@Hifly farklı başlıklarda ama mutat şekilde "Amstrad'ı bize Fortran çalışır diye sattılar ama o iş öyle değilmiş" minvalinde tekrarlayınca, kamuoyunu bu konuda bilinçlendirmek amacıyla bu basın açıklamasını yapıyorum.

Amstrad'da Fortran dahil envai çeşit programlama dili vardı. Hem de öyle kerhen, yemin etsem başım ağrımaz türü de değil. O dönemin şartlarında makul sayılabilecek ölçüde erişilebilir ve faydalanılabilir şekilde. Amstrad disketli modelleri zaten yanında
CP/M işletim sistemi ile geliyordu. Bilmeyenler için
CP/M'i bugünün Linux'u gibi tarif etmek çok yanlış olmaz sanırım: Az kaynakla çok iş. Yani bir cihaz makul şekilde
CP/M çalıştırabiliyorsa epey geniş bir program kütüphanesine sahip oluyordu. Eh Amstrad da, proof of concept tadında değil de bizzat yanında CP/M disketleri ile geldiğine göre bu konuda bir şüphe olmaması lazım. Benim buna şahitlik ettiğim dönem 85-88 arasına denk geliyor.
Peki bunlar bizim memlekette bulunabiliyor muydu meselesine gelirsek... İşte orası zurnanın zırt dediği yer. Bu tamamen bayilerle yani sizin şanslı olmanızla alakalı idi.
@matahari ve ben şanslı olanlardandık zira İstanbul/Kadıköy/Yazıcıoğlu İşhanı'ndaki ECOM Bilgisayar Necati Abi ve efsane kadrosu( Suna Abla/Ensari Abi) ile tanışıyorduk. Burası bir nevi okul gibiydi. Evet görünürde oyun ağırlıklı satış yapıyorlardı ama Amstrad için bu tür programlama dilleri gibisinden programları da temin ediyorlardı. Aynı dönemde yine Kadıköy'de ama Efes İşhanı'nda, Byte Bilgisayar Derya Abi ve mekanı da okul gibiydi. Byte'ın sirkülasyonu ve piyasa oyunculuğu çok daha fazla idi. Ama orada da Derya faktörü mekanı ve anlayışı bambaşka hale getiriyordu. Derya Abi bazı sağlık sorunları yaşasa da hala aramızda. Kimbilir belki arasıra buralara da bakıyordur

Velhasıl; eğer Ecom gibi bir işletme ile tanışıyorsanız ya da belki Fındıklı'daki Ekakomp'u aramışsanız, bu tür oyun harici faydalı programlara erişim olanağınız olabilirdi. Bu dediğim yıllarda PC'ler çok pahalı olduğu ve Amstrad da bunlara göre ucuz kaldığı için iş(muhasebe/stok) veya programlama öğrenmek için Amstrad alanlar epey fazla idi.
Gelelim ispatlarımıza

Öncelikle; mevzu sadece programları bulmakla bitmiyordu. Bunlara destek verecek kitap/el kitabı gibi materyal da lazımdı. Şunlar bizzat benim ECOM'dan temin ettiğim kendi kopyalarım. Yaklaşık 40 yaşındalar
Bunlar da muhtelif listeler
Bu da disketli modeller ve harici disket sürücü ile gelen CP/M disketlerinden örnekler
Fiyatlar konusunda fikir versin diye de bizzat matahari'nin hala sakladığı şu Boğaziçi listesini bırakıyorum. 11'de Pascal ve 15'de Assembler var.
O var mıydı bu var mıydı türü durumlar için
cpc-power iyi sayılabilecek bir arşiv.