Gönderen Konu: Konu dışı: ADSL'de 8mbit?  (Okunma sayısı 12208 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Konu dışı: ADSL'de 8mbit?
« Yanıtla #15 : 21 Kasım 2011, 13:50:19 »
Download bir hastalıktır. Zaten pek yakında sigara reklamları gibi kamu spotları göreceğiz, halkı download ve zararlarından koruma amaçlı.

Sigaranın zararları altında yatan ana sebep nikotin bağımlılığı ise, download'ın etken maddesi nedir acaba?

90'larda ufak dozlarda 2.4k modem kullanmak olabilir mi? (örn. "ben orta okulda ufak ufak başladım. önceleri arkadaşların bilgisayarlarından download ediyordum. Sonra kendim de modem taşımaya başladım. Yapma, bu bağımlılıktır dediler ama dinlemedim. Artık çok geç, artık adsl hattım download kuyruğumu tamamlamaya yetmiyor." --Download pişmanlıktır.)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #16 : 21 Kasım 2011, 23:17:13 »
Az önce TTnet'ten 32Mbps sınırsız tarife için aylık 55TL teklif ettiler ama kendime hakim oldum. Quiknet 10Mbps'den gayet memnunum (1.5 yıldır kullanıyorum). Benim aylık tasnif hızım 5Mbps olduğundan 10Mbps bile fazla geliyor. Hızın en pratik faydası, eve geldiğinizde yemeğe oturmadan 'latest' 1080p film için indirme komutu verip, çocukları uyuttuktan sonra enerjiniz kaldıysa seyredebilmeniz ;)

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #17 : 22 Kasım 2011, 02:00:38 »
Hadi bi tartisma baslatayim da forum senlensin :)

Peki arkadaslar, olayin etik boyutunu nasil bertaraf ediyorsunuz. Yani yanlis anlasilmasin bunu suclama gibi bi modda soylemiyorum, merakimdan soruyorum. Sonucta o filmleri yapanlar parayla satilsin diye yapiyor. ve bedava indirince onlar o parayi kazanmamis oluyor falan filan.

Ben de 98 - 99'a kadar copyright'tir bilmem nedir bilmeden once Turkiye'de kopya yazilim CD falan kullaniyordum. Sonra GNU olayiyla tanisip sonradan Lawrence Lessig araciligiyla copyright olayinin tarihini falan ogrendikten sonra zaman icinde entellektuel dallarda "sahiplik" denen seye zerre inancim kalmadi. Copyright'in orjinal amaclarina saygi duydum ama sonradan carpitilmasina da kil oldum falan.

Fakat butun bunlara ragmen, su an baska birisinin mevcut kanunlar kapsaminda uretip copyright'ina sahip oldugu bir seyi de illegal olarak indirmeye son verdim (bu son verisi 2000 civarinda yaptim. Tr'deyken de bilgisayarimda bir legal windows disinda hersey linux ve free sw idi).

bu surekli bisey indirme modunda acaba sensitiviteyi mi kaybediyor insan. Bu kotu bisey degilmis gibi mi gelmeye basliyor.

hah hadi bakalim :)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #18 : 22 Kasım 2011, 05:31:32 »
 Beles bir hayatin neresi kotu olabilir ki? Gunumuzde etik, beles ile basedemiyecek kadar zayif bir kavramken hemde. En baba copyright bile bizim kocaman "Mazlum Edebiyati" duvarimiza carpip dagilacaktir ayrica.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #19 : 22 Kasım 2011, 06:03:41 »
Peki arkadaslar, olayin etik boyutunu nasil bertaraf ediyorsunuz.

