Gönderen Konu: Commodore: A Company on the Edge  (Okunma sayısı 7093 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Commodore: A Company on the Edge
« : 03 Kasım 2011, 00:05:49 »
Selamlar,

İlk basıldığında hep "daha sonra alırım" demiştim, sonra baktım ki piyasadan kalkmış, sahaflarda 300$ gibi garip fiyatlar görür olmuş. Neyse ki fazla gecikmeden genişletilmiş ikinci sürümü piyasaya çıktı. Kısa süre önce alıp okudum, muhteşem bir kitapmış, şaşırmış haldeyim. Gerçi biraz "information overload" durumu var, Chuck Peddle'ın hangi lokantada ne yemek ısmarladığına kadar aşırı detay bilgilerle bazen çok ağırlaşıyor kitap. Ancak yazarın daha kitabın ilk sayfalarında gündeme getirdiği IBM - Microsoft - Apple merkezli "revizyonist bilgisayar tarihi anlayışı" bence çok daha fazla tartışılması ve konuşulması gereken bir konu. Özellikle Steve Jobs'ın ölümü ve yeni yayınlanan biyografisiyle birlikte bu revizyonist anlayış daha da güçlenecek tahmin ediyorum. "Genel akım" olarak nitelenen basın daha şimdiden Jobs'ın fareyi icat ettiğini falan yumurtlamaya başladı zira.

Neyse, kitabı okuyan var mı, neler düşünüyorsunuz?

Satın almak isteyecekler için de şu notu düşeyim, geliştirilmiş son baskı için ISBN numarası 9780973864960 olan kitabı almanız gerekiyor. Bazı kitapçılar softcover diye saçmalamış, başka bazı kitapçılar eski baskısının kapak resmini koymuş sitelerine ancak bu ISBN'i takip ettiğinizde alacağınız kitap şu:

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Commodore: A Company on the Edge
« Yanıtla #1 : 03 Kasım 2011, 01:53:43 »
Aslında ilk basım olan "On The Edge: The Spectacular Rise and Fall of Commodore"u almayı hep istedim ama bir türlü beceremedim. Hatta toplu alımlarda indirim de mevcuttu. Şimdi ise "Commodore"u ön plana çıkararak kitabın daha iyi satmasını hedefliyorlar sanırım, eski adıyla muhtemelen hedef kitleye ulaşamadı. Kaçırılmaması gereken bir kitap.

Aşağıdaki linkte orijinal versiyonun birkaç bölümüne ulaşmak mümkün.

http://www.variantpress.com/view.php?content=toc

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #2 : 04 Kasım 2011, 23:35:10 »
Bu kitabın ilk baskısını satın almak isteyenlerden biri de bendim. Yanlış hatırlamıyorsam Nightshift'06'ya yurtdışına gelen biri vardı C64'le ilgili çeşitli şeyler satan (adını unuttum). Yanında bu kitaptan da getirmişti (ama ben o partiye gidememiştim). Sonra daha kapsamlı bir ikinci baskının hazırlandığını öğrenince vazgeçmiştim almaktan. Bu ikinci baskı iki ciltten oluşuyor sanıyorum: Amiga'dan öncesi ve Amiga'dan sonrası. Bunu uzun zamandır almayı düşünüyordum ama bir şekilde aklımdan uçup gitmiş. Hatırlattığın için sağol :)

Bu arada hangi kanaldan sipariş ettiğini, kaç günde geldiğini ve gelirken sorun çıkıp çıkmadığını merak ediyorum...

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #3 : 04 Kasım 2011, 23:48:16 »
Selamlar,

Ben şu linkten aldım, Amazon'a göre biraz pahalı ama kargo ücreti almadıklarından toplamda daha ucuza geldi. Kitapçı "paperback" diyor, başka da bir baskının resmini koymuş ama sonuçta benim elime resmini koyduğum kitap geçti.

http://www.abebooks.com/servlet/BookDetailsPL?bi=5757447233

Bu "The Book Depository" isimli firmadan 3-4 kalem kitap aldım şimdiye kadar, sorun çıkmadı.

İkinci cildin adını The Amiga Years koymuşlar, 2012'de çıkacak diyor ama tarih belli değil sanırım. Merakla bekliyorum.

