Gönderen Konu: 3B model çizilir mi?  (Okunma sayısı 2148 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
3B model çizilir mi?
« : 16 Haziran 2020, 12:34:27 »
İnşaat camiasında böyle bir yaklaşım varmış. "3B Model çizilmez. Çizim iki boyutla ilişkilidir. Çizmek 2B Cad çıktısıdır. Model 3B tasarımdır. 3B modellenir." deniyor. Çok aklıma yatmadı. Çizmek eylemini 2B ve 3B ilişkilendirmemiştim. Animasyon/Oyun/İmalat vb. diğer sektöründe bu terimlere nasıl yaklaşılıyor?
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: 3B model çizilir mi?
« Yanıtla #1 : 16 Haziran 2020, 12:50:02 »
Oyun sektoru ne der bilmem ama su videoya bakarsak catir catir "cizmek" teriminin kullanilabilecegini gorebiliriz. Direkt 3D ciziyor adam.

https://www.youtube.com/watch?v=yqE6sXhGn5o
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #2 : 16 Haziran 2020, 13:12:08 »
Evet ama çizdiği şey 'model' değil. Bunu kullanarak iki boyutlu çizimler (kesit,görünüm vb.) üretemezsin. 30 derece sağa çeviremezsin. Üzerine ışık, gölge düşüremezsin. CNC'ye verip kalıbını çıkartamazsın. 3D çıktısını alamazsın.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 16 Haziran 2020, 13:19:18 »
E o zaman sorunun anlami bile yok. Demek cizilmiyor.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #4 : 16 Haziran 2020, 14:32:40 »
İnşaat camiasında böyle bir yaklaşım varmış. "3B Model çizilmez. Çizim iki boyutla ilişkilidir. Çizmek 2B Cad çıktısıdır. Model 3B tasarımdır. 3B modellenir." deniyor. Çok aklıma yatmadı. Çizmek eylemini 2B ve 3B ilişkilendirmemiştim. Animasyon/Oyun/İmalat vb. diğer sektöründe bu terimlere nasıl yaklaşılıyor?

Soru basit, cevabı bilmiyorum ama bu tür tartışmalar bir fakülte hocası olarak beni ilgilendirdiği için cevap yazıyorum:

Şimdi bu tartışma akademik. O lafı eden kişi alaylı olamaz, büyük olasılıkla yüksek lisans-doktora seviyesi bir tartışma ortaya koymuş. Bir eyleme hangi ses öbeğini ilişiklendirdiğinin pratiğe etkisi yoktur. Ancak yapılan iş hakkındaki düşünmeyi derinleştirmek amaçlıdır ki, saha bunun yeri değil. Bizim alandan örnekleyeyim, ismini vermeden, ama eminim bazılarınızın filmlerini bildiği kadar tanınmış bir yönetmen arkadaşıma stajer öğrenci göndermiştim, bir süre sonra beni arayıp "çok şey öğretiyorsunuz, kafalarını karıştırıyorsunuz. en nihayetinde kamerayı koyup çekiyoruz fazla uzatmayın" diye serzenişte bulunmuştu. Çünkü saha ile üniversite dinamikleri farklıdır, üniversitede, özellikle yüksek ve doktorada işin her yönü ince ince ele alınır, yeni bir bakış açısı bulunmaya çalışılır, bu her zaman doğru ya da pratik olmayabilir. Bu sebepten 2D "çizim", 3D "modelleme" midir? Evet bu kelime ayrımı, olguları kavramsal olarak ele almak için iyi bir ayrışma yöntemi olabilir.

Hepimizin bildiği gibi 2D ve 3D çizim/modelleme bambaşka şeyler evet. 3D modelleme "uzam" ile iç içe geçmiş, bir tiyatro sahnesinin tasarımı gibi iken (farklı koltuklarda oturan seyirciler farklı şeyler görürler), 2D çizim ise sinema perdesi gibi, 3D bir uzamın projeksiyonundan ibarettir, her koltuk aynı açıdan oluşmuş olan görüntüyü görür. Bu da seyircinin bakış açısının manüplasyonudur, bu manüplasyon sinema sanatının yegane dayanağıdır. Bu sebepten shax'ın gösterdiği örnekte bir 2D çalışma yapılıyor, herşeyde  olduğu gibi içinde yaşadığımız 3D (4d?) dünyanın 2d bir yüzeye projeksiyonundan ibaret. Bu adam bir kapak "modellemek" zorunda kalsaydı bir heykeltraş gibi tasarlamak zorunda kalacaktı ve kapağın görünmeyen yerleri için de çözümler üretecekti.

