Gönderen Konu: Commodore 64 Adaptör Tamiri ve Yenileme  (Okunma sayısı 335 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Bora66

  • Retroman
  • ***
  • İleti: 61
Commodore 64 Adaptör Tamiri ve Yenileme
« : 23 Mart 2022, 16:25:34 »
Bu konu, şu başlıktan kesilerek taşınmıştır.

Eh, C64'ü çalıştırdığımdan beri aklımda olan adaptör işine de nihayet bugün el attım. Hem buradan hem İnternet'den edindiğim bilgi ile "tekme tokat girme" metodunu kullanarak kırmadan açmayı da başardım.  ;D

Yabancı forumlarda konu hakkında bayağı bir araştırma yaptım, çünkü "Bunlar bozuluyor ve bozulunca yüksek voltaj gönderiyor, her şeyi yakıyor." efsanesinin sebebini merak ediyordum. Neticede içeride sadece çift sekonderli bir trafo, 4 köprü diyotla yapılmış bir tam dalga doğrultma, bir koca kondansatör ve bildiğimiz bir gariban 7805 var.

7805 tarihidir, lineerdir, çok enerji ziyan eder, ısınır, gerilim düşümü fazladır vs kısmı doğrudur, ama 78xx serisi için söylenecek iyi şeyler de var;
1) Çok güvenilir bir dizayndır, kendi içinde aşırı akım ve termal koruma içerir.
2) Üreticisinin kriterleri dahilinde kullanıldığında neredeyse ölümsüzdür, kolay kolay bozulmaz.
3) Çok düzgün ve temiz regülasyonu vardır.
4) Bozulursa çalışma şartlarının iyi olmamasından bozulur ama %99 oranda açık devre olarak bozulur, yani çıkış voltajını keser, kolay kolay girişteki yüksek voltajı çıkışa vermez.

Bu yüzden orijinal dizayn yerine kullanılacak alternatifler yerine bu "bütün bilgisayarı yakıyor" efsanesinin sebeplerini araştırmayı tercih ettim. Bulduklarım şu şekilde;

1) 78xx her ne kadar sabit gerilim regülatörü olsa da aslında çıkış voltajı ile oynamak mümkün. Orta bacaktaki 0V referansını değiştirirseniz çıkış voltajı da ona göre oynuyor. Commodore bunu kullanmış adaptörü dizayn ederken. İki dirençli bir gerilim bölücü var orta bacakta ve bu şekilde çıkış 5.2V gibi ayarlanmış, çünkü adaptör ile C64 arasında 2 metreye yakın bir kablo var, 1A cıvarı bir gerilim taşındığı için de bu kabloda voltaj düşüyor. Adamlar voltajı C64'e vardığında 5.0 - 5.1V olacak şekilde ayarlamışlar, akıllıca bir düşünce aslında ama bu gerilim bölücüde bir sıkıntı olursa 7805'in çıkışı saçma bir voltaja fırlayabiliyor.
2) Deniyor ki, trafo zırıldamasın diye döktükleri epoksi zaman içinde ısı vs etkisi ile kendini çekiyor, bu da 7805'i karta bağlantısından zorluyor ve yine malum orta bacak karttan koparsa, lehimi atarsa çıkış voltajı fırlıyor.

Hepsi mantıklı sebepler gerçekten. Ama yine de adaptörün içine bir alternatif 5V çözümü sıkıştırma düşüncesini beklemeye alıp yerine hem orijinal dizaynı nasıl muhafaza ederim, hem de bu olasılıkları nasıl düşürürüm diye baktım ben. Yaptıklarım şöyle;

1) Orijinal doğrultucu diyotlar 1N4001 çıktı. 1A kapasiteli bunlar, e çekilen güç de neredeyse o kadar zaten, garibanlar o kadar ısınmış ki yıllarca bulundukları yerde kart kararmış ısıdan. Bunlar yerine 3A kapasiteli 1N5408'ler taktım.
2) Filtre kapasitörü olarak 4700uF 16V bir Phillips kullanılmış. Yine limitler zorlanmış burada, çünkü kapasitörün üzerine düşen gerilim 14V, bu bozmaz ama çok yorar bu kapasitörü. Zaten Spectrum dünyasından biliyorum, 80'li yılların bu mavi gövdeli Phillips'leri pek ömürlü değildir. 128K Toastrack makinalar bunlardan çok çekti. Ben bunun yerine 4 adet 2200uF 25V (-40 +105 C) kullandım. 4 paralel kapasitör filtreleme işinde daima tek kapasitörden iyidir. 4x 2200uF biraz abartı oldu ama elimde vardı, kullandım.



3) Kartın bütün lehim noktalarını tazeledim, zaten neredeyse her şeyi söktüğüm için geri kalan 2-3 noktanın da üstünden geçtim. 7805'in giriş ve çıkış bacaklarını izole ettim (ne olur ne olmaz) ve eğer bu epoksi çekmesi işi doğru ise biraz hareket kabiliyeti sağlayacak şekilde lehimledim.

