Gönderen Konu: Forumda soru nasıl sorulur? (Acemilere öneriler)  (Okunma sayısı 33491 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Lumina

  • Yönetici
  • Retro Meraklısı
  • *
  • İleti: 105
Forumda soru nasıl sorulur? (Acemilere öneriler)
« : 29 Kasım 2011, 23:04:41 »
Sormadan Önce

Bir İnternet sitesindeki foruma teknik bir soru sormadan önce, şunları yapın:

İnterneti arayarak bir cevap bulmaya çalışın.
Kılavuzları okuyarak bir cevap bulmaya çalışın.
SSS'leri (Sık Sorulan Sorular) okuyarak bir cevap bulmaya çalışın.
Araştırarak ve deneyerek bir cevap bulmaya çalışın.
Yetenekli ve deneyimli bir arkadaşınıza sorarak bir cevap bulmaya çalışın.
Şayet bir yazılımcı iseniz, uygulamanın kaynak kodlarını okuyarak bir cevap bulmaya çalışın.


Sorunuzu sorarken, yukarıda sayılanları yaptığınızı belirtin. Böylece sizin tembel teneke olmadığınız ve insanların zamanlarını boşa harcamayacağınız anlaşılsın. Daha iyisi, bunları yaparak neler öğrendiğinizi de gösterin. Cevaplardan bir şeyler öğrenebileceğini göstermiş olan kişilerin sorularına cevap vermeyi severiz.

Almış olduğunuz hata iletilerindeki metni kullanarak Google'da probleminizi aratın (ayrıca Google gruplarını da aratın). Bu sizi doğruca, sorunun çözümü olan belgeye veya sorunuza yanıt verilen eposta listesi iletisine götürebilir. İşe yarar bir sonuç alamasanız bile, bir posta veya haber grubunda: "Google'da hata iletisini arattım ama işe yarar bir sonuç elde edemedim" şeklinde bir e-posta ya da haber göndermek oldukça iyi bir artıdır.

Sorunuzu hazırlayın. İyice düşünün. Acele hazırlandığı belli olan sorular acele cevaplar alırlar ya da hiç cevap alamazlar. Sorunuzu göndermeden önce sorunu çözmek için daha çok çaba göstermek ve bunu ortaya koymak gerçek yardım alma ihtimalinizi artırır.

Yanlış soru sormayın. Hatalı kabullere dayalı bir soru sorduğunuzda herhangi bir üstadın size baştan savma bir cevap vermesine ve "ne aptalca bir soru" şeklinde düşünmesine sebep olursunuz. Üstatlar bu tür cevaplarında, sizin sorununuzun çözülmesini değil, yaptığınız aptallıktan ders almanızı umarlar.

Asla cevap alma hakkınız olduğunu düşünmeyin. Böyle bir hakkınız yok. Bu tür servisler için bedel ödemediğiniz sürece de olmayacak. Şayet kazanabilirseniz, bir cevap kazanacaksınız. Bunun için sağlam, ilginç, kışkırtıcı bir soru sormalı ve topluluğun bilgisine ihtiyaç duyan değil, bu bilginin artmasını sağlayan biri gibi davranmalısınız.

Diğer taraftan, sorunu açıklayıcı bir hale getirmek ve çözümün üretilmesi aşamasında yardımcı olmaya niyetli olduğunuzu göstermek iyi bir başlangıç sayılır. "Birileri bir başlangıç noktası verebilir mi?", "Benim çalışmamdaki eksiklik nedir?" ve "Hangi siteyi kontrol etmeliyim?" tarzındaki sorular "lütfen bana tam süreci anlatın" şeklindeki bir sorudan daha iyidir ve cevap alma şansınız daha yüksektir. Çünkü doğru cevaba ulaşmak için çaba göstermek ve bunu belirtmek, şayet birisi size başlangıç noktasını gösterirse sonuca gidebileceğinizi göstermek her zaman daha uygundur.

Başlık Çok Önemli

Konu başlıkları için kabul edilen ve teknik organizasyonlar tarafından sıklıkla kullanılan yöntem, "nesne - sapma" yöntemidir. "Nesne" bölümünde neyin ya da hangi grubun sorunlu olduğunu, "sapma" kısmında meydana gelmesi beklenen ama şartlar olgunlaşmadığı için meydana gelmeyen davranışların açıklaması yer alır.

Salak
    İMDAT! Dizüstümün ekranı düzgün çalışmıyor!
Zeki
    XFree86 4.1 fare imleci kötüleşti; Fooware MV1005 video yongaseti
Daha zekice
    Fooware MV1005 video yongasetinde XFree86 4.1'de fare imleci - kötüleşti.


