Gönderen Konu: Merhaba!  (Okunma sayısı 300 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dashersw

• Retromanik
Merhaba!
« : 18 Mart 2025, 18:46:08 »
Herkese merhaba! 6 yaşında C64 ile başlayan bilgisayar ve programlama yolculuğum 35 sene sonra aynı hızda devam ediyor :) C64'ten sonra Amiga ve PC ile devam eden çok standart bir hayatım olsa da insanın köklerinden kopması imkansız. Amiga oyunlarından aldığım tadı hala hiçbir şeyden alamıyorum.

Yıllardır en sevdiğim oyunlardan biri olan Lale Savaşçıları'nı tekrar canlandırmak, modern bir portunu, farklı oyunlarını geliştirmek için kolları sıvadım. Oyunun bende kutulu PC versiyonu vardı. CD'sini ve kitapçığını birine vermişim, sadece kutusu ve haritaları duruyor ;D

İnternette aranırken yolum buraya düştü. DOS ya da Amiga emülasyonuyla oynamak güzel ama aynı oyunu nasıl "recreate" edebilirdim? Bunun için oturdum kendim bir Amiga emülatorü yazmaya başladım (Cursor sağolsun...) — bir şeyleri reverse engineer etmenin tadı da hiçbir şeyde yok :) JavaScript hastası olduğum için onunla bir şeyler yapıyorum. Oyunun "senaryo" dosyalarını decipher ettim, oyunun bütün metinlerini bulmak feci keyifliydi. Şimdi vecizeleri arıyorum :)

Sonra bir baktım emülatörün zaten yazılmışı var... aldım onu biraz modifiye ettim, memory visualizer filan yazdım. Haritaları filan da decode edebilirsem bu iş olacak... ;D

Selamlar,
Armağan

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640
Ynt: Merhaba!
« Yanıtla #1 : 18 Mart 2025, 19:25:06 »
Merhaba @dashersw.

Çocukluk yıllarında kullandığı bilgisayarı bir şekilde elinden çıkmış ya da bir kenarda kalmış, yıllar sonra aynı heyecanı tekrar yaşamak için buluşup, paylaşan/üretenlerin diyarına hoşgeldin.

Emulatörden sıkılıp, aynı bilgisayarı alan, bozuksa tamir eden yetinmeyip uprade eden çok gördüm. Ama senin gibisi nadir çıkıyor, oyunu yeniden yazmak büyük iş.

Bu konuda burada katkı sağlayacak çok arkadaşlar da vardır, yolunda başarılar diliyorum.

Not: yarışmaya hangi şehirden katıldığını merak edenler olacaktır.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #2 : 18 Mart 2025, 19:35:57 »
Hoşgeldin Armağan,

Seni ve hatta Şafak'ı takip ediyordum. Üyeliğini ilk gördüğümde, ekranda biraz genç gözüktüğün ve dahi modern teknolojilerle uğraştığın için acaba sahte/bot mu diye tereddüt etmiştim. Neyse değilmişsin   :)

İlgilendiğin konu @Ref ve @Skate 'in de ilgi alanı içinde olabilir.

Bilmeyenler için söyleyeyim; mütevazi bir şekilde geçiştirmiş ama ciddi takipçi kitlesi olan ve IT/yazılım alanında pro bir arkadaş. Kendisi arzu ederse detay verir.

Çevrimdışı dashersw

• Retromanik
« Yanıtla #3 : 18 Mart 2025, 20:00:15 »
:)) benim tabii ya. Teşekkür ederim sıcak karşılama için. Ref (kullanıcı tag'lemeyi nasıl yapıyoruz acaba...) Lale Savaşçıları'nı kıran mı? Geçmişte benim de bir takım cracking deneyimlerim oldu, oyunun başındaki kitapçık sorularını geçme kısmını benzer bir şekilde kırmak için biraz bakındım ama bir şey bulamadım henüz :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #4 : 18 Mart 2025, 20:08:16 »
Ref (kullanıcı tag'lemeyi nasıl yapıyoruz acaba...) Lale Savaşçıları'nı kıran mı?
Taglemek için nickname başına @ işareti koyman yeterli. Evet bu ref o ref. En son Portekiz'de bitpazarı geziyordu. Geldi mi emin değilim. Görünce yazar. Senin oralara da gelip gidiyor, belki oralardadır :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 18 Mart 2025, 22:58:35 »
Merhabalar hoşgeldiniz. Böyle kutsal işler peşinde olanlar için kırmızı halıları sererim :D

Amos ile yazılmış oyunlar bunlar, dolayısı ile reverse engineer etmek biraz zor oluyor, çok genel işleri yapmak için yapılan komutlar kütüphaneleri çağırıyor, interpreter abuk şeyler yapıyor falan. O yüzden PC versionunu takip etmek daha kolay olabilir. Diğer taraftan amosta grafikler ve müzikler abk banklarda duruyor onlar da zaten disk imajında öylece bekliyorlar. Tüm stringler de aynı exe dosyası içinde bekliyordur, yine de bilemiyorum.