Bu dediğin, alkolik adama "bu günahın bir de öbür tarafı var" demek gibi olmuş :)

Ne zaman ki download olayının değil ama arşivlemenin ve düzenlemenin ömrümü tükettiğini anladım, o gün bu işe son vermesem de radikal kararlar aldım. Artık indirdiklerimin çoğunu biriktirmiyorum. Sadece seyredeceğim filmleri indiriyorum ve izledikten sonra da gerçekten hoşuma gitmemişse siliyorum. Yani "al bu filmleri bir de DVD ye yaz olayını" tamamen kaldırdım. Misal son beğendiğim 3 film:

1-Başkalarının Hayatı
2-Kalpazanlar
3-Tehlikeli Oyun

Yazılım konusunda ise sadece ve sadece gerekli olanları indiriyorum. Senin de dediğin gibi free sw bir çözüm varsa da ona yönelmeye çalışıyorum. Ama benim elim ayağım olan Cad-Cam konusunda özellikle Cam alanında free bir çözüm pek yok. Bu durumda da önce kopya kullanıp iyice emin olduktan sonra satınalma yoluna gidiyorum. Sonuçta bunlar birkaç bin dolarlık programlar.

Video ve müzik eserleri hakkında genel düşüncem; şu an bir geçiş döneminde olduğumuz ve bu kopya furyasının firmalar için bir nevi reklam gideri olduğu şeklindedir. Sonuçta pazar da zamanla şekilleniyor. Bu kopya furyası beraberinde geç de olsa online satış pazarını getirdi.

Diziler meselesi bence filmlerden biraz daha farklı. 2000lerin başında CNBC-E hemen hemen tüm dizi ihtiyacımı Cumartesi-Pazar akşamları şeklinde karşılıyordu. Lakin orada da birkaç sıkıntı oluştu zamanla:

1-CNBC-E dizi kalitesini bozdu. Hele şimdi Türkçe dublajla veriyorlar ki tamamen anlamsız oldu benim için.
2-Dizilerin sayısı inanılmaz arttı.
3-Zaman bana değil mümkün olduğunca ben zamana hükmetmek istiyorum. Dizileri yayınlandıkları saatte değil ben müsait olunca seyretmeliyim. Ayrıca vakit ayıramam ama vaktim olunca dizilerle değerlendirebilirim.

Falan filan...Daha uzar gider bu konu...

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #20 : 22 Kasım 2011, 19:30:20 »
Korsan içinde büyüyen bir nesil olarak tam tutarlı bir etik yaklaşım sergilememiz zor tabi ki. Bu sömürü dünyasında bozmamaya çalıştığım en önemli prensip; yerli yazılımın korsanını kullanmamak. Diğer dikkat etmeye çalıştıklarımsa; yabancı yazılımlarda olabildiğince ücretsiz alternatifleri kullanmak, MS ürünlerini OS dışında kullanmamaya çalışmak. PC oyunlarını genelde 'preview' mahiyetinde saatlik oynayabildiğim için nadiren (Starcraft vb gibi) orijinal kullanıyorum. Konsol oyunlarında artık orijinalci oldum. Film işlerinde ise prensibim yok :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #21 : 24 Kasım 2011, 00:48:33 »
"Korsanlar" bu olaya şöyle bakıyorlar: Kopya çıkarmak hırsızlık değildir.

YouTube Copying Is Not Theft Official Version agk

Tabii burada yazılanlar bir ürünü yasa dışı yoldan edinmeyi legalize etmiyor ama, benim vicdanımın kısmen rahat olmasını sağlıyor.

Ayrıca korsan konusunda yansıtılanlar gerçekten çok çok uzak. Örneğin, microsoft neden geçersiz anahtar olduğu tespit edilmiş windows7'leri kapatmıyor? Kopya windowslarda tek çıkan açılıştaki nag screen. Başka örnekler de var elbet.

