Gönderen Konu: ChatGPT  (Okunma sayısı 327 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı gibraltar

  • Retro Meraklısı
  • ***
  • İleti: 159
ChatGPT
« : 17 Mart 2023, 15:58:49 »
Uzun süredir ha bugün ha yarın yazmaya başlayacağım diye diye kağıt üzerinde bir komut satırı programı tasarlıyordum. Giriş seviyesi video editleyecek, basit sesler üretecek, eposta atabilecek, bir milyon basamaklı sayılarla aritmetik işlem yapabilecek, dosya/klasör işlemleri yapacak vs. Tamamen fantezi ürünü, iş olsun diye düşündüğüm mutant bir Total Commander kopyası. Bu arada Rust'la çalışmış olacaktım, iyice intibak edebilecektim.

Bu arada ChatGPT ortaya çıktı. Program da yazabildiğini görünce atladım hemen test edeyim bakayım neler yapabiliyor. Önce yukarıda bahsettiğim program için düşündüğüm özelliklerin ilkel sürümlerini yapmasını isteyeceğim. Mantıklı bir şey üretebilecek mi? Pek sanmıyor(d)um. Çünkü gerçek hayatta ihtiyaç duyulabileceğini düşünmediğim salakça bir şey isteyeceğim

Türkçe olarak: "insanların kağıt kalemle yaptığı toplama işlemini taklit eden bir rust programı yazar mısın?" dedim. "Niye kağıt kalemle yav" demedi tabi...

Kod: [Seç]
use std::io;

fn main() {
    println!("Welcome to the Rust Calculator!");
    println!("Please enter the first number:");
   
    let mut input_1 = String::new();
    io::stdin().read_line(&mut input_1).expect("Failed to read line");
    let num_1: i32 = input_1.trim().parse().expect("Please enter a valid number");
   
    println!("Please enter the second number:");
   
    let mut input_2 = String::new();
    io::stdin().read_line(&mut input_2).expect("Failed to read line");
    let num_2: i32 = input_2.trim().parse().expect("Please enter a valid number");
   
    let result = num_1 + num_2;
    println!("{} + {} = {}", num_1, num_2, result);
}

Bu program insanlarıın kağıt kalemle yaptığı toplama işlemini taklit etmiyordu. Hah dedim anlamayacak işte gerizekalı "info horder"...

Türkçe olarak: "bu programı insanların kağıt ve kalemle yaptığı işi taklit edecek biçimde değiştir" dedim.

Cevap olarak, önce veri tipleriyle ilgili hata içeren bir program üretti, hata mesajını kendisine bildirdim. Cevap olarak şunu üretti:

Kod: [Seç]
use std::io;

fn main() {
    println!("Welcome to the Rust Calculator!");
   
    // İlk sayının girilmesi
    println!("Please enter the first number:");
    let mut input_1 = String::new();
    io::stdin().read_line(&mut input_1).expect("Failed to read line");
    let num_1: Vec<char> = input_1.trim().chars().rev().collect(); // sayıyı tersine çevir
   
    // İkinci sayının girilmesi
    println!("Please enter the second number:");
    let mut input_2 = String::new();
    io::stdin().read_line(&mut input_2).expect("Failed to read line");
    let num_2: Vec<char> = input_2.trim().chars().rev().collect(); // sayıyı tersine çevir
   
    // Sayıların toplanması
    let mut result: Vec<char> = Vec::new();
    let mut carry: i32 = 0;
   
    for i in 0..num_1.len().max(num_2.len()) {
        let digit_1 = num_1.get(i).unwrap_or(&'0').to_digit(10).unwrap() as i32;
        let digit_2 = num_2.get(i).unwrap_or(&'0').to_digit(10).unwrap() as i32;
       
        let sum = digit_1 + digit_2 + carry;
        let digit = (sum % 10) as u8;
        result.push((digit + b'0') as char);
       
        carry = sum / 10;
    }
   
    if carry > 0 {
        let digit = (carry as u8 + b'0') as char;
        result.push(digit);
    }
   
    // Sonucun ekrana yazdırılması
    println!("Result:");
    for digit in result.iter().rev() {
        print!("{}", digit);
    }
}

Vay anasını, tam olarak istediğim işi yapan Rust programı!

