Gönderen Konu: Ankara Hurdacılar Sitesi  (Okunma sayısı 638 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
Ankara Hurdacılar Sitesi
« : 04 Mart 2025, 12:46:38 »
Selam,

Geçen cumartesi günü Ankara Hurdacılar sitesine gittim. Amacım elbet retro üzerine ne bulabilirim, bunu görmekti. Ama bir yandan da bu tür bir yere önceden pek gitmediğim için biraz inceleyebilmekti. Burası Ankara'nın kuzey kısmında, Karşıyaka Mezarlığı'na oldukça yakın devasa bir site. Bildiğim kadarı ile Ankara'da bu tür başka bir site yok: https://maps.app.goo.gl/i8ydbVnxhsDqYXdJ7

Böyle büyük bir yere gitmeden önce tabi ufak bir araştırma yaptım, aradığım türde cihazları nerede bulabileceğim ile ilgili. Çinkaya ismine ulaştım ancak bu ismi aratınca hurdacılar sitesinin 3-5 yerine yayılmış şekilde sonuçlar buldum. O yüzden körlemesine dalmak zorunda kaldım. Ana caddenin sonundan ilk daldığım sokak bu sokak idi:

Solda ki Samsung'u görünce birden bu sokağın çok güzel bir Half-Life bölümü olabileceğini düşündüm nedense. Sokakta zaten çıkmaz sokakmış, buraya gece gelseniz, tam Ravenholm misali, bir köşeden headcrab çıkmasına şaşırmazsınız :)

Buradan kös kös ve geri geri çıktıktan sonra, bir kaç kişiye aradğım malzemeleri nerede bulabileceğimi sordum. Öğrendim ki bu tür malzemeciler cami'nin o tarafta imiş.

Merkez Ulu Cami: https://maps.app.goo.gl/MPPM1cHJfzY4m2sZA

Cami tarafına geçince gördüm ki orada ufak bir iş merkezi var. Ve içinde 5-10 ufak dükkan. Bu dükkanlar kendi alanlarına göre cihazları topluyorlar, gerekirse parçalayıp içinde ki parçaları satıyorlar. Bu açıdan bakınca bizim açımızdan esas katma değeri esasında bu dükkanlar sağlıyor. Zira diğer büyük yerler kabaca tüm malzemeyi paramparça edip :( ham maddeye çeviriyolar. Merkezin içine girince Falkor kılıklı bu güzellik karşıladı beni önce. Hemen ilerisinde, önünde devasa bir UPS'i parçaladıkları dükkana yürüdüm. Dükkan sahibi artık bilgisayar malzemelerine çok girmediklerini, daha çok elektrik üzerine yoğunlaştıklarını söyledi.

"Retrobright me, retrobright me!" diye bağıran kasalar:

HDDs, lots of HDDs...:

Üzerinde mac/cfm yazısı olan cihazı bir an görünce heyecanladım zira bana NES'i anımsatmıştı. Ama değildi tabi ki..:

Düşünmeden edemedim, bunların arasına klavye diye bir retro sıkışmış mıdır?:

Bu dükkanda şansım pek yaver gitmemişti ve kapalı olan başka bir dükkan dışında bilgisayar parçası satan başka yer yoktu iş merkezinde. Biraz daha soruşturunca, yolun karşısında başka bir yer olduğunu öğrendim. Orası bir dükkan değil, bildiğiniz hangar gibi bir yerdi. Ve işin güzeli Çinkaya olarak aradığım yer burası idi. Bir fotoğrafını çekmemiş olmam benim ayıbım tabi. Burayı görünce bayram ettim zira adamlar raf raf herşeyi cinsine göre ayırmışlardı ve burada bir şeyler bulabilirdim belki?

Çinkaya: https://maps.app.goo.gl/yLQeLxsFDQAXLiYu8

Bu kaseti görünce aklıma İtalyan milletvekili ve at aklıma geldi. Neden bilmiyorum??? Bilinçaltı çok acaip bir yapı cidden:

Karşınızda para sayma makinesinin şahı. Bu cihazı almayı planlıyorum. Diderot etkisi ile bu cihazı alınca bunu sayacak paraların da hayatıma girmesi gerekiyor çünkü. Koca mon cher Diderot yalan mı söyleyecek?? Ya da bilmiyorum belki ben yanlış anlamışımdır zat'ı muhteremi.

