Konu 2: DB9 Konnektör (soket) tamiri
Joystick tamirinin kabus konularından birisi bir sinyalin çalışmamasından dolayı yaptığınız testlerin sonucunda sinyal kablosunun kopukluğunun tam da DB9 konnektörünün içinde olduğunu anlamanızdır.
Eğer joystick kablosunda belirgin bir deformasyon veya kırılma yoksa sorun maalesef konnektörün içinde kablonun tam da pinlerle birleştiği noktadadır. Bu konnektörü dibinden kesip yerine piyasada bolca bulunan, PC'lerde COM portu için kullanılan DB9 konnektörlerden bağlayabilirsiniz ancak onların görünümünü ben hiç sevmiyorum. Onu bağladınız mı hem joystick bariz "tamir görmüş" statüsüne düşüyor hem de eğer bu örnekteki gibi orijinal logolu konnektörü çöpe atmış oluyorsunuz.
Maalesef bu konnektörler piyasada bulunanların aksine vidalı kapak içinde değil, kablonun pin bağlantıları yapıldıktan sonra yumuşak bir plastik türü ile kalıpta preslenerek üretiliyor. Dolayısıyla bir daha açılmaları mümkün değil. Ama bu göstereceğim metod ile bir şansınız daha var
Konnektörün kenarında kalıplanma sırasında oluşan bir kalıp izi var dikkat ederseniz. Tam bu izden dikkatlice maket bıçağı ile boydan boya yavaş yavaş yarıyoruz.
Sorunlu kabloyu tespit ettikten sonra (ki ben bu senaryoda şanslıyım zira kopuk kablo "yukarı sinyali" yani en kenardaki sinyal) ...
... kabloyu sıyırıp konnektör pinine lehimliyorum. Yanlız dikkat önce pini ve kabloyu sıyırdığınız yeri bir parça lehimle tanıştırın. Sonra birleştirin. Böylesi daha kolay olur ve çevrelerindeki plastiği daha az zarar vermiş olursunuz
Joystick test cihazımızla da test ettik tüm bağlantılar OK. Şimdi ameliyatı kapatmaya geldi sıra.
Bu tür yumuşak plastiği "japon" tabir edilen "super glue" veya epoxy ile değil yapıldığı malzemeye (PVC) uygun bu tür bir yapıştırıcı ile yapıştırmanız lazım.
PVC tutkalı malzemeyi eriterek yapıştırıyor. Bu yüzden çok fazla kullanmayın konnektörün kenarlarını da eritirsiniz. Az miktarda PC tutkalını yarığın içine sürdükten sonra ...
... mengeneyi sıkıştırıp 1-2 saat beklemeye bırakın. (15-20 dk yetiyor aslında ama siz yine de tamamen kurumasını bekleyin)
Kuruduktan sonra konnektörün kenarlarına sızmış yapıştırıcıyı Aseton ile silin. Dikkat! Aseton PVC üzerinde eritici etkisi vardır. Tüm konnektörü bolca asetonlamayın yoksa mahvetmiş olursunuz. Sadece bir parça kağıt havlunun kenarına az miktarda aseton sürün ve sadece yarığın birleşim noktasını silin.
Asetonla temizledikten sonra o kenar hafif matlaşmış olacaktır. Onu da (tüm konnektörü) bir parça plastik parlatıcı ile temizleyin ve parlatın.
Bu yöntemle ameliyat izimiz neredeyse hiç farkedilmeyecek şekilde kapanmış oldu
Son olarak Joytiğimizin genel temizliğini de yapıp tamiratı bitiriyoruz.
Not: Bu arada bu joystiği sadece "prensip icabı" tamir ettim. SOn derece kullanışsız bir tasarımı var. Belki bazı Atari 2600 oyunları için idare eder ancak arada "space bar" kullanmanız gereken C64 oyunlarında kesinlikle kullanılamaz bir joystick.