"O ıvır zıvır kullanıcı promptunu koda ekleme, her şeyi güzelce bir fonksiyona paketle" desem onu da bir iki iterasyonda yapacaktı. İnsan eliyle mükemmelleşmemiş ama çalışıyor mu çalışıyor.

İşte bu noktada kafam karıncalandı ve bazı sorular belirdi (tabii ki hepsi hemen bir anda belirmedi). Zaten yazıyı da foruma bu nedenle yazıyorum ya!

- ChatGPT varsa ve herkes buna erişebiliyorsa benim yazdığım herhangi bir kodun, programın ne anlamı var?
- ChatGPT, şimdi değil ama muhtemelen bir sene sonra benim mutant programımın yapabileceği herşeyi zaten herkesin bilgisayarında yapabiliyor olacak. (ChatGPT şu videoları birleştir, fps'yi de 25 yapıp Keramettin'e yolla...)
- ChatGPT, isteyen herkese istediği kodu vermeye devam ederse ve herkes bu üretilenleri ciddi ciddi yaymaya, piyasaya sürmeye başlarsa ne olacak?
- Bir şey öğrenmenin, üzerinde uzmanlaşmanın, aylarını verip üzerinde tepinmenin ve düzgün bir şeyler üretmek için kıvranmanın ne anlamı var?
- İnsanın uzmanlığına ne olacak?

Kısaca; önümüzdeki beş sene içinde bu teknolojilerin geleceği noktayı ve uygulama alanlarını görmeyi çok istemekle birlikte yaptığı birkaç güzel şeyin yanında diğer şeyleri dejenere edeceğine dair çok kuvvetli hislerim var.

Şimdilik başlangıç seviyesinde olmasına rağmen yalnızca direktiflerle oynanabilir oyun üretiyor, başka yapay zekalarla birlikte çalışıp neredeyse gerçekçi müzik videosu üretiyor.

"Allahallah ne acayip" demeye fırsat kalmadan, yaratıcılık/uzmanlık/ter gerektiren her alanın azar azar istila edildiği hissine kapılıyorum. Çünkü insanın uzmanlığını, kafa patlata patlata ortaya koyduğu şeyleri anlamsızlaştırıyor gibime geliyor.

Kimisi de kalkıp "yok yahu ne alaka işte ne güzel her şey herkese erişebilir hale geliyor, demokratize oluyor" diyebilir. Ya da "gerçek uzmanların eline su dökebilir mi canım saçmalama" diyebilir. Açıkçası şu noktada bence de çok derin mevzularda cortlar, ama ne zamana kadar? 2025, 2030.


not: bu denemeleri gpt-3.5 ile yaptım
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı wizofwor

  • RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • İleti: 398
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #1 : 17 Mart 2023, 16:35:54 »
Kaybolan meslekler Youtube kanalında Programcılık diye belgesel çekecekler.

Ergenin biri gelip anlatacak:
- Programların bilgisayarlara yazdırılmadığı zamanlarda...
- Klavye adı verilen mekanik düzeneğin tuşlarına basarak...
- İşte böyle saatlerce yazıyorlardı. Zaaaaaa xdxdxd
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı gibraltar

  • Retro Meraklısı
  • ***
  • İleti: 159
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #2 : 20 Mart 2023, 15:57:05 »
Mesleklerin kaybolacağını sanmam. Ancak yaratıcılıkla ilgili alanlarda acayip bir dejenerasyon ve çöp dağları göreceğiz.

Etik sınır tanımayan, sınır ihlali yaptığında cezasını parayla ödemeyi göze almış ve tüm varlık amacı kârını her sene katlamak olan şirketlerin insafına kalmış durumdayız.

Bu bana internet fikrinin ilk zamanlarında yaşanan tartışmaları hatırlattı. Kırk sene önce aklı başında insanlara internet diye bir ağdan bahsetseydik, muhtemelen bilgi patlamasına, her alanda insanlarla küresel iş birliğine falan yol açacağını düşünürlerdi.

Evet evet tam da beklendiği gibi oldu. Bilgi patladı. Porno, Youtube, TikTok, sosyal medya...




Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2882
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #3 : 20 Mart 2023, 21:31:07 »
Şimdi ben çok yanılmış biri olabilirim. AR/VR'ın gelecekte yaygınlaşacağını düşünüyorum, web3'ün de bir sürü deliğini görüyor olmama karşın şahane bir buluş olduğunu düşünüyorum, şimdi de AI'nin çok önemli bir basamağı geçtiğini düşünüyorum.