Her türlü dişli bulunur:

Bu hangar gibi yerde de ne yazık ki istediğim bir relic'e ulaşmam mümkün olmadı. Nasip... Buranın sahibine, bilgisayar parçası bulabileceğim başka bir yer var mı diye sorunca bir yer tarif etti ama ne yazık ki bulmam mümkün olmadı. Hurdacılar sitesine giderseniz aklınızda bulunsun. Çoğu insan son derece muğlak tarifler veriyor. Defalarca sorup, tekrarlayıp, tekrarlatıp emin olmanızda fayda var. Ya da belki Ramazan ayının ilk gününde, öğleden sonra gittiğim için bu durumla karşılaştım bilemiyorum :)

Hurdacılar sitesi gezisi şimdilik bu kadar. Bir daha ki gezide bir şeyler bulmak umuduyla...

Her türlü dişli bulunduğundan bahsetmiş miydim?:

Şaka yapmıyorum: :)

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
Ynt: Ankara Hurdacılar Sitesi
« Yanıtla #1 : 04 Mart 2025, 12:58:00 »
Lütfen çok bariz bir film göndermesini ve oldukça "subtle" bir dizi göndermesini es geçmeyelim abilerim ablalarım.

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #2 : 04 Mart 2025, 13:09:47 »
Sanırım matrix göndermesi yaptın ama ilk okuduğumda 2001 space odyssey geldi aklıma "it's full of stars" 🙂

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640
« Yanıtla #3 : 04 Mart 2025, 13:41:02 »
Güzel yermiş, İstanbul'da da var böyle yerler. Ve daha önce retro ürünlerin ilk olarak buralara düştüğünü ve oralardan dağıldığını duymuştum.
Ama hiç gidip bakmadım açıkçası, bir ürün çıksa alıcı olduğumuz da anlaşılınca fiyat abarır diye düşünüyorum.

Fakat, eskici pazarlarını gezerken "klavye sanılıp kenara kaldırılmış cihaz" arayışım benim de olmuştu. Satıcıların ürünleri bizden daha iyi tanıdıklarını anlamam zaman almıştı.

Eski pc kasaları güzel duruyor, fiyat vs konuştun mu arkadaşlarla? Herhangi bir ürün vs için de olsa.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #4 : 04 Mart 2025, 15:44:17 »
Sanırım matrix göndermesi yaptın ama ilk okuduğumda 2001 space odyssey geldi aklıma "it's full of stars" 🙂

Evet Matrix :)

Alıntı
Eski pc kasaları güzel duruyor, fiyat vs konuştun mu arkadaşlarla? Herhangi bir ürün vs için de olsa.

İlgimi çeken bir şey olmayınca sormadım. Sonradan aklıma geldi, malum şimdi her şey buluta dönmeye başladı. Yayınlar stream servislere döndü tamamen. Bu sebeple hatırı sayılır miktarda bir depolama miktarı ile film, dizi, belgesel, popüler kültür dökümanlarını depolamak istiyordum. Ancak HDD fiyatları yüksek gelmişti. Böyle bir yerden ucuza çözülebilir gibi sanki. Bir daha gittiğimde soracağım.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #5 : 04 Mart 2025, 16:01:22 »

Alıntı
İlgimi çeken bir şey olmayınca sormadım. Sonradan aklıma geldi, malum şimdi her şey buluta dönmeye başladı. Yayınlar stream servislere döndü tamamen. Bu sebeple hatırı sayılır miktarda bir depolama miktarı ile film, dizi, belgesel, popüler kültür dökümanlarını depolamak istiyordum. Ancak HDD fiyatları yüksek gelmişti. Böyle bir yerden ucuza çözülebilir gibi sanki. Bir daha gittiğimde soracağım.

Öncelikle HDD işini ikinci el çözmemeni öneririm. Hele ki uzun yıllar saklamak istiyorsan. İhtiyacın olan kapasite, disk tipi vs belli ise ben yardımcı olabilirim.

Sonralıkla, aşağıdaki tip açma kapama düğmeli PC kasası canım bayağı çekmişti bir ara. Denk gelsem alırdım o vakitler.