Winuae'nin bir debugger'ı var bu arada, zaten kaynaktan derlediyseniz görmüşsünüzdür, ama Toni, "debugger'i ben yazmadım ve o kısımla ilgilenmiyorum" diyip kaçıyor.

Neyse, bence de lale savaşçılarının modern zamana kavuşturulması lazım :) Şimdiden bol şanslar.

Özellikle haritaları falan extract etmek istiyordum ben de. Oyunu bitirmediğim için büyüklüğünü kağıt üzerinde görmek güzel olurdu.

Heyecanla sonucu bekliyorum.

Çevrimdışı Skate

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #6 : 19 Mart 2025, 01:14:13 »
Hoşgeldin @dashersw.

Öncelikle Lale Savaşçıları'nın remake'ini yapma projene elimden gelen her türlü desteği vermeye hazırım. Eğer başarırsan orijinal ekipte yer almış Gökhan San gibi isimlerin yıllarca deneyip bir türlü nihayete erdiremediği şeyi sen başarmış olacaksın. Yani Lale Savaşçıları remake'i yeni gündeme gelen bir mesele değil, ben 20 senedir ara sıra duyuyorum. Hatta zaman ilerledikçe arada platform değiştiriyor "mobil versiyonunu yapacağız" gibi. Ama dediğim gibi o ya da bu sebepten bir türlü o remake'i ya da oyunun ikinci versiyonunu hayata geçmiş biçimde göremiyoruz. Umarım sen bu işe son noktayı koyan kişi olursun.

Şahsen bu tür tersine mühendislik işlerini çok sever, zevkle takip ederim. Favorim Mr. Sid'in c64 için Prince of Persia çalışmalarını paylaştığı blog'udur.

https://popc64.blogspot.com/

Okumaktan acayip keyif aldığım bir blog olmuştu bu. Seni tanımıyorum ama @Alco'nun seni tanıyor ve takip ediyor olmasından anladığım kadarıyla zaten insanların seni takip ettiği çeşitli kanalların var. Orada yaptığın çalışmaları paylaşacak olursan zevkle takip etmek isterim. Bu çalışmaları gerçek zamanlı paylaşman da şart değil elbette ki. İş bittikten sonra ne tür mücadeleler verdiğini derleyip herhangi bir formatta yayınlarsan benim gibilere büyük bir iyilik yapmış olursun. :)

Bu arada Amiga emülatörü yazmaya başlamış olman da süper bir detay. Ancak "sonra bir baktım emülatörün zaten yazılmışı var" demenden anladığım kadarıyla son yılları çok aktif takip etmemişsin. Amerika'yı baştan keşfetmemen açısından dilersen bazı şeylerde hep birlikte beyin fırtınası yapabiliriz. Gerçi hobi olarak yaptığımız işte zaman kaybından bahsetmek de biraz absürt kaçabiliyor, hatta hatta "zaten yazılmışı var" diye hiç emülatör yazmaya girişmemene göre önce kendi emülatörünü yazmaya girişmiş olman her türlü olumlu bir adım. Ama günümüzde hepimiz zaman sıkıntısı yaşayabiliyoruz. O nedenle bazı detaylarda fazla zaman kaybetmeyip asıl konuya odaklanmak projenin hayrına olabiliyor.

Dediğim gibi tekrar hoşgeldin. Bir çok eski ve yeni platformlarda aktif olarak low level geliştirme yapmaya devam ediyorum. Elimden geldiği ve senin ihtiyacın ölçüsünde yarım etmeye hazırım.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #7 : 19 Mart 2025, 09:26:58 »
Hoşgeldin @dashersw.

Öğretmeyi seven birisinin daha forumda olması ne mutluluk verici. Projende başarılar diliyorum. Sana her türlü desteği vermeye ben de hazırım. Destek derken son kullanıcı anlamında, yoksa bu işlerden anladığımdan değil  :) Bitir de oynayalım  :D

Çevrimdışı dashersw

• Retromanik
« Yanıtla #8 : 19 Mart 2025, 12:49:21 »
İlginiz ve sıcakkanlılığınız için çok teşekkür ederim :) aslında sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, hepimiz Lale Savaşçıları'nın yaratıcılarını tanıyoruz belli ki. Yok muymuş kaynak kodu? Kayıp mı olmuş? :) Ben Özgür'e sormaya çekiniyorum :) Kaynak kodu duruyorsa ben tüm hakları onların olacak şekilde yeniden yazarım, sorun değil :)

Ben Skate'in de dediği gibi biraz da hobi olarak girdim çünkü bir şeyleri reverse engineer etmeyi seviyorum. Bir ara Instagram'ın live stream kaynak kodunu kırmıştım :) tabii fecii high level dillerin decompiler'ları da çok iyi, çok rahat çalışıyor. Amiga'ya hiç bu gözle bakmamıştım, güzel challenge oldu. Senaryo string'lerini ROT10 tutuyorlarmış örneğin. Fakat vecizeleri henüz bulamadım. battle/vec diye bir dosya var ama neidüğü belirsiz. Open source Amiga JS emülatörü çok işe yaradı, çünkü rahatlıkla memory dump alıp üzerinde istediğim incelemeyi yapabildim. Bir yandan kendi emülatörümün eksiklerini görmek ve gidermek için de çok iyi cheatsheet, spoiler çok severim :)