Fakat bilgisayar kullanımımı kökten değiştiren bir fenomenle karşı karşıyayız. Şimdiden chatgpt olmadan bilgi peşinde koşmak çok antik geliyor. Eğer chatgpt giderse çok sinir bozucu bir eksik olur hayatımda. Elbette ortaya çıkan bilginin geçerliliğini sorguluyorum, ama daha 8 aylık bir teknoloji benim ana arama-tarama aracım haline geldi. Chatgpt çok önemli bir işlev yerine getiriyor, webi benim yerime tarayıp, eski yeni tüm bilgileri harmanlayıp yutulacak bir büyüklükte önüme koyuyor. Eskiden bu işi ben yapıyordum ve amma çok zaman harcıyormuşum?! Yıllarım aramaya heba olmuş ve bundan sonra harcamayı düşünmüyorum. Tabii hala bir arama motorundan tamamen kopmuş değilim ama artık önce gpt sonra google.

Elbette durum bilgi getirmenin çok ötesi bir duruma evrilmiş durumda. Uzaylıların dünyaya gelmesi gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. ki chatgpt-4 kullanmadım henüz, fakat şimdiden suyu çıktı işin. Hesapta açık bir dernek olan "OpenAI" 8 ayda 30 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış. Potansiyel inanılmaz ve amerikalılar paylaşmak istemediler.

Bilgi teknolojisindeki böylesi büyük bir atılımın tek elde toplanmasının da tehlikesini görmemek olmaz, atom bombası gibi bir buluş bu.

Fakat şunu söylemem lazım, oyunlarda bir legendary drop olur ya, bir anda vurduğunuz damage 4 katına çıkar. Çalışma hızımdaki artış inanılmaz. Ve şu anda hala gelen cevaplar yarım yamalak, geri kalanını hep ben bir şekilde kotarmam gerekiyor. Tam istediğim şeyi verdiği an çok başka bir dünyaya uyanırız ki gpt4 böyle olmuş diyorlar.

O kadar şaşırmış durumdayım ki, AI AI AI diye anırabilirim :D

edit: aslında aidungeon'u gördüğümde bunu anlamış olmam lazımdı

Çevrimdışı wizofwor

  • RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • İleti: 398
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #4 : 21 Mart 2023, 08:39:21 »
Google ilk çıktığında muhteşem bir teknolojiydi. Diğer motorlar arama robotlarını bu kadar etkin kullanmıyordu. Google'ın ise her şeyden haberi var gibiydi. Kendimi şanslı hissediyorum butonuna bastında tam da aradığın sayfa şak diye karşına geliyordu. Kısa zamanda SEO muhabbeti geldi. Önce kendi şanslı hissediyorum düğmesini kaldırmak zorunda kaldılar. Sonra dolandırıcılar, pazarlamacılar ve rakip siteler yukarı çıkmaya başladılar. İş popüler siteleri sahte bilgiyle doldurarak dezenformasyon yaymaya kadar vardı.

Demem o ki beklentiyi düşük tutmakta fayda var. Hele biraz yaygınlaşsın bunun da suyu çıkacak. Önüne yemlenmiş fake bilgileri, öğretilmiş reklamları getirmeye başlayacak. Böyle bir manipülasyon tekniğine hakim olan "literally" tarih yazar.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2882
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #5 : 21 Mart 2023, 17:00:06 »
Demem o ki beklentiyi düşük tutmakta fayda var. Hele biraz yaygınlaşsın bunun da suyu çıkacak. Önüne yemlenmiş fake bilgileri, öğretilmiş reklamları getirmeye başlayacak. Böyle bir manipülasyon tekniğine hakim olan "literally" tarih yazar.

zaten bu bir süre sonra koca bir sürüyü gütmek gibi oluyor. chatGPT herşeyi bilen bir bilge gibi inandırıcı konuşuyor. arada ince ince seni bir tarafa yontacak şekilde yemlese anlamayabilirsin.