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #6 : 04 Mart 2025, 17:24:03 »
O at pc kasalarından herhangi biri sürpriz yumurta etkisi yaratır meraklısına, kimbilir içinden ne tip kartlar işlemciler çıkacak diye bir tane almak isterdim 🙂

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #7 : 05 Mart 2025, 23:05:34 »
valla böyle yerlerden çıkmasını bekleyeceğim mallar değil :D gayet iyiymiş aslında. Özellikle eski pc kasaları. Attilana katılıyorum, içleri doluysa süprizli bişeyler olabilir.

Retrocunun easter egg'i de bu :D kasadan bişey çıkar mı :D

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #8 : 06 Mart 2025, 10:02:57 »

Öncelikle HDD işini ikinci el çözmemeni öneririm. Hele ki uzun yıllar saklamak istiyorsan. İhtiyacın olan kapasite, disk tipi vs belli ise ben yardımcı olabilirim.

Sonralıkla, aşağıdaki tip açma kapama düğmeli PC kasası canım bayağı çekmişti bir ara. Denk gelsem alırdım o vakitler.

Tamamdır, HDD konusunda yazacağım sana. Benim için önemli olan TB başına minimum maliyet. Bahsettiğin açma kapama düğmesine ben de çok özenirdim :)

Bir daha gidince bir soracağım ne istiyorlar kasalar için.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #9 : 08 Mart 2025, 18:57:32 »
@Hifly
Çok güzel bir paylaşım olmuş. Ankara'da hala bu şekilde yerler olduğunu bilmiyordum. Bizimkiler, 80lerin başı gibi, kalıp sanayinde kullanılan Elektro Erozyon(EDM)/Dalma Erozyon  tezgahları yapıyorlardı. Tezgahın kafasındaki, ağır kaldırabilecek ama aynı zamanda da hassas olabilecek hidrolikleri, piyasada bulunmadığı için Ankara'da böyle hurdacılardan alıyorlardı. Bu hidrolikler de uçakların flaplerinde kullanılıyormuş. Yapılan tezgahın en beğenilen yönlerinden biri de hidroliklerin kaldırabilecekleri ağırlığın fazla olması ve yüksek hassasiyeti idi  :)

Meraklısına bir not olarak; buna tam benzemese de andıran yer olarak İstanbul'da Topkapı'da TİM1 ve TİM2 siteleri var. Hala aynı şekildemi bilmiyorum ama bir zamanlar Topkapı Bilgisayar ile epey işim oluyordu. Bu tür IT malzemesi olan yerler genelde kurumsal şirket, banka, üniversiteler, kobi destek bölgesi firmaları gibi yerlerden ihale usulü ürün alıyorlar. Bu tür kurumlar çoğu zaman ihale açmadan/fiyat teklifi almadan eski ürünleri hurdaya ayıramıyorlar. Haliyle bu ihalelere giren hurdacıların elinde de klimadan tut cd jukebox'a kadar binbir türlü ürün oluyor. @unay daha iyi ve güncel hali ile bilir bu işleri.

Dağınık şekilde görece küçük depolar ise İstanbul'un muhtelif yerlerinde var. Ama bunlar, daha ziyade eskici arabası ile gezenlerin topladıkları ürünleri toplarlar. Retro bilgisayarlar en çok bunlardan çıkıyordu. Kimisi parçalar ve hammadde/hurda fiyatına satar.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #10 : 08 Mart 2025, 19:51:35 »
@Hifly Bu tür kurumlar çoğu zaman ihale açmadan/fiyat teklifi almadan eski ürünleri hurdaya ayıramıyorlar. Haliyle bu ihalelere giren hurdacıların elinde de klimadan tut cd jukebox'a kadar binbir türlü ürün oluyor. @unay daha iyi ve güncel hali ile bilir bu işleri.

Ben de çok hakim değilim fakat büyük kurumların eski (en eskisi 3-5 yıllık olıyor) bilgisayarlarını zaman zaman yeni bilgisayarları verecek olan firma alıyor ve toplu olarak satıyor zaman zaman da kurum kendisi toplu olarak satuyor. Alan da. 2 el olarak internetten vs satıyor.

