Belki ileride basit karbon testleriyle replika ile gerçeği ayırabileceğiz.

Yelpazenin bir ucunda çöpten çıkan makineler, diğer ucunda depodan çıkan pırıl pırıl NOS cihazlar var. İkisi de değerli ama benim tercihim hep “bit pazarından çıkan” makineler oldu. Disketinde ne var, nesi bozuk, onarılabilir mi? Kim ne zaman bu etiketi yapıştırmış? Bu sorular beni cezbediyor. O makinenin hikâyesine bir yerden dahil oluyorsun.
Temizlenmiş, parlatılmış bir cihazı korumak çok daha zahmetli—ışığı, nemi, kutusu… Bende de birkaç tane var ve ne yapacağımı bilemediğim oluyor. Bu yüzden Shax gibi koleksiyonerlerin koruma çabalarına hayranım. Bu noktada replikalar giriyor sahneye. ilk senaryoda değeri oluşturan makinenin temizliği değil çünkü.
Senin
ben ilanda her gördüğüm kartona replikaymış kabul ederek yaklaşıyorum artık.
işte market kendi kendini dengeye sokuyor, bence iyi olmuş. Demekki fiyat öyle yükselmiş ki replika yapmak para kazandıracak seviyeye tırmanmış, market kendini bu şekilde törpülüyor. Burada görüyoruz, bu aletlerin bir tavan değeri var, o noktada replikalar hortluyor. İleride replika maliyetleri düştükçe market kendini törpülemeye devam edecektir.
Ama replikalar da değerli bence, ama elbette replika oldukları bilinerek. Sonuçta biri uğraşmış ve iyi bir kopyasını yapmış. Ucuz olsalar onlar da kendi aralarında toplanır yani, hele ki orjinal kadar iyi ise, neden toplanmasın. Ayrıca bu replika üretimleri de sürekli olmuyor, bir dönem birisi ortama 5bin tane replika satıp gidiyor, fiyatlar düşünce devamı da gelmiyor. Hatta gelecekte “şu replika modelde hep şu kısım paslanıyor” gibi şeylerle kendi hikâyesini bile yazabilir. Bu sebepten bire bir replikaları da kaydadeğer buluyorum. Belki şimdi değil ama 20 sene sonra için, biz göremeyiz

El emeği, çok güzel işler.
Ama disketin biri ters çiziktirilmiş.
Özellikle yapılmadıysa, zaman içinde disketi takma yönünde okuma alışkanlığı, disket kutusunun içine ters koyup üstten çevirdikçe okuma alışkanlığına dönüşmüş gibi.
Evet o tarihte artık pc kullanmaya başlamıştık. Bir bakış değişikliği olmuş demek o disket hep makinenin üzerinde takılı olurdu. O logo ~30 sene önce Z1 film atölyesinde çizildi, benim amigayı oraya taşımıştım, line test için kullanıyorduk. Yazılımı da
tahsin özgür ile çalışan bir arkadaşım ankaradan göndermişti.