Olmeden once yapilacak X sey tabanli oneriler arasinda rahatlikla yer alabilecek bir sey bu. Evet, 7DX kesinlikle boyle bir hadise. Tabii benim gibi daha once bu aksiyona katilamdiysaniz ne kacirdigizi ve onemini asla bilemiyorsunuz. Ayrica superdi deyip keyfini surdugum bu olayin uzun ve puruzlu bir mutfak surecinin oldugunu tahmin ediyorum. Iste o kisimla ugrasip bir ton insani ayni cati altina sokan, bel bolgesi capimizi arttirmamiz adina desteklerini esirgemeyen, ardi ardina 3 sid chip yakmayi basarabilen organizatorlere tesekkur etmek istiyorum. Skate, Hydrogen, Endo ve digerleri; Supersiniz abi.
Evden cikarken benim icin asil heyecan bizim tayfa dedigim adamlarla yuz yuze tanisacak olmamdi. Ilk temas Alco ile gerceklesti, cep telefonuyla. Bogaz koprusundeyken Alco' ya "Abi kitaya giriyorum" minvalinde bir telefon aramasi yaptim. Cunku inecegim duraktan o alacakti beni. Fakat Alco' nun sesi irc metinlerinde ki gibi gelmedigi icin ufak bir sok yasamitim. Bas bariton bir ses mi bekliyordum? Evet. Peki ne ile karsilasmistim? Opera gelecegi olmayan bir adam. Fakat daha ilginci cekilmeyen yabancilikti. Sanki daha dun birlikte bir yerlerdeymisiz gibi muhabbete devam ediyorduk. Aslinda karsilastigim butun retrojen tayfasinda boyle bir hava vardi.
Parti mekanina varinca Alco' nun cirkin ekipmanlarini yuklenip daldik iceri. Kayit yaptirmak icin yaklastigimiz masada oturan iki arkadas Alco 'nun "ben elde yazilmis yaka karti istemem, termal yazicidan basin" demesiyle biraz panikledi. Neyse ki Alco israr etmedi ve etiketlenmis vaziyette surumuze dogru yoneldik.
Bir kac selamlasma ardindan yuvamiz diyebilecegimiz, duvar kenarinda ki masaya attik ekipmanlari. Hemen arkamizda Alco' nun gormekten cok memnun oldugu belli olan ve benim de sonradan tanistigim Matahari ve Akermen vardi. Tanistiktan sonra anladim ki gorunce gercekten memnun olacaginiz iki super insanmis onlar. Matahari yanina aldigi Amstrad misyonu ve o misyonun parcasi olan bomba bir 256b demoyla gelmis. Akermen ise sonradan ogrendigimiz, yine bomba, etkilesimli demo diyebilecegimiz urunu ile konumlanmis partiye. Fakat Akermen hic bir yarisma icin kayit olmamis. Neden mi? Cunku o' na gore iyi bir calisma degilmis. Eger o iyi bir calisma degilse ben de esegim diyebilirim sadece.
Daha sonra Ragnor ve Domino ile karsilastim. Ragnor karizmatik sakali ve biyigi ile iki sira arkamizda oturmus "iseyen araba" isimli oyunun yapimiyla ugrasiyordu. Domino ise padawan' i Behlul ile cikti karsima. Son yillarin parlayan yildizi zomco' nun beyni, ultra gercek Amigaci, lezzet avcisi bir gurme, oncu bir dagci, muhabbeti guzel insan. Hemen on caprazda bulunan Ozkano ise tam tesekkullu sahra bilgisayar servisini acmis, parti anlayisi tamirden ibaret olan retro kullanicilara haril haril is yapiyordu. Fakat adamin yuzunde hep ayni rahat ifade mevcut. Sabahin korune kadar tamirat yapti, o yuz ifadesi hep ayni kaldi. Daha sonra gecen bir muhabbette Ozkano' nun elinde sadece 3 adet A2000 oldugunu ogrenince icim parcalandi. Parcalanmak ne kelime yuregim yirtildi. Sedece ben mi? O civarda ki herkes aglamamak icin zor tuttu kenidini.