Senin anlattığın tip hurda işinde hurda imha yetkisi olan firmalara satış yapılabiliyor sadece. Bu satış tipi de sadece kurumların ve şirketlerin değil, özellikle elektronik üreticilerinin ve markaların da hurdaları elden çıkarmak için kullanmak at zorunda olduğu bir yöntem. Mesela servislerden gelen arızalı, tamiri mümkün olmayan ya da tamir yerine değişim yapılması tercih edilen parçalar da bu gruba giriyor. Fakat 10-12 sene önce imha edilmek için ihale yöntemiyle alınan çalışır durumdaki çeşitli elektroniklerin satıldığını duymuştum. Üstelik bu firmalar ürünleri imha etmek için de bir bedel alıyorlardı.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #11 : 08 Mart 2025, 23:01:43 »

Bu tür IT malzemesi olan yerler genelde kurumsal şirket, banka, üniversiteler, kobi destek bölgesi firmaları gibi yerlerden ihale usulü ürün alıyorlar. Bu tür kurumlar çoğu zaman ihale açmadan/fiyat teklifi almadan eski ürünleri hurdaya ayıramıyorlar. Haliyle bu ihalelere giren hurdacıların elinde de klimadan tut cd jukebox'a kadar binbir türlü ürün oluyor.

Hah aynen, son girdiğim yer 2-3 seneden beri ihale alamadıklarını, bu sebeple ellerinde oldukça az ürün olduklarını söylemişti.

Alıntı
Dağınık şekilde görece küçük depolar ise İstanbul'un muhtelif yerlerinde var. Ama bunlar, daha ziyade eskici arabası ile gezenlerin topladıkları ürünleri toplarlar. Retro bilgisayarlar en çok bunlardan çıkıyordu. Kimisi parçalar ve hammadde/hurda fiyatına satar.

Bu güzel bir bilgi oldu, Ankara için bunu bir araştırayım.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #12 : 06 Nisan 2025, 00:38:14 »

Bunlar 'rocker switch' olarak geçiyor. En otantik diyebileceğimiz modeli de gri olanlar, benim de en beğendiğim. Buna rağmen, pek seçenek de olmadığı için günümüzde, sıfır olması sebebiyle satın aldığım AT kasa, yeşil, trasnparan ve aydınlatmalı bir switch' le geliyordu. Bu tipinden de hiç haz etmem aksine. Hatta kasaya sırf o switch yüzünden b.kmuş gibi davrandım bir süre. Neyseki değiştirme fırsatım oldu şimdi.

Tam bir erkek adam switch' i olduğunu söylemeliyim. Gürültülü ve sert. Basarken size hissettridiği "Çok daha büyük güçlere hükmedebilirim" hissiyatı bambaşka. Anlatılmaz yaşanır. Zaten açılıp kapanması yan komşu tarafından hissedilmeyen bilgisayara bilgisayar demem ben!

https://imgur.com/a/j80P1nG
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #13 : 06 Nisan 2025, 07:13:26 »
Bugün Ataşehir bit pazarına gideceğim, pek verimli bir yer değil ama kısmet.
En azından Amiga 1200e falan denk gelirsem alırım derdim, 15-20 sene öncesinde olsaydık :(

Bir tane Amstrad CPC 464 sattım geçen hafta. Yani yeni bütçe yarattım. Hunharca harcamak istiyorum. Bir şey bulacağıma ihtimal vermiyorum ama belli de olmaz.

Hiçbir şey bulamazsam da evdeki eskilerden bir iki foto çeker buraya atarım. Şöyle buldum, böyle aldım diye :)

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #14 : 06 Nisan 2025, 10:08:44 »
Bugün Ataşehir bit pazarına gideceğim, pek verimli bir yer değil ama kısmet.
En azından Amiga 1200e falan denk gelirsem alırım derdim, 15-20 sene öncesinde olsaydık :(

Bir tane Amstrad CPC 464 sattım geçen hafta. Yani yeni bütçe yarattım. Hunharca harcamak istiyorum. Bir şey bulacağıma ihtimal vermiyorum ama belli de olmaz.

Hiçbir şey bulamazsam da evdeki eskilerden bir iki foto çeker buraya atarım. Şöyle buldum, böyle aldım diye :)

Gittim, döndüm.
5tl ye çakmak, 10tl ye çorap aldım.
Çok verimli geçti, tavsiye ederim.  :)