Fakat bu işlerin tanımı için kullanılan latince kelime "graphy":  yazmak, çizmek anlamına gelen latince bir kelime olan, fotografi, kaligrafi, sinematografi, kartografi, tomografi gibi 2d projeksiyon yöntemlerini isimlendirirken, stereografi ve koreografi (dans vb.) ve elbette 3B grafi (3D Graphics) gibi 3D düzenlemeleri de içerdiğini görüyoruz.

2D ve 3D bir sanatın, mesleğin var olup yok olmasını belirleyecek kadar ciddi bir ayrımdır (biliyorum babam geleneksel yöntemlerle çizim yapan bir adamdı, Nemetschek çıkınca mertlik bozuldu, o koca çizim masaları, designer ofisler çöpe atıldı).  Bu sebepten bu işleri icra eden kişiler diğer kişlerden ayrışmak istiyor olabilir. İşin farklı dinamiklerinin üçüncü kişiler tarafından da iyice farkedilmesini istiyor olabilir. Böyle tercih edilebilir.

Binaenaleyh şunu ehemmiyetle ifade edeyim, sahada hiçbirşey ifade etmeyecek olan bir kelime ayrımı olsa da, birçok başka açıdan, mesela toplumun gözündeki konumunu değiştirmesi açısından bile bu tür kelime ayrımlarının faydası vardır. Destekleyip desteklememek ise o alanın akademik ve alaylı ileri gelenlerinin kararıdır. Bu şekilde de meslekler şekillenir.

Tam alakalı mı bilemiyorum ama 2004-5 yıllarında marmara üniversitesi gsf hocaları ile birlikte fransız/italyan/tiyatro/türk tipi metin yazım (senaryo) öğretimini durdurduk ve o günden itibaren amerikan format yazıma başladık. 2010'a kadar sektörde genellikle msgsü mezunlarının tercih ettiği tiyatro tipi yazım devam etmekteydi. 2020'ye geldiğimizde ise bu trendin büyük bölümünün kırıldığı ve setlerde amerikan format yazıma başlandığını gözlemliyorum. Bu işlerin sonuçları çok uzun vadeli olunuyor, ama eğer bir fayda görüldüyse bu dönüşümü tüm kişiler benimseyebiliyor ve sektörler bunun etrafında şekillenebiliyor. Bu örnekte fayda büyüktü, yapımcılar çok daha efektif çalışabilmeye başladılar (amerikan formatı film maliyetlerini öngörülebilir hale getirebilecek özelliklere sahiptir). Türk film sanatının da bu dönüşümden iyi yönde fayda sağladığını görebiliyoruz. Umarım 2D/3D tasarımının herkes tarafından anlaşılması inşaat sektörüne de bu denli fayda sağlayabilir diyerek sözlerimi tamamlıyorum sevgili vatandaşlarım.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #5 : 16 Haziran 2020, 14:41:49 »
Binaenaleyh şunu ehemmiyetle ifade edeyim, sahada hiçbirşey ifade etmeyecek olan bir kelime ayrımı olsa da, birçok başka açıdan, mesela toplumun gözündeki konumunu değiştirmesi açısından bile bu tür kelime ayrımlarının faydası vardır. Destekleyip desteklememek ise o alanın akademik ve alaylı ileri gelenlerinin kararıdır. Bu şekilde de meslekler şekillenir.

Konudan bagimsiz olarak, suraya akademik gorusunu aktarmak icin harcadigin eforu takdir ediyorum. Diger taraftan ben de yapmam gerekeni yapmaliyim.

Alıntı
-   Rifkicigim, zorttor’ un kilicini cizdin mi? Zirhiyla bakkala giden dusuk butceli cosplayer gibi bu dingil, cok aptalca gozukuyor… Hem o dikenimsi seyler falan ne oyle onlar...
-   Hemen ilgileniyorum, yarim saat sonra vericem eline kilici-ni.

