Gönderen Konu: Ev hapsi + can sıkıntısı = joystick tamiri püf noktaları  (Okunma sayısı 1046 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yavuzg

  • RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
  • İleti: 234
Evet daha önce bahsettiğim konuyu yazayım artık...

Bu yazıda uzun uzadıya sıkıcı joystick tamirlerinden ziyade joystick tamirinin bir kaç zorlu detayına dair bir iki püf noktasını paylaşayım...

Konu 1: Pyton joysticklerin yarılmış körükleri.

Bu körüklerin yenisini bulabilirseniz ne ala. Ancak bulamazsanız benim izlediğim yöntem bunları "metal dome" tabir edilen metal kontaklar ile değiştirmek.





Kauçuk körüklerin altındaki PCB kontak yerlerini alkol ile güzelce temizledikten sonra bunları paketinden bantıyla söküp PCB üzerindeki yerine yerleştiriyoruz. Lehim yok! Sonra üzerine şeffaf seloteyp yapıştırıyorsunuz. Bu metal kontağın büküldüğünde köşelerinin hafif de olsa hareket edebilmesini sağlıyor. Lehimleyip sabitlersek çok sert olur ve çok daha çabuk deforme olur. Seloteyp olayını küçümsemeyin, bu yöntem bir çok firma ve joystick modelinde kullanılan güvenilir bir yöntemdir.   

Tabi yüksek körüklerin yerine bu alçak metal kontakları koyunca bir desteğe ihtiyacımız oluyor. Bunun için de bu yumuşak silikon destekleri kullanıyoruz. Bunlar hem yükseklik farkını yok ediyor, hem metal kontak üzerinde daha geniş bir temas sağlıyor hem de eski körüklerin yumuşaklığına benzer bir his veriyor.




 


Metal kontakların satın alma linki: https://www.aliexpress.com/item/32776139511.html

Silikon destekler satın alma linki: https://www.aliexpress.com/item/4000439059508.html


Çevrimdışı yavuzg

  • RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
  • İleti: 234
Ynt: Ev hapsi + can sıkıntısı = joystick tamiri püf noktaları
« Yanıtla #1 : 26 Mart 2020, 01:02:51 »
Bu arada, son fotoğrafta pek belli olmayabilir, bu silikon desteklerin arkası yapışkanlı. Joystik'in kol kısmındaki eski körüklere temas ettiği yerde yuvarlak bir düzlük var, oraya yapıştırıyoruz. Yapışkan yeterince kuvvetli. Ben joystiği bir kaç haftadır eze eze kullanıyorum herhangi bir sorun görmedim...

Pyton için olmasa da bu metal dome kontaklardan her retrocunun tamir çekmecesinde bulunması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Atari joysticklerinde sıklıkla kullanılmışlardır. Eski deforme olmuş metal kontakları değiştirmek için gayet ucuz malzemeler. ;)

Çevrimdışı yavuzg

  • RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
  • İleti: 234
Ynt: Ev hapsi + can sıkıntısı = joystick tamiri püf noktaları
« Yanıtla #2 : 26 Mart 2020, 01:39:22 »
Konu 2: DB9 Konnektör (soket) tamiri





Joystick tamirinin kabus konularından birisi bir sinyalin çalışmamasından dolayı yaptığınız testlerin sonucunda sinyal kablosunun kopukluğunun tam da DB9 konnektörünün içinde olduğunu anlamanızdır. :(

Eğer joystick kablosunda belirgin bir deformasyon veya kırılma yoksa sorun maalesef konnektörün içinde kablonun tam da pinlerle birleştiği noktadadır. Bu konnektörü dibinden kesip yerine piyasada bolca bulunan, PC'lerde COM portu için kullanılan DB9 konnektörlerden bağlayabilirsiniz ancak onların görünümünü ben hiç sevmiyorum. Onu bağladınız mı hem joystick bariz "tamir görmüş" statüsüne düşüyor hem de eğer bu örnekteki gibi orijinal logolu konnektörü çöpe atmış oluyorsunuz.

Maalesef bu konnektörler piyasada bulunanların aksine vidalı kapak içinde değil, kablonun pin bağlantıları yapıldıktan sonra yumuşak bir plastik türü ile kalıpta preslenerek üretiliyor. Dolayısıyla bir daha açılmaları mümkün değil. Ama bu göstereceğim metod ile bir şansınız daha var ;)

Konnektörün kenarında kalıplanma sırasında oluşan bir kalıp izi var dikkat ederseniz. Tam bu izden dikkatlice maket bıçağı ile boydan boya yavaş yavaş yarıyoruz.





Sorunlu kabloyu tespit ettikten sonra (ki ben bu senaryoda şanslıyım zira kopuk kablo "yukarı sinyali" yani en kenardaki sinyal) ...





... kabloyu sıyırıp konnektör pinine lehimliyorum. Yanlız dikkat önce pini ve kabloyu sıyırdığınız yeri bir parça lehimle tanıştırın. Sonra birleştirin. Böylesi daha kolay olur ve çevrelerindeki plastiği daha az zarar vermiş olursunuz ;)





Joystick test cihazımızla da test ettik tüm bağlantılar OK. Şimdi ameliyatı kapatmaya geldi sıra.

Bu tür yumuşak plastiği "japon" tabir edilen "super glue" veya epoxy ile değil yapıldığı malzemeye (PVC) uygun bu tür bir yapıştırıcı ile yapıştırmanız lazım.





PVC tutkalı malzemeyi eriterek yapıştırıyor. Bu yüzden çok fazla kullanmayın konnektörün kenarlarını da eritirsiniz. Az miktarda PC tutkalını yarığın içine sürdükten sonra ...





... mengeneyi sıkıştırıp 1-2 saat beklemeye bırakın. (15-20 dk yetiyor aslında ama siz yine de tamamen kurumasını bekleyin)





Kuruduktan sonra konnektörün kenarlarına sızmış yapıştırıcıyı Aseton ile silin. Dikkat! Aseton PVC üzerinde eritici etkisi vardır. Tüm konnektörü bolca asetonlamayın yoksa mahvetmiş olursunuz. Sadece bir parça kağıt havlunun kenarına az miktarda aseton sürün ve sadece yarığın birleşim noktasını silin.





Asetonla temizledikten sonra o kenar hafif matlaşmış olacaktır. Onu da (tüm konnektörü) bir parça plastik parlatıcı ile temizleyin ve parlatın.





Bu yöntemle ameliyat izimiz neredeyse hiç farkedilmeyecek şekilde kapanmış oldu ;)





Son olarak Joytiğimizin genel temizliğini de yapıp tamiratı bitiriyoruz.





Not: Bu arada bu joystiği sadece "prensip icabı" tamir ettim. SOn derece kullanışsız bir tasarımı var. Belki bazı Atari 2600 oyunları için idare eder ancak arada "space bar" kullanmanız gereken C64 oyunlarında kesinlikle kullanılamaz bir joystick.