Tek üzüldüğüm şey şudur, download'ın tek ve gerçek zararı açık kaynak yazılıma oluyor. Örneğin, microsoft korsanı bukadar desteklemeseydi linux çoktan almış yürümüştü. Ayrıca transformers'ı beleşe çekebilmiş olmasaydım asla sinemada izlemeyecektim, dolayısıyla oğlum "baba bana optimus prime maskesi al" diye baskı yapmayacaktı.  Eee, şöyle düşünebiliriz, ben bu filmleri ve dizileri download etmezsem ömür boyu para verip almayacağım için, ekonomiye 1 kuruş zarar vermiyorum :) Hani meslek gereği zaten mümkünse üretilmesinler diye uğraşıyorum (kaçış sineması).

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #22 : 24 Kasım 2011, 01:14:51 »
yapilan seyin kopyalanmasinin OK olup olmadigina karar veren onu yapan kisi. Bu kisi bunu istiyorsa buna izin veren lisanslar kullanabilir. Ben de bunu yapiyorum.

Ama ortada boyle bir business model var. Birisi sirket kurup yazilim uretip bunun her kopyasini parayla satmaya karar veriyor, ve hesabini da buna gore yapiyor. satacagi kopyanin fiyatini da buna gore belirliyor. lisansini da buna gore belirliyor.

Dolayisiyla kopyalamak sw ureticisinin alacagi parayi azaltmak oldugu icin "hirsizlik". Kopyaya "master" olan kopyanin sahibi kendi kopyasindan mahrum kalmiyorsa bu hirsizlik degildir demek cok acik sekilde kendini kandirmak.

Linux'un alip yurumemesinin arkasinda cok fazla teknik sebep var. 1999'dan beri Linux kullaniyorum. Linux'un sadece ciddi seviyede iyi coderlarin kullanabildigi bir sistemden yavas yavas her coder'in kullanabildigi bir seviyeye, oradan da yavas yavas coder olmayan power userlarin kullanabildigi seviyeye nasil zar zor ulasabildigini gozlerimle gordum. Bunun korsanla bilmemneyle ilgisi yok. Platformun etrafinda nasil bir ekosistem olustugu ve bu ekosistemin ticari anlamda surdurulebilir olup olmadigi ile ilgisi var.

Her film transformers gibi baska merchandise uzerinden kendini monetize edemiyor. Veya mp3 indirdigimiz her muzisyen'in de konserine gidip tisortunu almiyoruz. Bunu reklam olarak yapmak isteyen zaten ucretsiz free mp3'lerini veya yazilimlarinin demo versiyonlarini sagliyor.

Bence butun bu "kisisel hakli cikarmalari" aslinda farkindalik eksikliginden geliyor. Pekcok tanidigim, her yonden super etik insan var, boyle haldir huldur kopya yazilim/film/muzik indiren ve kullanan. Bunun icinde buyuduk o yuzden de norm o. Bu seyler para verilen seyler degil bizim gozumuzde. Halbuki cok daha genel gecer bir prensip var herseyi aciklayan:

Kanun disi is yapmamak.

Kanun ile ayni fikirde olmayabiliriz. Onunla mucadele etmenin yolu ayridir. Ama kanunun icinde hareket eden insanlara kanun disi hareketlerle zarar vererek bir kanun ile mucadele edilmemeli.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #23 : 25 Kasım 2011, 00:25:08 »
 Bu gece kuzene ugradigimda su pakete kapak atmis oldugunu gordum. Hatta 2-3 tur national geographic hd yaptik. Daha once hic hd maymun kici gormemistim. Superdi goruntu kalitesi. 1mbit kablo net' te cabasi. Hd Setop box falan hepsi tek paket icinde bir kampanyaymis.