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #4 : 02 Şubat 2012, 23:30:46 »
İki haftalık bekleyişin ardından en sonunda dün akşam elime geçti. Masaya koyup seyrediyorum, kitaplığıma koyup seyrediyorum, elimde tutup seyrediyorum. Uff çok heyecanlandım dur okiim bari :)

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #6 : 22 Nisan 2013, 00:41:54 »
İkinci kitabın kapağı falan belli oldu, Temmuz'da geliyor:

http://awesome.commodore.me/commodore-the-amiga-years/

Çevrimdışı ExtMod

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #7 : 22 Nisan 2013, 09:36:39 »
Kitap hakkında bilgim yok. Ama şunu biliyorum ki Commodore firması amigayı çıkardığı zaman yanlış hatırlamıyorsam 120 milyon dolar civarında zarardaydı. Hatta herkes bu kadar çok zarar varken bu makinayı nasıl geliştirip piyasaya sürdü demişti. Aynı şekilde amiga sonrası dönemde de  bir yığın zarar edip battı.

İnsan şimdi sormadan edemiyor : Peynir ekmek gibi C64 sat zarar et, peynir ekmek gibi amiga sat gene zarar et. Hayret.
Demek ki çok iyi mühendisleri olan, ama doğru düzgün işletmecileri olmayan bir firmaymış.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #8 : 23 Nisan 2013, 23:07:00 »
Kitap hakkında bilgim yok. Ama şunu biliyorum ki Commodore firması amigayı çıkardığı zaman yanlış hatırlamıyorsam 120 milyon dolar civarında zarardaydı. Hatta herkes bu kadar çok zarar varken bu makinayı nasıl geliştirip piyasaya sürdü demişti. Aynı şekilde amiga sonrası dönemde de  bir yığın zarar edip battı.

İnsan şimdi sormadan edemiyor : Peynir ekmek gibi C64 sat zarar et, peynir ekmek gibi amiga sat gene zarar et. Hayret.
Demek ki çok iyi mühendisleri olan, ama doğru düzgün işletmecileri olmayan bir firmaymış.

Yükselen PC furyasına karşı, tek elden donanım ve işletim sistemi geliştiren ve tek elden satan, platformda geliştirilen yazılımlardan tek kuruş para kazanmayan, donanım satışı dışında doğru dürüst geliri olmayan, donanımı da doğru dürüst lisanslamayan bir firma ne kadar dayanabilirdi ki? Üstüne üstlük, sektör dışı batık yatırımlar da işin tuzu biberi olmuştu. Amiga'yı Atari'nin elinden son anda kaparak alması, ölümünü bir 5-6 yıl kadar geciktirebildi ki bu da büyük bir başarıdır bence. Keşke orijinal Lorraine ekibini tasfiye etmeselerdi.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #9 : 25 Nisan 2013, 20:24:52 »
İlk kitabı okursanız sayısız enteresan bilgi ediniyorsunuz. Kötü yönetilmekten öte, muhasebesi ya da stok hesabı bile doğru düzgün tutulmayan bir firmaymış Commodore.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #10 : 25 Nisan 2013, 22:56:54 »
İlk kitabı okursanız sayısız enteresan bilgi ediniyorsunuz. Kötü yönetilmekten öte, muhasebesi ya da stok hesabı bile doğru düzgün tutulmayan bir firmaymış Commodore.

oohoo, commodore böyle ise sinclair tam merdiven altı üretimdir :D

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #11 : 27 Nisan 2013, 01:14:36 »

oohoo, commodore böyle ise sinclair tam merdiven altı üretimdir :D

Öyle zaten. :)

Benim anladığım kadarıyla, Jack Tramiel görev başında olduğu sürece firmayı Jack Babanın Çiftliği olarak yönetmiş. O ayrıldıktan sonra zaten çürük atılmış olan temel tamamiyle iflas etmiş ama Commodore 64 sayesinde oluk oluk akan para sayesinde firma bir şekilde sallana yuvarlana ilerlemiş.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #12 : 27 Ocak 2014, 16:40:49 »
Selamlar,

Bu kitabın devamı olan The Amiga Years ne oldu bilen var mı? Amazon'da 1 Temmuz 2013 için ön sipariş alıyorlardı, o tarih geçti gitti ama kitap çıkmadı. Daha sonra yanılmıyorsam Aralık ayı içinde bir tarihi belirttiler, o tarih de geçti. Artık tarih falan vermiyor Amazon, "unavailable" diyor. Yayıncı firmanın sitesinde kitabın kapağı gözüküyor ama yayınladıkları kitaplar arasında yer almıyor. Yayıncıya mail atacağım ama önce sormak istedim, bilen var mı?

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #13 : 28 Ocak 2014, 03:48:25 »
malesef kitabın yazarı (Brian Bagnall) 4-5 ay önce twitter hesabından kitabın iptalini duyurmuştu:

https://twitter.com/BrianBagnall1/statuses/390845357979992064

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #14 : 31 Ocak 2014, 11:37:25 »
Hocam, yıkıldım be. :(  :'(