Bu arada bizim ZX Spectrum aleminde Racır jovet diye bir eleman var (burda da bulmasın diye böyle yazdım adını). Genellikle söyledikleri anlamsız kelime salatasıdır, belki bir şekilde size de ulaşmıştır. Tanıdığım tüm spectrumculara defalarca mail atıp anlamsız cümleler söyler. Zararsız ama çok acaip bir parazit yaratıyor adam.
Mesela hiçbir anlam içermeyen birşeyi yıllardır heryere yazmış "Snapper Discs from Velesoft help running games at 6 MHz" şeklinde bir ifadesi var. bu kelimelerin hiçbiri birbiri ile ilgili değil. neyse bunu sordum ChatGPT'ye,

Cevap:

"The Snapper Discs from Velesoft are a set of tools for the ZX Spectrum computer that allow users to run games at a higher clock speed of 6 MHz, compared to the standard clock speed of 3.5 MHz. The reason these discs are able to help run games at a higher clock speed is due to the way they interact with the hardware of the ZX Spectrum.
<...bir sürü uydurma teknik detay...>
Overall, the Snapper Discs from Velesoft help run games at 6 MHz by overclocking the Z80 processor and using contended memory to improve performance. However, it is important to note that overclocking can carry risks and may not be suitable for all ZX Spectrum hardware configurations."

Yani AI'nin belleğinde toplumun zihinsel problemleri olan birçok kişinin oraya buraya yorum olarak bıraktığı şeyler de gerçekmiş gibi yer bulmuş durumda. Yani daha kimsenin müdahalesi olmadan bile çok yanlış yönlendirebilme potansiyeli var.

Çevrimdışı gibraltar

  • Retro Meraklısı
  • ***
  • İleti: 159
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #6 : 21 Mart 2023, 17:19:35 »
Bence yazı üretme, sözel bilgi getirme mevzularında beslendiği kaynaklara göre bir yanlılık, taraflılık sergiliyor. Mesela dini metinleri günümüz etik, insan hakları çerçevesinde irdelemek istediğimde açıkça metindeki insan haklarına tamamen ters olayları ve durumları bildiğin marmara ilahiyat ikinci sınıf öğrencisi gibi tevil etmeye çalışıyor. Hani anakronik olmamak için tarihi, tarihin o dönemindeki insan medeniyetlerinin etik algılarını temel alıyor desem o da değil. Düpedüz savunuyor.

Ancak mantığa, kompütasyona dayalı mevzularda gerçekten bir şeyleri düşünüp çıkarım yapıyor sanki. Zira ne kadar saçma sapan program parçaları istersem isteyeyim bazen yarım yamalak da olsa anlayıp önüme koyuyor. Ve bunu baya hızlı yapıyor, buradaki hızından ben veritabanından büyük çapta bilgi çekmek yerine prosedürel bir işlem gerçekleştirdiğini anlıyorum.

OpenAI gerçekten "open" kalabilseydi büyük ihtimalle neyi nasıl yapıyor daha iyi anlayabilecektik. Ben yine anlamayacaktım da anlayanlardan okuyabilecektik.
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı wizofwor

  • RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • İleti: 398
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #7 : 21 Mart 2023, 18:09:51 »
Bir yapay zeka modelinden bahsediyorsak klasik anlamda bir veri tabanın var olmaması gerekiyor. Ama çok büyük bir veriden bahsediyoruz. Her şeyi biliyor. Her şeyi de öğrenmiş olamaz, diyerek bununla ilgili olarak Wikipedi sayfasını okumaya başladım. Sonra kendimi niye yoruyorum diyerek kendisine sordum.

"ChatGPT bir yapay zeka modelidir ve verileri depolamak için bir bellek kullanmaz. Bunun yerine, model, eğitim verileri ile eğitilir ve ardından eğitim sürecinde öğrendiği bilgileri ağırlıklar olarak adlandırılan sayısal değerler olarak saklar. Bu ağırlıklar, modelin önceki eğitimleri sırasında öğrendiği bilgileri kodlar ve model, bu ağırlıkların kullanılmasıyla yeni verileri işleyebilir. Ağırlıklar genellikle bir model dosyasında saklanır ve bu dosya, modelin oluşturulduğu donanıma veya bulut hizmetine yüklenir." dedi.