 

 


Bence bu adaptörün ömrüne bi 20 yıl daha eklendi gibi, hem de orijinal yapıyı bozmamış, sadece takviyelemiş oldum. Kartın üzerindeki 2 gerilim bölücü dirençten akım geçmiyor sayılır, onlara bir şey olmaz, bir tantal kapasitör var o belki sıkıntı çıkarır ileride ama şimdilik iyi görünüyor. Trafo sargılarında renk bozulması, kararma yok. Epoksi sağlam, çatlamamış, yanmamış, bence o da sıkıntısız. Bu şekilde kapattım adaptörü. Orijinal yapıştırma noktalarına birer küçük damla epoksi yapıştırıcı da koydum, hem yeterli tutar, hem de bir daha açmak gerekirse daha kolay açılır.

Hala Çin'den kart bekliyorum, değişik bir şeyler çizdim bakalım, onlar gelip de çalıştırdığımda artık ayrı başlıkta paylaşacağım. 

Çevrimdışı Attilan

  • RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
  • İleti: 133
Ynt: Commodore 64 Adaptör Tamiri ve Yenileme
« Yanıtla #1 : 24 Mart 2022, 15:21:40 »
@Bora66 daha önce hiçbir kaynakta rastlamadığım ilginç bir psu mod olmuş, eline sağlık.
Daha önce bu 5v kanalına güvenemediğim için pcb'yi komple çıkarıp yerine iyi bir 5v adaptörün pcb'sini takmıştım. Gerektiğinde aynı modu yapmak için 4x 2200uf ideal değer midir? Elinde olduğu için kullandığını yazmışsın o bakımdan soruyorum, elinde hepsi olsa hangisinden kaç tane takardın?
Bir de paralel bağladım derken kapasitörlerin tüm artı ve eksi bacakları direkt pcb'deki ilgili deliklere mi lehimliyoruz? çok bilgim olmadığı için hata yapmak istemem böyle bir konuda.

Çevrimdışı Bora66

  • Retroman
  • ***
  • İleti: 61
Ynt: Commodore 64 Adaptör Tamiri ve Yenileme
« Yanıtla #2 : 24 Mart 2022, 18:25:11 »
elinde hepsi olsa hangisinden kaç tane takardın?
Bir de paralel bağladım derken kapasitörlerin tüm artı ve eksi bacakları direkt pcb'deki ilgili deliklere mi lehimliyoruz? çok bilgim olmadığı için hata yapmak istemem böyle bir konuda.

Genel bir tam dalga doğrultma bilgisi olsun bari;
AC gerilim sinüs dalgası şeklinde, yani hem 0 noktasının altına iniyor, hem de üstüne çıkıyor. 4 diyottan oluşan doğrultucu köprü bu sinüsün eksiye inen kısmını yukarıya katlıyor diye düşünün:

 


Gördüğünüz şekilde "darbeli" bir DC gerilim elde edilmiş oluyor. Bunu düzgün bir DC'ye çevirebilmek için bu tepelerin arasını doldurmak lazım, bu işi de bir kondansatör koyarak yapıyoruz. Kondansatör bu darbelerin tepe noktalarında ful şarj oluyor, darbelerin arasındaki boşluklarda ise bir rezervuar görevi yaparak bu boşluklara gerilimin düşmesine mani oluyor. Kullanılacak kondansatörün değeri ise çekilecek gerilime göre değişiyor, hesabı var ama gerek yok o kadar detaya.

Commodore mühendisleri 4700uF uygun olur demişler, koymuşlar. Makinalar da çalıştığına göre sıkıntı yok, yeterli. Burada bir nüans var, kapasitör değeri büyüdükçe hem onu şarj etmek için gerekli akım artar hem de şarj süresi uzar. Yani gereksiz büyük bir kapasitör koymak fayda yerine zarar da getirebilir. Tek kapasitör yerine daha düşük kapasiteli birden çok kapasitörü paralel bağlamak tercih edilir çünkü paralel bağlanan kapasitörlerin değerleri toplanırken (artarken) ESR'leri (iç dirençleri diyelim buna) ise bölünür, yani düşer. 5 tane 1000uF kondansatörü paralel bağlarsanız 5000uF elde edersiniz ama toplam ESR 1/5 haline geldiği için tek bir 4700uF kondansatörden daha hızlı bir kondansatörünüz olmuş olur.

4 tane 1000uF konsa da olur, benim elimde fazla vardı bunlar o yüzden kullandım. Karta bağlamadan önce birbirlerine yapıştırıp, bacaklarını kendi üstlerine katlayarak paralel bağlantıyı oluşturdum, en en baştakinden (+) bacağı, en sondakinden de (-) bacağı dışarıda bırakıp karta bu şekilde lehimledim. Başaşağı duracakları için de ayrıca karta yapıştırdım.