5 satta sonra…

-   Ciz dedi abi ciz dedi, modelle demedi ki… Ne yapacagim simdi, aklim allak bullak. Hayatimin isi olacakti oysa bu…
-   Panik yapma, TDK yi ara! TDK… Kavram karmasalarina kute pata!
-   Sen gercek bir dostsun dis ses… Aloouu TDK’ mi?
-   … Birine baglanmak icin 3’e, one night stand icin…

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #6 : 16 Haziran 2020, 20:56:44 »
İnşaat camiası kim yaw  8)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #7 : 16 Haziran 2020, 21:21:41 »
inşaat.gen.tr olsa gerek

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #8 : 16 Haziran 2020, 21:25:20 »
csee'ciler olarak her daim itip kaktığımız bir camiadır kendileri, gene o domaini iyi almışlar  ;D

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #9 : 17 Haziran 2020, 00:37:01 »
Ben bu üç boyutlu model çizilmez lafını ilk duyduğumda fotoğrafçıların "Resim çizilir. Fotoğraf çekilir!" serzenişine benzettim. Katılmadığım bir görüş. Zira fotoğraf da bir tür resimdir. Sözlükte "Çeşitli araç ve malzeme kullanarak görüntüyü özel bir yüzey üzerine sabitleme yöntemiyle çoğaltılan resim." diye geçer. Yani nihayetinde bir tür resimdir.

İnşaat özeline gelince son dönemde öne çıkan BIM denilen bir teknik var. Eğitimleri falan çok moda. Çok detayına girmek istemiyorum. Yapılacak işin maliyetinin belirlenmesinden, iş takibine kadar çok önemli avantajlar getiren bir teknoloji. Klasik tasarım programlarında ise önce 2B çizimler yapılıyor. 3B model sadece gerektiğinde sunumlar için veya proje çok karışıksa 2D kesitlerden anlaşılamıyorsa hazırlanıyor. BIM programları 2B çizimleri 3B modelden üretiyorlar. Her şey 3B modelden üretildiği için detay atlama lüksünüz olmuyor. Her şeyi tanımlamak zorundasınız. Bu yüzden tasarıma daha çok adam/saat gidiyor. İlk başta biraz fazla masraf yapılıyor. Karşılığında sonradan sürprizle karşılaşma ihtimali azaltılıyor. Bu açıdan bakınca "Bu sebepten bu işleri icra eden kişiler diğer kişilerden ayrışmak istiyor olabilir." tespiti tam oturdu.

Aynı bakış açısıyla 3B model, bir tür çizim midir? 3B model = Sayısal ortamda matematiksel olarak tanımlanan çizim, gibi bir şey denilebilir mi?

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #10 : 17 Haziran 2020, 00:54:16 »
 fotografi zaten "ışıkla çizim" demektir. 3D modeller de kağıda basılıyor ya da 2D monitörde projekte edildiklerinde 2D çizimlere dönüşüyor diyebiliriz rahatlıkla.

Ama konu 3D'ye "çizim" diyip dememekle alakalı değil. 2D ve 3D üretim sürecinde oluşan farkı benimsiyor musun benimsemiyor musun olay bundan ibaret. Hangi kampta olduğun önemli değil, ama üretim sürecindeki köklü değişikliği benimseyecek misin?

Örneğin, önümüzdeki 10 yılda low poly modellemenin tarihe karışacağını söylüyorlar, makineler gerektiği yerde kendileri düşürebiliyor poly sayısını diye, yüksek çözünürlüklü modeller tercih edilecekmiş. Bir low poly modeller bunu kabullenebilecek mi? Üretim sürecini değiştirebilecek mi?

Tıplı analog filmden dijitale geçiş gibi, teknoloji birçok alanda ciddi dönüşümlere sebep oluyor, bunlara kucak açabilecek misin? Evet, öyle ise bu işin önde gidenlerini araştır, ne diyorlar bul, sebeplerini öğren.

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #11 : 17 Haziran 2020, 01:35:52 »
Sonda diyeceğimi başta diyeyim geneleksel yöntem için konuşmak gerekirse "modelleme" doğru kullanım.

Ancak 3d model üretmenin zibilyon tane yolu var. Geneleksel modelleme, VR başlığı takıp 3d mekanda şekil verme, fotogrametri, prosedürel geometrik modelleme, resimden 3d rekonstrüksiyon, height map temelli 3d şekiller oluşturma (substance designer, quixel mixer etc.)

Bunların bazılarında sadece uygun verileri gerçek dünyadan alıp bilgisayarla modeli oluşturuyoruz. Yani ne çiziyoruz ne de modelliyoruz.

Geleneksel modelleme yazılımlarındaki araçların tamamı çizgiye değil çizgilerin 3d uzayda kapladığı hacme, yüzeye etki edecek şekilde tasarlanıyor. Yani işin çok büyük bir kısmı 3d hacmi eğip bükmeye ve şekil vermeyle ilgili. Hatta "sculpting" tümüyle bu. İyi bir sculpting yazılımı ve doğru topoloji bilgisiyle pek çok şeyi yapmak kolaydır. Ancak 3d modelleme ve sculpting konusunda hiç bir sorun yaşamayan pek çok artist 2d çizim yapamaz. Çünkü nesneleri nihai sonuca ulaşana kadar çekiştirmek, deforme etmekle, bir çerçeve içine doğru perspektif ve oranlarla bir şeyler çizmek aynı şey değil.
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Alpyre

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #12 : 17 Haziran 2020, 11:37:53 »
E o zaman sorunun anlami bile yok. Demek cizilmiyor.