Halihazirda kablo tv hizmeti aliyorum. Acaba buna ben de kapak atsam mi? Varmidir aramizda tecrube eden ya da surasi kotu gozukuyor diyebilecek?

http://www.kablotv.net/index.php?i=k&id=4&kampanya=yarimduzine

Çevrimdışı doMiNO

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #24 : 25 Kasım 2011, 03:27:44 »
Radikal bir kararla web browser değişikliğine gittiğim ve retrojen forum şifremi hatırlamadığım için konuyu doğru yerinden yakalayıp fikir beyan edememiş olsam da, en azından email adresimi henüz unutmadığımı hatırlamış olmamdan mütevellit, yeni bir şifre edinme fırsatı bulabildim. Binaenaleyh;

Birkaç aydır ttnet'in 16 Mbps'ye Kadar (Türkçe meali; 0-16 megabit arasında bişeyler işte) paketini kullanıyorum. 59,90 TL'lik bir fiyatı var ve download esnasında 1.4 mb/sn gibi hızlara ulaşmak mümkün. Adil kullanım limiti zırvasıyla ilgili de hiç sorunum olmadı şu ana kadar. "Amaaan, hiç yoktan iyidir işte, nalet olsun beah" mantığı ile kullanıyorum ve son zamanlarda hızın fena olmadığını iddia edecek kadar da cüretkar olabilirim. 16 Mbps beklentisi içine girilmemeli tabi...

Beri yandan; kullanacağım yazılımın ücretsiz bir muadili var ve kör topal işimi görüyor ise onu kullanmaya özen göstersem ve bir Amiga pisikolojik delisi olarak Windows gibi mide bulandırıcı bir yazılımı bile lisanslı kullanacak kadar alçalmış olsam da, bazı yazılımları hiç utanmadan sıkılmadan korsan kullanıyorum. Müzik dinlemeyi bilmeyen biri olarak bilgisayarıma birilerinin şu veya bu şekilde aktardığı MP3'leri korsan bi şekilde dinliyorum. Çok uzun zamandır hiç albüm almadım ve bundan rahatsızlık da duymuyorum. En azından bi zamanlar hoşuma giden bi albüm olduğunda gidip satın almayı da ihmal etmediğimi hatırlıyorum. Uzun zamandır satın almaya değecek birşeyler dinlememişim demek! (Müzik endüstrisine de iğnemizi sokalım tabi.) Filmleri ise gidip sinemada izlemeyi tercih ediyorum. Pek arşivci sayılmam film konusunda. Ama yine de gidip satın almak ihtiyacı hissedecek kadar çok beğendiğim birkaç film oldu. İnsanların bayıla bayıla izleyip anlatmakla bitiremedikleri bazı filmleri de "neymiş la bu film bu kadar" diye merak edip indiriyorum ve genellikle uzun yıllar hiç izlenmeden bi köşede kalıyorlar... PC kullanmaya başladıktan sonra hiç lisanslı oyun satın aldığımı hatırlamıyorum. Çok uzun zamandır oyun da oynamıyorum zaten. Oyun ile ilgim yılda 1-2 kez MSX emulatörünü açıp birkaç dakika kurcalamaktan ibaret kaldı. (Ne olur gizlemeyin benden, ölecek miyim doktor bey?!) Bu kadar zırvanın üzerine son olarak korsana karşıyım demeden de etmeyeyim...

@shax
Kablonet ile ilgili kimseden olumlu birşey duymadım bugüne kadar. Etrafımda hepi topu 3-5 adam var zaten kullanan, hepsi de sık sık kesinti olduğunu, bazen uzun süreler düzelmediğini, hızın da stabil olmadığını söylüyorlar. Sürekli internet kullanıcısı için pek de matah bişey olmadığına kanaat getirdim ben. Geçenlerde de SSG twitter'da kablonet kesintileri ile ilgili atıp tutuyordu, olay tam olarak ne idi bilemiyorum... Diğer taraftan HD yayınlar tadından yenmiyor yahu demeden de durmaz bu deli gönül...

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #25 : 25 Kasım 2011, 15:11:04 »
 Evet, cogu kullanici kesintiler konusunda sikayetciymis kablo' da. Ne yazik ki A(rap)DSL ile yola devam. Fakat hd yayin opsiyonlarini gozden gecirmeye baslamama sebep oldu bu hadise. Belki yeniden televizyon izlemeye bile  basliyabilirim bir cilginlik yapip.