"nesne - sapma" şeklindeki bir ileti, sizin problemi tanımlamanızda oldukça faydalı olacaktır. Neler etkilendi? Sadece fare imleci mi yoksa diğer grafik görüntüleri de etkilendi mi? Bu sadece XFree86'nın 4.1 sürümüne özgü bir şey mi? Bu Fooware grafik yonga setine özgü mü? Model MV 1005'de oluyor ama diğer modellerde durum nedir? Bu sonuçları gören bir üstat, sizin sorununuzun ne olduğunu ve sorunun nereden kaynaklandığı bir bakışta anlayabilir.

Açık, dilbilgisi kurallarına uygun ve sözdizimlerine dikkate ederek yazın

Deneyimlerimiz sonucu ilgisiz ve dağınık kişilerin, genellikle, düşünme ve kodlama işlerinde de ilgisiz ve baştan savma davrandıklarını öğrendik. Bu tür insanların sorularına cevap vermenin bir ödülü yoktur. Bu nedenle zamanımızı başka yerlerde harcamayı tercih ederiz.

Bu nedenle sorunuzu açıkca ve düzgün bir biçimde ifade etmeniz çok önemlidir. Şayet bunu yapmaya niyetiniz yoksa, bizden sizin sorununuza eğilmemizi beklemeyin. Kullandığınız dili "parlatmak" için biraz çaba harcayın. Çok resmi ve katı olmak zorunda değilsiniz. Aslında üstat kültürü; esprili, bilgilendirici ve argo yapıya değer verir. Fakat bunlar tam olmalıdır. Düşündüğünüze ve dikkatinizi bir şeylere yoğunlaştırdığınıza dair izler taşımalıdır.

Sözdizimleri, noktalama işaretleri ve büyük-küçük harf kullanımdaki doğruluklar önemlidir. "yanlız" değil "yalnız", "yada" değil "ya da", "tabi ki" değil "tabii ki"... Her şeyi BÜYÜK HARFLER İLE YAZMAYIN!

Daha genel olarak eğer eğitimini tamamlamamış biri gibi yazarsanız, muhtemelen kimse sizi ciddiye almaz.

Problemin belirtilerini tanımlayın, kendi tahminleriniz değil

    Sorunun nelerden kaynaklandığını düşündüğünüzü söylemek, üstatlara yardımcı olmaz. (Madem ki sorunun kaynağını biliyorsunuz, o halde kendi başınıza çözümü de bulabilirsiniz, değil mi?) Bu nedenle, teorileriniz yerine, problemin belirtilerini söyleyin ve üstatların yorum ve teşhis yapmasına izin verin. Eğer tahmininizi söylemenin önemli olduğunu hissediyorsanız, onu açıkça dile getirin ve bu çözümün neden işe yaramadığını açıklayın.


Amacınızı belirtin, yaptıklarınız değil

    Şayet derdiniz bir şeyin nasıl yapılacağını bulmak ise (hata raporlamasının tam tersi bir davranışla) amacınızı belirtmekle işe başlayın. Daha sonra tıkandığınız noktaya giden adımları tarif edersiniz.
    Teknik yardıma ihtiyaç duyan kişiler, genellikle, büyük bir amaça sahip olan ve gittikleri yolun doğru olduğunu düşünüp oraya saplanmış kişilerdir. Onlar yaptıkları basamakları anlatmakla işe başlarlar ama gittikleri yolun yanlış olabileceğini hiç düşünmezler. Bu yeteneği kazanmak epeyce çaba gerektirir.

    Aptalca
        FooDraw programında altılık RGB değerleri için renk seçiciyi nasıl kullanmalıyım?
    Zekice
        Bir resim üzerine kendi istediğim değerlerdeki bir renk tablosunu yerleştirmeye çalışıyorum. Şu an için tek yol her bir tablo bölümünü ayrı ayrı düzenlemek gibi görünüyor. Fakat FooDraw'ın renk seçicisini altılık RBG değerleri almak için kullanamıyorum.

    İkinci soru daha iyi sorulmuş bir sorudur. Muhtemelen daha iyi bir araç tavsiyesi alacaktır.

Sorununuz çözüldükten sonra küçük bir not ile bildirin

    Sorununuzun nasıl çözüldüğünü, küçük bir not yazarak, size yardımcı olanlara bildirin ve tekrar teşekkür edin.


Çevrimdışı Shax

  • Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
  • İleti: 1206
Ynt: Forumda soru nasıl sorulur? (Acemilere öneriler)
« Yanıtla #2 : 30 Kasım 2011, 15:22:51 »
 Simdi, bu yazili ve super animasyonlu "Cin Ali Forumlardan faydalanmayi ogreniyor" temali egitsel programlarin asil sorunu asla hedefledikleri insanlara ulasamamasi.

