Gönderen Konu: C= 1084s monitör potansiyometre yenileme.  (Okunma sayısı 2260 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
C= 1084s monitör potansiyometre yenileme.
« : 07 Nisan 2020, 02:04:40 »
Geçenlerde EHT trafosunu değiştirip görüntüsünü dirilttiğim monitörün sesinde problem başladı, bu sefer de sesini elden geçirmeye karar verdim.

Bu monitör bana geldiğinden beri sesinde hep olmaması gereken bir parazit zaten vardı ama idare ediyordu. Artık kanallardan biri komple gitti, volume potansiyometresi de doğru düzgün cevap vermiyor, açarken kısıyor vs. bildik bozuldum ben hareketleri yapıyordu.

Önce potu söküp güzelce temizledim, bayağı laçka olmuş, gres yağı filan kalmamış ama multimetrede direnci düzenli değişiyor. Neyse dedim amplifier katındaki opamplardan birini değiştirdim. (Şansa atmadığım eski tv'lerden birindeki opamp'la aynıydı.) Böyle olunca gidik kanaldan ses geldi ama pot dengesizliği devam ediyor. Fotosunu çekmedim ama ALPS marka Japon malı stereo uzun milli bir pot, bizim piyasada satılan takozgotik potlarla alakası yok, daha ziyade hifi sistemlerdeki potlara benziyor çünkü en son elden geçirdiğim bir Technics'te benzeri vardı ama böyle tarifle nereye varabilirim bilmiyorum, olmadı yarın fotosunu da atarım. Sözü uzatmayayım, başta öncelik bu pot olmak üzere 1084 revizyonu için malzeme bulabileceğim bir yer bilen var mı? Şöyle mesela bir İngiliz sitesi olsa, bütün potlar + capler kaliteli markalardan 1:1 uyumlu c= revizyon seti satsa ne kral olurdu... Gerçi onda da paypal sıkıntısı yaşardım  :P

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: C= 1084s monitör potansiyometre yenileme.
« Yanıtla #1 : 07 Nisan 2020, 12:06:20 »
Geçenlerde EHT trafosunu değiştirip görüntüsünü dirilttiğim monitörün sesinde problem başladı, bu sefer de sesini elden geçirmeye karar verdim.
bir sürü şey yazmışsın ama ilk cümlede takıldım :D trafoyu nerden edindin?

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #2 : 07 Nisan 2020, 15:17:17 »

İrlanda'da bir firmadan, sitesi neydi hatırlayınca ekleyeceğim. Alcofribas da biliyor orayı belki benden evvel o ekler.

edit: buldum, şurası: https://www.donberg.ie/

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #3 : 07 Nisan 2020, 16:25:26 »
Ekte bir fatura örneği var. Ama senin trafo birebir aynı model midir kontrol etmek lazım.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #4 : 07 Nisan 2020, 22:25:12 »
Evet aynı.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #5 : 08 Nisan 2020, 09:46:33 »
Bahsi geçen pot.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 09 Nisan 2020, 19:46:37 »
Eski Opel arabamın potansiyometre tekerine WD40 sıkınca düzgün çalışmaya başlıyordu. Bir elektronik cahili olarak merak ediyorum; burada da işe yarayabilir mi yoksa külliyen zarar bir işlem midir?

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #7 : 09 Nisan 2020, 23:37:04 »
Alıntı
Eski Opel arabamın potansiyometre tekerine WD40 sıkınca düzgün çalışmaya başlıyordu. Bir elektronik cahili olarak merak ediyorum; burada da işe yarayabilir mi yoksa külliyen zarar bir işlem midir?
Zararı şu oluyor, bu pot'larda bir çeşit gres yağı var onu inceltip çözüyor, pot daha laçka çalışmaya başlıyor. O gres'i yenilemeyi bulamadım daha. Onun haricinde bu işin kralı Loctite kontakt sprayi, onunla söz konusu monitörün pot'unu iyice temizledim ama düzelmedi. (Aslında multimetrede muntazam çalışıyor ama yine de elim değmişken sıfırlamak istiyorum, henüz yenisini bulamadım.)

https://www.hepsiburada.com/loctite-sf-7039-kontak-temizleyici-sprey-400-ml-pm-otlctsf7039

Potansiyometre, PCB vs. temizlik için şiddetli tavsiyedir bu arada... çok iyi bir ürün. En son sadece sökülüp arızasının tespit edilmesi bin tl mertebelerinde paralar istenen Citroen yarı otomatik vites kolunu sadece bununla tamir etmişliğim var, amfi filan gibi hifi sistemleri, bitpazarından aldığım ıvır zıvır PCB'leri saymıyorum.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #8 : 10 Nisan 2020, 16:20:47 »
Monitör çalışırken GND hattında 38~40v AC ölçüyorum bu normal mi, tüpten, 25-30kv HV hattından filan mı indükleniyor yoksa monitörün GND'sinde sıkıntı mı var acaba? Opamp'lara gelip kulaklıkta duyulan ağır noise buradan kaynaklanıyor olabilir mi? Deneyimli tüpçü aranıyor  ;D

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #9 : 10 Nisan 2020, 18:33:10 »
Alcofribas da biliyor orayı belki benden evvel o ekler.

edit: buldum, şurası: https://www.donberg.ie/

alco zamanında bana bu da dahil bir iki adres söyledi elbette, belki sen yakınlarda bir kaynak bulmuşsundur diye heveslenmiştim.