Yorumsuz:

Çevrimdışı C64Esref

• Retroman
    • portfolyo sitem
« Yanıtla #13 : 17 Haziran 2020, 11:47:10 »
İnşaat kısmında proje alt yapısı mevzusu oluyor. Meslek lisesinde iken elektrik projelerini 2d olarak teknik resmini yapardık. Ölçüleri, yerleşim şekli vb. için. Böylece inşaat alanı bu projedeki ölçüler materyaller baz alınarak inşaatta uygulanırdı. Sonraları pc ler yaygınlaşınca bu işlemler CAD programlarına geçti. Projeler su giderleri elektrik giderleri, bina ölçüleri vs. Bilgisayarda projelendirilip, büyük kağıtlara çıktı alınıp, inşaatta uygulanıyordu. Sonraları inşaat firmaları binalarını önceden satmak için bu proje çizimlerini kullanarak 3d programlarda gösellerştirip simüle etmeye başladı ve pazarlamaya başladı. Cad programlarıda ilerlemeye başladı bu arada Autocad'de çizdiğiniz 2d bir projeyi 3d extrude edebiliyor ve görüntüleyebiliyorsunuz. kesit vs de alabilirsiniz.

Şöyle bir ayırım var şuan. CAD programları extrude ediyor ama teknik şablonda ağırlık olarak. Görselleştirme realistik render yapıp ticari bir görsel hazırlamak süslemek sunum yapmak için 3ds max benzeri programlardan yararlanılıyor.

Bizim sektöre gelir isek. Yapılacak bir tasarım veya animasyonun. Kurgusunu önce zihnimizde yaparız. Sonrasında zihnimizde şekillenen tasarım veya kurgunun eskizini yaparız  (2d karakalem çizimi, renklendirme, animasyon ise storyboard hazırlama) Sonrasında projenin maliyeti veya materyallerine göre şekillendiririz. Örneğin 2d bir çizgi film projesi olacaksa bu, karakter tasrımlarının skeçleri hazırlandıktan sonra 2d bir programda çizimlerini yapar. Sonra bir animasyon programında hareketlendiririz.  Eğer 3d bir animasyon ise karakterin genel hatlarının eskizini karakelem ile yapıp. Zbrush programını veya kil kullanarak modelin 3d heykelini yaparız. Sonrada 3d programda çizip hareketlendirmek için hazırlarız.

Filmler'de de kamera açıları, kurgunun ilerlemesi için önce 2d skeç yapılır. Sonrasında set, makyaj, cgi ne varsa hazırlanıp birleştirilir. Heykelde sanatın bir dalı olduğuna göre 3d de bir sanat türü diyebiliriz bence. Sanatta bence önemli olan kendini ifade edebilme biçimidir. Araçıların çokta önemi yoktur. Enstruman, taş, bilgisayar v.s.
AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM
AMIGA 1200 | 8GB CF  | 3.1 ROM | 8 MB RAM | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | Pizero1541 | 64K CUPCAKE-CART | 1084 S

Çevrimdışı Blockmind

• RAAT
  • Retroman
  • *
    • Portfolyo
« Yanıtla #14 : 18 Haziran 2020, 19:03:52 »
Ben işin işinde olmama rağmen genel olarak neye ne denir kısımlarını takip etmeyi son paragrafta anlatacağım konu yüzünden bıraktım, ama 3d modeli "çizdim" demek yerine "modelledim" diyor benim çevremdekiler.

"3B model çizdim" diyen birine ise ben "aksonometrik mi? izometrik mi? yoksa escher(!) mi?" diye sorarım muhtemelen. Akla onları getiriyor daha çok.

Bir de "ona bu denmez / diyemezsin" tavrı konusunu ben anlayamıyorum. Mesleki kompleks ürünü gibi daha çok... Daha önce bu tavır "tasarlamak" ve "sanat" üzerinden de yapılırdı baya. Tasarımcıyım demek için okulunu okumuş olmak gerekiyormuş gibisinden insanları kasmayı seven tipler var. Bunlara yabancı camiada "door holder" deniyor. Bir işin, mesleğin gelişimine engel olmak için yapay sorunlar yaratarak insanları frenleyen, içeri girmesine mani olmaya çalışan tipler.