 Ortalama zekaya sahip, fiziksel ve ruhsal gelisimini saglikli tamamlamis her insan toplum icinde nasil davranmasi gerektigini az cok bilir. Ayrica internet ortamininda da benzer kurallarin dikkate aldigini tahmin edebililecektir. Fakat burada soz konusu olan kullanicilarin cogunun cok genc ya da cocukluklarinda travmatik hadiseler yasamis (cinsel taciz, kotu beslenme, dogustan zeka geriligi, genetik kokenli obsesif kompulsif dingillik) yetiskinler oldugunu unutmamak lazim.

 Bu veriler isiginda anlatilmak istenen seyin neden yerine ulasmadigina tekrar bakalim. Mesela ilk mesajda ki metin hedef kitle icin fazla uzun ve renksiz. Hic fotograf ya da grafik yok. Daha ilk satiri okuyan Ali (little billy) sIkIlacak ve direkt olarak "Nerede ulan hede kurmakla ilgili dokuman ? O kadar adamsiniz yazamadiniz mi? Hazirlayin hadi yazin! Salagim ben kolay kavramam. Ayni zamanda kiskirtici ve devrimciyim. Her biriniz biyerini yazsin isiniz ne lan ?" diye bir mesaj atacak gonul rahatligiyla. Zira carpik dunyasi icin bu normaldir, kurallari da zaten okumamistir, asla okumazda.

 Diger taraftan animasyon her ne kadar yaratici olsa da turkiye sartlarinda ise yaramaz. Zira hedef kiltlenin uzun metinlerden (2 satir ve fazlasi)  ve okumaktan pek hoslanmayan tipler oldugunu soylemistik. Iste bu sebepten dolayi lutfedip bir yabanci dil de ogrenmediklerini varsaymaliyiz. Hatta tonla beceriksiz ve beyinsiz adamin bizim hedef kitlemizi "kalitesiz ve sacma" altyaziyla rahata alistiridigini farzedersek. Sanirim egitici animasyon uzerine  "Dostum film cok guzel emeginesaglik ama bir altyazi lnki atarsan daha iyi olurdu yinede tsekurle" seklinde turp sIkarak cabalarin yersiz oldugunu kanitlyacaktir hedef kitle numunesi insan.

 Neyse ki retrojen, zaten bilgisayarli iletisim etigini cok uzun sure once kavramis adamlardan olusuyor. Gel de sevme.
 

 

 
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2866
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Forumda soru nasıl sorulur? (Acemilere öneriler)
« Yanıtla #3 : 30 Kasım 2011, 16:04:27 »
Simdi, bu yazili ve super animasyonlu "Cin Ali Forumlardan faydalanmayi ogreniyor" temali egitsel programlarin asil sorunu asla hedefledikleri insanlara ulasamamasi.

Aslında haklısın, kanımca, sevgili lumina bu başlıkları açarken yeni gelenleri eğitme derdinden çok, bir "vizyon" ortaya koymaya çalışıyor. Yani "bakın bu forumda biz böyle şeyleri önemsiyoruz, siz de önemseyin, mi'leri ayrı yazın, noktalama işaretlerine dikkat edin" gibisinden bir temenni var. Yani belki metni kimse okumayacak, ama orda durması bile birşeyler ifade ediyor.

(en azından, şutlananlara git de şu mesajı oku diyebiliriz)

Çevrimdışı Shax

  • Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
  • İleti: 1206
Ynt: Forumda soru nasıl sorulur? (Acemilere öneriler)
« Yanıtla #4 : 30 Kasım 2011, 16:24:33 »
(en azından, şutlananlara git de şu mesajı oku diyebiliriz)

 Ach so...

 Bu arada sayfanin en altinda fileserve' e ait bir banner var.  Sizde de var mi ? Varsa eger adblock falan kullanin :D Ne zaman reklam aldik anasini satayim ?
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2866
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Forumda soru nasıl sorulur? (Acemilere öneriler)
« Yanıtla #5 : 01 Aralık 2011, 22:49:12 »
Bu arada sayfanin en altinda fileserve' e ait bir banner var.  Sizde de var mi ? Varsa eger adblock falan kullanin :D Ne zaman reklam aldik anasini satayim ?

Heheh, ben aldım, retrojen'in günlük 500bin hitini değerlendirmek istedim. Ya da sen bir şekilde adware bulaştırmışsın sistemine, bende banner falan çıkmıyor çünkü? (Adblock kapalı)

Çevrimdışı Shax

  • Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
  • İleti: 1206
Ynt: Forumda soru nasıl sorulur? (Acemilere öneriler)
« Yanıtla #6 : 04 Aralık 2011, 16:27:31 »
 Panik yok. Greasemonkey' de kullandigim bir script ekliyormus bu reklami sayfanin altina.

 Bir sureligine olsa da kimsenin goremedigi bir seyi gormenin nasil bir his oldugunu anladim bu vesileyle.  Zaten bir kere gormeye baslayinca devami gelir derler. Uzaylilar, leprikonlar, unicornlar... Ardindan i want to believe posterleri falan duvarlarda. Aman diyorum.
 
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.