Bu zaten beklediğim cevap da peki bu kadar şeyi nereden biliyor? Wikipedi'den corpus diye anahtar kelime kaptım. Onu sordum. "Evet, eğitim verileri genellikle "corpus" olarak adlandırılan bir metin veri kümesidir. ChatGPT gibi büyük dil modelleri, genellikle milyonlarca kelime ve cümle içeren büyük ölçekli bir corpus kullanılarak eğitilirler. Bu corpus, genellikle farklı kaynaklardan toplanan ve farklı konuları kapsayan çeşitli metinlerden oluşur. Örneğin, Wikipedia makaleleri, gazete ve dergi makaleleri, kitaplar ve sosyal medya mesajları gibi kaynaklar, bir corpus için kullanılabilir. ChatGPT, bu corpus'tan öğrendiği dil bilgisini, insan benzeri doğal dil işleme görevleri için kullanır." dedi.

Wikipedi sayfasından anladığım kendisine beslenen URL'lerden öğrendiklerini bu corpus'a kaydediyormuş. İlginç bir bilgi: Corpus'daki veri kelimelerin yazımıyla ilgili problemleri elimine etmek için tokenize ediliyormuş. Her kelime bir token. Çin alfabesi  gibi.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2882
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #8 : 21 Mart 2023, 20:33:53 »
tabiiki bildiğimiz anlamda bir veritabanı yok, büyük bir sinir ağı oluşturuluyor. sonra bu ağırlıklar kaydediliyor. bunlar şaşırtıcı şekilde küçük oluyor. örneğin stable diffusion'un envai çeşit imajı üreten ağırlık paketi 4GB idi (v1.5). Gerçekten de 4GB'ı bir veri olarak değil de bir dişli seti gibi hayal ediyorum ben. birbirine feci şekilde bağlı. yine de her yönüyle mucizevi bir teknoloji.

Çevrimdışı Skate

  • RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
  • İleti: 175
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #9 : 21 Mart 2023, 20:47:05 »
2017'de Türkiye Bilişim Derneği'nin bir sempozyumunda IBM Türkiye'nin eski CEO'su çıkıp konuşmuştu. Konu tipik Endüstri 4.0 vb. şeylerdi. Salonda 20 yaş civarı üniversiteli gençler de vardı, daha yaşlı iş adamları/iş kadınları, akademisyenler, her tipten insan gelmişti. 2017'de henüz bu seviyede bir yapay zeka olmasa da kanser teşhisi yapan yapay zekalar, navigasyon konusunda başarılı çalışmalar günümüzdeki gibi mevcuttu, biliyorsunuz. Adam konuşmasında 20 yaş civarı gençlere epey bir yüklendi. Bugün ilk meyvelerini almaya başladığımız yapay zekanın çok yakın zamanda işlerimizi elimizden alacağından bahsetti. Ama dedi ki;

Alıntı
Bizler (40 yaş üstünü kast ediyor) mesleklerimize dört elle sarılacağız, ulaştığımız yönetici seviyelerini, masalarımızı sizlere bırakmayacağız, dört elle masalarımıza sarılacağız. Çünkü başka seçeneğimiz yok. Sizden sonraki kuşak yapay zeka ile barışık olacak, eğitimlerini yapay zekayı yönetmek üzerine alacaklar. Sizler, şu anda üniversite çağına gelmiş çocuklar ise arada harcanan kuşak olacaksınız.

Konuyla ilgili kişisel çarpıcı bir görüşüm yok. Ama 6 sene önce dinlediğim konuşmada çarpıcı bulduğum kısım buydu.

Çevrimdışı gibraltar

  • Retro Meraklısı
  • ***
  • İleti: 159
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #10 : 23 Mart 2023, 15:24:46 »
Ülkede üniversite sayısını on katına çıkarınca herkes üniversite mezunu olmadı, üniversiteler ortaokul seviyesine düştü. Şimdi bir genç üç tane "üniversite" bitirebilirse bir yerlerde beden işçiliği dışında bir iş bulabiliyor. Yapay zekâ denen zımbırtı, herkesi programcı yapacaksa bir süre sonra olacakları şimdiden görmek için nostradamusun torunu olmak gerekmiyor bence. Görece akıllı insanların yapması gereken işi 60 iq adamlara yaymaya çalışma fikri iyi bir fikir değil. Sistem bunu amaçlamıyor ama aslında yaptığı onlarca şeyden biri de bu. İnsanlık tarihi tecrübemizden biliyoruz ki toplumu doğrudan ilgilendiren mevzularda ani gelişmelerin sonucu uzun vadede iyi olmaz (evet Fransız İhtilali de dahil). Hele ki gerçekleşen şey tek maksadı kâr etmek olan, şeffaflığı reddeden bir yapının tekelindeyse.