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2882
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Commodore 64 Adaptör Tamiri ve Yenileme
« Yanıtla #3 : 24 Mart 2022, 19:51:04 »
Bir de paralel bağladım derken kapasitörlerin tüm artı ve eksi bacakları direkt pcb'deki ilgili deliklere mi lehimliyoruz? çok bilgim olmadığı için hata yapmak istemem böyle bir konuda.
c64 adaptörüne hiç bakmadım ama paralel bağlıyorum dediğine göre hepsinin (+) ucunu kendi aralarında birleştirip, (-) ucunu da kendi aralarında birleştirip bunları söktüğün kondansatörün yerine doğru şekilde lehimliyorsun. Yani tek bir kondansatörlük delik var orda anladığım kadarıyla.

Bu paralel/seri kondansatör mevzusu cep telefonlarındaki yüzlerce küçük kondansatörün de sebebi aslında. Tek bir kondansatör koyamıyorlar çünkü fiziksel olarak büyük oluyor değer yükseldikçe, kasa kalınlaşıyor, o yüzden küçük küçük yüzlerce kondansatörü yan yana diziyorlar. aradan bir iki tanesinin yük tutmaması falan sorun da olmuyor o zaman kısa devre olmadıkça.  arıza olasılığını azaltıyor.

Çevrimdışı Attilan

  • RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
  • İleti: 133
Ynt: Commodore 64 Adaptör Tamiri ve Yenileme
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2022, 19:58:29 »
Çok güzel açıklamalar oldu teşekkürler, doğru aldıysam 4x2200uf uygulaması hem daha hızlı olduğu için hem de toplam kapasite arttığı için kapasitor dizisi tam boşalmadan tekrar şarj olacağından 1x4700uf'ye göre daha sık ama daha az dalgalanan, daha düz bir akım oluşacak.
Bu mantıkla 2x3300uf de kullanılabilir ama ESR 1/2 olacağından standart uygulamadan iyi olsa da 4x2200uf (yahut 5x1000uf) uygulaması kadar iyi olmayacak. Doğru mu anlamışım?

Bir de kopma olayına karşı 7805'in bacaklarını kesip kısa kablolar vasıtası ile doğrultucu karta bağlasak daha esnek bir yapı oluşturup zamanla epoxy'nin hareketi ile bacakların kopmasının önüne geçilebilir belki?

Çevrimdışı Bora66

  • Retroman
  • ***
  • İleti: 61
Ynt: Commodore 64 Adaptör Tamiri ve Yenileme
« Yanıtla #5 : 25 Mart 2022, 10:47:07 »

c64 adaptörüne hiç bakmadım ama paralel bağlıyorum dediğine göre hepsinin (+) ucunu kendi aralarında birleştirip, (-) ucunu da kendi aralarında birleştirip bunları söktüğün kondansatörün yerine doğru şekilde lehimliyorsun. Yani tek bir kondansatörlük delik var orda anladığım kadarıyla.

Bu paralel/seri kondansatör mevzusu cep telefonlarındaki yüzlerce küçük kondansatörün de sebebi aslında. Tek bir kondansatör koyamıyorlar çünkü fiziksel olarak büyük oluyor değer yükseldikçe, kasa kalınlaşıyor, o yüzden küçük küçük yüzlerce kondansatörü yan yana diziyorlar. aradan bir iki tanesinin yük tutmaması falan sorun da olmuyor o zaman kısa devre olmadıkça.  arıza olasılığını azaltıyor.

Aynen, doğrudur.

Çevrimdışı Bora66

  • Retroman
  • ***
  • İleti: 61
Ynt: Commodore 64 Adaptör Tamiri ve Yenileme
« Yanıtla #6 : 25 Mart 2022, 10:49:26 »
Çok güzel açıklamalar oldu teşekkürler, doğru aldıysam 4x2200uf uygulaması hem daha hızlı olduğu için hem de toplam kapasite arttığı için kapasitor dizisi tam boşalmadan tekrar şarj olacağından 1x4700uf'ye göre daha sık ama daha az dalgalanan, daha düz bir akım oluşacak.
Bu mantıkla 2x3300uf de kullanılabilir ama ESR 1/2 olacağından standart uygulamadan iyi olsa da 4x2200uf (yahut 5x1000uf) uygulaması kadar iyi olmayacak. Doğru mu anlamışım?

Bir de kopma olayına karşı 7805'in bacaklarını kesip kısa kablolar vasıtası ile doğrultucu karta bağlasak daha esnek bir yapı oluşturup zamanla epoxy'nin hareketi ile bacakların kopmasının önüne geçilebilir belki?

Doğru anlamışsınız.
Ben o epoksinin çekmesi işine çok inanmadım, zaten kart orada sabit değil, küçük de olsa bir esneme payı var. Bence kabloya gerek yok. Tek aklıma gelen eğer adaptör sert düşerse 7805'in bacaklarına kopma olabilir.