Yasanmis hadiselerin adami Alco ve mutevazi tanimini yeniden yazan Matahari anlatmaya basladi. E tabii cocukluk arkadasi olan iki adam, her biri ansiklopedi kivaminda. Akermen' in de yan koldan desteklemesiyle bilisim sektorunun kirli gecmisi bir bir dokuluyor ortaya. Bir insanin kac adet bos kaset tasiyabileceginden tutun da, Amstrad Batman demosunun tricklerine kadar bir ton konu donuyor masada. Bu arada ben de Amstrad 128' in "copy " fonksiyonuna hasta kalarak bir tane bu cirkin aletten almaya karar veriyorum. Sanirim devamli suratina cirkin dememden olsa gerek bir sure sonra naz yapmaya baslayan 128, Amstrad aleminin medar-i iftihari olan batman demosunda cakilmaya basliyor. Hatta iki seferden fazla izleyememis oluyoruz batman' i. Neyse ki Matahari' nin 256b demosu sorunsuz sekilde calisabiliyor Alco' nun o cirkin bilgisayarinda.
Matahari' nin demosu 7DX tarihinde ki ilk Amstrad demosu olmak bakimidan ayrica ozel. Bir emulator uzerinde izeldigim Batman disinda gordugum ikinci Amstrad urunu, benim icin de ozel yani. Ben 256b' yi Izlerken Alco altyzi ile neyin neden bu kadar ozel oldugunu anlatiyordu. Birden aklima diger izleyicilerin de ayni sorunla karsilasacaklari geldi. Sonucta bu bir ilk ve izleyicilerin degerlendirme icin referans alabilecekleri bir ornek ya da bilgileri yok. Herkes tek kelimeyle bir Amstrad cahili. 256b' nin esit olmayan bir ortamda rekabet etmesi demek bu. Her ne kadar asil suc Alco ve Matahari gibi Amstrad kullanicilarinin 10 yil sonra tek urun ile partiye katilmalari olsa da cok gec kalinmis degil.
Kimi muhabbet ediyor, kimi urunuyle ugrasiyor, kimi tamirat basinda. Fakat herkesin ortak yaptigi bir sey var; Tikinmak. Herkesin agzi dolu. Ben en cok, temel icecegim ice tea limon buldugum icin seviniyorum. Peki sadece bu mu? Tam tesekkullu bir Algida dolabi, cipsler, sandvicler, abur cuburlar...tam bir beslenme cilginligi. Yan etki olarak biraz vicdan azabi ve yuksek kalori disinda bir de hela seferleri var elimizde. Hela deyip gecmeyin ama. Girmesi kolay, cikmasi zor kucuk zeka testi hucrelerinden bahsediyorum burada. Cok rahat iceri girebiliyorken tam cikma faslinda gercek suratiniza kapi gibi carpiyor. Kapi acildiginda klozete o kadar yaklasiyor ki, klozete degmeden gecebilmeniz cok zor oluyor. Sahsen biz Matahari ile birlikte bu bolumu tasarlayan/yapan adamlarin hangi kafada olduklarini cok merak ettik. Ama hic degilse +2 puan daha zekiyiz artik.
Bir ara etrafta dolastirilan bir notebook gordum. Soylentilere gore partinin amerika ayagi o lcd panelin icine sIkIsmis. Hani superman' nin ilk filminde cezalandirilip iki boyutlu bir nesneye hapsedilen villain karakterler gibi. Dedim gidip yanasayim bir iki kelam edelim Nightlord ile. Fakat tam bu sirada Hydrogen elinde ki turk kahvesi fincanini bize dogru kaldirip "bizim 3. sid chipimiz de yandi, fazla varsa biraz alabilirmiyiz" demesiyle yerime oturdum. Zaten yorgun olan beynim o sirada en iyi sid ha$at etme metodu ne olabilir diye dusunuyordu. Muhabbet fikri cumbus icinde eridi gitti.