Bu sistemin programcılar, ressamlar, sanatçılar açısından yaratacağı sorunları bir tarafa bıraksak bile internetin yanlış bilgiler, dezenformasyon çöplüğüne katacağı şeylerin önü nasıl alınacak?

OpenAI denen oluşum sözde bunları düşünüp bir takım liberal çözümler üretmek için kurulmuş bir yapı değil miydi?

Yaratacağı olası sorunların nasıl düzeltilebileceği konusunda kimsenin bir fikir sahibi olmadığı uzaydan düşmüş bir oyuncakla büyük heyecanla oynuyoruz. Bakalım sonunda neler olacak.
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı wizofwor

  • RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • İleti: 398
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #11 : 23 Mart 2023, 15:48:07 »
Herkesi programcı yapmayacak ki programcıyı yazılım geliştirme sürecinin odağından çıkaracak.

Sistemi tasarladıktan sonra girdiyi verip hazır kodu alacaksın. İnsan programcılar daha detay ilgi gerektiren işleri yapacak sadece. Aynısı "rutin" işler yapan diğer meslekler için de geçerli. Ön muhasebe veya pratisyen hekimlik gibi.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı gibraltar

  • Retro Meraklısı
  • ***
  • İleti: 159
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #12 : 23 Mart 2023, 16:35:38 »
Herkesi programcı yapmayacak ki programcıyı yazılım geliştirme sürecinin odağından çıkaracak.

gpt-4 bir dil modeliyse eğer, temel amaçlarından biri herkese shakespeare, tolstoy gibi insanın doğal dilini iyi kullanabilen insanların yetkinliğini sunmak olmalıdır.

Aynı şekilde midjourney, dall-e, stable-diffusion'un da temel ve görünen o ki yegâne amacı herkesin "sözlü betimlemesini" bu işle uğraşan, uğraşmış fotoğrafçıların, ressamların yapabildiği şeye dönüştürülmesini sağlamak olmalıdır.

Buraya kadar yanlış mı söylüyorum? Bunlar bunu yapmıyor mu?

Programlama dediğimiz şeyin de doğal dillere benzer, çok daha yalın ve tanımlı açık kuralları olan programlama dilleriyle yapıldığı düşünülürse OpenAI'nın yapay zekâ ile programlamayı da içeren girişiminin "herkesi" amaçladığı açık değil mi?

Burada tartıştığım şey yukarıdakilerin olup olmadığı değil, bence bunlar zaten oluyor. GitHub Co-pilot neredeyse iki senedir benzer işi yapıyor, ben bu işle ilgisiz insanların "dur ya co-pilotla program yazayım" dediğini duymadım. Ama chatgpt patladığından beri internette hiçbir şey bilmeden neler yaptığını anlatan insanlarla karşılaşıyorum. 

Ben "bunda ne kötülük var?" sorusunu soruyorum aslında. Ben iyi şeyler çıkmaz diyorum. Biri de çıkar "çok iyi olacak, biz problemler tasarlayıp input edeceğiz, sonuç alacağız." der. Bunu diyecek biri şunu unutmamalı; sistem günün sonunda öyle bir şeylere evrilecekse o sistemi kontrol eden devlet veya şirket size "al baba parasını ver serbestçe kullan" demeyecektir. Neden?

İş gerçekten askeri amaçla kullanılabilir derecede güvenli hale gelirse ve hatta kendini bilen bir AGI'ye dönüşürse de otorite gelip el koyar. Kimse bu seviyede bir zekayı başkasına parayla da olsa sunmaz. Ben de sunmazdım, Amerika hiç sunmaz.