Neyse, Lale Savaşçıları'nı başka bir başlığa taşıyayım madem. Sizi de orada tag'lerim :)

Haritaları ve vecizeleri çözersek hızlıca bir iki varyasyon oyun çıkarıp sonrasında YouTube'da genişçe bir stream yapmak isterim. En son bir EEG cihazını kırmıştım 25 saatlik bir canlı yayının ortasında ama şirkete yazık diye hala private olarak tutuyorum.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #9 : 19 Mart 2025, 13:02:10 »

Haritaları ve vecizeleri çözersek hızlıca bir iki varyasyon oyun çıkarıp sonrasında YouTube'da genişçe bir stream yapmak isterim. En son bir EEG cihazını kırmıştım 25 saatlik bir canlı yayının ortasında ama şirkete yazık diye hala private olarak tutuyorum.

Harika olur stream. Bu EEG cihazı hacki ve 25 saatlik canlı yayın hakkında biraz daha bilgi paylaşır mısın? :)

Çevrimdışı dashersw

• Retromanik
« Yanıtla #10 : 20 Mart 2025, 00:28:30 »
Şirketimi ilk kurduğum günlerde biraz publicity olsun diye kalkıştığım bir işti o stream. Bundan 15 sene evvel master'daki tezim EEG sinyalleriyle yazı yazdırma üzerineydi. Matlab, C filan kodlar. Bunları 2018'de JavaScript'e port etmiştim. Sonra kullandığım wireless EEG cihazının üreticisi yeni nesil bir EEG cihazı çıkardığını açıklayınca hemen sipariş verdim, gelir gelmez de 24 saatlik bir coding yayınında beyin sinyalleriyle yazı yazdırma projesi yapayım dedim.

Dedim ama, meğer şirket raw EEG sinyallerini lisansla satıyormuş. Üstelik kredi kartını verip alabileceğin bir lisans da değil, onların kendi taraflarında onaylaması gerekiyor... Avustralyalı şirket, benim yayın Cumartesi... Cuma öğlen fark ettim raw data stream'e ulaşamadığımı, ki, raw data stream olmadan imkansız bu deneyi yapmam, adamlara her yerden yazdım, bir türlü ulaşamadım. Dedim yandı stream yani, rezil olacağım. Büyük PR da yapmıştık...

Bu arada bu cihazın ilk versiyonu çok kolay kırılmıştı, herkes lisanssız kullanıyordu, fakat ikinci versiyonu 6-7 yıldır kırılamamıştı. Yeni çıkan üçüncü versiyonu için de dolayısıyla bir şey yoktu ortada. Biraz dua ettim canlı yayında beni bu cihazı kırmak zorunda bırakmasınlar diye ama tutmadı.

Stream'e başladım, 5-6 saat teori filan anlattım, headset'i denedik filan... baktım olacak gibi değil, dedim "arkadaşlar şimdi bu cihaz bana benim beyin sinyallerimi parasını ödememe rağmen vermiyor, dolayısıyla bakalım hep beraber nasıl kıracağız..."—neyse ki çok büyük dert olmadı. Bilgisayara bir host yazılım yüklüyor, SSL pinning'i yoktu. Proxy ile SSL man-in-the-middle attack yaptım, gelen lisans cinsini değiştirdim ve voila! Cihaz bana raw data stream vermeye başladı. Yayındaki insanlar da gecenin 4'ünde heyecanla izliyorlar, kendime bir bardak viski koydum, biraz rahatladım. Güzel bir enstantaneydi. Kalan 12-13 saatte de işte o raw stream'le projeyi çalıştırıp demo yapmaya baktım. Toplamda 25.5 saat sürdü yayın :))

Sonra şirkete yazdım, dedim ki böyle böyle bir vulnerability var, ben yeni bir okul açtım, gelin bu okulda okumak için öğrencilere burs verin, ben de sizinle bu vulnerability'yi paylaşayım... yanaşmadılar :) sonra "bir fix çıktık, kontrol edebilir misin?" dediler, ona da ben yanaşmadım.

İşte bu da böyle bir anımdır.

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #11 : 20 Mart 2025, 01:38:29 »
Hoşgeldin @dashersw
İtiraf etmek gerek giriş yapmayı biliyorsun, güzel bir anıymış 🙂

Çevrimdışı Skate

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #12 : 20 Mart 2025, 03:57:05 »
Yayındaki insanlar da gecenin 4'ünde heyecanla izliyorlar, kendime bir bardak viski koydum, biraz rahatladım.

Bu doğru ortama düştüğünle ilgili güzel bir ipucu veriyor. Yok, alkolik değiliz. Ama belli sembollerimiz var. @eins arkadaşımızın Commodore 64 demosu da bunu güzel anlatıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=jAm_IETgKOw

Röpteşambırımızı giyip birer viski açmak olayımızdır. :)