Eski yayinlari koruma kollama ve eski adamlarla roportaj uzmanligi ana bilim dalinda gorev yapan Deniz ile bir kac laf ediyorduk. Sonra birden yok oldu, sonra birden ortaya cikti. Acikcasi ben super guclere sahip olabilir mi diye dusunurken o her seyi (ozellikle zindeligini) uyku tulumuna borclu oldugunu itiraf etti. Bu 7DX konusunda alabilecegim en super dersti sanirim. Katlandigi vakit kic kadar olan bir uyku tulumu hayat kurtarir.
Partiye 2.5 saatlik uyku ile katildigimdan dolayi ilerleyen saattlerde dikkat fonksiyonum bir nevi patlamisti. isitsel olsun, gorsel olsun her seyi soguk bir ilgiyle izlemek ve dinlemek zorunda kaldim. Eee, uykusuz kalinacak bir partiye zaten uykusuz geliyorsaniz buyuk bir zeka ornegi gosteriyorsunuz demektir. Biz buna "beyin bedava ama evde unutmadigin surece" sendromu diyoruz. Matahari' nin demosunu ayik oldugum zamana denk geldigi icin gayet iyi hatirliyordum. Diger her sey ise bir birine girmis vaziyette. Fakat unutamadigim bir baska sey varsa o da "metal2" isimli mp3 calismadir. Duyduguma gore bu parcanin etkilerine maruz kalan butun dinleyiciler icin etkili bir rehabilitasyon ve topluma kazandirima programi uygulanacakmis
Bir de Ref beyin dugun nisan ortamlarinda gobecikleri atip sabahin korunde parti mekanina giris yapmasi var. Bir rockstar gibi karsilanan Ref, imzali fotograf dagitir gibi yaninda getirdigi dergileri dagitmaya basladi (sadece kayit yaptiranlar tabii ki). Hatta inanmayacaksiniz ama Domino bile dergisine kavustu. Ref' e kacirdiklarini anlattiktan ve o' nu uzdukten sonra kahvalti icin kampus disina cikmaya karar verdik. Alco, Akermen, Ref, Matahari ile bogaz manzarasi ve muhabbet esliginde super bir kahvalti yapildi. Her ne kadar manzarayi ben degil de kicim izlemis olsa da

Sonra pilim bitti. 50 kusur saatti 2.5 saat uyku ile gecirmistim. Ayaktaydim, hareket ediyordum, nabiz vardi ama beyin coktan baska bir aleme gecmisti. Aklimda "kompieee-egkkihh" seklinde bogurerek benden mekan teyidi alan kebapci ve hic gelmeyen dansci kizlar disinda pek bir sey yoktu. Ha bir de "Bir Harf Bir bayt" sloganini bize kazandiran kucuk Einstein arkadas var. Kim oldugunu bilmiyorum fakat slogan icin tesekkuler.
Son tesekkurde bizim tayfaya, retrojen insanlarina. Bu partiyi cok daha anlamli kilan tum adamlara. Iseyen arabalar adina; Guc sizinle olsun!
Shax dirildigi yerden bildirdi...
Didit: Simdi evimin rahat ortaminda kendi ses sistemimde dinleyince mp3 compo urunlerini siralama daha mantikli gozukmeye basladi. Sedece 3. olan calisma Sid Hunter disinda. Sonucta platform bagimsiz bir muzik uzerinde sid duymak ya da sid' in baska enstrumanlar ile harmanlanmasi benim acimdan pek ilgi cekici gelmiyorl. Bence orasi "Into the Farland" isimli parcanin yeri.
Listede ki son 3 icin "evrensel sabit" demek yanlis olmaz. Belki Sunshine bir sira geri alinarak Hello World' un yerinde olabilirdi fakat Metal2 kesinlikle olmasi gereken yerde