barındırılması neyin kafası bilmiyorum ben şahsen. Bak adam hangi sisteme kurmuş, kuruyor bunu; ötekini kapa gitsin, bu kadar mı zor yaw?

Alttakilerden biri klasik control panel, öteki niye var?

Gerçekten bu iki başlılık windows10'un en saçma özelliği. Birçok ara birim iki başlı. Çoğu zaman eski arayüze ulaşmak için önce birincisini aşmanız gerekiyor. Sanki süper bir iş yapıyormuş gibi önce flat tasarımdaki basit arayüzü gösteriyor. benim bu tasarıma itirazım yok ama, tüm seçenekler neden yok?! nerede diğerleri, koy köşeye elipsis'i ver altına advanced menüyü.

Örneğin (ekteki video) önce ayarları açıyorum, sonra gitmek istediğim yerin bağlantıları orda yok, geri butonu da yok. Başka bir metne basıyorum, geri gelince başka bir sayfaya çıkıyorum, ayar linkleri sağda beliriyor. Bundan daha kafa karıştırıcı tasarlanamazdı sanırım. Burdaki bin tane cümle yerine, her zaman ekranın bir yerinde basılmaya hazır basit bir grafiği tercih ederdim. Evet ilk seferinde mouse ile üzerinde biraz bekleyip bu ne butonu diye öğrenmem gerekirdi ama sonunda o butona basmayı öğrenirdim herhalde.

Windows 11 sadece bunları düzeltse parasını verir alırım.

Bu arada benim Laptop dokunmatik ekran. Bu sebepten bana iki ara yüz de gerekiyor. Özellikle derste tuş ve mouse yerine direkt olarak ekran klavyesini/menüleri kullanarak ilerliyorum. Fakat bu geçiş çok embesilce. Mouse'u elime aldığım gibi mouse'a uygun tasarım, ekrana dokunduğum gibi flat tasarıma geçmeyi tercih ederim.

* windows10metro.mp4

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #85 : 05 Nisan 2020, 00:20:43 »
Önümüzdeki süreçte tablet ve workstation haricindeki bilgisayarların birleşeceğini düşünüyorum. En azından firmalar bunu yapmaya çalışıyorlar. Apple bunu tableti yavaş yavaş bilgisayara kaydırarak. Microsoft ise bilgisayarı yavaş yavaş tablete kaydırarak yapmaya çalışıyor. Google'da Chrome OS ve klavye mouse'lu android tabletlerile ortaya karışık bir şeyler yapıyor.

Henüz beni ele geçiremediler. Bundan önceki bilgisayarım dokunmatikti ama tablet arayüzünü hiç kullanmamıştım. Şimdiki bilgisayarın geniş bir touchpad'i var. Basit işler için mouse kullanmak zor gelmeye başladı. Daha geçişin çok başındayım yani :p

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #86 : 05 Nisan 2020, 01:47:17 »
Buradan farklı bir dala (hw) atlamak istiyorum, o da "digital chasis" tabir edilen tv-monitör-display çeşitlerinin menülerinin ergonomiden ışık yılı uzakta oluşları. Biliyorsunuz eskiden analog kasalı (analog chasis) monitörlerde basit görüntü ayarlarını potansiyometrelerle yapardık ama artık bunun için 40 takla atmamız gerekiyor. Gerçi ben uzun süredir bu iş için DDC/CI protokolü üzerinden software kontrol ediyorum ama brightness-contrast ayarı potansiyometreli monitör çıksa direkt alırdım.

Araba ses sistemleri de bu konuda bir alem, 99 model arabada gelen radio+tape unitesinde basitçe (ve enfes bir şekilde) potansiyometrelerle yapılan tone kontrol için 2012 arabada lcd ekrandan 40 tane menüye girmem gerekiyor, onla uğraşacağıma bırakıyorum kafasına göre çalsın. Zaten artık bass+treble ayarı nedir pek bilen, gören eden, eksikliğini çekip arayan da yok yaw, epey yaşlandım/k galiba sorun bende çünkü akşama kadar nereye elimi atsam ux'ından memnun kalmıyorum. 8)

Çevrimdışı ercanersoy

• Retromanik
    • Ercan Ersoy'un Kişisel İnternet Sitesi
« Yanıtla #87 : 05 Nisan 2020, 09:35:09 »
Kullanıcı arayüzlerinde yazının olması konusunda 68k'ya katılıyorum. Herkes, hangi simgenin ne işe yaradığı bilemez. Simge, destekleyici olarak kullanılabilir.

Windows XP, bence güzel ve ferahlatıcı bir arayüzü var. Windows 2000 arayüzü de güzel. Yalnız, cam gibi gereksiz arayüzler için kaynak israfı oluyor. Bir işletim sisteminde oyunlar dışında bir tür yazılımdan birden çok olması gereksiz.

Donanımlarda sadeleştirme uğruna çok daha zor kullanılıyor.

Kullanıcı arayüzlerinin buzdolabı gibi olması gerekir diye düşünüyorum.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #88 : 05 Nisan 2020, 15:32:29 »
Benim Windows ve MacOS'ta en uyuz olduğum GUI davranışlarından biri, aktif pencerenin illa en öne geçmeye şartlanmış olması. Amiga'da pencere derinlikleri ayarlanabiliyordu. Bazı pencereleri öne sabitlemek istiyorum, bazen de arkadaki bir pencereyi öne almadan copy-paste falan yapmak istiyorum ama yoruyor bu işler. En azından öne sabitleme seçeneği olmalıydı pencereleri. Amiga kullanmış olanlar bunu daha iyi anlayacaktır.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #89 : 05 Nisan 2020, 15:51:50 »
En azından öne sabitleme seçeneği olmalıydı pencereleri. Amiga kullanmış olanlar bunu daha iyi anlayacaktır.

Bu büyük eksiği ben windows'ta deskpins kullanarak kapatıyorum ama tabi ideal bir çözüm değil. Bu en azından seçeneklere konabilir aslında aşırı basit bir işlev.