İkincisi bu sistemler bunu başlangıçta güvenilir yani garantili bir şekilde yapamayacaktır, o nedenle OpenAI veya olası benzer girişimler bunu tabana yayıp para kazanmayı tercih edecektir. Yani "Herkesi her şeyci yapmak". Bugün olan odur.
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Ref

  • Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • İleti: 2882
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #13 : 23 Mart 2023, 17:04:36 »
yapay zekaya erişimi bir şekilde kısıtlarlarsa onu başka yollarla replike etmek de mümkün değil. dolayısı ile ciddi bir blok olur. Chatgpt'ye sordum, kendi ağırlık dosyaları several hundred gigabytes dedi. bunu eldeki makinelerle işlemek ve sonuç almak kolay olmayacaktır kaldı ki o dosyalara erişemezsen hepsini baştan üretmek zorunda kalırsın. Bu da sonunda dernek ve sivil toplum kuruluşlarına kalabilir.

Çevrimdışı gibraltar

  • Retro Meraklısı
  • ***
  • İleti: 159
Ynt: ChatGPT
« Yanıtla #14 : 24 Mart 2023, 17:33:34 »
GPT-x, saklı veya açık olarak sonlandırılırsa, halkın erişimi iyice kısıtlansa bu mevzuda taş devrine dönülür mü, sanmıyorum. OpenAI'da chief bilimcilerin pek çoğu Google'dan, şuradan buradan gelmiş. Bu insanların bu işi farklı şekillerde başka şirketler üzerinden tekrar kotarmaları uzun sürmez. NVidia tepe yönetimi bu işe A100 sağlamaya çok hevesli. Microsoft'un bu neredeyse "teknolojik tekillik" sayılacak teknolojiyi "kolayca tamam abi kapatalım o zaman" deyip kapatabileceğini sanmam. Bu iş ABD'de yapılmazsa Çin'de yapılır. Zaten bu noktaya geldikten sonra bilgi ortadan kalkmaz. Evet spekülasyonun, komplonun dibine vurdum farkındayım...

---

GPT-4 duyurusundan birkaç gün sonra kapsamlı bir benchmark makalesi yayımlanmış. Makalenin girişinde AGI, LLM gibi sistemlerden neler beklenmeli, beklenmemeli, "sistemin bir zekâ olduğunu nasıl anlayacağız?" gibi şeylere kısa tarihsel bilgiler vererek değinmişler. Yazı kısmını uzatmadan doğrudan testlere geçmişler. Bu testlerin değerini değerlendirebilecek kadar konu hakkında teknik bilgim yok. Ancak okuması lezzetli, sıkmıyor namussuz.

Makalenin giriş ve sonuç kısmındaki paragraflardan anladığım şey, bu işle uğraşanlar da bir noktada ne oluyor, neden böyle oluyor kavrayamıyor. Dolayısıyla sistemin ayarlarıyla oynamak, training materyalleriyle yanlılık yaratmak gibi yollara başvuruyorlar. Elbette gpt-4'ü mimari olarak nasıl değiştiriyorlar, geliştiriyorlar bilmiyoru(z)m. Ortaya çıkan gariplikler, öngörülemez davranışlar bir zekâ göstergesi sayılabilir mi o konuda bile "aha budur" diyemiyorlar. Aslında konunun doğası gereği böyle olmak zorunda değil mi? Herşeyi öngörülebilir tam deterministik bir sistem nasıl zekâ olarak değerlendirilebilir, kim daha önce gerçek bir zekâ yaratmış ki şimdi "aha budur" desin. Kısaca, kervan yolda düzülüyor...

https://arxiv.org/pdf/2303.12712.pdf

Ek bir şey daha, parasını verseniz de ChatGPT oldukça kısıtlı.
Yani "kağıda web sitesi tasarımımı karaladım gpt-4 aldı siteyi javasciptine kadar yarattı" mevzusu ChatGPT'de yok. Bunu herkes biliyordu da bir ben mi bilmiyordum ;(

GPT-4'ün tüm kabiliyetini kullanmak için cloud'da yaşayan notebook'larla python kullanarak ya da Jupyter gibi cloud/desktop hibrit ortamlarda denemek gerek. Böylece diğer dar kapsamlı yapay zekaları gpt-4 ile -şu anda 3.5- birlikte kullanarak feci işler üretilebilir. Zaten hali hazırda zibilyon tane proje var. Tabi bu sistemleri kullanmak için API erişim ücretleri var. Tek bir ücretle pek çok yapay zeka API'sine erişim sunan çatı firmalar da var. Var oğlu var...
Bilgehan Korkmaz