Malum paypal çekildiğinden beri, ebay ve benzeri, tek ödeme aracı olarak paypal kabul eden sitelerden alışveriş etmek iyice zorlaştı. Bir de bunun üzerine almak istediğiniz ürünü satan site, Türk kredi kartlarını kabul etmiyorsa, yada Türkiye'ye gönderim yapmıyorsa, yapsa bile bu sefer kargo, gümrük sarmalı gözünüzü korkutuyprsa bu siteyi deneyebilirsiniz. Ben bu tarz sitelere genelde dolandırıcı gözüyle bakardım. Ancak geçenlerde, aşağıda bahsedeceğim örnek olay sebebi ile mecbur kaldım ve bir denemeye karar verdim.
Gerçek HikayeBenim minyatür model tren hobim ve kolleksiyonum var. İlgilenen olursa bir başka yazıda detaylıca anlatırım. Kabaca bahsetmek gerekirse, hem pahalı hem de oldukça teknolojik oyuncaklar. Elimdeki trenlerden birinin raylardan elektrik aldığı fırçalardan biri arızalıydı. Geçenlerde, üretici sitenin yedek parçalarını da satmakta olduğunu farkettim. Hemen girdim, bozuk parça ve girmişken yanı sıra, olsa da iyi olur diyebileceğim toplam 5 kalem malzemeyi sipariş ettim. Toplam tutar $85. Tam checkout edeceğim, malesef tek ödeme seçeneğinin paypal olduğunu farkettim. Mail falan attım, durumu anlattım, parayı başka yolla göndereyim falan dedim ama cevap bile yazmadılar.
Parçayı satan başka hiçbir yer yok. Zira fabrikadan doğrudan satış yapıldığı için distributorlere gönderilen bir parça değil. İşte bu noktada, teknoseyir referansı da olduğu için bu siteyi denemeye karar verdim.
https://amerikapostam.com/Bu siteden iki şekilde hizmet alınabiliyor. Üye olunca sizin adınıza bir amerika posta kutusu adresi veriyor. Aldığınız ürünleri buraya kargolatıyorsunuz. Daha sonra bu kutuda toplanan ürün yada ürünleri birleştirerek Türkiyeye gönderiyorlar ve kapınıza kadar geliyor. Tüm gümrük vb işlemleri onlar hallediyor. Bu hizmet karşılığında desi bilgisine göre hesapğladıkları bir kargo ücreti ve %20 gümrük vergisini peşin olarak ödüyorsunuz. 1 LBS için aldıkları kapıya teslim kargo ücreti $18.
https://amerikapostam.com/kargo-ucretleriAynı zamanda benim için al hizmeti sunuyorlar. Kredi kartınızı kabul etmeyen yada sadece paypal kabul eden sitelerde bu hizmetten yararlanabiliyorsunuz. Ben doğal olarak bu hizmetten faydalandım. İşlem ücreti olarak sizin için sipariş açıp aldıkları ürünler için $5 yada ürün ücretinin %10 u kadar komisyon alıyorlar. Siz alınmasını istediğiniz ürün yada ürünlerin linklerini gönderiyorsunuz, onlar siparişi açıp ödemesini yapıyorlar ve amerika posta kutunuza ürünler gelince bilgilendiriliyorsunuz. Daha sonra ilk bahsettiğim servis ile Türkiye'ye gönderimi yapılıyor.
3.11 tarihinde benim için al siparişi oluşturdum, aynı gün amerikadan alımı gerçekleştirdiler.
7.11 tarihinde ürünler amerika posta kutuma ulaştı. Aynı gün kargo ve gümrük vergisi ödemesini yapıp Türkiye'ye gönderimi onayladım.
16.11 tarihinde Türkiyeye geldi ve gümrüklemesi başladı.
18.11 tarihinde UPS kargoya ile adresime sorunsuz ulaştı.
Ben servisten çok memnun kaldım, herşey sorunsuz ilerledi. Toplam ödediğim rakamı birazdan yazacağım ancak hoşuma gitmeyen tek bir nokta oldu. Benim için al servisinde sipariş edilen ürünün %10 yada minimum $5 komisyon alınıyordu ya, ben $85 lik ürün sipariş ettiğim için $8.5 komisyon ödeyeceğimi sanıyordum ancak aynı siteden ve bir seferde olmasına rağmen her bir ürün kalemine ayrı ayrı $5 komisyon yazmışlar.
Ayrıca bir tatlısu kurnazlığı yapmışlar, şöyle ki, firma bana $85.9 + $7.5 amerika içi kargo ücreti yansıtmış.
Ürünlerin fiyatları aşağıda:
1 Complete Chassis w/ gearbox (N Scale MDT Plymouth) $44.10
2 Body Shell - Red (N MDT) $11.00
3 Body Shell - Union Pacific #508 (N GP40) $13.20
4 Tender Trucks w/Drawbar - Set (N 0-6-0/2-6-2) $12.10
5 Tender Truck - Front (N 0-6-0/2-6-2) $5.50
Amerikadan postam, en pahalı ürünün yanına kargo ücretini yazıp toplamış. Bu sayede normalde o satır için $5 kmoisyon alacakken, daha fazla almaya çalışmış. Neyse çok uzatmayalım, bence bu sipariş için $8.5 komison ödemem gerektiğni düşünürken (hadi komisyon hesabına kargo da dahil $9.3 olsun), $25.13 ödedim.
Ürün toplamı 1LBS altında olduğu için $18 Türkiyeye kargo ücreti ve %20 gümrük ücreti olarak da $17 ödedim.
Yani toplamda $85 salt ürün için kargolar dahil $143.22 ödemiş oldum, ürünlerim kapıma kadar geldi.